Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sposoby na sprawdzenie drożności katalizatora

Featured Replies

Napisano

witajcie

Moja astra G jest nieco przymulona, w sobotę dostała wszystkie nowe czujniki DIS`a nadal się jednak muli jak na 101KM jedzie gorzej niż punto 80KM. Wpadłem na pomysł, że to może być katalizator, zanim jednak wywalę kasę na nowy chciałbym sprawdzić jego drożność? Tylko jak można tego dokonać?

Napisano

Rundka bez wydechu, albo wycięcie i sprawdzenie organoleptyczne.

Napisano
  • Autor

> Rundka bez wydechu, albo wycięcie i sprawdzenie organoleptyczne.

wolałbym uniknąć wycinania, słyszałem, że da się sprawdzić ciśnienie spalin na wyjściu. Tylko który warsztat dysponuje takim sprzętem? Ewentualnie gdzie czerpać wiedzę jakie powinny być prawidłowe wartości tego ciśnienia?

Napisano

Miarodajny wynik dały by pomiary przed i za katalizatorem. A do tego trzeba wywiercić dwa otwory na czujniki. W innym wypadku raczej tylko przez porównanie dwóch takich samych samochodów. Zakładając, że oba mają szczelny wydech.

Sprzętu do pomiaru ciśnienia trzeba by szukać w firmach projektujących wydechy i dobrych tuningowych.

Napisano

Jedziesz gdzies poza miasto, odpinasz wydech przed katem i robisz przejażdżkę. Innego prostego sposobu nie ma.

Napisano

> Jedziesz gdzies poza miasto, odpinasz wydech przed katem i robisz przejażdżkę. Innego prostego

> sposobu nie ma.

No tak, ale jak wypnę wydech przed KATEM, to wypinam cały wydech, i skąd pewność, który tłumik jest zatkany...? hmm.gif

Napisano

> No tak, ale jak wypnę wydech przed KATEM, to wypinam cały wydech, i skąd pewność, który tłumik jest

> zatkany...?

Przynajmniej się przekonasz, czy przybędzie mocy. Jak nie przybędzie, to już wiesz, że wydech (czyli kat tez) winny nie jest.

A jeśli mocy przybędzie, to możesz bawić się dalej i rozpinać wydech w innych miejscach

Napisano

Wprawdzie nigdy takiej próby nie robiłem, ale podejrzewam, że po odpięciu wszystkich tłumików mocy zapewne przybedzie... Wydaje mi się, ze kazdy tłumik tłumi nie tylko "dżwięk", ale i przepływ spalin w jakiejś mierze... Zaznaczam, ze podejrzewam... A czy mam rację... confused.gif Moze się mylę...

Napisano

> po odpięciu wszystkich tłumików mocy zapewne przybedzie...

A ja słyszałem, że akurat może być odwrotnie:

Podobno po odpięciu SPRAWNEGO wydechu moc wyraźnie spada, po odpięciu ZATKANEGO wydechu, moc jest bez zmian lub nieco wzrasta lub nieco spada - wszystko w zależności od stopnia zatkania...

Wytłumaczeniem tego zjawiska jest fakt, że dobrze zaprojektowany wydech POMAGA spalinom wydostać się z kolektora wydechowego, więc jego brak PRZESZKADZA...

Pozdr.

Napisano

> A ja słyszałem, że akurat może być odwrotnie:

> Podobno po odpięciu SPRAWNEGO wydechu moc wyraźnie spada, po odpięciu ZATKANEGO wydechu, moc jest

> bez zmian lub nieco wzrasta lub nieco spada - wszystko w zależności od stopnia zatkania...

> Wytłumaczeniem tego zjawiska jest fakt, że dobrze zaprojektowany wydech POMAGA spalinom wydostać

> się z kolektora wydechowego, więc jego brak PRZESZKADZA...

> Pozdr.

hmm.gif Tyle tych teorii, ze juz ogłupiałem... icon_rolleyes.gif

Napisano

> A ja słyszałem, że akurat może być odwrotnie:

> Podobno po odpięciu SPRAWNEGO wydechu moc wyraźnie spada

Prawde napisales.

