Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevrolet Orlando

Featured Replies

Napisano

Do wyboru dostaniemy jeden z trzech najnowszych silników Chevroleta: benzynowy 1.8/141 KM lub turbodiesla 2.0 o dwóch poziomach mocy 131 KM lub 163 KM.

Nowy wielofunkcyjny Orlando to początek ambitnego programu wprowadzenia siedmiu nowych produktów w czasie najbliższych 15 miesięcy.

284109331-1517187.jpg

Plan ambitny, ciekawe jak cenowo bo cruze IMHO jest za drogi. Poza tym nie ma slabego silnika i "golasa" co by zachecic przecietnego Kowalskiego.

post-45983-14352509427705_thumb.jpg

Napisano

Ciekawa propozycja. Czekamy na cennik, a moze za 2 lata jak splace swojego sie skusze na Orlando. Na pewno musi byc tanszy od Zafiry.

Napisano
  • Autor

> Ciekawa propozycja. Czeakmy na cennik, a moze za 2 lata jak splace swojego sie skusze na Orlando.

> Na pewno musi byc tanszy od Zafiry.

Na podwoziu cruza to IMHO sporo tanszy musi byc grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A Zafira na podwoziu Astry, to czemu ma być dużo droższa ?

Oni maja dziwna polityke cenowa. IMHO najtansza wersja bedzie ponad 70k kosztowac a to juz duzo.

Napisano

> Ciekawa propozycja. Czekamy na cennik, a moze za 2 lata jak splace swojego sie skusze na Orlando.

> Na pewno musi byc tanszy od Zafiry.

Jak bedzie mial ceny jak Cruze to nie wroze mu sukcesu no.gif

Napisano
  • Autor

> Jak bedzie mial ceny jak Cruze to nie wroze mu sukcesu

Wlasnie ciekawe skad te ceny? Przeciez widac, ze im sprzedaz nie idzie. Do tej pory moze z 20 widzialem na ulicy. A tak BTW to gdzie oni je klepia? Na zeraniu? Czy w Korei?

Napisano

> Wlasnie ciekawe skad te ceny? Przeciez widac, ze im sprzedaz nie idzie. Do tej pory moze z 20

> widzialem na ulicy. A tak BTW to gdzie oni je klepia? Na zeraniu? Czy w Korei?

Korea i St Petersburg. A sprzedaz idzie super. Chevrolet zanotowal jeden z wiekszych wzrostow sprzedazy w ostatnich latach, dzieki Cruze i teraz Spark.

To samo bylo z Lacetti. W innych krajach szla sprzedaz duzo lepiej niz u Nas. Bo w naszym kraju najlepiej sie sprzedaja TDI ki od dziadka i babci z malym przebiegiem na liczniku. cool.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

> Korea i St Petersburg. A sprzedaz idzie super. Chevrolet zanotowal jeden z wiekszych wzrostow

> sprzedazy w ostatnich latach, dzieki Cruze i teraz Spark.

> To samo bylo z Lacetti. W innych krajach szla sprzedaz duzo lepiej niz u Nas. Bo w naszym kraju

> najlepiej sie sprzedaja TDI ki od dziadka i babci z malym przebiegiem na liczniku.

A ile on kosztuje w DE i FR?

Napisano
  • Autor

> Produkcja orlando wystartuje w październiku dopiero zdaje się ....

Nei sprecyzowalem. Ile kosztuje Cruze w DE i FR?

Napisano

> http://www.chevrolet.de/fahrzeuge/cruze/

> od 14990 Euro

Poziom wyposazenia jest troszke inny, ale ceny przy zalozeniu 1EUR=4PLN sa bardzo podobne.

Problem jest taki ze tam sie zarabia w euro tyle co u nas w zlotych, a ceny u nas nie chca byc dopasowane do naszych zarobkow.

Napisano
  • Autor

> Poziom wyposazenia jest troszke inny, ale ceny przy zalozeniu 1EUR=4PLN sa bardzo podobne.

