Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tak wygląda Clio po uszkodzeniu opony przy 100 km/h...

Featured Replies

Napisano

Murckowska, Katowice, 20:30.

Fajna, sucha trzypasmowa droga, duży ruch, wszyscy ok. setki, nagle zrzuciło mnie w ułamku sekundy na barierkę, potem o Avensisa (pozdrawiam bardzo spokojnego kierownika), z powrotem na barierkę i na skrajny boczny pas.

Auto do kasacji. AC brak.

Żona i ja cali i zdrowi.

9-letnie Clio z Francji, po wcześniejszych przygodach, posłusznie odpaliło boczną poduszkę żony, pozwoliło na otwarcie zamków i odpięcie pasów.

Dziekuję.

post-11672-14352509396544_thumb.jpg

Napisano

Co uszkodziło tą oponę?

Napisano
  • Autor

Tego nie wie nikt.

Ona po prostu strzeliła, nie wiem czy wcześniej na coś najechałem i ją np. nacięło lekko, nie mam pojęcia. Poczułem jak mi wyrywa kierownicę i byłem w barierkach.

Napisano

ehhh ładne clio passed_out.gif ja miałem ostatnio przypadek że poszedł mi zaworek w kole, tylko na szczęście w tylnej przy prędkości 130 km/h przy wyprzedzaniu usłyszałem nagle jak się coś tłucze, myślę że jak by to była przednia, podobnie jak u was, to leżał bym w lesie i nie mieli by co zbierać, u was szczęście w nieszczęściu że stało się to na dobrej drodze gdzie były barierki i o nie się oparliście, a nie zjechaliście np na lewy pas pod tira ... boje_sie.gif najważniejsze że wy wyszliście cało ... Pozdrawiam

Napisano

> Tego nie wie nikt.

> Ona po prostu strzeliła, nie wiem czy wcześniej na coś najechałem i ją np. nacięło lekko, nie mam

> pojęcia. Poczułem jak mi wyrywa kierownicę i byłem w barierkach.

Nie chciałbym testować swojego zachowania w takiej sytuacji. Ważne, że wszyscy wyszli cało z opresji. wink.gif

Napisano

pytanie dodatkowe.

Co to za opona była? jaka marka?

jaka stara (jeśłi wiesz), czy już łysawa, czy może raczej jeszcze sporo bieżnika?

Napisano

> pytanie dodatkowe.

> Co to za opona była? jaka marka?

> jaka stara (jeśłi wiesz), czy już łysawa, czy może raczej jeszcze sporo bieżnika?

facepalm.gif czy to ważne Auto chłopak rozwalił, a ty pytasz o opony w jakim stanie wrrr.gif

Napisano

> czy to ważne Auto chłopak rozwalił, a ty pytasz o opony w jakim stanie

wazne, byc moze bedzie to przestroga nono.gif

Napisano

> czy to ważne Auto chłopak rozwalił, a ty pytasz o opony w jakim stanie

tak, ważne.

Jestem bardzo ciekaw, czy nowe opony też wybuchają, czy raczej był to stary badziew.

Jeśłi wybuchłaby stosunkowo nowa opona, to znaczy, że nawet mając nowe opony, nie jesteś w 100% bezpieczny.

ps

Dziwne, że nie interesuje cię, jako kierowce, możliwa przyczyna tego wypadku.

Napisano

> tak, ważne.

> Jestem bardzo ciekaw, czy nowe opony też wybuchają, czy raczej był to stary badziew.

> Jeśłi wybuchłaby stosunkowo nowa opona, to znaczy, że nawet mając nowe opony, nie jesteś w 100%

> bezpieczny.

> ps

> Dziwne, że nie interesuje cię, jako kierowce, możliwa przyczyna tego wypadku.

niema reguły czy nowa opona czy stara będzie leżeć coś ostrego na drodze to opona która co dopiero wyszła z fabryki pęknie nie interesuje mnie to bo prawdopodobnie sam kierowca nie wie czemu tak się stało ... a to ile mają opony to nic nie ma do znaczenia bo napisałem wyżej że na to nie ma reguły czy nowa opona czy stara ... tym bardziej że prędkość nie była mała

Napisano

Piszesz, że może coś ostrego leżało na drodze.

