Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda Aveo 1.4 83KM

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam na stałe palący się błąd P0420 - zdolność katalizatora poniżej minimum. Kilka razy kasowałem ale wraca b. szybko.

Zrobiłem analizę spalin i jest wzorcowo. Katalizator OK. Auto jeździ normalnie. Jest zagazowane. Czy może to być problem z gazem i uda się to jakoś wyregulować przez gazownika? (jutro się dopytam).

Czy od razu wymieniać druga sondę za katalizatorem?

I tu mam problem. Próbuję znaleźć symbol tej sondy i jakoś bez rezultatu. Dostępne na Allegro sondy do Aveo są czteroprzewodowe tak jak moja tyko mają wtyczkę kwadratową a moja jest płaska. Ma ktoś schemat połączeń w kostce i da się to jakoś przerobić?

Tu znalazłem sondy ngk (ale nie do mojego typu silnika):

http://www.ngkntk.pl/index.php?id=1319&a...WOO&m=Kalos

cena > 400pln powala.

Sonda za katalizatorem jest: R = sonda regulacyjna czy D = sonda diagnostyczna?

I gdzie taką sondę kupić?

Pozdrawiam MK.

Napisano

> Witam,

> Mam na stałe palący się błąd P0420 - zdolność katalizatora poniżej minimum. Kilka razy kasowałem

To nie wina sondy tylko katalizatora i spaliny mogą wychodzić na wolnych idealnie nawet przy całkowitym braku katalizatora

Wymiana sondy nic nie da !!!!

masz 2 wyjścia:

1. wymiana katalizatora - wyjście profesjonalne i drogie

2. druciarstwo - kupujesz 10 cm dobrej rurki z jednej strony gwintujesz gwintem zewnetrznym i wkręcasz zamiast drugiej sondy, z drugiej strony gwintujesz gwintem wewnetrznym i wkręcasz sondę.

Efekt jest taki, że tylko część spalin trafia bezpośrednio na 2 sondę i ECU, "mysli", że katalizator ładnie czyści spaliny, ważne aby rurka nie była zbyt długa - dogrzanie sondy..

W ukąłdach EOBD II druga sonda jest tylko do kontroli katalizacji więc zabieg nie wpłynie na skałd mieszaniki, który ustalany jest przez ECU na podstawie wskazań 1 sondy

Napisano
  • Autor

Witaj

> To nie wina sondy tylko katalizatora i spaliny mogą wychodzić na wolnych idealnie nawet przy całkowitym braku katalizatora

- dlatego analizę spalin wykonuje się dwukrotnie raz na wolnych raz przy obciążeniu i oba pomiary wyszły dużo poniżej norm - robiłem to w autoryzowanej stacji i nie sądzę aby nie wiedzieli co robią.

> masz 2 wyjścia:

> 1. wymiana katalizatora - wyjście profesjonalne i drogie

- auto ma 65tys przejechane i jestem pierwszym właścicielem, katalizator działa, pomiary czystości spalin na benzynie wyszły super, auto jeździ b. dobrze - dlatego wymianę katalizatora raczej już wykluczyłem.

> 2. druciarstwo

- druciarstwa nie lubię, ma być profesjonalnie tak jak fabryka wyprodukowała.

Problemem może być jakaś nieszczelność w układzie wydechowym przy katalizatorze. Oglądałem układ wydechowy na kanale w sobotę, wszystko jest zardzewiałe i nie do ruszenia, nieszczelności nie wykryłem.

W środę podjadę do gazownika może on coś wymyśli - może to wina gazu?

Dzięki za odpowiedz.

Pozdrawiam MK

Napisano

a czy jak śmgasz na benzynie to też masz ten problem???

co do przebiegu to mój kolega wymieniał katalizator na gwarancji po 20 tyś wiec to nie argument, jego auto było ze 10 razy w ASO co oni nie robili - testy spalin, wymiana sond, wymiana ECU, nic nie pomagało, aż wymienili katalizator i się skończyło..., a tez nikt nie dawał temu wiary

Napisano

> Ja bym zaczął od regulacji u gazowników

można, ale ja nie słyszałem aby gaz powodował ten błąd, nawet marginalnie zła mieszanka powinna wygenerować błąd skałdu mieszanki czyli P0171 lub P0172 ale żeby P0420 - moim zdaniem mało prawdopodobne...

