Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

katowice - niechorze - jak jezdzimy?

Featured Replies

Napisano

czesc, jade w nocy do niechorza, ktoredy najlepiej jechac? w nocy kataklizm byl. czesc drog zamknieta, ktoredy radzicie? google mowi mi dwie trasy:

albo A4 i E65 albo A4 i dalej po niemieckich autostradach (100 km wiecej) LINK GOOGLE

co lepsze? hmm.gif dzieki ok.gif

Napisano

> albo A4 i E65 albo A4 i dalej po niemieckich autostradach (100 km wiecej) LINK GOOGLE

> co lepsze? dzieki

Zdecydowanie przez Niemcy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Jechałem kilka lat temu z kumplem na 2 auta w tamte strony, uparł się, że nie będzie nadkładał 100km bo mu szkoda. Efekt był taki, że czekałem na niego 2h w Szczecinie, jadąc przez Niemcy bez szaleństw 140km/h na tempomacie.

Tylko przez D waytogo.gif

Napisano

> Jechałem kilka lat temu z kumplem na 2 auta w tamte strony, uparł się, że nie będzie nadkładał

> 100km bo mu szkoda. Efekt był taki, że czekałem na niego 2h w Szczecinie, jadąc przez Niemcy

> bez szaleństw 140km/h na tempomacie.

Nie byłeś zmęczony(co najwyżej znudzony) a kumpel był zje&@*# jak koń po westernie.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jechałem kilka lat temu z kumplem na 2 auta w tamte strony, uparł się, że nie będzie nadkładał

> 100km bo mu szkoda. Efekt był taki, że czekałem na niego 2h w Szczecinie, jadąc przez Niemcy

> bez szaleństw 140km/h na tempomacie.

> Tylko przez D

dzieki za pomoc wszystkim piwo.gif, jednak postawilem na polskie drogi i.... bylo bardzo dobrze, 7 godzin jazdy, srednia predkosc ponad 100 (puste drogi w nocy), w jednym tylko miejscu droga w remoncie a poza tym calkiem ok - nie zaluje grinser006.gif denerwowal mnie tylko odcinek (kilka km) za szczecinem po plytach zlosnik.gif

Napisano

> dzieki za pomoc wszystkim , jednak postawilem na polskie drogi i.... bylo bardzo dobrze, 7 godzin

> jazdy, srednia predkosc ponad 100 (puste drogi w nocy),

To ile przez zabudowany jechałeś ?

Napisano
  • Autor

> To ile przez zabudowany jechałeś ?

to co przez zabudowany zwolnilem dogonilem poza nim, a tych odcinkow jest ZNACZNIE wiecej 270751858-jezyk.gif pewnie w dzien stalbym w korkach itp natomiast w nocy moge spokojnie polecic ta trase

Napisano

> to co przez zabudowany zwolnilem dogonilem poza nim, a tych odcinkow jest ZNACZNIE wiecej pewnie w

> dzien stalbym w korkach itp natomiast w nocy moge spokojnie polecic ta trase

Wiesz co sie dzieje jak przydzwonisz w dzika albo sarne ?

Napisano

> dzieki za pomoc wszystkim , jednak postawilem na polskie drogi i.... bylo bardzo dobrze, 7 godzin

> jazdy, srednia predkosc ponad 100 (puste drogi w nocy), w jednym tylko miejscu droga w

> remoncie a poza tym calkiem ok - nie zaluje denerwowal mnie tylko odcinek (kilka km) za

> szczecinem po plytach

Szybki jesteś. Nie znam nikogo, poza zawodowym kierowcą (TIR) kto robi te traae w 7 godzin, Choć ostatnio faktycznie coraz wiecej autostrad i expresówek... clown.gif

Napisano

> Wiesz co sie dzieje jak przydzwonisz w dzika albo sarne ?

Ja wiem. Mam na koncie dwie sarny i rodzinę dzików.

Dzieje się o wiele mniej niż gdy wydzwonisz w inny samochód icon_rolleyes.gif

Napisano

> Masz dziczyznę na ognicho?

Albo poroze wbite w glowe...

Napisano

> Ja wiem. Mam na koncie dwie sarny i rodzinę dzików.

> Dzieje się o wiele mniej niż gdy wydzwonisz w inny samochód

Czyli wymieniasz kolejny plus drogi przez Niemce - na autostradzie ciezej przydzwonic w dziczyzne i w inny samochod ok.gif

Napisano

> Czyli wymieniasz kolejny plus drogi przez Niemce - na autostradzie ciezej przydzwonic w dziczyzne i

> w inny samochod

To tez. Chociaz widzialem juz rozne rzeczy na autostradzie.