To dlaczego żadnemu z poprzednich aut opona nie wystrzeliła. Przecież ruch był duży...

Zdarza się, że opona wybuchnie sama z siebie. Nie trzeba było na nic najeżdzać.

I dlatego mnie interesuje marka i parametry opony. Takiej już sobie nie kupie. Jej pech

Napisano

> Zdarza się, że opona wybuchnie sama z siebie. Nie trzeba było na nic najeżdzać.

> Mimo wszystko mnie interesuje marka i parametry opony. Takiej już sobie nie kupie. Jej pech

Ta nasza rozmowa nic nie wnosi do tematu będzie kolega chciał powiedziec co to za opona była itd to powie ok.gif20.GIF

Napisano

Dobrze ze Wy cali ok.gif Auto kupi sie nowe.

Napisano

Brawo dla Clio że nic Wam się nie stało ok.gif

Napisano
  • Autor

Kupiłem auto już z oponami, zakład w którym zmieniałem letnie na zimowe stwierdził, że opony są po dwóch sezonach i jeszcze jeden max. dwa mogę spokojnie jeździć. Teraz właśnie kończył się ich trzeci sezon, byłbym je wymienił, ale nie zdążyłem. Marka Pirelli, modelu nie pamiętam, dość szerokie jak na to auto, 195 na 15 calowych felgach. Samochód był delikatnie fabrycznie obniżony, to spowodowało że jak jechaliśmy bokiem to nas nie przewróciło.

Napisano

> ehhh ładne clio ja miałem ostatnio przypadek że poszedł mi zaworek w kole, tylko na szczęście w

> tylnej przy prędkości 130 km/h przy wyprzedzaniu usłyszałem nagle jak się coś tłucze, myślę że

> jak by to była przednia, podobnie jak u was, to leżał bym w lesie i nie mieli by co zbierać, u

> was szczęście w nieszczęściu że stało się to na dobrej drodze gdzie były barierki i o nie się

> oparliście, a nie zjechaliście np na lewy pas pod tira ... najważniejsze że wy wyszliście

> cało ... Pozdrawiam

Ku przestrodze to ja dołoże coś od siebie. Na wiosne zmieniałem opony zimowe na letnie w zakładzie wulkanizacyjnym. Wczoraj wracałem z Łodzi do Lublina, przy prędkości ok. 120 km/h zaczynały się lekkie drgania kerownicy, pierszwe podejrzenia padły na opny, ale dzisiaj po przyjeździe na parking usłyszałem lekkie metaliczne stukanie. Po zdjęciu kołpaka od strony kierowcy okazało się, że dwie śruby wypadły same, a jedną wykreciłem palcami, a koło trzymało się tylko na jednej śrubie. Sprawdzam po drugiej stronie wszystko w porządku, ale z tyłu od kierowcy śruby luźne !!! To co pomyślałem sobie o tych "panach" z zakładu nie nadaje się do cytowania na forum.

Napisano

Moje zdanie znasz, powiedziałem wam jak wiozłem Was do domu, Clio sie spisało i Wyszliście cali z tego...

Pozdrawiam

Napisano

> Kupiłem auto już z oponami, zakład w którym zmieniałem letnie na zimowe stwierdził, że opony są po

> dwóch sezonach i jeszcze jeden max. dwa mogę spokojnie jeździć. Teraz właśnie kończył się ich

> trzeci sezon, byłbym je wymienił, ale nie zdążyłem. Marka Pirelli,

Jak ja kupiłem swoje Picasso to miałem opony. Opony bieżnik ok , ale były one stare. Zapewne poprzedni właściciel pojechałem do jakiegoś gumiarza i kupił jakieś opony z dobrym bieżnikiem.

Opony od razu wymieniłem ...

Według mnie opony muszą być znanego pochodzenia (nowe ze sklepu) a nie jakieś starcie od gumiarza , gdzie nie wiadomo nic o historii tych opon.

Ja do każdego mojego samochodu po zakupie samochodu wymieniałem opony na nowe ...

Po prostu zawsze opony były stare mimo że bieżnik miały ok ...

