Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziura-zniszczona felga.

Featured Replies

Napisano

Na miejscu zdarzenia wezwana policja,spisana notatka służbowa,ustalony zarządca drogi i jego ubezpieczyciel.

Okolica uwieczniona na zdjęciach,brak ostrzeżeń o uszkodzeniu nawierzchni i żadnych ograniczeń prędkości.

Uszkodzenia:

-zgięta alufelga od wewnętrznej strony

-guz na bocznej zewnętrznej części opony

-powietrza nie ubywa

Jaki teraz jest możliwy scenariusz w sprawie uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi,ma ktoś jakieś doświadczenia w tej materii? beksa.gif

Fot1.

Fot2.

Fot 3.

Fot 4.

Fot.5

Napisano

Przerobiłem temat ale dość dawno - 3 lata temu. Uszkodziłem dwa koła na drodze krajowej - ubezpieczona w Warcie. Co prawda GDDKiA Kielce odrzuciła moje żądanie pokrycia kosztów, ale Warta żadnych problemów nie robiła. Współpraca z Wartą wzorowa wszystko załatwiłem mailem (zdjęcia i skany faktur), więc walcz!

Napisano
  • Autor

Naprawiałeś od razu czy czekałeś na ogledziny rzeczoznawcy?

Napisano

Zacznę od tego że błędem było kontaktowanie się z infolinią Warty, bo tylko straciłem czas czekając na oględziny które się nie odbyły. Znalazłem kompetentnego pracownika Warty który prowadzi takie sprawy z całego kraju i od tego momentu poszło gładko. Wystarczyły moje zdjęcia wysłane mailem, potem tak samo faktury. Zniszczyłem tylko dwie felgi i jedną oponę, więc nie było fikołków z późniejszymi oględzinami zawieszenia itd.

Jeśli sprawa dotyczy Warty to mogę dać namiar na kompetentnego pracownika - na PW.

Napisano
  • Autor

> Jeśli sprawa dotyczy Warty to mogę dać namiar na kompetentnego pracownika - na PW.

Ubezpieczyciel to UNIQA.

W poniedziałek złoże wniosek o odszkodowanie do Zarzadu Dróg w Białymstoku.

Zobacze jak oni sie do tego ustosunkują-dziura załatana na 2 godziny po zdarzeniu.... icon_eek.gif

Napisano

dwa młotki i felga bedzie prosta jak z fabryki

szeroko było mogłeś ominąć palacz.gif

Napisano

Taka moja sugestia: zwrotu kosztów lepiej żądaj od razu od ubezpieczyciela. W moim przypadku w ogóle nie kontaktowałem się z GDDKiA, wiem tylko że robili problemy, ale to ubezpieczyciel prowadzi sprawę. Powodzenia!

Napisano
  • Autor

> dwa młotki i felga bedzie prosta jak z fabryki

> szeroko było mogłeś ominąć

Z naprzeciwka samochod omijał identyczna jamę i musiałem nagle do boku uciekać,a padał deszcz i ta dziura byla mniej widoczna niż na zdjeciu(zrobione po około godzinie od zdarzenia) ok.gif

Napisano
  • Autor

Opierac sie na fakturach,czy czekać na rzeczoznawce.W wypadku zgloszenia do ubezpieczalni potrzebny mi chyba nr polisy Zarzadu Dróg?

Napisano

Na przyszłość zanim policial.gif przyjedzie spuść powietrze z koła. To powinno wykluczyć twierdzenia ubezpieczyciela, że koło uszkodziłeś gdzie indziej.

Napisano

> Z naprzeciwka samochod omijał identyczna jamę i musiałem nagle do boku uciekać,a padał deszcz i ta

> dziura byla mniej widoczna niż na zdjeciu(zrobione po około godzinie od zdarzenia)

jestem ciekaw czy cos dostaniesz bo takich dziur jest mnóstwo (tak samo jak pogiętych felg smirk.gif) i ta raczej jest z tych średnich małych, dlatego zgięcie felgi w sumie delikatne ale powodzenia zyczę zlosnik.gif

tak z ciekawości, zjechałes na pobocze, lewarek w ruch i zdejmowałes koło w deszczu zeby zobaczyc czy felunek od wew. ucierpiał?? claps.gif

