Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana wahaczy tył w bravo

Featured Replies

Napisano

witam, mogę kupić bravo z krzywym tylnym kołem, wiem już że musiałbym wymienić wahacze żeby było dobrze, i teraz moje pytanie

czy podłoga w okolicach mocowania wahaczy może być w jakikolwiek sposób pordzewiała lub coś w tym stylu? nie mam dostępu do kanału i nie specjalnie mam jak zerknąć pod samochód przed zakupem

Napisano

Masz parę opcji:

1. Zgięty wahacz - wymiana wahacza,

2. Pogięta belka - wymiana belki,

3. Uszkodzone mocowanie belki w nadwoziu = prostowanie i spawanie,

4. Masz pecha i auto ma wszystkie powyższe uszkodzenia.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Masz parę opcji:

> 1. Zgięty wahacz - wymiana wahacza,

> 2. Pogięta belka - wymiana belki,

> 3. Uszkodzone mocowanie belki w nadwoziu = prostowanie i spawanie,

> 4. Masz pecha i auto ma wszystkie powyższe uszkodzenia.

> Pozdrawiam BAS

gość twierdzi, że trzeba kupić zestaw naprawczy do wahacza

a czy kolega mógłby mi podać przybliżone koszty naprawy poszczególnych elementów??

Napisano

> najprawdopodobniej do wymiany tuleje w wachaczu z tyłu :

> http://allegro.pl/item1166418392_zestaw_naprawczy_wahacza_marea_palio_brava_tipo.html

> tutaj masz zestaw naprawczy na 1 stronę, u mnie też tak było i koła krzywo stały, po wymianie jest

> git

Nie wiem dlaczego, ale uznałem, że koło jest skrzywione w wyniku spotkania z czymś...

Jeśli kółka się tylko "rozjechały" to tak jak piszesz to 2xzestaw naprawczy i po sprawie.

Sama robocizna jeśli będzie trzeba ściągać belkę(a warto przy okazji wymienić poduszki belki ~200zł za 4 sztuki) to około 250-300zł.

Jeśli obyłoby się bez ściągania belki to pewnie 100-150zł za obie strony.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie wiem dlaczego, ale uznałem, że koło jest skrzywione w wyniku spotkania z czymś...

Uznajmy że to tuleje wahacza zlosnik.gif

> Jeśli kółka się tylko "rozjechały" to tak jak piszesz to 2xzestaw naprawczy i po sprawie.

U mnie jedno mocniej się rozjechało niż drugie.

> Sama robocizna jeśli będzie trzeba ściągać belkę(a warto przy okazji wymienić poduszki belki ~200zł

> za 4 sztuki) to około 250-300zł.

> Jeśli obyłoby się bez ściągania belki to pewnie 100-150zł za obie strony.

Ja dałem za robociznę chyba 120 zł.

> Pozdrawiam BAS

również zlosnik.gif

Napisano

> a jakiejś rdzy mogę sie tam spodziewać??

Jaki rocznik ??

Napisano

> 1996 rok

cześć

Bravo żony rok młodsze ale rdzy nie uświadczysz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> cześć

i tutaj też ?? :szok:

> Bravo żony rok młodsze ale rdzy nie uświadczysz

no właśnie nie wiem jak to jest... okres urlopowy i nie bardzo mam jak się dostać na jakiś kanał żeby zobaczyć co i jak.. a boję się że jak zacznę odkręcać stary wahacz to oderwę pół podłogi ( proszę nie krzyczeć.. nie znam się na fiatach a już różne samochody widziałem, więc jeżeli fiaty nie rdzewieją to wybaczcie od razu)

Napisano

> i tutaj też ?? :szok:

zaglądam od czasu do czasu i uczę się fiata zlosnik.gif

> fiaty nie rdzewieją to wybaczcie od razu)

Nie wiem jak inne ale ten który posiadam jest zdrowiutki yikes.gif Jedyny rdzawy nalot znalazłem na progu za przednimi kolami, bo lakier był od kamyków poodbijany i świeciła się blacha jeszcze ocynkowana w dodatku chyba ok.gif

Napisano
  • Autor

> zaglądam od czasu do czasu i uczę się fiata

ja chyba tez zacznę

> Nie wiem jak inne ale ten który posiadam jest zdrowiutki Jedyny rdzawy nalot znalazłem na progu

> za przednimi kolami, bo lakier był od kamyków poodbijany i świeciła się blacha jeszcze

> ocynkowana w dodatku chyba

no właśnie tam nie widzę z zewnątrz rdzy... picowany na pewno nie jest bo gość nawet sprzedać nie planował, ale po pewnych pertraktacjach CCC i mogę go jutro zanabyć :-)

Edit: moge kupic fiata B r a v a , mam błąd w tytule

Napisano

Ja miałem skrzywione tylne koła, jak spotkałem się z krawężnikiem. Wynikiem tego była zgięta belka i rozsypane oba łożyska.