Napisano

> można, ale ja nie słyszałem aby gaz powodował ten błąd, nawet marginalnie zła mieszanka powinna

> wygenerować błąd skałdu mieszanki czyli P0171 lub P0172 ale żeby P0420 - moim zdaniem mało

> prawdopodobne...

Słyszałeś o takim problemie bo ja pisałem o wyskakującym błędzie grzałki lambdy przy złych ustawieniach gazu. Jednak "fachowcy" z kącika przeprowadzili krucjatę, że to niemożliwe bo wiedzą lepiej hehe.gif

Napisano

> no to chyba trochę (czytaj zupełnie inna) inna sprawa

O matko, o powiązanie z gazem mi chodzi

Napisano
  • Autor

Witam,

Mały update.

Błąd P0420 - zdolność katalizatora poniżej minimum.

Jak już wspomniałem analiza spalin (na benzynie) wykazała wszystko w normie, sonda (chyba pierwsza) - wszystko w normie, więc chyba katalizator OK.

Tłumikarz sprawdził szczelność wydechu i jest wszystko OK - nie ma się do czego przyczepić.

Testowo jeździłem 200km na benzynie i check engine się nie zapalił. Po przejechaniu tego dystansu, po przełączeniu na gaz, po 15km znowu to samo - P0420.

Instalacja gazowa Diego LS. Sprawdziłem instalację gazową po dołączeniu kablem i na programie do obsługi - brak błędów.

Wniosek jeden - przyczyna w instalacji gazowej. Gaziarza odwiedzę w przyszłym tygodniu.

Na gazie przejechałem z 12tys i do tej pory było bez problemu.

Ostatnio zmieniłem kable WN na NGK i świece na DENSO przy przebiegu 65tys - ale to chyba nie to, zresztą problemy zaczęły się ok 1tys km później.

Kończy się druga sonda lambda? Przy gazie, w wyższej temperaturze wariuje?

Ostatnio miałem błąd - za uboga mieszanka na gazie i gaziarz zmienił mapę wtrysków. Może teraz mieszanka jest za bogata i za duża temperatura spalania - ale to miało by przede wszystkim wpływ na pierwszą sondę ...

Może ktoś jeszcze coś wymyśli...

Pozdrawiam MK.

Napisano

Jak dla mnie to sondy będą OK. Problem jest pewnie w strojeniu LPG i/lub wtryskiwaczach LPG. Tak BTW to jakie masz konkretnie wtryskiwacze?

Napisano

> Jak dla mnie to sondy będą OK. Problem jest pewnie w strojeniu LPG i/lub wtryskiwaczach LPG. Tak

> BTW to jakie masz konkretnie wtryskiwacze?

Jak wtryskiwacze kiepskie (mogą byc juz po 30-50 kkm), to strojenie kompa gazowego nic nie da.

Napisano

> Jak wtryskiwacze kiepskie (mogą byc juz po 30-50 kkm), to strojenie kompa gazowego nic nie da.

Dlatego zagadnąłem o te elementy setapu. smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam,

Dziś byłem u gazownika, ten skorygował trochę mapę wtrysków dla wolnych obrotów (błąd P420 pojawia się u mnie na wolnych obrotach ok 800 obrotów). Przetestował wtryskiwacze gazowe i skorygował je do wtrysków benzynowych, zmiany były niewielkie.

Zgasił check engine.

Cieszyłem się krótko. Po 30km ten znowu się zapalił :-(.

No i mam zagwozdkę.

Instalacja jest prawie nowa bo przejechała przez kilka miesięcy ok 12 tys km. Auto pali 10-11l gazu na 100km co jeszcze ujdzie jak na korki w mieście. Nie ma żadnych innych problemów. Jeździ chyba lepiej na gazie niż na benzynie.

Trzeba będzie się polubić z żółtą małpą i starać się jej nie zauważać :-(.

Rozejrzę się za drugą sondą lambda tą za katalizatorem i może ją wymienię.

Dzięki za pomoc. Jak znajdę rozwiązanie to się pochwalę.

Pozdrawiam MK.