Pamiętam jak w SC bieżnik był idealny a opona ze starości sparciała mimo że nie była to aż tak stara opona ...

Ale najważniejsza sprawa że nic się Tobie (Wam) nie stało ...

Napisano
  • Autor

Teraz jestem na etapie zakupu Meganki starej, ale ładnie utrzymanej od znajomego, pierwsze co w niej zrobię to nowe opony.

Zawieszenie sprawdziłem, hamulce przód ok, tył wymieniam, nowe opony i może będę trochę pewniejszy.

Choć strach przed jeżdżeniem jeszcze długo mi nie minie do końca.

Napisano

Niestety z przodem jest dużo gorzej niż z tyłem.Mnie 8 miesięcy temu prawy tył przy 130-140 km/h wystrzelił na autostradzie i nawet nie poczułem straty "placka" 8-15 cm który się odkleił od opony po czym nastapiło momentalne ujście pow.

Napisano

Najważniejsze że nic nie stało się Tobie i rodzinie... ok.gifok.gif

Pozdrawiam

Napisano

I właśnie twoje fotki powinny byc powtarzane przy czesto powtarzajacych sie pytaniach na forum: czy na naprawianej oponie bezpiecznie się jeździ czerwona.gif

Napisano

>...czy

> na naprawianej oponie...

Wszystko zależy od tego,jaka to była naprawa.

Napisano
  • Autor

Hmm..

Po czym wnosisz, że jeździłem na naprawianych oponach?

Poniosło Cię?

Napisano

> Hmm..

> Po czym wnosisz, że jeździłem na naprawianych oponach?

> Poniosło Cię?

Bynamniej mnie nie poniosło. Wcale cie nie oskarżam że jeździłeś na naprawianych oponach. Chodzi mi o to że jeżeli tak jak powyżej zostało napisane naprawa zostanie spaprana to podobnie jak u ciebie sie to może skończyc.

A czesto pojawia sie pytanie czy opony mozna naprawiac. Odpowiadam ze mozna ale zalezy od tego ja jest opona uszkodzona i ja solidnie naprawa jest przeprowadzona

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Ku przestrodze to ja dołoże coś od siebie. ......Ciach...... To co pomyślałem sobie o tych "panach" z zakładu nie nadaje się do cytowania

> na forum.

Wiesz, byłem w Goerlitz na przeglądzie rejestracyjnym ciężarówki (niemieckie blachy). Tam nie mieli stacji diagnostycznej więc przegląd odbywał się w serwisie Mercedesa. Przyjeżdza diagnosta z Dekry i robi przegląd. Ale wracając do rzeczy palacz.gif.

Pan z serwisu podsunął mi do podpisania papier z którego wynikało ,ze po przejechaniu 15km mam obowiązek sprawdzić dokręcenie kół. Na moje pytanie ,dlaczego? przecież nikt ich nie będzie odkręcał? Powiedział ,że taką mają procedurę.

Czyli okazuje że sprawdzenie dokręcenia kół to sprawa kierowcy. lizak.gif Niestety nie ufaj nikomu. old.gif

Napisano

> Dziekuję.

Miałem wystrzał opony (wielka wyrwa z boku) na autobahnie w Trafficu załadowanym po dach. Prędkość ok 120km/h opona lewy przód . Nic nie zrobiłem poza trzymaniem kierownicy i czekaniem aż auto samo zwolni(zero hamowania). W moim przypadku nic sie nie stało dlatego jestem w icon_eek.gificon_eek.gif że tak cię mogło walnąć.

Przecież naładowany BUS ma dużo gorszą stabilność niż niskie Clio.

Napisano

> Miałem wystrzał opony (wielka wyrwa z boku) na autobahnie w Trafficu załadowanym po dach. Prędkość

> ok 120km/h opona lewy przód . Nic nie zrobiłem poza trzymaniem kierownicy i czekaniem aż auto

> samo zwolni(zero hamowania). W moim przypadku nic sie nie stało dlatego jestem w że tak cię

> mogło walnąć.

> Przecież naładowany BUS ma dużo gorszą stabilność niż niskie Clio.

bo być może kierowca clio dosc mocno depnal w hamulce... hmm.gif to by wyjasnialo zarzucenie auta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.