Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawy tylny zacisk hamulca!

Featured Replies

Napisano

Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje, ale podczas jazdy grzeje mi się felga. Jak podnoszę koło w górę, to koło ładnie, bez oporów sie obraca. Czy jest możliwość że pod obciążeniem klocki zaciskają się w jakiś sposób?? niewiem.gif

Napisano

Koło jest dość ciężkie i bezwładne, więc jak nim kręcisz to może nie czuć lekkiego przycierania klocka. A przycierać może jak najbardziej, przeważnie objawia się to piszczeniem. U mnie kiedyś właśnie tak zaczynało piszczeć po przejechaniu ok. 50km.

Jeżeli masz możliwość to zdejmij to koło, odkręć zacisk, sprawdź co tam się dzieje i wyczyść. Robota na 10 minut a może wiele wyjaśnić.

Napisano
  • Autor

> Koło jest dość ciężkie i bezwładne, więc jak nim kręcisz to może nie czuć lekkiego przycierania

> klocka. A przycierać może jak najbardziej, przeważnie objawia się to piszczeniem. U mnie

> kiedyś właśnie tak zaczynało piszczeć po przejechaniu ok. 50km.

> Jeżeli masz możliwość to zdejmij to koło, odkręć zacisk, sprawdź co tam się dzieje i wyczyść.

> Robota na 10 minut a może wiele wyjaśnić.

Wymieniałem klocki hamulcowe i tłoczek w prawym kole stawiał mniejszy opór podczas wkręcania niz przy kole lewym. Wszystko było czyste i sprawnie chodziło. Wszystkie gumki zostały powymieniane.

Napisano

> Wymieniałem klocki hamulcowe i tłoczek w prawym kole stawiał mniejszy opór podczas wkręcania niz

> przy kole lewym. Wszystko było czyste i sprawnie chodziło. Wszystkie gumki zostały

> powymieniane.

hmm.gif

Tu nie ma cudów, jest tylko kilka opcji:

- nie wraca tłoczek (ale mówisz że lekko chodził)

- syf w prowadnicach klocka

- ciężko chodzą prowadnice zacisku (mają poruszać się lekko, sprężynując na tych gumkach-harmonijkach) - u mnie tu był problem

- trzyma gdzieś linka od ręcznego.

Po mojemu to musisz to spokojnie rozebrać jeszcze raz i spojrzeć krytycznym okiem wink.gif

Napisano

> Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje, ale podczas jazdy grzeje mi się felga. Jak podnoszę koło w

> górę, to koło ładnie, bez oporów sie obraca.

Może linka hamulca ręcznego do regulacji na moje ok 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Może ktoś wie dlaczego tak się dzieje, ale podczas jazdy grzeje mi się felga. Jak podnoszę koło w

> górę, to koło ładnie, bez oporów sie obraca. Czy jest możliwość że pod obciążeniem klocki

> zaciskają się w jakiś sposób??

Moze łozysko w tylnej piaście mówi papa, nie szumi jak kręcisz kołem?

Napisano
  • Autor

> Moze łozysko w tylnej piaście mówi papa, nie szumi jak kręcisz kołem?

Podczas wymiany klocków prowadnice były wyczyszczone i "chodziły" lekko, łożysko nowe i nic nie szumi podczas jazdy a już na pewno na podniesionym kole. Sprawdzę jeszcze bardziej popuścić ręczny, albo całkowicie go odpuszczę.

Napisano

Witam smile.gif Mam ten sam problem tylko, że po podniesieniu koła u mnie chodzi ono ciężko i czuć opór angryfire.gif myślałem że to od ręcznego może i przestałem go zaciągać, ale podczas jazdy po kilku hamowaniach słychać jak piszczy,że hamulec cały czas hamuje i nie odpuścił do końca crazy.gif

Pojechałem dziś do mechanika,rozebrał wszystko, wyczyścił nasmarował i powiedział że to ręczny i linka do wymiany i jakieś ''gumeczki'' w zacisku...bo jak wracałem do domu to felga znowu była gorąca chociaż linka od ręcznego odpięta jest...i tu moje pytanie...czy diagnoza słuszna?? Czy to przez te ''gumeczki'' felga się grzeje i zacisk nie odbija?? Czy jeszcze może być inna przyczyna?? niewiem.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> i powiedział że to ręczny i linka do wymiany i >jakieś ''gumeczki'' w zacisku...bo jak wracałem do domu to felga

>znowu była gorąca chociaż linka od ręcznego odpięta jest...i tu

> moje pytanie...czy diagnoza słuszna?? Czy

> to przez te ''gumeczki'' felga się grzeje i zacisk nie odbija??