W kazdym razie chce tez powiedzie ze zderzenie z dziczyzna chociaz czesto rujnuje samochod jest w zasadzie niegrozne dla pasazerow auta - no chyba, ze ktos naprawde szybko jedzie. Szybko w sensie bardzo szybko.

Napisano

> Albo poroze wbite w glowe...

Albo konska glowe w kabinie. byl taki przypadek na autostradzie. tyle, ze facet jechal sporo szybciej niz zalecana predkosc.

Napisano

> To tez. Chociaz widzialem juz rozne rzeczy na autostradzie.

> W kazdym razie chce tez powiedzie ze zderzenie z dziczyzna chociaz czesto rujnuje samochod jest w

> zasadzie niegrozne dla pasazerow auta - no chyba, ze ktos naprawde szybko jedzie. Szybko w

> sensie bardzo szybko.

bardzo szybko to 120 czy 160km/h ?

Napisano

> bardzo szybko to 120 czy 160km/h ?

120 to normalnie. 160 to tak autostradowo. bardzo szybko w sensie tak troche ponad 200...

Napisano

> To tez. Chociaz widzialem juz rozne rzeczy na autostradzie.

> W kazdym razie chce tez powiedzie ze zderzenie z dziczyzna chociaz czesto rujnuje samochod jest w

> zasadzie niegrozne dla pasazerow auta - no chyba, ze ktos naprawde szybko jedzie. Szybko w

> sensie bardzo szybko.

Widziales kiedy jelenia ? Nie sarne tylko prawdziwego jelenia ?

Albo takiego solidnego odynca a nie patelniaka ?

Napisano

> Albo konska glowe w kabinie. byl taki przypadek na autostradzie. tyle, ze facet jechal sporo

> szybciej niz zalecana predkosc.

Teraz odpowiedz sobie na pytanie gdzie predzej znajdzie sie kon c zy tez inne zwierze na ogrodzonej autostradzie czy na zwyklej dk ?

Napisano

> Teraz odpowiedz sobie na pytanie gdzie predzej znajdzie sie kon c zy tez inne zwierze na ogrodzonej

> autostradzie czy na zwyklej dk ?

To pytanie retoryczne i nie musisz mi go zadawac - co noc spedzam kilkaset km w drodze.

zreszta za kilkanascie minut ide do pracy (czytaj wsiadam za kolko).

Napisano
  • Autor

> Wiesz co sie dzieje jak przydzwonisz w dzika albo sarne ?

wiem, byly sarny kilka razy przy drodze, nadal uwazam ze dobrze zrobilem jadac tak a nie inaczej, moge byc zadowolony czy istnieje tylko droga przez niemcy a reszta sie nie liczy? cfaniaczek.gif pozatym bardzo mnie nudzi jezdzenie po autostradach na dluzsza mete... busted.gif

Napisano

> czesc, jade w nocy do niechorza, ktoredy najlepiej jechac? w nocy kataklizm byl. czesc drog

> zamknieta, ktoredy radzicie? google mowi mi dwie trasy:

> albo A4 i E65 albo A4 i dalej po niemieckich autostradach (100 km wiecej) LINK GOOGLE

> co lepsze? dzieki

Chyba trochę po czasie, ale przyda się dla innych.

Duże znaczenie ma też fakt czy jedziesz z dziećmi (czytaj osoby niepełnoletnie). Warto jadąc przez Niemcy pomyśleć wcześniej o dowodach tożsamości dla nich (tymczasowy dowód osobisty, paszport). Można czasem natknąć się na kontrolę policyjną i wtedy bez tych dokumentów czas podrózy może znacznie się wydłużyć zlosnik.gif

Reasumując: nie masz dokumentów tożsamości dla małolatów, jedź tylko i wyłącznie po polskiej stronie. Z kompletem dokumentów tylko przez Niemcy.

P.S. Oba warianty trasy osobiście przetestowane, ale każdy robi jak uważa grinser006.gif

Napisano

Nie rozumiem tego fenomenu czasem występującego na AK.

Pytasz się o radę, wszyscy doradzają jednakowo i lepiej, a robisz po swojemu zupełnie inaczej.

Pytanie brzmi: po co się pytasz icon_eek.gif

Bez urazy, chciałbym zrozumieć.

Napisano

> Nie rozumiem tego fenomenu czasem występującego na AK.

> Pytasz się o radę, wszyscy doradzają jednakowo i lepiej, a robisz po swojemu zupełnie inaczej.