Napisano

> Trzeba będzie się polubić z żółtą małpą i starać się jej nie zauważać :-(.

Nie jest to za dobra droga, ja tak bym nie postąpił. Jak znam życie, to gaziarz mydli Ci oczy i specjalnie rzetelny nie jest.

Napisano
  • Autor

Witaj,

Gaziarz raczej jest OK, to drugie nasze auto gazowane u niego i z pierwszym nie było żadnych problemów przez 10lat (wiem inna instalacja, choć silnik 1.4 16V 90KM).

Przy mnie dokonał kalibracji wtrysków - do tej instalacji jest program diagnostyczny i to razem zrobiliśmy, wszystko tłumaczył co i jak.

Poczytam jeszcze może coś znajdę w necie.

Może to jakiś problem z emulatorem i to on jest przyczyną - napiszę do producenta instalacji - zobaczymy.

Pozdrawiam MK.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam,

Warto zakończyć ten wątek.

Przypomnę: Aveo 1.4 83KM 2004 (oryginalny przebieg 70tys) błąd P0420 - zdolność katalizatora poniżej minimum podczas jazdy na gazie.

ASO na przeglądzie potwierdziło, że na 99% to katalizator do wymiany i oni mogą to zrobić za jedyne:

- 3819pln koszt katalizatora,

- 2X jakieś 50pln za uszczelki,

- 200pln robocizna.

Zostałem poinformowany, że powinienem się cieszyć, że nie mam opla bo tam cena katalizatora to ok 7000pln. Popukałem się w czoło i wyszedłem.

Kupiłem w POTAKU katalizator z uszczelkami za ok 500pln (450pln katalizator, uszczelki po ok 14pln za sztukę + transport).

Uszczelki mają symbole: 96293025 i 96184681 (oba symbole dotyczą podobno tego samego typu uszczelki zależy gdzie kupujemy), a katalizator: 96427688.

Zadzwoniłem do dwóch tłumikarzy czy wymienią mi katalizator i za ile. Pierwsze pytanie: "Jak jest mocowany katalizator czy pionowo czy poziomo"?. Na moją odpowiedź, że pionowo, bez oglądania auta, usłyszałem, że oni to tego nie zrobią bo tam nie ma dostępu i oni się nie będą z tym pie..ć.

Wziąłem komplet kluczy, pojechałem na najazd i w godzinę wymieniłem sam.

Dostęp do katalizatora jest b. prosty. Wystarczy odkręcić osłonę mocowaną na 3y śruby (odkręciłem bez problemu) i zdjąć jeden kabel od świecy.

Górne śruby odkręciły się bez problemu i namaczania.

Dolne niestety odciąłem diaxem. Nakrętki były na tyle skorodowane, że nie mogłem dopasować żadnego klucza, pewnie i tak by się nie odkręciły. Podczas cięcia przydała się mata z włókna azbestowego do ochrony lakieru - choć nie jest to konieczne.

Przy wyjmowaniu katalizatora trzeba jeszcze poluzować śrubę mocującą katalizator do silnika.

Katalizator można wyjąć bez problemu.

Po włożeniu nowego okazało się, że muszę zastąpić odcięte nakrętki i tu pojawił się zonk. Oryginalne, koreańskie nakrętki mają nietypowy skok gwintu i jak kupujecie katalizator to od razu z nowymi nakrętkami.

Ja objechałem dwa warsztaty i z trudem wygrzebałem pasujące nakrętki.

Przejechałem 600km i problem nie występuje. Stary katalizator postaram się sprzedać.

Ma ktoś jakieś namiary na stacjonarny skup katalizatorów w W-wie i okolicach. Są jakieś ogłoszenia, że skupują, ale sam nr telefonu oraz adres email - pisałem i nikt nie dopowiedział.

PS: Wydech jak lekko pierdział tak pierdzi - a myślałem że załatwię to za jednym razem.

PS: Wycięty katalizator był jak nowy, nic w nim nie gruchało, nic nie było okopcone, zapchane itp ...

Pozdrawiam MK

Napisano

> - 3819pln koszt katalizatora (w ASO)

Tych to nie opuszcza dobry humor jednak... screwy.gif

> Kupiłem w POTAKU katalizator z uszczelkami za ok 500pln

ok.gif

> Podczas cięcia przydała się mata z włókna

> azbestowego ...

yikes.gif Mam nadzieję, że się pomyliłeś i nie jest to włókno azbeztowe...

