Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Zbieżność kół

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy ustawienie zbieżności kół w Astrze H kombi wymaga jakiś specjalistycznych umiejętności i narzędzi czy wystarczy warsztat oferujący usługi ustawiania geometrii zawieszenia? Wykręcając drążki się to robi, czy jeszcze jakieś cuda? Przy jeździe na wprost nieco ściąga mi na prawo i muszę to skorygować, by się z czasem nie siłować z kierą i nie drzeć opon.

Napisano

> Witam,

> czy ustawienie zbieżności kół w Astrze H kombi wymaga jakiś specjalistycznych umiejętności i

> narzędzi czy wystarczy warsztat oferujący usługi ustawiania geometrii zawieszenia? Wykręcając

> drążki się to robi, czy jeszcze jakieś cuda? Przy jeździe na wprost nieco ściąga mi na prawo i

> muszę to skorygować, by się z czasem nie siłować z kierą i nie drzeć opon.

wystarczy warsztat który ma przyrząd do ustawiania i najważniejsze który wie jak to zrobić

druga sprawa może to nie wina zbiezności a kół lub tracych klocków hamulcowych

Napisano
  • Autor

> wystarczy warsztat który ma przyrząd do ustawiania i najważniejsze który wie jak to zrobić

> druga sprawa może to nie wina zbiezności a kół lub tracych klocków hamulcowych

Tak czy siak muszę podjechać, niech obadają magicy na przyrządach. Klocki były zmienione jakieś 3000 km temu, więc powinny się ułożyć.

Napisano
  • Autor

> Witam,

> czy ustawienie zbieżności kół w Astrze H kombi wymaga jakiś specjalistycznych umiejętności i

> narzędzi czy wystarczy warsztat oferujący usługi ustawiania geometrii zawieszenia? Wykręcając

> drążki się to robi, czy jeszcze jakieś cuda? Przy jeździe na wprost nieco ściąga mi na prawo i

> muszę to skorygować, by się z czasem nie siłować z kierą i nie drzeć opon.

Byłem na pomiarze. Okazało się, że wszystko w porządku. Jedna mała odchyłka skorygowana i ok. Niestety bardzo częstą przyczyną ściągania jest wada opon lub felg. U mnie pomogło doważenie kółek.

Napisano
  • Autor

> Byłem na pomiarze. Okazało się, że wszystko w porządku. Jedna mała odchyłka skorygowana i ok.

> Niestety bardzo częstą przyczyną ściągania jest wada opon lub felg. U mnie pomogło doważenie

> kółek.

Za wcześnie się pochwaliłem... Niestety auto nadal ściąga frown.gif Będę musiał przełożyć koła.

Napisano

> Za wcześnie się pochwaliłem... Niestety auto nadal ściąga Będę musiał przełożyć koła.

Szkoda że wcześniej nie widziałem twego postu, zbieżność nijak ma się do ściągania, zła zbieżność to trudność utrzymania jazdy na wprost, auto krótko mówiąc myszkuje.

Może masz nierówne ciśnienia w kołach.

Napisano
  • Autor

> Szkoda że wcześniej nie widziałem twego postu, zbieżność nijak ma się do ściągania, zła zbieżność

> to trudność utrzymania jazdy na wprost, auto krótko mówiąc myszkuje.

> Może masz nierówne ciśnienia w kołach.

Niezbyt zrozumiałem twoją wypowiedź, ale właśnie u mnie auto ma problem z jazdą na wprost. Muszę delikatnie kontrować kierownicą, bo przy trzymaniu jej równo na wprost auto ściąga delikatnie w prawo. Ciśnienie w kołach jest ok.

Napisano

Jezeli opony (ich stan zuzycia, cisnienie) sa w normie, to szukalbym przyczyny w zbieznosci kol osi przedniej. Pomimo ze wykonany zostal pomiar i drobne korekty, podjedz do innego warsztatu i sprawdz geometrie zawieszenia (nie tylko zbieznosc). . Nie raz zdarzylo sie, ze w jednym warsztacie wszystko bylo ok na przyrzadach (a woz sciagal na jedna strone), lub nie umieli poradzic sobie z geometria, a w innym poustawiali i bylo ok.