> Pytanie brzmi: po co się pytasz

> Bez urazy, chciałbym zrozumieć.

Nie przekonała argumentacja? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem tego fenomenu czasem występującego na AK.

> Pytasz się o radę, wszyscy doradzają jednakowo i lepiej, a robisz po swojemu zupełnie inaczej.

> Pytanie brzmi: po co się pytasz

> Bez urazy, chciałbym zrozumieć.

jechalem nie sam, w drodze porozumienia pojechalismy tak a nie inaczej, zaryzykowalem, podzielilem sie swoimi uwagami na temat mojego wyboru, to zle? lepiej napisac: dziekuje za pomoc i koniec? a moze ktos uzyje tez tej trasy w przyszlosci? hmm.gif

Napisano

> jazdy, srednia predkosc ponad 100 (puste drogi w nocy), w jednym tylko miejscu droga w

> remoncie a poza tym calkiem ok - nie zaluje denerwowal mnie tylko odcinek (kilka km) za

> szczecinem po plytach

Ja miałem podobną trasę do Twojej, bo jechałem z Żor do Mrzeżyna.

Data wyjazdu 27-06-2010 (niedziela)

Wybrałem trasę przez Legnicę, Gorzów, Szczecin, Goleniów, Płoty, Gryfice i Trzebiatów.

Długość trasy: 680 km

Wyjazd: godz. 1:15.

Przyjazd na miejsce: 8:00 (i to tak dokładnie, że w momencie gaszenia silnika zegarek zrobił "pip,pip" grinser006.gif)

Czas przejazdu: 6h 45 min.

Po przyjeździe nawet nie czułem zbytnio zmęczenia. Po drodze tylko jeden króciutki postój na tankowanie i oczyszczenie szyb z owadów. Jechało się bardzo przyjemnie, z tym, że ilość fotoradarów (a właściwie masztów radarowych) na DK3 przekracza granice zdrowego rozsądku i w każdym terenie zabudowanym jest przynajmniej jeden maszt, a często nawet dwa, więc nie ma zmiłuj - trzeba zwalniać do przepisowej prędkości. Do tego prędkość jest często ograniczona znakami do 40km/h, więc już całkiem kaszana.

Ruch był niewielki, właściwie same TIR-y, z przeciwka też mało pojazdów, więc z ewentualnym wyprzedzaniem nie było problemów.

Jadąc autostradą przez Niemcy na pewno nie byłoby ani szybciej, ani taniej.

Jak oddadzą S-3 na odcinku Gorzów-Szczecin, to już będzie się całkiem fajnie jeździć waytogo.gif, ale niestety chyba nadal tylko w nocy.

Napisano

> To ile przez zabudowany jechałeś ?

Akurat tereny zabudowane na tej trasie, to trzeba właściwie wszystkie przejechać przepisowo ze względu na fotoradary.

Trochę to irytujące, jak o 4 czy 5 rano na pustej drodze z widocznością po horyzont trzeba zwalniać do 50 km/h czy 40 km/h (bo oczywiście oprócz tablicy z terenem zabudowanym dodatkowo najczęściej jest znak ograniczający dodatkowo prędkość).

Napisano
  • Autor

> Ja miałem podobną trasę do Twojej, bo jechałem z Żor do Mrzeżyna.

> Data wyjazdu 27-06-2010 (niedziela)

> Wybrałem trasę przez Legnicę, Gorzów, Szczecin, Goleniów, Płoty, Gryfice i Trzebiatów.

> Długość trasy: 680 km

> Wyjazd: godz. 1:15.

> Przyjazd na miejsce: 8:00 (i to tak dokładnie, że w momencie gaszenia silnika zegarek zrobił

> "pip,pip" )

> Czas przejazdu: 6h 45 min.

> Po przyjeździe nawet nie czułem zbytnio zmęczenia. Po drodze tylko jeden króciutki postój na

> tankowanie i oczyszczenie szyb z owadów. Jechało się bardzo przyjemnie, z tym, że ilość

> fotoradarów (a właściwie masztów radarowych) na DK3 przekracza granice zdrowego rozsądku i w

> każdym terenie zabudowanym jest przynajmniej jeden maszt, a często nawet dwa, więc nie ma

> zmiłuj - trzeba zwalniać do przepisowej prędkości. Do tego prędkość jest często ograniczona

> znakami do 40km/h, więc już całkiem kaszana.

> Ruch był niewielki, właściwie same TIR-y, z przeciwka też mało pojazdów, więc z ewentualnym

> wyprzedzaniem nie było problemów.

