Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik z obrobioną głowicą+program a regulowane koło rozrząd

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

mam cienkiego z kupionym od kolegi z forum silnikiem 1.2 8V. W silniku była obrabiana głowica, zawory na trzy kąty, polerowane kanały i inne mody. Jest kolektor 4-2-1 Viga i wałek 866, wydech przelot na końcu tłumik od kanta.

Pod to wszytko był strojony komputer.

Według kolegi silnik ma ok. 84 KM. Dla mnie jeździ dużo lepiej w porównaniu do serii 1.1 z ostrym wałkiem jaką miałem wcześniej.

Jeżdżąc nim dzisiaj p. Paweł Kałuża stwierdził-> że jest "słaby". Nie dziwię się mu, bo on robi 1.2 8V na ok. 105 koni zlosnik2.gif

Zasugerował żeby założyć regulowane koło rozrządu.

Moje pytanie w tym miejscu, czy po zmianie koła będę musiał od nowa stroić silnik?

Napisano

wiesz słabo pojęcie względne , a mówi tak bo może wałek byś wzioł czy coś , najlepiej umów się z nim że niech da znać jak będzie miał takie 1.2 co dobrze idzie i byście spróbowali z kreski,bo wsiąść do auta i ocenić czy idzie czy nie to naprawde ciężko , zwłaszcza że on tylko składa nie jeździ już w soprcie(coś mi sie tak wydaje)

Napisano

> Witajcie,

> mam cienkiego z kupionym od kolegi z forum silnikiem 1.2 8V. W silniku była obrabiana głowica,

> zawory na trzy kąty, polerowane kanały i inne mody. Jest kolektor 4-2-1 Viga i wałek 866,

> wydech przelot na końcu przelot od kanta.

> Pod to wszytko był strojony komputer.

> Według kolegi silnik ma ok. 84 KM. Dla mnie jeździ dużo lepiej w porównaniu do serii 1.1 z ostrym

> wałkiem jaką miałem wcześniej.

> Jeżdżąc nim dzisiaj p. Paweł Kałuża stwierdził-

> Zasugerował żeby założyć regulowane koło rozrządu.

> Moje pytanie w tym miejscu, czy po zmianie koła będę musiał od nowa stroić silnik?

takie kolko zaklada sie do ostrych walkow a nie do 866 umow sie z nim ze owszem kupisz takie cos ale wykres z hamowni przed i po modach jezeli przyniesie jakis pozytywny skutek wez jak nie to powiedz zeby spadal.

Napisano

Generalnie zysk będzie nie wielki. Przy 2 wałkowych głowicach ma to sens. No i przydało by się porządne strojenie do tego na hamowni.

Napisano

gdzies za tydzien max do 2 bede mogl cos powiedziec w temacie regulowanego kolka do 8V ok.gif Sam jestem ciekaw czy odczuje roznice.

A sprzecicho od kolegi wyzej wink.gif

Napisano

Pewno mowa o silniku od Horego/Makersa, wkładaj ostry bardzo ostry wałek, krótką skrzynie regulowane kółko rozrządu, i bedzie pocisk ok.gif

Napisano

> Pewno mowa o silniku od Horego/Makersa, wkładaj ostry bardzo ostry wałek, krótką skrzynie

> regulowane kółko rozrządu, i bedzie pocisk

wykresy z hamowni macie gdzieś tego silniczka bo 84KM na 866 to ładny wynik grinser006.gif

Napisano

> wykresy z hamowni macie gdzieś tego silniczka bo 84KM na 866 to ładny wynik

wiesz ze wykres sobie zawsze mozna poprawic grinser006.gif i jakos ciezko mi w to uwiezyc palacz.gif

Napisano

> Pewno mowa o silniku od Horego/Makersa, wkładaj ostry bardzo ostry wałek, krótką skrzynie

mam na sprzedarz ostry wałek jak by co priv

Napisano

> wiesz ze wykres sobie zawsze mozna poprawic i jakos ciezko mi w to uwiezyc

troszkę już trzeba się wysilić by zdłubać 90KM z 1.2 8V

Napisano

ja wykresu nie mam, moze makers ma, a z tego co wiem to nie 84 tylko 86 ok.gif

Napisano

> ja wykresu nie mam, moze makers ma, a z tego co wiem to nie 84 tylko 86

to dobrze dłubnięty grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Ja tez miałem ostry wałek Świątka 1070, który miałem w 1.1, ale musiałem go sprzedać... bo brakowało mi na krótką skrzynię od Kałuży.

I tak to kurcze z tymi tjunami bywa grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Tak, kupiłem silnik od kolegi HoryCC.

Napisano

86KM 114Nm

mody te co napisal stilo-kielce, spasowane kolektory, glowica ciachnieta o ponad 2mm, frezowane tloki. Na poczatku silnik mial brac Guttek pod T, niestety byl za duzy stopien sprezania bo w granicach 15.5

Napisano

> 86KM 114Nm

> mody te co napisal stilo-kielce, spasowane kolektory, glowica ciachnieta o ponad 2mm, frezowane

> tloki. Na poczatku silnik mial brac Guttek pod T, niestety byl za duzy stopien sprezania bo w

> granicach 15.5

seria 16v:) ma 80Km\114Nm

Napisano

> no i?

uwazam ze ciezko osiagnac taki wynik a wiekszosc hamowni pokazuje optymistyczne wartosci

Napisano

> uwazam ze ciezko osiagnac taki wynik a wiekszosc hamowni pokazuje optymistyczne wartosci

no i?

moja 8v mimo ze była lajtowo zdłubana robiła seryjne 16v jak chciała, z 4rema sie brałem kazda dostała ( nie mowie tu o ahamayu), seryjne czytaj 86km a nie 80km, wiec o co chodzi hmm.gif

Napisano

> no i?

> moja 8v mimo ze była lajtowo zdłubana robiła seryjne 16v jak chciała, z 4rema sie brałem kazda

> dostała ( nie mowie tu o ahamayu), seryjne czytaj 86km a nie 80km, wiec o co chodzi

znam taką serie od której bys zebrał baty smile.gif

Napisano

> znam taką serie od której bys zebrał baty

znam taką zdłubaną która dostała baty, to jest takie pisanie co by było gdyby babcia miała wąsy tongue.gif

Napisano

> uwazam ze ciezko osiagnac taki wynik a wiekszosc hamowni pokazuje optymistyczne wartosci

Napisalem tyle ile pokazala hamownia, czy byly to optymistyczne wartosci to nie wiem, ja bylem zadowolony z tego jak to jezdzilo

a po rozmowie z kolego stilo_kielce, wnioskuje ze jest bardzo zadowolony waytogo.gif

Napisano

> 86KM 114Nm

> mody te co napisal stilo-kielce, spasowane kolektory, glowica ciachnieta o ponad 2mm, frezowane

> tloki. Na poczatku silnik mial brac Guttek pod T, niestety byl za duzy stopien sprezania bo w

> granicach 15.5

Teraz ma jeszcze przepustnice 41.5mm zlosnik.gif

Napisano

a moge się troche laickim pytaniem spytać smile.gif

co dokładnie dają ostre wałki i regulowane kółka rozrządu ?!

wałki zmieniają momenty otwierania zaworów ?

a kółka zmieniają zapłon czy cio i jak ?!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.