Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Civic VIII Type R-ma ktoś na sali i poda parę info?

Featured Replies

Napisano

Że żyletka to wiem,myślę tak o tym Ufo i zastanawiam się nad niekatowanym zbytnio-jak jest z eksploatacją-wiadomo,że do 3 tysi tym nie będzie jeżdżone,ale jak type R sprawdza się na codzień

-zawias bardzo betonowy?

-silnik faktycznie rakieta i przy odpowiedniej ekploatacji(na ciepło,motul co 10kkm) nie do zajechania?

-heble żylety

-ile to pali w mieście faktycznie i na trasie(Pb98 potrzebuje).

-ma jakieś wady,niedoróbki-pierwsze egzemplarze

Z góry dzieki ok.gif

Napisano

> -zawias bardzo betonowy?

beton, czymś trzeba adrabiać belkę z tyłu

> -heble żylety

takie sobie jak to w Hondzie

Napisano

Nie sugeruj się tym co dziadek Clarkson o nim gadał wink.gif

Miałem poprzednią generację, jeździłem i tą i wcale zawieszenie nie jest takie twarde (jak na Hothatcha).

Pewnym problemem jest natomiast, że auto skacze na nierównościach.

Kup koniecznie wersję ze szperą - znacznie lepiej jeździ.

> -silnik faktycznie rakieta i przy odpowiedniej ekploatacji(na ciepło,motul co 10kkm) nie do

> zajechania?

Jasne że nie do zajechania. To poprawiona konstrukcja względem poprzedniej generacji,

lepiej zbalansowana i z lepszym oprogramowaniem - punkt "wejścia w VTEC" czyli więcej mocy niżej.

Mniej więcej to samo co w starym Type-Rze dawała Hondata.

> -heble żylety

Niestety.

Standardowe tarcze są słabe i łatwo je uszkodzić stosując prosty zabieg założenia lepszych tj. twardszych klocków.

> -ile to pali w mieście faktycznie i na trasie(Pb98 potrzebuje).

> -ma jakieś wady,niedoróbki-pierwsze egzemplarze

Czytaj na Forum Type-R jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś ok.gif

Napisano

> -silnik faktycznie rakieta i przy odpowiedniej ekploatacji(na ciepło,motul co 10kkm) nie do

> zajechania?

Z tą rakietą bym nie przesadzał, najwolniejszy z hot-hatchy.

Lepsze będzie clio RS

Napisano

> Z tą rakietą bym nie przesadzał, najwolniejszy z hot-hatchy.

> Lepsze będzie clio RS

Akurat do setki do osiągi podobne, poniżej 7 sek

Napisano

> Akurat do setki do osiągi podobne, poniżej 7 sek

I na tym się podobieństwa kończą!

Napisano

> Z tą rakietą bym nie przesadzał, najwolniejszy z hot-hatchy.

> Lepsze będzie clio RS

Ale tylko ze szpera, Brembo i Recaro. Zwykly niekoniecznie. No i jeszcze do tego Civic to prawdziwy kompakt segmentu C wiec masa miejsca z przodu i z tylu plus OGROMNY bagaznik.

Napisano

> Civic to prawdziwy kompakt segmentu C wiec masa miejsca z przodu i z tylu plus OGROMNY bagaznik.

Ogromny? 3 MPS jest uważana za auto z małym bagażnikiem, a ma większy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> -silnik faktycznie rakieta

silnik w serii to niestety żadna rakieta

Napisano

> Ogromny? 3 MPS jest uważana za auto z małym bagażnikiem, a ma większy

Ke? obecny 3MPS ma bagaznik 340l, FN2 ma w zaleznosci od rynku (opona vs zestaw naprawczy) 415 albo 456, Poprzedni CTR EP3 mial 315l wiec tez nie jakos drastycznie mniej od MPSa

Napisano

> Ke? obecny 3MPS ma bagaznik 340l, FN2 ma w zaleznosci od rynku (opona vs zestaw naprawczy) 415 albo

> 456, Poprzedni CTR EP3 mial 315l wiec tez nie jakos drastycznie mniej od MPSa

Tak się kończy czytanie danych technicznych ok.gifgrinser006.gif

Niedawno postawiliśmy obok siebie mazdę i nowego cifa i co się okazało? Że pojemność bagażnika w Maździe jest chyba liczona innym systemem, bo jest większy hehe.gif

Napisano

> Tak się kończy czytanie danych technicznych

> Niedawno postawiliśmy obok siebie mazdę i nowego cifa i co się okazało? Że pojemność bagażnika w

> Maździe jest chyba liczona innym systemem, bo jest większy

nie widzialem bagaznika w 3ce, ale civicowy robi wrazenie duzego w porownaniu z innymi kompaktami w tym z poprzednim modelem. wiem, ze producenci kituja z pomiarami, ale na ogol je podbijaja a nie zanizaja. Honda mierzy systemem vda, czyli mniej optymistycznym. a skoro mowisz, ze w Mazdzie jest wiekszy to sobie strzelili w stope podajac ponad 100 litrow mniej smile.gif bez jaj. rozumiem dyskusje na poziomie kilkunastu litrow bo ludzkie oko jest podatne na iluzje w zaleznosci od ksztaltu komory bagaznika, ale 100 to naprawde sporo

Napisano

> Niedawno postawiliśmy obok siebie mazdę i nowego cifa i co się okazało? Że pojemność bagażnika w

bo to może z różnicy budowy owego bagażnika... a bardziej przestrzeni ładunkowej...