> Problem jest taki ze tam sie zarabia w euro tyle co u nas w zlotych, a ceny u nas nie chca byc

> dopasowane do naszych zarobkow.

Czyli dla nich taniej oslabiony.gif

Ale fajna Captive znalazlem.

jakiś tekst

Napisano

> Czyli dla nich taniej

> Ale fajna Captive znalazlem.

> jakiś tekst

Widziałem taką na żywo i mi się nie podobała. Sprawia wrażenie bardzo ciężkiej.

Napisano
  • Autor

> Widziałem taką na żywo i mi się nie podobała. Sprawia wrażenie bardzo ciężkiej.

Jest nizsza od standardowej wersji? Po niemiecku nei umiem zlosnik.gif

Napisano

> Letnia promocja: Cruze od 13590 Euro

W JuEsEju Cruze kosztuje w najprostszej wersji $17K. Silnik 1.8l, 136 KM, sześciobiegowy manual. Opcji jest niewiele - można sobie dokupić tylko bluetooth do telefonu i automat.

Wersja LTZ RS (najbogatsza) z 138 KM 1.4 turbo, navi, szyberdachem itp. wychodzi prawie $27K.

Napisano

> W JuEsEju Cruze kosztuje w najprostszej wersji $17K. Silnik 1.8l, 136 KM, sześciobiegowy manual.

> Opcji jest niewiele - można sobie dokupić tylko bluetooth do telefonu i automat.

> Wersja LTZ RS (najbogatsza) z 138 KM 1.4 turbo, navi, szyberdachem itp. wychodzi prawie $27K.

136KM wolnossące i 138KM z silniczka z turbiną ... jaki to ma sens hmm.gif

Napisano
  • Autor

> 136KM wolnossące i 138KM z silniczka z turbiną ... jaki to ma sens

Roznica w spalaniu jak mniej cisniesz to turbo mniej lyknie.

Napisano

> Jest nizsza od standardowej wersji? Po niemiecku nei umiem

Stała taka przed salonem w Salzburgu. Nie wiem czy niższa, ale koła ma wielkie, i jakaś taka orurowana była. Wyglądała jakby ważyła 5 ton. Nie miałem czasu się dokładnie przyjrzeć bo przejeżdżałem tylko obok, ale seryjna mi się chyba bardziej podoba.

Napisano
  • Autor

> Ale obstawiam, że przy normalnej, dynamicznej jeździe, ten mniejszy spali więcej ....

Tak przy palowaniu moze spalic wiecej. Jednak jest duzy plus turbo. Szybciej reaguje na wcisniecie gazu + przyspiesza bez redukcji. Np jedziemy 80km/h na V biegu w turbo wciskasz gaz i lecisz w 1.8 trzeba zrzucic do 3.

Napisano
  • Autor

> Stała taka przed salonem w Salzburgu. Nie wiem czy niższa, ale koła ma wielkie, i jakaś taka

> orurowana była. Wyglądała jakby ważyła 5 ton. Nie miałem czasu się dokładnie przyjrzeć bo

> przejeżdżałem tylko obok, ale seryjna mi się chyba bardziej podoba.

Jakby byla bez orurowania to dla mnei bomba ok.gif

Napisano

> Tak przy palowaniu moze spalic wiecej. Jednak jest duzy plus turbo. Szybciej reaguje na wcisniecie

> gazu + przyspiesza bez redukcji. Np jedziemy 80km/h na V biegu w turbo wciskasz gaz i lecisz w

> 1.8 trzeba zrzucic do 3.

Z turbiną ... różnie bywa na niskich obrotach. Przy 80km/h też pewnie trzeba zredukować, aby odejść.

Napisano
  • Autor

> Z turbiną ... różnie bywa na niskich obrotach. Przy 80km/h też pewnie trzeba zredukować, aby

> odejść.

Zobacz jak brawo leci na 6 biegu 1.4T 150KM.

