Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

komp w 1,6

Featured Replies

Napisano

Witam! Mam w swojej marei 1,6 16v komp o symbolach IAW 49F.B6 cz taki o symbolu IAW 49FB9 będzie pasować, na czym polega różnica w tych sterownikach?

Napisano

> Witam! Mam w swojej marei 1,6 16v komp o symbolach IAW 49F.B6 cz taki o symbolu IAW 49FB9 będzie

> pasować, na czym polega różnica w tych sterownikach?

Sam bym się chętnie dowiedział. Powiem Ci tyle.

B6 w maryśkach montowane, B4 i B9 w bravo/brava, D1 punto

L2 bravo/brava z automatyczną skrzynią, L3 marea z automatyczną skrzynią.

Co do różnic to chętnie bym się dowiedział. Nie mam czasu studiować map i binów a to wymaga czasu.

Pasować to będzie bo ja wkładałem do siebie L2 i B9 a w swoim B4 mam wgrany soft ob B6 i wszystko lata.

Jak coś to kupuj z literką B i już.

Napisano
  • Autor

...a w swoim B4 mam wgrany soft ob B6 i wszystko

> lata.

> Jak coś to kupuj z literką B i już.

a mam jeszcze jedno pytanko z tym związane: czy kupno samego kompa załatwi sprawę?

czy trzeba go jakoś przeprogramowywać do współpracy z immo? Może jest ktoś z Lublina kto potrafi coś takiego zrobić, na fachowców z fiata nie ma co liczyć... byłem tam dzisiaj. zolta.gif

Napisano

> czy kupno samego kompa załatwi sprawę?

> czy trzeba go jakoś przeprogramowywać do współpracy z immo? Może jest ktoś z Lublina kto potrafi

> coś takiego zrobić, na fachowców z fiata nie ma co liczyć... byłem tam dzisiaj.

Najlepiej mieć kompa, stacyjkę, centralkę immo i kluczyk.

Napisano

> Najlepiej mieć kompa, stacyjkę, centralkę immo i kluczyk.

wystarczy kluczyk matka, bo nim zaprogramujemy inne (transponder w matce jest wyjmowalny bezinwazyjnie)

Napisano

> ...a w swoim B4 mam wgrany soft ob B6 i wszystko

> a mam jeszcze jedno pytanko z tym związane: czy kupno samego kompa załatwi sprawę?

> czy trzeba go jakoś przeprogramowywać do współpracy z immo? Może jest ktoś z Lublina kto potrafi

> coś takiego zrobić, na fachowców z fiata nie ma co liczyć... byłem tam dzisiaj.

A po co chcesz kupować kompa ?. Jak kupisz komplet stacyjka klucze komp i immo to nie robisz nic. Jak kupisz samego kompa to prawdopodobnie a nawet napewno będzie miał zapisane immo z innego auta i nici z odpalenia. Trzeba wtedy wyczyścić immo. W serwisie nie zrobią bo nie mogą. Ja bym chętnie Ci pomógł i wyczyścił immo, ale Lublin trochę daleko.

Napisano
  • Autor

> A po co chcesz kupować kompa ?.

wcześniej pytałem na forum:

"na zimnym silniku jest wszystko OK, problem pojawia się na rozgrzanym, po włączeniu silnika na postoju wolne obroty są ok, przegazówki dłuższe czy krótsze też ich nie zmieniają jednak po przejechaniu niezbyt długiego odcinka, 500m to już 1000-1100 obr/min i nie spadają. Po ponownym włączeniu silnika jest ok, krótka jazda i znów wysokie, jaka może być tego przyczyna? - przepustnicę przeczyściłem. "

sprawdzone jest już wszystko, byłem w ASO, nie mają pomysłu, ale miałem w grudniu wymieniany komp, zrobiony przez firmę KO_CAR z Tych, moze tam się coś rozjechało, niestety już po ich gwarancji.. stąd te pytania.

Napisano
  • Autor

.. sprawdzone jest już wszystko, byłem w ASO, nie mają pomysłu, ale miałem w grudniu wymieniany komp,

> zrobiony przez firmę KO_CAR z Tych, moze tam się coś rozjechało, niestety już po ich

> gwarancji.. stąd te pytania.

już wszystko jasne: padł komp zrobiony przez ko-car-a, a bardziej soft w nim, zakupiłem komplet: komp, immo,antenkę, stacyjkę z kluczykiem oczywiście 893goodvibes.gif

jestem po dwóch jazdach i wszystko chodzi tak jak powinno, dla niewtajemniczonych decydujących się na podmiankę takiego kompletu do marei z brava to wrażenia z jazd są jak najbardziej pozytywne, na razie nie czuję wielkiej różnicy w pracy silnika czy też jeździe. Jedna tylko uwaga: nie pasują wtyczki elektryki do stacyjki, trzeba przełożyć samą wkładkę, nie ma z tym problemu yay.gif

Dzięki śliczne za podpowiedzi!

