Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pulsująca kontrolka oleju

Featured Replies

Napisano

Witam,

Miałem z tydzień temu wymienią uszczelkę pod głowicą do tego świece, wymieniony olej+filtr i rolkę od paska zakupiłem nowe aku i to chyba wszystko...

I zaczęły się problemy po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna mi migać lampka od oleju (pulsuje jak na dyskotece)

zaważyłem że zaczyna sobie mrugać przy rozgrzanym silniku tak ok.93st.

i przy niskich obrotach ok. 800 po dodaniu gazu do ok.1100 obrotów gaśnie.

dodam tylko że olej jest...

O co w tym wszystkim chodzi hmm.gif

Pozdrawiam...

Napisano

1. Wlałeś badziewny olej, tzn jakąś podróbe lub olej za mało lepki (np jakiś 0w30 abo 5w30)

2. Czujnik ci wysiada. Kosztuje grosze. Spróbuj wymienić. JAk to nie pomoze, to do mechanika niech wkręci zamiast czujnika manometr i sprawdzi jakie masz ciśnienie.

Jak będzie niskie, to są 2 możliwości

Pierwsza (lepsza)- siada pompa

Druga (lepiej, żeby nie zaszła)- twój silnik to juz zajeżdzone padło, panewki są wytłuczone i tam ucieka ciśnienie.

Są jeszcze inne możliwości, ale to trzeba zdjąć miskę i wszystko będzie widać (zarówno zużyte panewki jak i np poluźniony smok, czy też wypadnięty korek technologiczny z wału korbowego (rzadko, ale zdarza sie).

Napisano

U mnie było to samo. Poszła pompa nowa, dla pewności panewki choć nie były aż tak wytłuczone i wszystko jest ok

Napisano

Przed jakakolwiek ingerencja w silnik, w tej sytuacji nalezy wykonac pomiar cisnienia oleju manometrem wkreconym zamiast czujnika, najlepiej podpiac na zimnym silniku i stopniowo nagrzewajac obserwowac wskazania manometru.

Po uzyskaniu wynikow pomiaru nalezy zdecydowac o dalszych krokach.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> 1. Wlałeś badziewny olej, tzn jakąś podróbe lub olej za mało lepki (np jakiś 0w30 abo 5w30)

Olej GM 15w40

> 2. Czujnik ci wysiada. Kosztuje grosze. Spróbuj wymienić.

Czujnik wymieniony bez zmian...

dalej miga chwilę przed włączeniem wentylatora lub zaraz po włączeniu,wystarczy dodać leciutko gazu nawet nie do 1100 ale do 1000 i gaśnie.

Po wyłączeniu zapłonu (nawet na chwilę ) jest git ale pochodzi chwilę i znowu zaczyna pulsować...

Jest jeszcze coś co ewentualnie mogę zrobić sam...???

Pozdro...

Napisano

> Jest jeszcze coś co ewentualnie mogę zrobić sam...???

Teraz pozostaje to, co napisałem, czyli ściągnięcie miski i sprawdzenie w jakim stanie są panewki (jak ktoś ma czucie to po szarpnięciu za korbowód bedzie miał pogląd na sprawę.

Jakby panewki się okazały w miarę ok, to pompa pewnie się sypie.

Jak zdejmiesz miskę, to sprawdź, czy na dnie nie ma żadnych niepokojących opiłków.

PS

silnik pracuje cicho i równo? nie słychac żadnego rytmicznego postukiwania? Jesli jest ok, to pewnie pompa.

Napisano
  • Autor

> silnik pracuje cicho i równo? nie słychac żadnego rytmicznego postukiwania? Jesli jest ok, to

> pewnie pompa.

silnik pracuje jak nigdy...

ale wydaje mi się,że jak zapala się kontrolka to delikatnie słychać jak by leciutko spadał z obrotów na obrotomierzu wskazówka jak beton nawet nie drgnie...

Właśnie był u mnie kolega stwierdził że to raczej nie panewki bo coś było by słychać... (a twierdzi że cisza )

Pozdrawiam...

Napisano

Może być jeszcze problem z zaworkiem, który jest w pompie. Mógł się przyciąć w pozycji lekko otwartej i puszcza ciśnienie bokiem.

Napisano
  • Autor

> Może być jeszcze problem z zaworkiem, który jest w pompie. Mógł się przyciąć w pozycji lekko

> otwartej i puszcza ciśnienie bokiem.

To może popukać w nią młotkiem...mlotek.gif

czy to raczej kiepski pomysł ?

Napisano

Raczej kiepski pomysł. To jest takie coś jak na obrazku. Trzeba to wykręcić i zobaczyć stan sprężyny i czy na zaworku nie widać śladów zatarcia.