Napisano

Myślałem że ta dziura to głębsza i szersza 270751858-jezyk.gif a tu się okazuje że to ot zwykła polska dziura icon_rolleyes.gif

W mojej okolicy są gorsze panic.gifsick.gif

Powodzenia w walce zarządcą drogi ok.gif

Nie ma co odpuszczać skromny.gif

Napisano
  • Autor

Tak szczeże to zatrzymałem maszyne,sprawdziłem cisnienie(wzrokowo)i pojechałem na warsztat.Tam po zadjeciu kola w zawiasach bylo ok,ale kolo w bagaznik zapas na piaste i wio na miejsce zdarzenia i tel do policial.gif

Napisano

w Lodzi niedawno temu zona zalatwila to tak:

- po wystapieniu szkody (zeszlo powietrze w ciagu paru min, roczna opona wydocznie peknieta, felga cala ale pewnie dlatego ze "dostala" akurat w najmocniejszy punkt - jedno z 5 ramion) ustalenie zarzadcy drogi i telefon na jego numer alarmowy = zgloszenie wystapienia zdarzenia. Ustalone ze policaj niepotrzebna, maja byc tylko zrobione i dostarczone okreslone fotki (dziurra, widoczne uszkodzenia auta, ulica razem z numerem etc). fotki porobione (tzn. wrocilismy sie na miejsce zdarzenia - akurat daleko od domu nie bylo).

- nastepnie po zgloszeniu szkody i dostarczeniu odpow. dokumentow do zarzadcy drogi kurs do wskazanego ubezpieczyciela (InterRisk). Tamze wypelnienie stosu innych papierow, ogledziny etc i juz mozna auto naprawiac. takoz zrobilismy (zamowienie nowej opony i wymiana)

- po miesiacu kasa przyszla na konto. Minimalnie wiecej niz udalo sie wydac.

podsumowujac - ok tygodnia jezdzenia na zapasie + przynajmniej z 5 h spedzonych na zalatwianiu w urzedzie, u ubezpieczciela, dojazdy etc ale kase za naprawe udalo sie odzyskac

Napisano
  • Autor

Dzieki kolego tym tropem bede zmierzał-nie mam na zdjęciu nr drogi,nawet nie wiem czy gdzieś w okolicy jest taka informacja-mam notatke policyjną,na pewno nie zaszkodzi.W poniedziałek zaczynam.

Napisano

> Tak szczeże to zatrzymałem maszyne,sprawdziłem cisnienie(wzrokowo)i pojechałem na warsztat.Tam po

> zadjeciu kola w zawiasach bylo ok,ale kolo w bagaznik zapas na piaste i wio na miejsce

> zdarzenia i tel do

pytam bo identycznie miałem zgiętą felge tylko ze ja się zorientowałem po 3tyg od zdarzenia jak musiałem zdjać koło do czegos tam.. tylko ze moj wulkanizator ma taką szybką metode prostowania na dwa młotki tego typu zagięć zlosnik.gif

napisz jak się sprawa skończyła, bedzie dla potomnych..

Napisano
  • Autor

> pytam bo identycznie miałem zgiętą felge tylko ze ja się zorientowałem po 3tyg od zdarzenia jak

> musiałem zdjać koło do czegos tam.. tylko ze moj wulkanizator ma taką szybką metode

> prostowania na dwa młotki tego typu zagięć

U mnie jest spore bicie na obręczy,po przeciwnej stronie wgięcia opona ma guza na boku i ładnie to faluje wszystko- a opony prawie nowe 2 sezon jezdzone 7,5 mm bieżnika..... sciana.gif

> napisz jak się sprawa skończyła, bedzie dla potomnych..

Napisze ok.gif

Napisano

> nie mam na zdjęciu nr drogi

w moim przpadku chodzilo o numer ulicy aby drogowcy wiedzieli co zalatac

Napisano
  • Autor

Zalatali momentalnie rotfl.gif

Napisano

> Myślałem że ta dziura to głębsza i szersza a tu się okazuje że to ot zwykła polska dziura

> W mojej okolicy są gorsze

> Powodzenia w walce zarządcą drogi

> Nie ma co odpuszczać

Ten dołek to nawet dziurą trudno nazwać...