U mnie blokowało tylny lewy zacisk."Gumeczkę" wywliłem z pięć lat wstecz.Nic nie blokuje nic nie stuka nic się nie grzeje i jest cacy.

• 4 miesiące później...
Napisano

No i się zesra... sciana.gif

Po tej wymianie linki hamulca ręcznego wydawało się że jest wszystko ok...koło już się nie grzało i obracało się lekko.

Wczoraj wieczorem jechałem do pracy i podczas hamowania słyszę jak w prawym tylnym kole coś trze sciana.gif raz, drugi piąty hamuję i ciągle to samo sciana.gif

Dojechałem do pracy, patrzę a tarcza widać że zniszczona,porysowana itd frown.gif

Dzisiaj po długich poszukiwaniach ( wszystkie warsztaty zajęte frown.gif )

zajeżdżam, zdejmują koło a tam nie ma klocków hamulcowych sciana.gifsciana.gifwrrr.gif

Tarcza jak już wspomniałem też zniszczona.

Powiedział mechanik,że zacisk do wymiany frown.gif

Jak wygląda sprawa z regenerowanymi?? Będą dobre ??

http://moto.allegro.pl/zacisk-tyl-tylny-fiat-stilo-multipla-bravo-i1368593781.html

Bo nowy zacisk to frown.gif

http://moto.allegro.pl/zacisk-hamulca-fiat-bravo-stilo-inne-nowy-oryginal-i1332366601.html

Napisano

Jest jeszcze jedno wyjście, kupić używkę, rozmontować, dokładnie wyczyscić i poskładać na nowych gumkach i też bedzie chodzić.

Napisano

> No i się zesra...

> Po tej wymianie linki hamulca ręcznego wydawało się że jest wszystko ok...koło już się nie grzało i

> obracało się lekko.

> Wczoraj wieczorem jechałem do pracy i podczas hamowania słyszę jak w prawym tylnym kole coś trze

> raz, drugi piąty hamuję i ciągle to samo

> Dojechałem do pracy, patrzę a tarcza widać że zniszczona,porysowana itd

> Dzisiaj po długich poszukiwaniach ( wszystkie warsztaty zajęte )

> zajeżdżam, zdejmują koło a tam nie ma klocków hamulcowych

> Tarcza jak już wspomniałem też zniszczona.

> Powiedział mechanik,że zacisk do wymiany

> Jak wygląda sprawa z regenerowanymi?? Będą dobre ??

> http://moto.allegro.pl/zacisk-tyl-tylny-fiat-stilo-multipla-bravo-i1368593781.html

> Bo nowy zacisk to

> http://moto.allegro.pl/zacisk-hamulca-fiat-bravo-stilo-inne-nowy-oryginal-i1332366601.html

regeneracja tych pierwszych polegała chyba tylko na pomalowaniu czarną farbą yikes.gif nawet odpowietrznika screwy.gif

poszukaj na allegro za 100 coś kupisz i jak kolega pisał posprawdzać poczyścić na pewno będzie chodził, kup ew zestaw do regeneracji wymień w tym co kupisz chyba że twój się nadaje do naprawy drive.gif

Napisano

>,że zacisk do wymiany

a co mu się niby stało, że jest do wymiany? może po prostu panu mechanikowi nie chce się go dokładnie czyścić i woli zamontować nówkę, bo wygodniej? cool.gif

miałem dokładnie taką samą sytuację: zniszczone klocki i tarcza > diagnoza: blokująca linka ręcznego > po wymianie okazało się, że blokuje jeszcze zacisk. rozmontowali, wyczyścili, gumki wszelkie powymieniali i teraz śmiga aż miło. a pierwszą odruchową odzywką mechanika było "nowy zacisk trza kupić" ... icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.