Napisano
  • Autor

> Raczej kiepski pomysł. To jest takie coś jak na obrazku. Trzeba to wykręcić i zobaczyć stan

> sprężyny i czy na zaworku nie widać śladów zatarcia.

Jeżeli dobrze pamiętam to ten zawór jest na przeciwko czujnika...

I jeszcze dwa pytania...

Ten zawór ma jakieś "ustawienia" czy po prostu się go wykręca (czyści) i wkręca

i czy można go kupić osobno czy trzeba łykać całą pompę...

Pozdro...

Napisano

Zgadza się. Zawór jest naprzeciwko czujnika ciśnienia oleju. Gdzieś czytałem, że idzie to kupić osobno bez problemu, ale niech ktoś potwierdzi z szanownych astrowiczów. Zawór nie ma żadnych ustawień, wykręcasz, czyścisz i wkręcasz.

Napisano

A może jest wadliwy filtr oleju? Ja kiedyś jeszcze w Zastavie wymieniałem olej + filtr i po tej operacji kontrolka ciśnienia cały czas się paliła. Okazało się, że lipny był filtr oleju (tam jest w środku zawór zwrotny przelewowy i on musiał być uszkodzony).

Napisano

Napisalem juz wczesniej, ale powtorze raz jeszcze: przed ingerencja w silnik nalezy podpiac manometr zamiast czujnika cisnienia oleju i obserwowac jego wskazania w calym zakresie temperatury silnika. Usterke zaworu przelewowego pompy rowniez mozna wychwycic przy pomocy manometru.

Nalezy obserwowac:

- czy przy zimnym silniku, zaraz po uruchomieniu cisnienie oleju jest wysokie, w miare nagrzewania spada do wartosci nominalnej lub jej bliskiej przy danej temperaturze, czy opada ponizej wartosci nominalnej,

- czy cisnienie oleju przy zimnym silniku zaraz po uruchomieniu jest od razu niskie (lecz miesci sie w zakresie tolerancji),

-czy przy podwyzszaniu obrotow na nagrzanym silniku cisnienie rosnie, nastepnie opada, czy wzrasta tylko nieznacznie,

- czy nie ma skokow cisnienia oleju (przy zwiekszaniu obrotow cisnienie rosnie i nagle gwaltownie spada).

Dane uzyskane w ten sposob pozwalaja okreslic stan i sprawnosc pompy oleju oraz zaworu przelewowego bez rozbierania silnika.

Nalezy rowniez pobrac nieco oleju z miski, wylac dwie, trzy krople na bibule i popatrzec, czy nie ma scieru aluminiowego, stalowego lub brazowego.

To badanie natomiast pozwala stwierdzic, czy nie jest uszkodzona pompa oleju lub starte panewki lub czy jeden z elementow smarowanych nie ulega zatarciu.

Bez jakichkolwiek dokladnych danych dotyczacych cisnienia oleju w silniku, uzyskanych przy pomocy manometru (sam czujnik cisnienia pelni tylko role orientacyjna) mozna silnik rozkrecic na czesci skladowe, skrecic i moze byc tak samo...

Po takiej diagnostyce dopiero nalezy podjac decyzje, co odkrecac i na co zwrocic uwage. I tu takze nalezy postepowac metodycznie. Najpierw zajrzec do zaworu przelewowego, sprawdzic, ew. podmienic, podlaczyc manometr i obserwowac wskazania. Jesli poprawa jest zdecydowana, mozna uznac, ze usterka zostala usunieta, bez rozbierania silnika. Jesli poprawa jest nieznaczna, wtedy nalezy zdjac miske olejowa, obejrzec panewki i zainteresowac sie stanem pompy oleju.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Wiem że podłączenie manometru jest najrozsądniejsze, ale zanim wstawię furę do mechanika (i to pewnie na kilka dni ) i wkleję kasę...

Chciałem sam sprawdzić co i jak, co pozwoliło by zaoszczędzić trochę kasy i co najważniejsze nie został bym bez samochodu.

Zawór wykręciłem wyglądał raczej ok. wyczyściłem wkręciłem i wszystko gra...

poczekałem aż się nagrzeje wkręciłem na obroty i ok. przejechałem się z 3km. nic się nie zapaliło, stanąłem pod domem wkręciłem do około 5000tyś i się zapaliło... sciana.gif

Pozdrawiam...

Napisano

> Wiem że podłączenie manometru jest najrozsądniejsze, ale zanim wstawię furę do mechanika (i to

> pewnie na kilka dni ) i wkleję kasę...

> Chciałem sam sprawdzić co i jak, co pozwoliło by zaoszczędzić trochę kasy i co najważniejsze nie

> został bym bez samochodu.

Zanim oddasz samochód mechanikowi wymień na nowy filter oleju i zobacz czy problem nadal występuje. Koszt niewielki a zdarzały się wadliwe filtry - wybór należy do Ciebie.

