Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaką paste możecie polecić

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> do spolerowania plastikowych kloszy ?

jak zaczniesz polerować plastikowe klosze, to później będziesz musiał poprawiać co chwilę - zedrzesz warstwę ochronną i ciągle będą się matowić.

przynajmniej u mnie tak było...

Napisano
  • Autor

podobno na jakieś pół roku daje rade, czym polerowałeś ?

Napisano

> podobno na jakieś pół roku daje rade, czym polerowałeś ?

papier wodny 800 do 2000 i na koniec tempo

Napisano

> podobno na jakieś pół roku daje rade, czym polerowałeś ?

na IKM w Vademecum jest instrukcja ok.gif Papier wodny 800 - 1500 - 2500 i na koniec pasta Tempo. Z tego, co pamiętam niektórzy jeszcze pokrywali klosze bezbarwnym lakierem, żeby nie matowiały ponownie - wiem, że przez jakiś czas to działało, co później - nie wiem.

Napisano

Ja do tego celu użyłem pasty Autosol do plastików i poliwęglanu

Tubka kosztuje ok 25 zł i wystarczy spokojnie na 5 użyć.

Pierwszą czynnością było tarcie na mokro wodnym papierem 2000, potem 2500.

Efekt super.

Napisano

> długo schodzi na lampe ?

z pół godzinki

Napisano
  • Autor

może się dzisiaj skuszę i zoperuję audi, wyciągałeś lampy czy na bolidzie ?

Napisano

> może się dzisiaj skuszę i zoperuję audi, wyciągałeś lampy czy na bolidzie ?

przednie na bolidzie ale to warto okleić taśmą papierową elementy wokół bo papierem latwo uszkodzić

tylne sztruclowe miałem luzem i lepiej szła robota

Napisano

> na IKM w Vademecum jest instrukcja Papier wodny 800 - 1500 - 2500 i na koniec pasta Tempo. Z tego,

> co pamiętam niektórzy jeszcze pokrywali klosze bezbarwnym lakierem, żeby nie matowiały

> ponownie - wiem, że przez jakiś czas to działało, co później - nie wiem.

Dokładnie, ja np (właśnie w matizie) sapolerowałem i pokryłem klarem... trzymało się ponad rok (30kkm łącznie z sezonem zimowym -sól), a później autko sprzedałem, ale pewnie nadal się trzyma wink.gif

Napisano

> Moim zdaniem najlepsza.

Środki tej firmy bardzo dobre, ale i bardzo drogie.Taki sam efekt co do kloszy można osiągnąć papierem wodnym 2000-3000, następnie pastą G3, a potem pokryć dobrym woskiem.Ja tak robiłem plastikowe klosze w swoim bolidzie.Zawsze kiedy woskowałem auto, woskowałem również i lampy i po 2 latach wyglądały jak nowe.Tym samym sposobem robiłem i tylne klosze.Wygląd po takim zabiegu salonowy.

Można oczywiście preparatem zaproponowanym przez Ciebie, ale lepiej wydać na wosk tej firmy.

Napisano

> Środki tej firmy bardzo dobre, ale i bardzo drogie.

75 PLN za cały zestaw to drogo???

Napisano

> klar jak nakładałeś ?

w sensie?

Po spolerowaniu kloszy, odtłuściłem je... po tym zabiegu nałożyłem koło 2-3 warstw klaru w krótkich odstępach (zalecanych przez producenta klaru), po czym po 24 godzinach spolerowałem samą pastą lekkościerną (chyba tempo albo automax) w celu usunięcia mgiełki... - efekt, klosze jak nowe i na długo cool.gif

Napisano

Kupuj megsa wink.gif z checia sie dolacze do polerowania, bo u siebie chyba tez musze wink.gif

Napisano

> 75 PLN za cały zestaw to drogo???

Dla jednego tanie dla innego nie.Chodzi o to by było dobrze i tanio.

Pasta G3 to koszt rzędu 30 PLN, a w cale nie jest taka zła.Można ją dostać w każdym sklepie z lakierami. Natomiast preparaty Megsa to rzadkość w sklepach.Nie każy je zna.Przeważnie sprzedaż wysyłkowa, więc do tego dochodzą jescze koszty przesyłki i robi się już prawie stówka.

Można też próbować środków 3M albo Zymol, ale też nie tanie ,choć równie dobre co Megsa.

W każdym razie to temat rzeka.

Napisano
  • Autor

używam tej firmy do skór i jest rewelacyjna teraz kupie di pielęgnacji lakieru i pewnie do lamp też

Napisano

> Dla jednego tanie dla innego nie.Chodzi o to by było dobrze i tanio.

W takim razie specyfik PlastiX tej samej firmy - jest za $5 = 15 PLN i jest to ten sam specyfik co w tym zestawie, tyle że nie dostajesz kulki do polerowania i ściereczki do wycierania.

Napisano

> używam tej firmy do skór i jest rewelacyjna teraz kupie di pielęgnacji lakieru i pewnie do lamp też

Ja też uwielbiam ich kosmetyki samochodowe. A ten do skór używam w domu bo jest lepszy niż jakiekolwiek domowe jakie próbowałem.

P.S. Środkiem PlastiX wypolerowałem panel sterujący mikrofali i świeci się jak nowy.

Napisano

Przerabiałem temat ze szwagrem jakieś 3 tygodnie temu. Używaliśmy papieru ściernego 1000,1500,2000 i 2500. Polerowaliśmy ręcznie z dużą ilością wody. Na koniec pasta tempa i polerka mechaniczna. Zeszło się około godziny na lampe. Efekt następujący:

lampastara.th.jpg

lampanowa.th.jpg

Napisano

Odnośnie tematu, słyszałem że można do tego użyć pasty do zębów, stosował ktoś ? niewiem.gif

Napisano

> Odnośnie tematu, słyszałem że można do tego użyć pasty do zębów, stosował ktoś ?

Pasta to zębów ma lekkie działanie polerujące.

Polerowałem nią np. wyświetlacz telefonu.

Ale żeby na reflektorze osiągnąć jakiś efekt - to raczej nie będzie to... no chyba, że chcesz polerować przez cały dzień...

Napisano

> robiłem to G3 i efekt był taki: kliken

> z braku laku w zupełności wystarczy

A jak po dluzszym uzytkowaniu , nie matowieje szybciej ??

Napisano

> A jak po dluzszym uzytkowaniu , nie matowieje szybciej ??

tą operację robiłem dwa lata czyli ponad 30kkm temu, od tego czasu nic, myśle teraz trochę przejechac ale tylko samą pastą, bo minimalnie zmatowiała

niestety nie wiem jakby się achowywał reflektor bez tej polerki, w drugim aucie mam szkło

Napisano

> rok temu robione

Jak i czym robione?

Napisano

> Jak i czym robione?

wszytskim co znalazlem w garażu zlosnik.gif

a na serio - papier scierny 500, 1000, 1500. 2500

potem pasty polerskie (tu rzeczywiscie wykozystalem to co bylo w garażu) i na koniec PlastiX, lampy niczym nie lakierowane (mam zle doswiadczenia) tylko raz na kilka miesciecy leciutko przetarte wlasnie plastiX-em 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

no i dwa dni roboty (ja swoje rozkleilem zeby bylo latwiej)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.