Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamper i nietypowa przyczepka

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj jacyś Anglicy jechali przez Wawę potężnym kamperem i holowali małą terenówkę. Jakież mnie zdziwko złapało, gdy okazało się, że w tej terenówce nie ma kierowcy. Miało to sztywny hol doczepiony gdzieś pod samochodem - zapewne tak, by skręt dyszla powodował skręt kół. Pewnie w Brytanii to legalne. Ciekawe jak u nas? Można zamienić auto na przyczepkę? Bo to IMO bardzo praktyczne rozwiązanie. Jeden kierowca - dwa samochody w trasie, a na miejscu kamper robi za domek, a małe autko służy do kręcenia się po okolicy ok.gif

Napisano

> Dzisiaj jacyś Anglicy jechali przez Wawę potężnym kamperem i holowali małą terenówkę. Jakież mnie

> zdziwko złapało, gdy okazało się, że w tej terenówce nie ma kierowcy. Miało to sztywny hol

> doczepiony gdzieś pod samochodem - zapewne tak, by skręt dyszla powodował skręt kół. Pewnie w

> Brytanii to legalne. Ciekawe jak u nas? Można zamienić auto na przyczepkę? Bo to IMO bardzo

> praktyczne rozwiązanie. Jeden kierowca - dwa samochody w trasie, a na miejscu kamper robi za

> domek, a małe autko służy do kręcenia się po okolicy

Zuraw ma doswiadczenie w temacie.... zlosnik.gif

Napisano

Ostatnio widziałem ofertę na kampera, gdzie z tyłu był garaż na smarta. Nad nim sypialnia. Kamperek kosztował prawie 1 mln zł i jeden gość w Polsce właśnie się takim rozbija.

Napisano

> Dzisiaj jacyś Anglicy jechali przez Wawę potężnym kamperem i holowali małą terenówkę. Jakież mnie

> zdziwko złapało, gdy okazało się, że w tej terenówce nie ma kierowcy. Miało to sztywny hol

> doczepiony gdzieś pod samochodem - zapewne tak, by skręt dyszla powodował skręt kół. Pewnie w

> Brytanii to legalne. Ciekawe jak u nas? Można zamienić auto na przyczepkę? Bo to IMO bardzo

> praktyczne rozwiązanie. Jeden kierowca - dwa samochody w trasie, a na miejscu kamper robi za

> domek, a małe autko służy do kręcenia się po okolicy

Popularne rozwiazanie w US ok.gif

Dosyc czesto widywalem jakas mala terenowke za camperem ok.gif

Napisano

> kosztował prawie 1 mln zł i jeden gość w Polsce właśnie się takim rozbija.

zobacz sobie ile kosztują profi ciężarówki dla koni sportowych np Ketterer - bez 1 mln pln nie podchodź

a trochę takich w Polsce jeździ - wystarczy na poważniejszych zawodach popatrzeć ok.gif

Napisano

> Jakież mnie

> doczepiony gdzieś pod samochodem - zapewne tak, by skręt dyszla powodował skręt kół.

U nas tez jest legalne, apowiem wiecej - wcale nei trzeba podlaczac sie do ukladu kierowniczego - kluczyk w stacyjke, zeby nie blokwoalo kirownicy (zaplon wylaczony oczywiscie), sztywny za nadwozie i mozna jechac. Normalnie elektryke malucha mam przygotowana do podpiecie elektryki z holownika - wyprowadzone wszystkie niezbedne swiatla. Na fotach akurat zastosowale, pozyczona belke ze swiatlami, bo jak widac - sama bude ciagnalem:

284076518-CopyofZdj%EAcie047.jpg

284076518-ResizeofCopyofZdj%EAcie049.jpg

Jak skreca? A sam. Odpowiada za to kat wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Jak sie zaczyna skrecac to kola - z oporem co prawda - ale krecaja same, po czym wracaja w polozenie neutralne. Pamietac jedynie trzeba o tym, ze holowanie tak samochodu to holowanie dlugiej przyczepy - od haka az po tylne kola, wiec na zakretach nie wolno ciac. No i nie wskazane jest wykonywanie ostrych zakretow jak i cofanie - wtedy kola nie nadazaja.

Napisano
  • Autor

> U nas tez jest legalne, apowiem wiecej - wcale nei trzeba podlaczac sie do ukladu kierowniczego -

> kluczyk w stacyjke, zeby nie blokwoalo kirownicy (zaplon wylaczony oczywiscie), sztywny za

> nadwozie i mozna jechac. Normalnie elektryke malucha mam przygotowana do podpiecie elektryki z

> holownika - wyprowadzone wszystkie niezbedne swiatla. Na fotach akurat zastosowale, pozyczona

> belke ze swiatlami, bo jak widac - sama bude ciagnalem:

> Jak skreca? A sam. Odpowiada za to kat wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Jak sie zaczyna skrecac to

> kola - z oporem co prawda - ale krecaja same, po czym wracaja w polozenie neutralne. Pamietac

> jedynie trzeba o tym, ze holowanie tak samochodu to holowanie dlugiej przyczepy - od haka az

> po tylne kola, wiec na zakretach nie wolno ciac. No i nie wskazane jest wykonywanie ostrych

> zakretow jak i cofanie - wtedy kola nie nadazaja.

Masz długi dyszel. Tamten zestaw miał chyba 2 razy krótszy. Jechali prosto, więc nie widziałem jak to zachowywało się na zakrętach.

Napisano

> Masz długi dyszel. Tamten zestaw miał chyba 2 razy krótszy. Jechali prosto, więc nie widziałem jak

> to zachowywało się na zakrętach.

Moze byc krotszy - nie ma problemu. Przepisy polskie mowia, ze hol sztyny nie moze byc dluzszy niz 3m, moj ma 180cm. Natomiast im dluzszy dyszel, tym mniejsze sily przenoszone sa na nadwozie od haka holownika, co akurat jest korzystne.

Napisano

W UK jest tego od zarypania. Pamietam jak "motylki" sarzyly sie po odpowiedniej medialnej akcji ze to niebezpieczne, ze tylko laweta jest cacy i wogóle.

Takie hole są w UK bardzo popularne. Podpina sie to od spodu do kolumn skretnych i zapina na hak holownika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.