Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stan techniczny akumulatora

Featured Replies

Napisano

Niedawno kupiłem auto i wczoraj zaglądnąłem do akumulatora, (nawet nie wiem jaki to jest bo na górze obudowy nie ma oznaczeń) ma to oczko do sprawdzania jego stanu - jest czarne, czyli wnioskuję, że akumulator pomału ma dość. Brać to za wyrocznię, czy sa inne metody sprawdzenia stanu baterii. Auto ma 6 lat i akumulator od nowości, niby kręci dobrze ale w zimie może być lipton sick.gif ... wymieniac już czy poczekac jeszcze ? niewiem.gif

Napisano

> Niedawno kupiłem auto i wczoraj zaglądnąłem do akumulatora, (nawet nie wiem jaki to jest bo na

> górze obudowy nie ma oznaczeń) ma to oczko do sprawdzania jego stanu - jest czarne, czyli

> wnioskuję, że akumulator pomału ma dość. Brać to za wyrocznię, czy sa inne metody sprawdzenia

> stanu baterii. Auto ma 6 lat i akumulator od nowości, niby kręci dobrze ale w zimie może być

> lipton ... wymieniac już czy poczekac jeszcze ?

Jak kreci dobrze , to poczekaj - jak zacznie zamulac to pomyslisz nad zmiana.

Napisano
  • Autor

> Jak kreci dobrze , to poczekaj - jak zacznie zamulac to pomyslisz nad zmiana.

niby tak, ale nie chciał bym się zdziwić przy pierwszej bardziej chłodnej nocy alien.gif ... i do fabryki doginać "perpedes" hehe.gif

no i czy przed zima nie podskoczą ceny baterii icon_rolleyes.gif

Napisano

> niby tak, ale nie chciał bym się zdziwić przy pierwszej bardziej chłodnej nocy ...

Nie martw się. Nie siądzie tak od razu. Będzie kręcił coraz wolniej wraz ze spadkiem temperatury, a chyba się nie spodziewasz, że jednego dnia temp się zmieni o kilkanaście stopni wink.gif

Napisano

a ja zapytam z innej beczki czy akumulator może mieć wpływ na odpalenie diesla? dziś z rana było 6'C yikes.gif przekręcam kluczyk świeczki grzeją kontrolka gaśnie no i odpalam, kręcił z 4sekundy i odpalił. Aku ma 8,5roku włożony przez fabrykę, świece wymieniane w styczniu b/r więc to wykluczam. Wcześniej takich akcji nie było odpalał od strzała. oczywiście VAGCOM pokazał zero błędu.

Napisano

> Nie martw się. Nie siądzie tak od razu. Będzie kręcił coraz wolniej wraz ze spadkiem temperatury, a

> chyba się nie spodziewasz, że jednego dnia temp się zmieni o kilkanaście stopni

No nie wiem. Moj w Hondzie krecil normalnie az pewnego dnia nie odpalil i juz. W upale, zeby bylo smieszniej, nie na mrozie.

Napisano

> No nie wiem. Moj w Hondzie krecil normalnie az pewnego dnia nie odpalil i juz. W upale, zeby bylo

> smieszniej, nie na mrozie.

I ja tak kiedys mialem w CC i tez przy upale , a woda byla

Napisano
  • Autor

> Doładuj akumulator

a czy to nie będzie leczenie trupa ? samochód tydzień temu zrobił trase 200 km, powinien doładować aku, auto wczesniej było drugim w rodzinie i nie jeździło zbyt dużo. Poczekam jeszcze do temperatur zblizonych do zera ... no chyba, że wczesniej sam padnie pad.gif

Napisano

> a czy to nie będzie leczenie trupa ? samochód tydzień temu zrobił trase 200 km, powinien doładować

> aku, auto wczesniej było drugim w rodzinie i nie jeździło zbyt dużo. Poczekam jeszcze do

> temperatur zblizonych do zera ... no chyba, że wczesniej sam padnie

Moze byc. Moj zaraz po ladowaniu odpalil ale nastepnego dnia juz nie sick.gif i skonczylo sie na zakupie nowego.

Napisano

> No nie wiem. Moj w Hondzie krecil normalnie az pewnego dnia nie odpalil i juz. W upale, zeby bylo

> smieszniej, nie na mrozie.

To jest przypadek 1 na 10. I dodatkowo nie do przewidzenia.

Stary aq zwyke pomału traci swoje parametry i da sie to zauważyć.

Napisano

Jeśli da się w nim otworzyć korki to uzupełnij elektrolit wodą demineralizowaną do max, następnie podłącz go z otwartymi celami pod prostownik i ładuj do uzyskania napięcia przy podłączonym prostowniku 16,2-16,4V, może to potrwać do 72h, nie przejmuj się tym, że prostownik twierdzi, że akumulator jest naładowany bo w praktyce prostownik pokazuje taki stan około 60% pojemności.

Akumulator najprawdopodobniej masz niedoładowany, jeśli będziesz go eksploatował w takim stanie to akumulator zasiarczy się i będzie dość szybko do wyrzucenia.

Co do "oczka" to jest ono włożone w jedną celę, kulka tonie(znika) poniżej ~50% naładowania.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Proponuję ominąć pływak w mierzeniu gęstości elektrolitu .

Wystarczy tylko miernik i mały wzór : napięcie akumulatora min. 6-8 godzin po odłączeniu od źródła ładowania (samochód, prostownik) podzielić przez ilość cel tzn. 6 w przypadku akumulatora 12V i odjąć 0,84

np:

12,7 : 6 = 2,12

2,12 - 0,84 = 1,28

1.28 to gęstość elektrolitu, a pływak dobry czy też zły, można użyć do sprawdzenia czy wszystkie cele mają równą gęstość.

