Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porada lakiernicza

Featured Replies

Napisano

Witam i prosze o porade .

Postanowiłem odswieżyc swoje nakładki progowe (spoilery) .

Ponieważ po kilku latach wyblakły i są mniej zółte niż kolor auta.

Moje pytanie - jak to zrobić , zeby ładnie wyszlo ????

Kupilem juz lakier w kolorze nadwozia , no i lakier bezbarwny .

Ponieważ progi są juz pokryte lakierem to chyba nie trzeba bawic sie w podkład ?

Od czego zaczac . Zmatowic stary lakier ( jak tak to jakiego uzyc do tego papieru ?? ) czy tylko odtłuścić ??

W jakich odstepach klaść lakier i po jakim czasie nakładać lakier bezbarwny ( ile warstw tego bezbarwnego ) ??

Po wyschnieciu przelecieć calość jakimś papierkiem np. 2000 na mokro i potem pastą polerską wykończyć ?

Dzieki za wszystkie sugestie 20.GIF20.GIF

Napisano

wystarczy odtluscic, zmatowic wloknina matujaca 3M + pasta do tego. oczyscic odtluscic, pomalowac lekka warstwa bazy (nie musci byc od razu wszystko zakryte farba) odczekac 2-5 minut, kolejna warstawa czekac jak wyzej i starac sie pokryc w 2 warstwach po sobie calkowicie element. czekasz 15 - 30 minut jezeli pomieszczenie jest bezpylowe to walisz rozpylke klarem, jesli nie masz przecierasz sciereczka antystatyczna firmy 3M tylko delikatnie tam gdzie np farfocle sie przyczepily. po rozpylce tak jak z baza postepujesz. jesli masz dobry klar nic polerowac nie trzeba polysk jest juz po 3 warstwie.

nie uzywaj gotowych klarow. pojedz do mieszalni i niech nabija tobie klar w tym samym dniu co bedziesz malowal (odpowiednie proporcje utwardzacza).

po malowaniu zostawiasz do wyschniecia, przez minimum tydzien nie dotykasz sie do elementu - aby troche sie utwardzil. po 2 tygodniach mozna cos robic. - oddaj do lakiernika taniej wyjdzie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Ok . dzieki , chociaz mialem na mysli warunki bardziej chalupnicze wink.gif

jak Ktos ma jeszcze jakies info to chetnie poczytam

Napisano

> Ok . dzieki , chociaz mialem na mysli warunki bardziej chalupnicze

> jak Ktos ma jeszcze jakies info to chetnie poczytam

tez próbuje zrobić poprawkę sam ale marne efekty z metalikiem mam!

wiec zdecydowałem się ze będę szukał lakiernika bo nerwów nie mam juz

Napisano

> Ok . dzieki , chociaz mialem na mysli warunki bardziej chalupnicze

> jak Ktos ma jeszcze jakies info to chetnie poczytam

Ja bym nie ruszal. W Fiatach zawsze plastiki sa "inaczej zólte" przerabialismy temat na kilkunastu fiatach wink.gif

Napisano
  • Autor

> tez próbuje zrobić poprawkę sam ale marne efekty z metalikiem mam!

> wiec zdecydowałem się ze będę szukał lakiernika bo nerwów nie mam juz

Ale to myslisz , ze zrobie wiecej zlego niz dobrego ?

Progi sa w dobrym stanie chcialbym tylko , aby mialy troszke ciemniejszy odcien

Napisano

> Ale to myslisz , ze zrobie wiecej zlego niz dobrego ?

> Progi sa w dobrym stanie chcialbym tylko , aby mialy troszke ciemniejszy odcien

jak tylko to to sobie odpusc. czasami z plastykami tak jest ze sa ciut jasniejsze hmm.gif.

Napisano

> Witam i prosze o porade .

> Postanowiłem odswieżyc swoje nakładki progowe (spoilery) .

W sejaku zony wzialem paste polerska, lekko scierna K3 i przelecialem nia wszystie plastiki. Efakt nawet mnie zdumial - kolory jak nowe icon_eek.gif. Tubka pasty 9zl.

Napisano
  • Autor

> W sejaku zony wzialem paste polerska, lekko scierna K3 i przelecialem nia wszystie plastiki. Efakt

> nawet mnie zdumial - kolory jak nowe . Tubka pasty 9zl.

U mnie efekt raczej odwrotny , kolor zrobil sie jasniejszy .

Poczytałem troche i nie wiem czy lakierowac.

Tak naprawde zalezy mi tylko na troche ciemniejszej barwie progow , wiec mysle ze 2 cienkie warstwy lakieru dalyby rade , poczytalem ze potem kladzie sie w ciagu 20-30 min lakier bezbarwny i tez dajemy 2 - 3 warstwy , a z drugiej strony nie chcialbym czegos popsuc , zeby bylo gorzej niz jest.

Mozna zmatowic progi przed malowaniem papierkiem 800 na mokro ??

Piszcie wszystkie sugestie

Napisano

pod lakier nie metaliczny matowic papierem takim 800 do 1000 a w przypadku metalika takim 1200 jest zalecane, potem wszystko umyc, odtluscic ( bardzo dobra rzecz to zmywacz silikonu np. z Novola, ewentualnie jakas benzyna ekstrakcyjna ) i mozna smialo malowac,

jesli masz warunki garazowe to zapewne bedziesz mial w lakierze troche syfkow poprzyklejanych, wtedy delikatnie wszystko przejechac papierem 2000-2500 i polerka i bedzie ok.gif

Napisano

> pod lakier nie metaliczny matowic papierem takim 800 do 1000 a w przypadku metalika takim 1200 jest

> zalecane, potem wszystko umyc, odtluscic ( bardzo dobra rzecz to zmywacz silikonu np. z

> Novola, ewentualnie jakas benzyna ekstrakcyjna ) i mozna smialo malowac,

> jesli masz warunki garazowe to zapewne bedziesz mial w lakierze troche syfkow poprzyklejanych,

> wtedy delikatnie wszystko przejechac papierem 2000-2500 i polerka i bedzie

jesli mu wyjdzie idealna powloka klaru, trzeba miec jednak reke aby idealnie rozlac klar

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.