Napisano

> Jakby byla bez orurowania to dla mnei bomba

Podejrzewam że można je zdjąć.

ok.gif

Napisano

> 136KM wolnossące

To jak jesteś niereformowalnym staruchem,

> i 138KM z silniczka z turbiną ... jaki to ma sens

A to jak jesteś cool i trendy, dbasz o chrabąszcze i zielone żuczki i wierzysz w globalne ocieplenie.

Podejrzewam, że w warunkach normalnej eksploatacji nie odczujesz różnicy.

Napisano

> 136KM wolnossące i 138KM z silniczka z turbiną ... jaki to ma sens

Żadnego.

Napisano

> Zobacz jak brawo leci na 6 biegu 1.4T 150KM.

To w zwolnionym tempie jest?

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że w warunkach normalnej eksploatacji nie odczujesz różnicy.

Odczujesz. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nieźle. Uturbioną benzyna nie jeździłem. Mam złe doswiadczenia z klekota 1.4, dgzie turbinka

> słabiutko rozkręca się

Jedz na jazdy probne Astra turbo albo Golfem albo Bravo. Zobaczysz, ze o niebo lepiej niz zwykla benzyna bez turbo.

Napisano
  • Autor

> To w zwolnionym tempie jest?

Tylko 150KM i caly czas 6 bieg. Tu 6 ma za zadanie zmnijeszyc halas i spalanie. Normalnie trzeba by zapiac 5 ok.gif

Napisano

> Tylko 150KM i caly czas 6 bieg. Tu 6 ma za zadanie zmnijeszyc halas i spalanie. Normalnie trzeba by

> zapiac 5

Wiem, wiem, trochę inny silnik, ale jednak tamten to coś jak przyspieszenie autobusu...

Napisano
  • Autor

> Wiem, wiem, trochę inny silnik, ale jednak tamten to coś jak przyspieszenie autobusu...

Raczysz zartowac?

Napisano

> Odczujesz.

Na codzień używam 1,2 TSI 105 KM i 2,0 122 KM - oba auta jeżdżą bardzo podobnie.

TSI ożywa w okolicach 2-3,5 krpm, powyżej głównie warczy, wolnossak moc oddaje bardziej równo. Ale dynamika i zakres użytecznych prędkości jest bardzo podobny.

Napisano
  • Autor

> Na codzień używam 1,2 TSI 105 KM i 2,0 122 KM - oba auta jeżdżą bardzo podobnie.

> TSI ożywa w okolicach 2-3,5 krpm, powyżej głównie warczy, wolnossak moc oddaje bardziej równo. Ale

> dynamika i zakres użytecznych prędkości jest bardzo podobny.

A jak to sie ma do przyspieszania na V biegu powyzej 100km/h?

Napisano

> Zobacz jak brawo leci na 6 biegu 1.4T 150KM.

Jeździłem tym Bravo. Ponad 1000km, więc coś mogę powiedzieć. Przyspieszenie owszem niezłe, ale czuć je dopiero w górze obrotomierza. Dopóki go nie rozkręcisz mocno w górę to nie wiesz jakie to szybkie.

Na niskich obrotach diesel dużo lepiej wgniata w fotel.

Napisano
  • Autor

> Jeździłem tym Bravo. Ponad 1000km, więc coś mogę powiedzieć. Przyspieszenie owszem niezłe, ale czuć

> je dopiero w górze obrotomierza. Dopóki go nie rozkręcisz mocno w górę to nie wiesz jakie to

> szybkie.

> Na niskich obrotach diesel dużo lepiej wgniata w fotel.

Tak to prawda. W przypadku turbo benzyny tylko jazda kapelusz mode daje male spalanie, ale jak sie go przycisnie idzie jak burza o niego lepiej od zwyklej benzyny.

Fakt, ze diesel mniej spali i lepiej ciagnie od dolu ale koszt zakupu wiekszy.

Tak BTW moja kia spala o 2l wiecej niz deklaruje producent ale i styl jazdy inny bananaevil.gif

Napisano

> Na niskich obrotach diesel dużo lepiej wgniata w fotel.