Napisano
  • Autor

Zastanawiam sie jakie dziury macie u siebie w okolicy,skoro to jest tylko dołek?!.... devil.gif

Napisano

> Zastanawiam sie jakie dziury macie u siebie w okolicy,skoro to jest tylko dołek?!....

zapraszam do bdg na ulice gdańską, ciekawe torowisko połączone z ruchem aut osobowych tam mamy zlosnik.gif

Napisano

Miałem podobna sytuacje. Dziura w drodze dosłownie troszeczkę większa od Twojej.

Uszkodzenia:

- krzywa felgę i guz na bocznej zewnętrznej części opony (run flat).

Wezwałem policje spisali protokół. Świadka miałem w samochodzię. Więc jego dane tez spisali.

Nastepnie udałem się do Zarządu Dróg w Bielsku - Białej. Złozyłem wniosek i przedstawiłem zdjęcie dziury.

Oni skierowali mnie do swojego ubezpieczyciela "interrisk".

Rzeczoznawca obejrzał szkodę - wycenił. po miesiącu kasa była na koncie.

Cała operacja trwała około 2 miesiącę.

Napisano
  • Autor

Czyli wszystko zostalo zalatwione jak należy,mam nadzieje ze w moim przypadku będzie podobnie. waytogo.gif

Napisano

> Czyli wszystko zostalo zalatwione jak należy,mam nadzieje ze w moim przypadku będzie podobnie.

Ogólnie jestem zadowolony.

Jedyny minus jest taki że zwrócili kasę tylko za jedna oponę.

Ja wymieniłem dwie aleeee kasy z ubezpieczenia starczyło na 2 używane zlosnik.gif

Napisano

> Zastanawiam sie jakie dziury macie u siebie w okolicy,skoro to jest tylko dołek?!....

Nie chciał byś widzieć co ja muszę omijać zlosnik.gif

Jak będę miał czas to aż pstryknę foto wyrwy IThankYou.gif,którą muszę prawie co dzień omijać

Napisano

> Nie chciał byś widzieć co ja muszę omijać

> Jak będę miał czas to aż pstryknę foto wyrwy ,którą muszę prawie co dzień omijać

No cóż, jakiś miesiąc temu widziałem w Nowym Sączu dziurę mniej więcej 70x70cm o głębokości przynajmniej metra w miejscu gdzie asfalt jest świeży i gładziutki. W Krakowie nierzadko są dziury przy prawej krawędzi (np. na ul. Saskiej) o głębokości kilkudziesięciu cm (spokojnie całe koło wpada). Takie dziury to już nie tylko koło do wymiany, ale i podejrzewam nawet auto do remontu...

Napisano
  • Autor

> Jaki rozmiar tej opony ??

195/50/15 skromny.gif

Napisano

> 195/50/15

No to od razu Ci mówię że nigdzie nie kupisz tej opony nowej, więc nie daj się wycyckać jak będą Ci chcieli zwrócić za jedną.

O używaną też jest ciężko.

Gdybyś chciał kupić nowszy model to ten znów nie ma rantu ochronnego.

Napisano

> Jaki teraz jest możliwy scenariusz w sprawie uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi,ma ktoś

> jakieś doświadczenia w tej materii?

miałem identyczną sytuacje w tym roku. Sprawa ciągła się jakieś 2miesiące sick.gif ale ostatecznie wypłacili 680zł wink.gif

Napisano
  • Autor

No to od razu Ci mówię że nigdzie nie kupisz tej opony nowej, więc nie daj się wycyckać jak będą Ci

> chcieli zwrócić za jedną.

> O używaną też jest ciężko.

> Gdybyś chciał kupić nowszy model to ten znów nie ma rantu ochronnego.

Uniroyal...

Jestem dobrej myśli...

Napisano

> No to od razu Ci mówię że nigdzie nie kupisz tej opony nowej, więc nie daj się wycyckać jak będą Ci

> UNIROYAL

> Jestem dobrej myśli...

Źle wklejony link, ale powtórzę zlosnik.gif

Nie kupisz tej opony bo już jej nie produkują buu.gif

Przerabiałem temat przez całą zimę i początek wiosny bo też zostałem z 3 sztukami po jednym sezonie

Napisano
  • Autor

Poprawiłem link....Zamawiam,skoro jest w ofercie...

