Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Źle ustawiona sekwencja - wysokie spalanie ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Nie tak dawno wymieniałem reduktor. