Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedałem i szukam ... ale sam nie wiem czego ..

Featured Replies

Napisano

Witam. Sprzedałem corollę (2001) . Zostałem chwilowo bez samochodu . Sam nie wiem na co się zdecydować . Mam do wydania ok 28-30 tys. zł . Myśę o jakimś dieslu 2005-2006 np w fokusie (1.8 115KM) lub megane (1.9 dci 130 KM) Nie jestem jedak zdecydowany . Może zaproponujecie coś godnego uwagi. Samochód ma służyć do codziennych dojazdów do pracy (13 km w jedną stronę ) ponadto wypady w weekendy ok 150-200 km oraz musi czesem pociągnąć przyczepkę. Jaki samochód będzie lepszy(trwalszy , mniej awaryjny) od tych które wymieniłem wyżej . Co myślicie np o oktavi albo może zrezygnować z diesla i zostać przy benzynie . Robie w roku średnio 15 tys km. Proszę o porady.

Napisano

Przy tym przebiegu to bym radził szukać czegoś w benzynie - większa szansa, że kupi się auto w lepszym stanie, a i w przypadku jakiś napraw na pewno będzie taniej. Skoro miałeś corolle, to może czas na awensis?

Napisano

> Witam. Sprzedałem corollę (2001) . Zostałem chwilowo bez samochodu . Sam nie wiem na co się

> zdecydować . Mam do wydania ok 28-30 tys. zł . Myśę o jakimś dieslu 2005-2006 np w fokusie

> (1.8 115KM) lub megane (1.9 dci 130 KM) Nie jestem jedak zdecydowany . Może zaproponujecie coś

> godnego uwagi. Samochód ma służyć do codziennych dojazdów do pracy (13 km w jedną stronę )

> ponadto wypady w weekendy ok 150-200 km oraz musi czesem pociągnąć przyczepkę. Jaki samochód

> będzie lepszy(trwalszy , mniej awaryjny) od tych które wymieniłem wyżej . Co myślicie np o

> oktavi albo może zrezygnować z diesla i zostać przy benzynie . Robie w roku średnio 15 tys km.

> Proszę o porady.

ja bym został przy benzynie

przy przebiegu 30 tyś. i prawie nowym aucie wybrałem PB palące 12 zamiast diesla palącego 9 grinser006.gif

Napisano

Przebieg w granicach 15kkm kolega podawał zlosnik.gif

Napisano

ja bym nie pakował się w forda czy renault w dieslu no chyba ze masz odłożoną kaskę na ewentualne naprawy silnika hmm.gif

Napisano

zdecydowanie benzyna, pewniejsze auto, pewniejsza mozliwosc kupna niewytluczonego auta....

jakie nadwozie? masz rodzine? potrzebujesz 5d czy sedan, kombi, 3 d?

ja przy tej kasie chyba kupilbym cos nowego... i mial spokoj na pare lat;)

30 tysiecy masz... wez na kredyt 5 czy 8 i kup sobie fabie, grande punto i ciesz sie nowym autem;)

Napisano

Może Octavia 1. Mój Wujek ma taką z 2006 roku z silnikiem benzynowym 1.6 102KM. Samochód nie ma lekko bo jeździ jako auto nacodzień i żeby przywieźć towar do sklepu(jakieś 700-800kg) 2 razy w tygodniu. Przejechane ma 78kkm i narazie się nic nie dzieje.

Napisano
  • Autor

Przymierzam się raczej do jakiegoś sedana ... koniecznie auto ma być 4-5 drzwiowe bo miałem już 3 drzwiowe i więcej nie chcę. Kombi chyba mi nie potrzebne no chyba że by się coś trafiło godnego uwagi. A które diesle są najmniej kłopotliwe? W samochodach 3-4 letnich różnica w cenie diesel/ benzyna już nie jest aż taka duża . No i zawsze to diesel trochę mniej spali ... mam rację czy nie . Benzyna jak będzie miała ok i ponad 100 KM to już zjada średnio te 7-8 litrów paliwa.