Napisano

> Poprawiłem link....Zamawiam,skoro jest w ofercie...

a widzisz drobną różnicę między tym co masz a tym co oferują ?? hmm.gif

Quote:

UNIROYAL RainSport
2

Napisano
  • Autor

> a widzisz drobną różnicę między tym co masz a tym co oferują ??

> Quote:

> UNIROYAL RainSport 2

Sorki za zamieszanie,mam u siebie RainSport 2,rzecz jasna zlosnik.gif

Napisano

> Sorki za zamieszanie,mam u siebie RainSport 2,rzecz jasna

Nie możliwe, weź jeszcze raz sprawdź co masz napisane na oponie i porównaj wzór bieżnika, ewentualnie wrzuć foto całego napisu z opony.

nie ma RainSport 2 z rantem ochronnym

Napisano
  • Autor

Daj mi kilka minut ide do garażu obfotografuje opone. palacz.gif

Napisano
  • Autor

Jestem.....

Masz racje bieznik na pierwszy rzut oka podobny,ale na boku opony jest napis RainSport 1

Oznaczenia opony takie same....

Potrzebuje w takim razie dwie sztuki.... sciana.gif

Ps.Moge jedną odkupić zlosnik.gif

Napisano

> Jestem.....

> Masz racje bieznik na pierwszy rzut oka podobny,ale na boku opony jest napis RainSport 1

> Oznaczenia opony takie same....

A widzisz zlosnik.gif

> Potrzebuje w takim razie dwie sztuki....

No albo dwie inne albo jedną używkę, z tym że poinformuj ich że takowych już nie produkują i nie masz gdzie kupić 1szt.

> Ps.Moge jedną odkupić

No nie bardzo bo ja upolowałem 1szt. z cyckami (nawet młodsza niż te moje) i znów mam komplet

Napisano

> Potrzebuje 195/50/15,

ajjj... nie zdążyłem wyedytować że profil nie ten

daj znać jak załatwią sprawę i w międzyczasie poluj

Napisano
  • Autor

Dzięki za naprowadzenie na właściwy kurs,po niedzieli będe raportował.... waytogo.gif

Napisano

> Jaki teraz jest możliwy scenariusz w sprawie uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi,ma ktoś

> jakieś doświadczenia w tej materii?

Masz właściwie wszystko co potrzebne do zalatwienia tej sprawy. Musisz sie umowic z ubezpieczycielem zarzadcy drogi na ogledziny i dajej czekac na wyplate (o ile ubezpieczyciel nie bedzie robil kwasow, ale przy argumentach typu notka policyjna raczej nie powinien). Ubiegaj sie o wyplate gotowkowa, lepiej na tym wyjdziesz smile.gif

Napisano
  • Autor

Jak tylko sprawa ruszy z miejsca dam znac jak sytuacja wyglada. clown.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sytuacja pomału sie wyjaśnia.

Zarząd Dróg uznał szkode za zasadną i przekazał sprawe do ubezpieczyciela.

Samochód został obejrzany przez rzeczoznawce i wystawiony został kosztorys opiewający na kwote 470pln.

W sumie moje koszty oscylują około tej kwoty:

Stacja diagnostyczna zaraz po zdarzeniu 30 pln

2 nowe opony 370

Prostowanie felgi wraz z montażem 2 opon 100 pln

I teraz tak...

Pomachać jeszcze szabelką i sie odwoływać od tej kwoty, klotnia.gif,czy cieszyć sie z 2 nowych opon(uszkodzona opona tez nie była jeszcze stara-miała 2 lata i ok 25 kkm przebiegu) hmm.gif

Napisano

ja bym nie ruszał ok.gif

2 tygodnie temu wpadłem też w dziurę, rozwaliło oponę tzn wybuliło (do kosza :/), za opone + zmianę wyszło 200 zł ale poprosiłem wulkanizatora aby mi wystawił fakturkę na troszke więcej i złożyłem do Zarządu Dróg. Droga nieubezpieczona i będą z własnej kasy oddawali niewiem.gif wymieniłem jedną oponę tylko bo 2 tygodnie wcześniej kupiłem 2 nowe sztuki wiec nie będzie raczej różnicy teraz 270751858-jezyk.gif nie chciało mi się bawić w żadne naciąganie z dwoma oponami i prostowaniem alufelgi (a jedną mam mini krzywą i bym mógł podciągnąć) - nei ma sensu :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.