Wgniatanie w fotel jest funkcją trzech zmiennych:

- momentu obrotowego silnika na niskich obrotach - tutaj turbo diesle wygrywają z turbobenzyną a ta ze zwykłą benzyną (mowa o tej samej pojemności)

- przełożenia

- zastosowanej skrzyni biegów i/lub determinacji kierowcy do spalenia sprzęgła

Napisano

> Tak to prawda. W przypadku turbo benzyny tylko jazda kapelusz mode daje male spalanie, ale jak sie

> go przycisnie idzie jak burza o niego lepiej od zwyklej benzyny.

Prawda, od średnich obrotów w górę jechał aż miło.

> Fakt, ze diesel mniej spali i lepiej ciagnie od dolu ale koszt zakupu wiekszy.

> Tak BTW moja kia spala o 2l wiecej niz deklaruje producent ale i styl jazdy inny

Na autostradzie przy 130km/h Bravo spalił mi 8,5l/100km. Lacetti w takich warunkach pali ok. 7,5l.

Napisano

> A jak to sie ma do przyspieszania na V biegu powyzej 100km/h?

Ale jak na razie mam prawą rękę, nie mam w niej niedowładu i umiem dopasować odpowiedni bieg do potrzeb, więc takie czysto akademickie rozważania mogę sobie odpuścić.

Jak mi urwie prawą rękę, to sobie kupię automata i też mi będzie obojętne, czy pod maską jest benzyna, diesel, turbo, hybryda czy elektryka. Moje doświadczenie samochodowe pokazuje, że standardowe auto osobowe :

- do 90 KM - nie jedzie, w mieście da radę, przy znaku "koniec terenu zabudowanego" zawraca smile.gif,

- pow. 90-130 KM - próbuje jechać, do normalnej jazdy wystarcza,

- pow 130 - 150 - w miarę jedzie,

- pow 150 KM - potrafi być przyjemnie.

Żadne cuda fizyki nie przeskoczą.

Ponieważ jestem już stary i leniwy, przedział 100 - 130 KM mi wystarcza.

Napisano

> Wgniatanie w fotel jest funkcją trzech zmiennych:

> - momentu obrotowego silnika na niskich obrotach - tutaj turbo diesle wygrywają z turbobenzyną a ta

> ze zwykłą benzyną (mowa o tej samej pojemności)

Tak.

> - przełożenia

Zwykle diesle mają takie, że moc jest właśnie nisko. I dobrze.

> - zastosowanej skrzyni biegów (...)

jak wyżej

> i/lub determinacji kierowcy do spalenia sprzęgła

To nie. Nie miałem na myśli wyścigów ze startu zatrzymanego tylko reakcję na dodanie gazu przy niskich prędkościach obrotowych.

Napisano

> Tak.

> Zwykle diesle mają takie, że moc jest właśnie nisko. I dobrze.

> jak wyżej

> To nie. Nie miałem na myśli wyścigów ze startu zatrzymanego tylko reakcję na dodanie gazu przy

> niskich prędkościach obrotowych.

W klasycznym automacie masz torque converter = przy niskich predkosciach dodanie gazu daje wiekszego kopa. Podobny sam efekt uzyskujesz w normalnej skrzyni palac sprzeglo (choc wiecej energii idzie w cieplo). Dlatego pojazdy z automatem wydaja sie bardziej zwawe przy jezdzie w korku.

Napisano

> W klasycznym automacie masz torque converter = przy niskich predkosciach dodanie gazu daje

> wiekszego kopa. Podobny sam efekt uzyskujesz w normalnej skrzyni palac sprzeglo (choc wiecej

> energii idzie w cieplo). Dlatego pojazdy z automatem wydaja sie bardziej zwawe przy jezdzie w

> korku.

Następnego kupię diesla z automatem. Ciekawe jak tym się będzie jeździło.

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Prawda, od średnich obrotów w górę jechał aż miło.

> Na autostradzie przy 130km/h Bravo spalił mi 8,5l/100km. Lacetti w takich warunkach pali ok. 7,5l.

No tak ale ile trzeba przejechac, zeby zwrocil sie zakup diesela.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.