Napisano

Ma ktoś fotkę albo jakąś instrukcję, gdzie w gumowym kluczyku znajduje się transponder?? Kupiłem taki komplet z matką i jednym niebieskim kluczykiem. Z matki przekładam do dorabianego (można jeździć pytałem w fiacie. A z nibieskiego bym chciał wyciąć transponder i przełożyć do zapasowego. Ma ktoś foto / instrukcje gdzie jest transponder?? Nie chciał bym go uszkodzić przy cięciu

Napisano

> .. sprawdzone jest już wszystko, byłem w ASO, nie mają pomysłu, ale miałem w grudniu wymieniany

> komp,

> już wszystko jasne: padł komp zrobiony przez ko-car-a, a bardziej soft w nim, zakupiłem komplet:

> komp, immo,antenkę, stacyjkę z kluczykiem oczywiście

> jestem po dwóch jazdach i wszystko chodzi tak jak powinno, dla niewtajemniczonych decydujących się

> na podmiankę takiego kompletu do marei z brava to wrażenia z jazd są jak najbardziej

> pozytywne, na razie nie czuję wielkiej różnicy w pracy silnika czy też jeździe. Jedna tylko

> uwaga: nie pasują wtyczki elektryki do stacyjki, trzeba przełożyć samą wkładkę, nie ma z tym

> problemu

> Dzięki śliczne za podpowiedzi!

A co się działo na tamtym uszkodzonym ? co był naprawiany i jak wiesz to napisz co było robione.

Napisano
  • Autor

> A co się działo na tamtym uszkodzonym ? co był naprawiany i jak wiesz to napisz co było robione.

został całkowicie podmieniony, w starym padł jeden ze scalaków, miał ciemniejszą jedną nóżkę, i jak było ciepło na dworze to było ok, przyszły mrozy i d..a, jak wyjeżdżałem z garażu było ok, jak postał na dworze odpalał, po chwili jednak gasł i zaświecały się kontrolki wtrysku i immo, a padł całkowicie jak byłem w sanatorium w górach, mróz jak cholera, do domu daleko, ...dlatego KO-CAR. Kupiłem u nich używkę i nie potrzebowałem immo, aż do teraz.

Napisano

> został całkowicie podmieniony, w starym padł jeden ze scalaków, miał ciemniejszą jedną nóżkę, i

> jak było ciepło na dworze to było ok, przyszły mrozy i d..a, jak wyjeżdżałem z garażu było ok,

> jak postał na dworze odpalał, po chwili jednak gasł i zaświecały się kontrolki wtrysku i immo,

> a padł całkowicie jak byłem w sanatorium w górach, mróz jak cholera, do domu daleko,

> ...dlatego KO-CAR. Kupiłem u nich używkę i nie potrzebowałem immo, aż do teraz.

Czyli na jednym sterowniku obroty się zawieszały a w drugim się coś upaliło? a czy mógłbyś podesłać mi fotkę tego sterownika a dokładnie środka elektroniki jestem ciekawy co się tam upaliło ew może pamiętasz w którym miejscu przy którym scalaku -oznaczenie. Pytam bo trochę dłubię w tych komputerach i jestem ciekawy.

Napisano
  • Autor

> Czyli na jednym sterowniku obroty się zawieszały a w drugim się coś upaliło? a czy mógłbyś podesłać

> mi fotkę tego sterownika a dokładnie środka elektroniki jestem ciekawy co się tam upaliło ew

> może pamiętasz w którym miejscu przy którym scalaku -oznaczenie. Pytam bo trochę dłubię w tych

> komputerach i jestem ciekawy.

OK, jak tylko znajdę jutro troszkę czasu, to zrobię fotkę, ikonka_photo2.gif 4 śrubki, szybko rozkręcę tym bardziej ,że lepiszcze już nic nie trzyma, mogę zrobić Ci duże zbliżenia, może coś jeszcze wypatrzysz... wink.gif dla mnie to magia. hmm.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano

> B6 w maryśkach montowane, B4 i B9 w bravo/brava

a jak jest z oznaczeniami w tych starszych kompach np IAW 1AF 2G? i pytanie o immo bo planuje podmienić kompa czy jak mechanik ma examiner sobie poradzi czy muszę mieć komplet z centralką immo i kluczykiem?? jeszcze jedno nie mam kluczyka matki tylko niebieski.

Napisano

> a jak jest z oznaczeniami w tych starszych kompach np IAW 1AF 2G? i pytanie o immo bo planuje

> podmienić kompa czy jak mechanik ma examiner sobie poradzi czy muszę mieć komplet z centralką

> immo i kluczykiem?? jeszcze jedno nie mam kluczyka matki tylko niebieski.

W 1.6 16V BBM-ach z 1995-1998 były 1AF.1G, 1AF.2G, 1AF.13, 1AF.15 , nie ma specjalnie znaczenia jaki zamontujesz wszytskie te bedą ok. Examinerem tego nie da sie zrobić synchro z immo , trzeba wywalic immo z kompa lub przygotować na przyuczenie do immo , tak czy siak trzeba grzebać w kompie albo kupić cały kpl. kompa immo i klucze-wkładki i wymienić w komplecie

Gbyby co to zajmuje sie takimi zeczami moge pomóc lub nawet calego kompa gotowego do pracy załatwić

• 3 tygodnie później...
Napisano

WaldiGSI jesteś pewien że bo BBM np z 96r pasują te numery komputerów co wymieniłeś? Pytam się ponieważ mam w Brava 1AF.13 i muszę go wymienić bo mapy się rozjechały od LPG. Akurat 1AF.13 (komplety z immo) są dość drogie, natomiast 1AF.15 czy 1G kosztują dużo mniej.

Napisano

> WaldiGSI jesteś pewien że bo BBM np z 96r pasują te numery komputerów co wymieniłeś? Pytam się

> ponieważ mam w Brava 1AF.13 i muszę go wymienić bo mapy się rozjechały od LPG. Akurat 1AF.13

> (komplety z immo) są dość drogie, natomiast 1AF.15 czy 1G kosztują dużo mniej.

tak podejdzie bez problemu kazdy z nich

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.