Powodzenia i miłej zabawy.

Napisano

> Nie martw się. Nie siądzie tak od razu. Będzie kręcił coraz wolniej wraz ze spadkiem temperatury, a

> chyba się nie spodziewasz, że jednego dnia temp się zmieni o kilkanaście stopni

Oj mógłbyś się zdziwić. Ja miałem przypadek, że absolutnie nic nie zapowiadało tego, że akumulator się kończy. Auto odpalało zawsze za pierwszym razem, rozrusznik żwawo kręcił, ale pewnego razu po prostu nie miał siły odpalić silnika (i nie było to w zimie). Po tym całą dobę ładowałem akumulator i tylko raz ledwie udało się odpalić auto. Po kolejnej dobie ładowania już nie odpalał wcale... icon_rolleyes.gif Także może się mimo wszystko zdarzyć, że bateria skończy się bez ostrzeżenia zlosnik.gif

Napisano

> Oj mógłbyś się zdziwić. Ja miałem przypadek, że absolutnie nic nie zapowiadało tego, że akumulator

> się kończy. Auto odpalało zawsze za pierwszym razem, rozrusznik żwawo kręcił, ale pewnego razu

> po prostu nie miał siły odpalić silnika (i nie było to w zimie). Po tym całą dobę ładowałem

> akumulator i tylko raz ledwie udało się odpalić auto. Po kolejnej dobie ładowania już nie

> odpalał wcale... Także może się mimo wszystko zdarzyć, że bateria skończy się bez ostrzeżenia

To miales identyczna sytuacje jak ja - cala zime krecil pieknie a w lecie padl bez ostrzezenia i to po trasie.

Napisano

Te oczko nie jest dobrym wyznacznikiem, wystarczy przechylić aku i już oczko znika zlosnik.gif

Napisano

> Te oczko nie jest dobrym wyznacznikiem,

To prawda, ale dlatego, że jest wsadzone w jedną celę.

"Oczko" pokazuje 3 stany celi:

1. Naładowany w co najmniej 50% - zielone,

2. Naładowany(rozładowany) poniżej 50% - czarne,

3. brak elektrolitu w celi - ~białe.

> wystarczy przechylić aku i już oczko znika

Jak przechylasz akumulator to zmieniasz kąt wektora grawitacji względem oczka.

To oczko działa na zasadzie różnicy gęstości elektrolitu względem zielonej kulki.

Elektrolit w sprawnym, naładowanym akumulatorze ma gęstość 1,28g/cm3, kulka ma mniejszą gęstość(z moich obserwacji ~1,15g/cm3) dzięki czemu pływa po powierzchni....

Jak przechylisz akumulator na bok(o 90*) to "powierzchnia" będzie znajdowała się na boku akumulatora gdzie nie ma szybki, dlatego nie widzisz oczka(zakładając, że mówimy o sprawnym akumulatorze).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a ja zapytam z innej beczki czy akumulator może mieć wpływ na odpalenie diesla? dziś z rana było

> 6'C przekręcam kluczyk świeczki grzeją kontrolka gaśnie no i odpalam, kręcił z 4sekundy i

> odpalił. Aku ma 8,5roku włożony przez fabrykę, świece wymieniane w styczniu b/r więc to

> wykluczam. Wcześniej takich akcji nie było odpalał od strzała. oczywiście VAGCOM pokazał zero

> błędu.

Przy dieslu, przynajmniej u mnie właśnie po tym poznaje bez specjalistycznych przyrządów kiedy należy doładować aku, jak jest naładowany na max to odpala od strzała, jak akumulatory wymaga doładowania to właśnie kręci sobie tak kilka sekund.

Sprawdzone wielokrotnie.

pzdr.

Napisano

Najlepiej podjechać do jakiegoś renomowanego punktu gdzie sprzedają akumulatory, w większościach już się zapatrzyli w urządzenia diagnostyczne, znaczy dostali od centry czy bannera czy jeszcze innej firmy których akumulatory "wciskają" ludziom.

Zazwyczaj bez problemu robią test akumulatora oczywiście za free, przynajmniej ja jeszcze nie spotkałem się z problemem, jak się ładnie poprosi.

Należy jedynie takiego pana pilnować, bo w wielu urządzenia wprowadza się odpowiednio dane początkowe, np. prąd rozruchu akumulatora jaki winien mieć wg. fabryki.

Mi np. pan wprowadził 800A i gdy wyszło, że akumulator ma 488A twierdził, że do wymiany, a znamionowo miał mieć 480A.

Oczywiście każda metoda pomiaru ma swoje wady i zalety ale daje pojęcie o stanie akumulatora.

Np. moja 3 letnia centra po naładowaniu która miała mieć nominalnie 760A, w badaniu wyszło 420A, jak w domu sprawdziłem elektrolit to kolorowo nie wyszło, aku złom.

Oczywiście na taki pomiar jedziesz po naładowaniu akumulatora.

pzdr.

Napisano

> Oj mógłbyś się zdziwić. Ja miałem przypadek, że absolutnie nic nie zapowiadało tego, że akumulator

> się kończy (...)

już napisałem trzy posty przed tobą, że to stosunkowo rzadki przypadek

Napisano

> już napisałem trzy posty przed tobą, że to stosunkowo rzadki przypadek

Baren? w Leganzie - 3.5 roku

ZAP w Lanosie - 4 lata,

Zimą kręciły bez zarzutu a padły nagle w lato.

Wcale nie takie rzadkie zjawisko.

Napisano

> ... Wcale nie takie rzadkie zjawisko. <

Swego czasu w Xsarze "umarł" mi nagle 1 kwietnia.

Napisano

> Swego czasu w Xsarze "umarł" mi nagle 1 kwietnia.

Dowcip Ci zrobil zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.