Na twoim miejscu dobrze bym wszystko sprawdził przed kupnem bo możesz się władować na samym początku w niezłe koszta.

Napisano
  • Autor

> Ja miałem skrzywione tylne koła, jak spotkałem się z krawężnikiem. Wynikiem tego była zgięta belka

> i rozsypane oba łożyska.

> Na twoim miejscu dobrze bym wszystko sprawdził przed kupnem bo możesz się władować na samym

> początku w niezłe koszta.

a możesz mi powiedzieć jakie to sa koszta z ta belką?? bo na allegro np znalazłem belkę z wahaczami za 130 zł ( używaną naturalnie)

a możesz mi podac orientacyjne koszta naprawy najczarniejszego scenariusza??

Napisano

Ja dostałem belkę od kącikowicza za darmo.

Z belkami i wahaczami jest różnie, ja zamówiłem 2 wahacze na allegro i każdy odsyłałem bo była lipa z czujnikiem ABSu,

Co do kosztów to się nie wypowiem bo się nie znam, ale przy dobry bocznym uderzeniu to nawet buda mogła się lekko przestawić.

Moim zdaniem to lepiej żebyś teraz na oględziny tego auta wydał 500PLN, niż masz kupić padakę, poważnie się zastanów.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem to lepiej żebyś teraz na oględziny tego auta wydał 500PLN, niż masz kupić padakę,

> poważnie się zastanów.

jestem tego samego zdania :-)

wiem tyle, że auto nie zostało uderzone.... facet mieszka na wiosce i mówi, że jakieś dwa tygodnie temu wpadł w dziurę i ma krzywe koło... patrzyłem to belki z gwarancja po 300zł są i teraz dopiero mam rozterkę i dylemat :-)

Napisano

To podjedź na diagnostykę i niech sprawdzą to będziesz wiedział co i jak.

Napisano
  • Autor

> To podjedź na diagnostykę i niech sprawdzą to będziesz wiedział co i jak.

już jestem na 9 na stacji umówiony :-)

ale chciałem po prostu poznać ewentualne realne koszty, bo jak wiadomo jutro na stacji usłyszę, że koszty są 3 razy wyższe niż mi się wydaje, bo nie wiem czy sam zestaw naprawczy coś da czy lepiej wymienić całą belkę w razie czego...

Napisano

Po wizycie będziesz wiedział co jest nie tak i co trzeba wymienić - zestaw naprawczy, wahacz czy całą belkę. Wtedy telefon do 2 - 3 mechaników i masz średnią cenę za robotę.

Napisano
  • Autor

> Po wizycie będziesz wiedział co jest nie tak i co trzeba wymienić - zestaw naprawczy, wahacz czy

> całą belkę. Wtedy telefon do 2 - 3 mechaników i masz średnią cenę za robotę.

no i tak będę musiał zrobić :-) mam nadzieję, że to nic poważnego i zanabede jutro to autko :-)

Napisano

Z tą stacją diagnostyczną to uważaj but.gif Ja pojechałem i było panieeeeee belka skrzywiona do wymiany. A ja myślę sobie zaraz sama z siebie się nie skrzywiła w parę dni hehe.gif Poszedłem po rozum do głowy i zacząłem czytać BBM swiety.gif Po zamontowaniu zestawu naprawczego za 80 zł jest idealnie wink.gif

Napisano

> żeby zobaczyć co i jak.. a boję się że jak zacznę odkręcać stary wahacz to oderwę pół podłogi

>

chyba nic nie oderwiesz bo o ile się nie mylę to wachacz jest przykręcany do belki a nie do podłogi

Napisano
  • Autor

> Z tą stacją diagnostyczną to uważaj Ja pojechałem i było panieeeeee belka skrzywiona do wymiany.