Napisano

pisałem odrazu, że gaz nie będzie generował tego błędu, ale ktoś tu wiary nie dawał....

Napisano

> Tych to nie opuszcza dobry humor jednak...

to fakt równie dobrze mogli chcieć 30 tyś, a co tam..., swoją drogą ciekawe jak często znajdują jelenia...

Napisano
  • Autor

Witam,

Tydzień później jak kupiłem katalizator w POTAKU pojawiły się takie same, koreańskie, z uszczelkami, na znanym portalu aukcyjnym, w cenie 368pln z transportem :-/.

W porównaniu z ASO można samemu wymienić katalizator ok 11 razy taniej !!!

O ile serwis ASO jest b. drogi i jeżdżę tam tylko na podstawowe przeglądy, aby wymienili olej, filtry i zdiagnozowali co do wymiany to w końcu jest dostęp na wolnym rynku do oryginalnych w miarę tanich części.

PS: Ostatnio na przeglądzie w ASO pan wlał całą zawartość 4l bańki oleju do silnika (optymalnie mieści się 3.5-3.75l oleju). Na moje głupie pytanie: "To ile jest właściwie oleju w silniku?" odpowiedział bez żenady: "Na równo z górną kreską" SIC!!! Poza tym urwał śrubę od pokrywy filtra powietrza i tak zostawił, oraz śrubę od filtra paliwa i tu spryciula przyłapał to na trytytkę - ciekawe jak długo wytrzyma?.

Tyle wykryłem podczas wymiany katalizatora. Mam nadzieję, że więcej nie grzebał.

Chyba czas zmienić profesję, otworzyć warsztat - tylko po cholerę były te studia ??? :-).

Pozdrawiam MK

Napisano

> W porównaniu z ASO można samemu wymienić katalizator ok 11 razy taniej !!!

i to było to 51% tego co przesądziło że nie kupiłem drugiego Szewroleta. Już by człowiek przełknął tą tandetę w środku rodem lonos 11 lat starszy. Ale co się przyoszczędzi na zakupie to z nawiązką wyda w ASO (np rozrząd: opel astra 1,4 - 450zł.... aveo 1,4 od 1200 do 1800zł)

> Chyba czas zmienić profesję, otworzyć warsztat - tylko po cholerę były te studia ??? :-).

> Pozdrawiam MK

znasz to stare przysłowie: chcesz coś zrobić dobrze - zrób to sam icon_rolleyes.gif

niestety coraz bardziej aktualne sick.gif

Napisano
  • Autor

> nawiązką wyda w ASO (np rozrząd: opel astra 1,4 - 450zł.... aveo 1,4 od 1200 do 1800zł)

Niestety muszę potwierdzić: wymiana rozrządu kosztowała mnie w Aveo 1.4 1200pln ale bez wymiany pompy wody - bo podobno nie było trzeba, ale górna granica była dużo wyższa niż 1800pln w DC.

I dalej nie wiem skąd się biorą te ceny, bo w lanosie z podobnym silnikiem koszt jest kilkakrotnie niższy.

Też nie kupię drugiego chevroleta, choć tym będę pomykał jak najdłużej.

Pozdrawiam MK

Napisano

> Niestety muszę potwierdzić: wymiana rozrządu kosztowała mnie w Aveo 1.4 1200pln ale bez wymiany

> pompy wody - bo podobno nie było trzeba, ale górna granica była dużo wyższa niż 1800pln w DC.

> I dalej nie wiem skąd się biorą te ceny, bo w lanosie z podobnym silnikiem koszt jest kilkakrotnie

> niższy.

Poza ASO cena byłaby dużo niższa.

Napisano

> Poza ASO cena byłaby dużo niższa.

Tak, tylko że niektórzy przez 3 lata gwarancji robią tyle km że i 2 wymiany rozrządu wychodzą.

Osobiście zrezygnowałem z gwarancji po 2gim roku i serwisowałem auto za 2/3 ceny w ASO FSO-Daewoo

nawet głupi fiat w aso potrafi zrobić rozrząd w 8v za 250zł icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.