Napisano

> O co w tym wszystkim chodzi

U teścia pomogła wymiana czujnika ciśnienia oleju za 25 zł.

Powodzenia.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mam to samo i w związku z tym mam pytanie do kolegi, który założył ten wątek. Ponieważ to było miesiąc temu to pewnie już rozwiązałeś ten problem... Co to było?

• 1 miesiąc później...
Napisano

> U teścia pomogła wymiana czujnika ciśnienia oleju za 25 zł.

> Powodzenia.

Wiesz może gdzie to dokładnie się znajduje i jak do tego podejść??

Napisano

podmien najpierw filtr oleju tak jak juz ktos pisał, widziałem wiele razy ze na Filtronie zapalało sie cisnienie, a po wymianie na oryginał było ok!

Napisano

> Wiesz może gdzie to dokładnie się znajduje i jak do tego podejść??

Ja wczoraj wymieniałem w X16XEL. Najprościej ściągnąc prawe koło, klucz 24 oczkowy, płaskim nie ma szans podejść a i oczkowym zabawy co niemiara. Teoretycznie nasadką odpowiednia długą może by się i dało... ale nie posiadam. frown.gif

Ogólnie to już druga wymiana, wymieniałem 3 miesiące temu po zakupie bo kontrolka nie świeciła wcale, wszystkie działało pięknie aż tu nagle zaczeła sobie świecić w czasie jazdy, na niskich obrotach głównie. Okazało się, że czujnik pięknie przecieka... w środku! Cieknie ze złącza elektrycznego! Wymieniłem na jakiś inny i jest git.

Jak to jest w innych silnikach, nie wiem. zeby.GIF

Napisano

> Wiesz może gdzie to dokładnie się znajduje

Opis w celu zorientowania czujnika w aucie: fota robiona od dołu, nad czujnikiem widać alternator.

Pozdroofka

284352163-czujnik_oleju.jpg

post-36940-14352510323192_thumb.jpg

Napisano

> Opis w celu zorientowania czujnika w aucie: fota robiona od dołu, nad czujnikiem widać alternator.

> Pozdroofka

Jak zwykle Lelek ma dokumentację na wszystkie okoliczności... wink.gif

Pozdrówka!

Napisano

> Jak zwykle Lelek ma dokumentację na wszystkie okoliczności...

Jeden zbiera znaczki, inny foty części samochodu... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

I oczywiście musiał mnie lelek zawstydzić solidnie uszczelnioną miską (... a u mnie wiecznie upaprana, choć ubytki oleju niezauważalne grinser006.gif)

Napisano

> I oczywiście musiał mnie lelek zawstydzić solidnie uszczelnioną miską

To nie moja miska smile.gif

> a u mnie wiecznie upaprana, choć ubytki oleju niezauważalne

Użyj porządnego uszczelniacza, nie silikonu. Mam wypróbowane dwa: Reinzosil i Loctite. Nie ma prawa nawet się zapocić.

Pozdroofka

Napisano

Właśnie pamiętałem dywagacje na temat silikonu i zapamiętałem, że wyszło żeby nie stosować do uszczelniania takich elementów jak miska i nieco mnie to zdziwiło, ale skoro nie Twoja fotka to ok.gif Znaczy, że dobrze pamiętałem. Uszczelnienie chyba oddali się w czasie, bo z tydzień temu olej zmieniłem, więc już nie wypada rozgrzebywać grinser006.gif

Napisano

> Uszczelnienie chyba oddali się w czasie, bo z tydzień temu

> olej zmieniłem

Daleko się nie oddali, dużo jeździsz... wink.gif

Pozdroofka

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wreszcie zrobione!

Na początek wymieniłem czujnik ciśnienia oleju (koszt ok. 15zł). Wydawało się, że wszystko w porzo... ale jednak "cholera" znowu zamrugała. ;-)

Później odkręcenie i wymiana filtru oleju, zdjęcie miski olejowej no i wyszło szydło z worka... yikes.gif

Któryś z poprzednich właścicieli mojej Asi uszczelniał miskę silikonem. Wypłukało ten silikon i on zapychał pompę oleju. Po dokładnym wymyciu benzyną ekstrakcyjną wyszły resztki silikonu.

Założono nową uszczelkę, wlano nowy olej (bo już była pora) i wszystko jest gut. yay.gif

Napisano

> Któryś z poprzednich właścicieli mojej Asi uszczelniał miskę silikonem. Wypłukało ten silikon i on zapychał pompę oleju.

Chyba będzie na miejscu jeśli powiem: "pińcset razy pisałem: żadnych silikonów" old.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Chyba będzie na miejscu jeśli powiem: "pińcset razy pisałem: żadnych silikonów"

Co prawda, to prawda. Dobrzech żeś rzekł. Hej! hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.