Kiedys mialem taki przypadek: bedac w USA powozilem Oldsmobilem Cutlass Ciera (przejechalem gadem 20 k mil-bardzo fajny woz). Jezdzac przewaznie autostradami dalo sie zauwazyc narastajace sciaganie na prawo. Pewnego wieczoru (musialem pokonac 200 mil) zjawisko nasililo sie bardzo do tego stopnia, ze godzinna jazda wymagala walki z samochodem (przykladanie znacznej sily na kierownice, aby jechal prosto). Zatrzymalem sie, z prawej opony wystawaly druty...Na nastepnydzien zakupilismy dwie opony w idealnym stanie, zjawisko ustalo definitywnie.

Pozdrawiam

Napisano

Zanim pojedziesz na geometrie to zmień koła z przodu stronami. Jak będzie ściągać w druga stronę to wina koła/opony

Napisano

> przy trzymaniu jej równo na wprost auto ściąga delikatnie

> w prawo. Ciśnienie w kołach jest ok.

Napisał ci, że myszkuje tzn. ściąga raz w lewo raz w prawo w zależności które koło ma przewagę przyczepności - to wyklucza zbieżność. Pozostają koła lub nierówne ustawienie wyprzedzenia sworznia zwrotnicy a tego nie sprawdzi się miarką.

Napisano

> Niezbyt zrozumiałem twoją wypowiedź, ale właśnie u mnie auto ma problem z jazdą na wprost. Muszę

> delikatnie kontrować kierownicą, bo przy trzymaniu jej równo na wprost auto ściąga delikatnie

> w prawo.

I właśnie dlatego twierdzę, że zbieżność ma się nijak do ściągania, gdyby była zła zbieżność to ściąganie było by raz w lewo raz w prawo, ściąganie tylko w jedną stronę nie jest powodowane samą zbieżnością. Jeżeli występuje efekt ściągania w jedną stronę to zła zbieżność może jedynie spotęgować ten efekt, jednak nie jest tego przyczyną.

Napisano
  • Autor

> Zanim pojedziesz na geometrie to zmień koła z przodu stronami. Jak będzie ściągać w druga stronę to

> wina koła/opony

Tak dokładnie mam zamiar zrobić.

Napisano

> I właśnie dlatego twierdzę, że zbieżność ma się nijak do ściągania, gdyby była zła zbieżność to

> ściąganie było by raz w lewo raz w prawo, ściąganie tylko w jedną stronę nie jest powodowane

> samą zbieżnością. Jeżeli występuje efekt ściągania w jedną stronę to zła zbieżność może

> jedynie spotęgować ten efekt, jednak nie jest tego przyczyną.

Dokładnie, mam podobne zdanie co do ściągania. Jeżeli nie ma zbieżności to auto "źle" się prowadzi, ciężko to opisać, trzeba się takim autem przejechać aby zrozumieć o co chodzi.

Teraz trzeba rozgraniczyć dwa przypadki "znoszenia" samochodu przy trzymaniu kierownicy prosto.

W pierwszym przypadku: mogła być źle zablokowana przez mechanika w czasie ustawiania zbieżności. Wtedy auto skręca zawsze w jedną stronę kiedy trzymamy kierownicę prosto. Jednak kiedy ją skręcimy w taki sposób aby auto zaczęło jechać prosto to po jej puszczeniu powinna pozostać w lekko skręconej pozycji, a auto nie powinno ściągać. Takie coś poprawiamy tam gdzie ustawiali nam zbieżność.

W drugim przypadku: Jest coś nie tak z geometrią zawieszenia. Auto zawsze ściąga w jedną stronę, pomimo ustawiania zbieżności. Nawet jeżeli skręcimy kierownicę tak aby auto jechało prosto, to po jej puszczeniu, samoczynnie auto zacznie skręcać, kierownica się "odkręci". Tutaj mogę podpowiedzieć z własnej obserwacji, że wpływ może mieć kąt nachylenia koła.

POZDRAWIAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.