Napisano

Spalanie diesla o tej samej mocy w stosunku do benzyny będzie niższe o jakieś 1 = 1,5l/100km. Należy jednak uwzględnić koszt ewentualnych napraw, który w przypadku diesla będzie znacznie wyższy. Policzmy:

Sam koszt przejechania 100km na benzynie będzie droższy o jakieś 6zł. 1000km będzie droższe o 60zł. 15kkm to różnica w cenie paliwa około 1kzł. Wybór należy do Ciebie. Jednak weź pod uwagę, że współczesne diesle są dość drogie w utrzymaniu jeśli chodzi o serwis.

Napisano
  • Autor

> Spalanie diesla o tej samej mocy w stosunku do benzyny będzie niższe o jakieś 1 = 1,5l/100km.

> Należy jednak uwzględnić koszt ewentualnych napraw, który w przypadku diesla będzie znacznie

> wyższy. Policzmy:

> Sam koszt przejechania 100km na benzynie będzie droższy o jakieś 6zł. 1000km będzie droższe o 60zł.

> 15kkm to różnica w cenie paliwa około 1kzł. Wybór należy do Ciebie. Jednak weź pod uwagę, że

> współczesne diesle są dość drogie w utrzymaniu jeśli chodzi o serwis.

Tak rozważam to ... ale słyszałem też że problemy w dieslu nawet takim jak renault czy ford (bo nawet fiaty podobno mają lepsze diesle) zaczynają się przy lub po przebiegu ok 150 tys. km . Załóżmy że udało by mi się kupić jakiegoś diesla z przebiegiem ok 70-90 kkm z polskiej sieci dealerskiej z udokumentowanym przebiegiem i serwisem(bo takiego szukam) to przy moich 15 kkm rocznie do 150 kkm mam jakieś 3-4 lata jazdy . Tak sobie to tłumaczę ... może trochę dla świętego spokoju ... ale pewnie gdybym znalazł jakąś benzynę w idealnym stanie z przebiegiem do 50 kkm to może bym się skusił . Wiem że Megana 1.6 16V ma chyba 115 KM i nie za dużo pali ...jedyny mankament to to że to Renault.

Napisano

> Wiem że Megana 1.6 16V ma chyba 115 KM i nie za dużo pali

> ...jedyny mankament to to że to Renault.

nie wiem jak poprzednia meganka, ale aktualna 1,6 110KM pali w mieście 11-12l , fakt że ma dopiero ponad 3000km przebiegu i ponoć się układa ale po dotarciu i tak poniżej 10 raczej nie zejdzie

ostanio przeglądam sobie allegro i w granicach 30 tyś można trafić fajną Avensis z 2004 roku http://otomoto.pl/toyota-avensis-salonowa-serwisowana-idealna-C14642892.html

Napisano

Weź pod uwagę auto z grupy VAG np. Seata Altea z silnikiem 1,9 TDI (103KM) lub lekko usportowione Seat Leon też z tym silnikiem. Alternatywnie Seat Altea w benzynie: 1,6 (105KM) tylko, że ten silnik dużo pali (duże opory powietrza), należy rozważyć opcję zagazowania.

Napisano

> corolle combi ?

taka Corolka wydaje się sensowna. Przy Tych przebiegach o których piszesz lepiej pozostać przy sensownej benzynce. Właśnie taka jest w E12. Miałem E12, dalej jest w rodzinie - bardzo bezawaryjne, dość wygodne, ciche w środku auto.

Napisano

> Witam. Sprzedałem corollę (2001) . Zostałem chwilowo bez samochodu . Sam nie wiem na co się

> zdecydować . Mam do wydania ok 28-30 tys. zł .

za 29000zł nowy:

tata_indica_vista_ev.jpg

Tata Indica Vista

w wyposażeniu:

klima

elektryczne szyby x4 grinser006.gif

Żartuję z tym zakupem, ale widziałem to dzisiaj w toruńskim markecie i z zewnątrz to nie różniło się specjalnie od np Punto.

jednak jak się człowiek przyjrzał to zobaczył kiepsko pomalowane lusterka, czy "latająca" uszczelkę.

Ciekaw jestem jak z trwałością tego auta.