> Jadąc autostradą przez Niemcy na pewno nie byłoby ani szybciej, ani taniej.

> Jak oddadzą S-3 na odcinku Gorzów-Szczecin, to już będzie się całkiem fajnie jeździć , ale

> niestety chyba nadal tylko w nocy.

dzis wracalem niechorze - katowice (przez szczecin i na gorzow) trasa dokladnie odwrotna do mojej z zeszlego tygodnia i w sumie rowniez nie marudzilem - co prawda 2 godziny dluzej bo ruch w dzien wiekszy (od 16 jechalem) ale bez korkow i w sumie bez wiekszego zmeczenia, rowniez jestem zadowolony zlosnik.gif

Napisano

w zeszłym roku jechałem do klienta z towarem do Trzebiatowa trasą, wyjechałem po 3, stałem w korku na 1, bo tir leżał na dwóch pasach w poprzek, udało się objechać, ale ponad pół godziny stracone, potem w poznaniu na około pół godzinki postój na tankowanie i śniadanko, na miejscu byłem około 11.30, prędkość nie była za duża, bo auto całe załadowane towarem, jechało się miło i przyjemnie, więc jeżeli ktoś nie rozwija nie wiadomo jakich prędkości, to jadać przez Niemcy nie wiele czasu zaoszczędzi

Napisano

> Jak oddadzą S-3 na odcinku Gorzów-Szczecin, to już będzie się całkiem fajnie jeździć , ale niestety chyba nadal tylko w nocy.

Odcinek Szczecin (węzeł "Klucz") - węzeł "Pyrzyce" (28 km) jest otwarty dla samochodów o nacisku do 8t na oś. Można ominąć korki w Pyrzycach i na skrzyżowaniu DK 3 i 10.

Jechałem tamtędy pod koniec lipca i spotkalem dosłownie kilka samochodów. Na zumi jest już naniesiony otwarty odcinek S-3.

mapka

Napisano

> Odcinek Szczecin (węzeł "Klucz") - węzeł "Pyrzyce" (28 km) jest otwarty dla samochodów o nacisku do

> 8t na oś. Można ominąć korki w Pyrzycach i na skrzyżowaniu DK 3 i 10.

> Jechałem tamtędy pod koniec lipca i spotkalem dosłownie kilka samochodów. Na zumi jest już

> naniesiony otwarty odcinek S-3.

> mapka

AutoMapa też ma już naniesiony ten odcinek, tyle, że do tego węzła trzeba dojechać i nadkłada się sporo drogi. Ja Pyrzyce przemknąłem pustymi ulicami, więc nie było sensu nadkładać kilkunastu kilometrów.

Ale jak otworzą cały odcinek z Gorzowa do Szczecina, to już będzie inna jazda i najbardziej zatłoczony odcinek DK3 odpadnie waytogo.gif.

Napisano

> Chyba trochę po czasie, ale przyda się dla innych.

> Duże znaczenie ma też fakt czy jedziesz z dziećmi (czytaj osoby niepełnoletnie). Warto jadąc przez

> Niemcy pomyśleć wcześniej o dowodach tożsamości dla nich (tymczasowy dowód osobisty,

> paszport). Można czasem natknąć się na kontrolę policyjną i wtedy bez tych dokumentów czas

> podrózy może znacznie się wydłużyć

> Reasumując: nie masz dokumentów tożsamości dla małolatów, jedź tylko i wyłącznie po polskiej

> stronie. Z kompletem dokumentów tylko przez Niemcy.

> P.S. Oba warianty trasy osobiście przetestowane, ale każdy robi jak uważa

Wielkie dzięki! Jade za tydzien z rocznym synem...

Napisano

> Wielkie dzięki! Jade za tydzien z rocznym synem...

ja byłem na wakacjach w Rewalu tydzień temu, jechałem przez Polske (A4 do Legnicy i później S3), generalnie całkiem fajnie się jechało. do Rewala wyjechałem o 23 w sobote a z Rewala do Sosnowca w poniedziałek o 17, czas jazdy w obu przypadkach to niecałe 8h z postojami. Po drodze żadnych korków/utrudnień/itp.

Napisano

> ja byłem na wakacjach w Rewalu tydzień temu, jechałem przez Polske (A4 do Legnicy i później S3),

> generalnie całkiem fajnie się jechało. do Rewala wyjechałem o 23 w sobote a z Rewala do

> Sosnowca w poniedziałek o 17, czas jazdy w obu przypadkach to niecałe 8h z postojami. Po

> drodze żadnych korków/utrudnień/itp.

A ja do Trzęsacza zmierzam... 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.