Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do mechaników-oleje castrol i szlam??

Featured Replies

Napisano

> Zgrywasz się? Pomiar kompresji robi się próbą olejową.

że co?

Wkręcam manometr, wciskam gaz do dechy i kręce rozrusznikiem. Po co mi olej?

Oleju, to sobie mogę użyć, jeśli pomiar bez oleju wyszedł źle i chcę postawić sobie hipotezę, czy to pierścienie, czy zawory są bardziej prawdopodobną przyczyną niskiego ciśnienia sprężania.

Napisano

Ok. Silnik zaczął brać olej, próba olejowa była aby stwierdzić gdzie jest źle. Wyszło że to uszczelniacze zaworów. Po ich wymianie ciśnienie wyszło wzorowo.

PS* Pisałem o Magnatecu syntetyku 5w40.

Napisano

W jaki sposób próba olejowa sprawdza, którędy silnik pali olej?

Próba olejowa sprawdza szczelność pierścieni uszczelniających (które wcale nie muszą sie równo zużywać ze zgarniającymi) oraz (niejako przy okazji) szczelność zaworów.

Z samym braniem oleju ma niewiele wspólnego. Silnik może ci brać olej, a ciśnienie mieć wzorowe, jak również cisnienie moze być kiepściutkie, a oleju ubywac nie będzie. Może jedynie lekko uprawdopodobnić przyczynę. Nic więcej, żadnej pewności.

Napisano

> Niestety - problem z olejami jest taki, że kwiatki wychodzą po wieluuuuu kkm - czy wybór był dobry

> dowiedz się za dobrych kilka lat...

Ja sie pytam o TWOJE doświadczenia. Bo to, ze okaze sie za 100-200 kkm, to rozumiem. Ale może zamiast kupować olej "z górnej półki" (SHELL,CASTROL,.... *) kupić tańszy (LOTOS) i skrócić o 30% interwał wymiany niewiem.gif

* pomijam, że płacimy za droższy a nie jestesmy w stanie sprawdzić, co na prawde jest w beczce.

Napisano

Nie jestem mechanikiem ale wieloletnim użytkownikiem jednego auta z dużym przebiegiem. Po dużym przebiegu mechanik sprawdził kompresję która wyszła wzorowo, pomimo dużego przebiegu na Magnatecu. I tyle. Reszta jest OFT.

Napisano

> Ja sie pytam o TWOJE doświadczenia.

MOJE doświadczenia są takie, że po 80 kkm na Castrolu SLX wymieniłem blok krótki silnika.

Z drugiej strony na współczesnym SLX-ie moje auta robią w 3 lata 200+ kkm i jest OK

Bo to, ze okaze sie za 100-200 kkm, to rozumiem. Ale może

> zamiast kupować olej "z górnej półki" (SHELL,CASTROL,.... *) kupić tańszy (LOTOS) i skrócić o

> 30% interwał wymiany

Skrócenie interwału niewiele pomoże, bo problemem jest olej sam w sobie, a nie jego przedwczesne zużycie.

Prywatne samochody od kilku lat eksploatuję na Lotosie Synthetic - w moim samochodzie wymieniany jest co ok 3-5 kkm (zależnie od roku :-) ), więc tu cokolwiek mówić jest ciężko.

Żonowóz ma olej wymieniany z grubsza co 15 kkm, po ostatniej inspekcji pod pokrywą zaworów nie odnotowałem nic niepokojącego.

Z kolei np paru znajomych parających się tym co ja u siebie od początku stosuje mineralny olej (TGMO) w dieslach, samochody robią kilkaset kkm i nic się nie dzieje.

Ot - suprajs ;-)

Napisano

Czyli według niektórych olej z lidla jest lepszy od castrol magnatec?? dobrze rozumiem??

Napisano

> Czyli według niektórych olej z lidla jest lepszy od castrol magnatec?? dobrze rozumiem??

Każdy ma prawo uważać co sobie chce uważać.

O ile ma poparcie (sensowne - "bo mnie się tak wydaje" to krótko) swoich tez to może nawet i mieć rację.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.