Napisano

> nie wiem jak poprzednia meganka, ale aktualna 1,6 110KM pali w mieście 11-12l , fakt że ma dopiero

> ponad 3000km przebiegu i ponoć się układa ale po dotarciu i tak poniżej 10 raczej nie zejdzie

Moze zmien buty albo hamuj silnikiem smile.gif

Scenicem z tym silnikiem ciezko bylo spalic wiecej jak 9l po miescie.

Napisano
  • Autor

> za 29000zł nowy:

> Tata Indica Vista

> w wyposażeniu:

> klima

> elektryczne szyby x4

> Żartuję z tym zakupem, ale widziałem to dzisiaj w toruńskim markecie i z zewnątrz to nie różniło

> się specjalnie od np Punto.

> jednak jak się człowiek przyjrzał to zobaczył kiepsko pomalowane lusterka, czy "latająca"

> uszczelkę.

> Ciekaw jestem jak z trwałością tego auta.

Nie no na taką skrajność to aż się nie zdecyduję ... a corollę to może i bym kupił ale jak już to z przebiegiem dużo poniżej 100 kkm . Swoją sprzedałem z tym samym silnikiem z przebiegiem ok 130 kkm i tylko dlatego że jeszcze jakie takie pieniądze byłem w stanie za nią dostać . Za rok czy dwa będzie pewnie warta czapkę gruszek , a jestem zdania że jeśli mam możliwość coś tam dołożyć to warto zmienić na coś młodszego.Samochód był i jest w porządku tylko jednak wiek prawie 10 lat już mnie skłonił do sprzedaży. Zastanawiam się też nad corollą ale z dieslem ... są np 2.0 D4D 116 KM bo ten 1.4 chyba jednak trochę za słaby.

Napisano
  • Autor

Aha ... jeszcze mam pytanie czy np taką octavię 1,6 łatwo zagazować ? Które marki nie boją się gazowania ... bo np toyoty "już" gazu nie lubią .

Napisano

> Aha ... jeszcze mam pytanie czy np taką octavię 1,6 łatwo zagazować ? Które marki nie boją się

> gazowania ... bo np toyoty "już" gazu nie lubią .

Octavia należy do grupy VAG, z tego co wiem to dobrze znosi gaz. Octa jest na płycie podłogowej do Golfa. Felicia od Polo. Moja Felka ma już najechane 257kkm i nie zawiodła mnie od zakupu, czyli przez 37kkm. Jedynie sprawy eksploatacyjne.

Napisano

> Aha ... jeszcze mam pytanie czy np taką octavię 1,6 łatwo zagazować ? Które marki nie boją się

> gazowania ... bo np toyoty "już" gazu nie lubią .

octa 1.6 gazuje sie na tyle dobrze ze producent* daje gwarancje ( przy zakupie +lpg w sieci dealerskiej )

*pewnie nie do konca - al e nie ma problmow z gazowaniem

Napisano

> Felicia od Polo.

Ktoś Cię oszukał. Felicia to w zasadzie taki większy lifting Favoritki.

Na płycie Polo jest Fabia.

Napisano

> Może Octavia 1. Mój Wujek ma taką z 2006 roku z silnikiem benzynowym 1.6 102KM. Samochód nie ma

> lekko bo jeździ jako auto nacodzień i żeby przywieźć towar do sklepu(jakieś 700-800kg) 2 razy

> w tygodniu. Przejechane ma 78kkm i narazie się nic nie dzieje.

A tak nie nacodzień jeździ jako co? zeby.GIF kombajn? traktor? riksza? grinser006.gif

Napisano

> Octavie mkI kombi 1.8 (125 KM)

Ten silnik był oferowany jedynie do 1999

Napisano

ja bym wyral focusa 1.6 tdci albo Astre III 1.7.Ogolnie to wole diesle i nawet przy Twoich rpzbeiegach bralbym diesla.Pali zdecydowanie mniej 2-3l jak benzyna i to odczujesz.A naprawy?ja mam diesla z przbeiegiem 150kkm i nic powaznego nie wymienialem.W kazdym nowszym aucie jak cos padnie to beda jakies koszty.Nie demonizowal bym z tym dieslem,pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.