> A ja myślę sobie zaraz sama z siebie się nie skrzywiła w parę dni Poszedłem po rozum do

> głowy i zacząłem czytać BBM Po zamontowaniu zestawu naprawczego za 80 zł jest idealnie

mi się udało, diagnosta stwierdził "tuleje na wachaczach" za 100 + robocizna może to zrobić

jeszcze tylko moja mulher.gif musi się przymierzyć i biorę

Napisano
  • Autor

> chyba nic nie oderwiesz bo o ile się nie mylę to wachacz jest przykręcany do belki a nie do podłogi

teraz już to wiem... jak przeglądałem allegro to się zastanawiałem jak to jest montowane... a teraz już wiem, że do belki a belka do podłogi :-)

Napisano

> mi się udało, diagnosta stwierdził "tuleje na wachaczach" za 100 + robocizna może to zrobić

> jeszcze tylko moja musi się przymierzyć i biorę

no czyli tak jak mówiłem, stawiasz mi piwo mod.gif20.GIFzlosnik.gif , zestaw naprawczy kup sam ok.gif

Napisano
  • Autor

> no czyli tak jak mówiłem, stawiasz mi piwo , zestaw naprawczy kup sam

piwo.gifpiwo.gif masz dwa smile.gif

kurde.. facetowi coś wyskoczyło i nie zdąży dziś do mnie podjechać.. dopiero jutro rano będę mógł moja kobietę przypasować do fiaciora

Napisano

> masz dwa

> kurde.. facetowi coś wyskoczyło i nie zdąży dziś do mnie podjechać.. dopiero jutro rano będę mógł

> moja kobietę przypasować do fiaciora

To może pokażesz nam jakieś fotki tego cuda?

Napisano
  • Autor

> To może pokażesz nam jakieś fotki tego cuda?

naturalnie, jak tylko uda mi się kupić to od razu strzele jakieś foto i sie pochwale :-)

Napisano

> naturalnie, jak tylko uda mi się kupić to od razu strzele jakieś foto i sie pochwale :-)

silnik jaki?

Napisano
  • Autor

> silnik jaki?

wczoraj przeglądając papiery okazało się że jednak 1,6 16V 103 KM

Napisano
  • Autor

> To może pokażesz nam jakieś fotki tego cuda?

zakupiłem go dopiero wczoraj... dzis go umyje i wrzucę jakieś foto

mam już dwa wahacze , jutro kupie dwa zestawy naprawcze i będzie zrobiony :-)

aaaaaaaaa i jeszcze wydech końcowy muszę założyc bo stary strasznie "pierdzi"

Napisano

> zakupiłem go dopiero wczoraj... dzis go umyje i wrzucę jakieś foto

ok.gif

> mam już dwa wahacze , jutro kupie dwa zestawy naprawcze i będzie zrobiony :-)

to wahacze na przód? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> to wahacze na przód?

tył.. pisałem że koło krzywo stoi... jak byliśmy na stacji diagnostycznej w tygodniu to diagnosta stwierdził, że tuleje na wahaczach z tyłu..

żeby się za dużo nie bawić kupiłem dwa wahacze już wczoraj ( zapłaciłem 70zł za sztukę:) ) jutro tylko dwa zestawy naprawcze i cały tył zrobię :-)

Napisano

dobra dobra nie skumałem, działaj i pokazuj fotki wink.gif

Napisano

> zakupiłem go dopiero wczoraj... dzis go umyje i wrzucę jakieś foto

Ja widziałem wczoraj smile.gif Ale czekam tez na dobre foty.

> mam już dwa wahacze , jutro kupie dwa zestawy naprawcze i będzie zrobiony :-)

To trzeba expresem zrobić bo ja bym się bał jechać z takim kołem

> aaaaaaaaa i jeszcze wydech końcowy muszę założyc bo stary strasznie "pierdzi"

hehe, wrc zeby.GIF

Niech się dobrze wozi i jak najdłużej smile.gif Bo znając Ciebie to do końca roku nie wytrzymasz i kupisz coś innego zeby.GIF

Napisano

> wczoraj przeglądając papiery okazało się że jednak 1,6 16V 103 KM

Widzę , że wątek całkowicie odbiegł już od tematu i coraz bardziej przypomina znane skądinąd mało techniczne "luźne gadki" old.gif

PS.

Nowym nabytkiem proponuję więc pochwalić się w osobnym temacie na kąciku towarzyskim waytogo.gif

Napisano

> aaaaaaaaa i jeszcze wydech końcowy muszę założyc bo stary strasznie "pierdzi"

wydech kupujesz cały (trzy tłumiki) frown.gif sam to przerabiałem bo w końcowym wypadła dziura i był za sportowy dla żony hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.