Uklad wydechowy jest zawsze projektowany do konkretnego silnika. Uklad ten to nie tylko rura i tlumiki, ktore zmniejszaja halas dobywajacy sie z silnika za sprawa spalin (ow halas spowodowany jest predkoscia przemieszczania sie spalin, rozprezania i innych zjawisk akustycznych).

Uklad wydechowy projektowany jest z uwzglednieniem zjawisk falowych (pulsacja spalin-zwroccie uwage, ze niektore silniki maja kolektor wydechowy w konfiguracji np: 4 w 1 - z czterech cylindrow kolektor przechodzi w jedna rure wydechowa, inne 4 w 2 w 1 - z czterech cylindrow kolektor przechodzi w podwojna rure wydechowa, nastepnie w pojedyncza...). Dobrze dobrany uklad wydechowy pomaga w oproznianiu cylindrow ze spalin, tym samym zwiekszajac osiagi silnika, na poziomie OPTYMALNYM (dotyczy samochodow seryjnych), dostosowanym do PRZECIETNEGO uzytkownika (co oczywiscie daje baze do modyfikacji w celu uzyskania lepszych efektow). Aby dodac powyzszym dywagacjqm nieco kolorytu, warto zapoznac sie z charakterystyka ukladu wydechowego silnika dwusuwowego, gdzie konfiguracja tegoz ukladu ma podstawowe znaczenie dla sprawnosci silnika (absolutnym mistrzem i zarazem pionierem w tej dziedzinie byl Walther Kaaden z firmy DKW).

Wracajac do tematu: odpiecie ukladu wydechowego zaraz za kolektorem wydechowym NIE ZAWSZE da pozadane efekty przy diagnostyce tegoz na okolicznosc zapchania ukladu. Lepszym, wspomnianym juz sposobem jest pomiar cisnienia w poszczegolnych punktach ukladu, ale metoda jest dosyc klopotliwa. Najlepiej jest zastapic nowym elementem (lub sprawdzonym, sprawnym) lub, co dopuszczalne, wstawic kawalek prostego odcinka rury odcinek ukladu wydechowego i dokonywac porownan.

Bedac juz przy temacie wydechowym, wszelkie tuningowe tlumiki "sportowe" moznqa sobie wiadomo gdzie wetknac...Bez dokonania dosyc klopotliwych obliczen jest to zbedny wydatek.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Bedac juz przy temacie wydechowym, wszelkie tuningowe tlumiki "sportowe" moznqa sobie wiadomo gdzie

> wetknac...Bez dokonania dosyc klopotliwych obliczen jest to zbedny wydatek.

> Pozdrawiam

to wszystko prawda, dlatego chyba zacznę odkładać na nowy kompletny wydech wraz z katalizatorem, bo nie jestem osobą która usuwa kata bo myśli, że przybędzie mocy. Jaki katalizator byś polecił? Bo zakładam, że oryginał zabije mnie ceną frown.gif

Napisano

> Jaki katalizator byś polecił?

> Bo zakładam, że oryginał zabije mnie ceną

Zamiennik do tego modelu. Moj brat posiada VB z X20XEV, wymienial katalizator z powodu zapchania, sprzedal zapchany, starczylo na zamiennik i jeszcze na jakies drobiazgi. Zapytam go i dam znac, jakiej firmy. Widzialem przed montazem, ma wiekszy przelot, odglos z wydechu bardziej basowy po montazu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zamiennik do tego modelu. Moj brat posiada VB z X20XEV, wymienial katalizator z powodu zapchania,

> sprzedal zapchany, starczylo na zamiennik i jeszcze na jakies drobiazgi. Zapytam go i dam

> znac, jakiej firmy. Widzialem przed montazem, ma wiekszy przelot, odglos z wydechu bardziej

> basowy po montazu.

> Pozdrawiam

Dzięki czekam na info w takim razie, z chęcią wstawię zamiennik jak się sprawdzi smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.