Ja w Audi 80 też byłem bardzo zdziwiony bo dwoje ludzi po 80 kg weszło bez problemu... ale już monitor (ten z tyłkiem ) 17"nie chciał....

Napisano

> bo to może z różnicy budowy owego bagażnika... a bardziej przestrzeni ładunkowej...

> Ja w Audi 80 też byłem bardzo zdziwiony bo dwoje ludzi po 80 kg weszło bez problemu... ale już

> monitor (ten z tyłkiem ) 17"nie chciał....

Tylko że akurat w nowym Type-Rze właśnie optycznie bagażnik jest ogromny,

bo podłoga jest bardzo nisko dzięki temu, że nie ma pod nią baku.

Więc bardzo mocno wątpię, żeby to co wymyśla Yarek miało jakiś sens.

Napisano

> Tylko że akurat w nowym Type-Rze właśnie optycznie bagażnik jest ogromny,

> bo podłoga jest bardzo nisko dzięki temu, że nie ma pod nią baku.

> Więc bardzo mocno wątpię, żeby to co wymyśla Yarek miało jakiś sens.

Yarek nie wymyśla tylko postawiliśmy obok dwa auta i otworzylismy bagazniki, na drugi raz weźmiemy miarkę grinser006.gif

Napisano

Sprawdź przedewszystkim działanie synchronizatorów II i III biegu. Zmieniając biegi w góre przy odcince nic nie powinno zgrzytać, wyższy bieg też nie powinien wchodzić 'na dwa razy' / wymagać dopchnięcia - dotyczy szczególnie zmiany II -> III. Przy dobrych synchronizatorach biegi powinny wchodzic tak samo jak przy oldschool'owym podwojnym wysprzeglaniu przez luz (double declutching).

Co do Clio RS, to AFAIR LSD to tam mozna miec jedynie w aftermarket'cie, seryjnie nie byla montowana w zadnej wersji, nawet R27 F1.

Zreszta LSD w CTR FN2 to tez rzadkosc, dostepne od niedawna jedynie w wersji SE - w aucie z poczatku produkcji go nie bedzie, w zwiazku z czym trudno tu mowic by byla to jakas zaleta Civica grinser006.gif

Napisano

> Zreszta LSD w CTR FN2 to tez rzadkosc, dostepne od niedawna jedynie w wersji SE - w aucie z

> poczatku produkcji go nie bedzie, w zwiazku z czym trudno tu mowic by byla to jakas zaleta

> Civica

Końcówka produkcji- od maja czy jakoś tak- produkowana jest wyłącznie z seryjnym LSD ok.gif

Napisano

Nie, nie bardzo. W kazdym razie auto sobie nie radzi na poprzecznych nierownosciach (to moja opinia)

> zajechania?

Popatrz na mase tego auta i moc silnka. Naprawde wierzysz, ze to taka rakieta? icon_rolleyes.gif

Owszem, do setki jest przyzwoicie. Pozniej juz calkiem przercietnie.

Aha, sprawdz jak wyglada sprawa dlubania tego silnika (o ile zamierzasz i nastawiasz sie na to).

> -heble żylety

Nie, zdecydowanie nie sa to zylety.

> -ile to pali w mieście faktycznie i na trasie(Pb98 potrzebuje).

Takie same co normalny Civic. W zadynm wypadku nie kupuj takiej na ktorej jest akryl. Sprawdz czy przednia szyba nie jest porysowana od wycieraczek. Zobacz czy szyba deski rozdzielczej nie jest porysowana.

> Z góry dzieki

Dlaczego nie zainteresujesz sie Civicem Si ze stanow?

Ma olbrzymi plus - wielowachacz z tylu i z tego co wiem da sie kupic z K20 pod maska.

Napisano

Bagaznik w Hondzie ma kilka plusow. Pierwszy to regularny schowek pod podloga. Swietna rzecz gdzie mozna wiele zmiescic, np 2x karnitser 20l + larnister 5 l + 5 litrow plynu do spryskiwaczy + linka holownicza... lub cokolwiek innego. Drugi plus to bardzo regularny ksztalt bagaznika i swietny system skladania foteli.

Auto jest naprawde pakowne.

Napisano

> nie widzialem bagaznika w 3ce, ale civicowy robi wrazenie duzego w porownaniu z innymi kompaktami

Czy ja wiem... Focus ma podobny (wizualnie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.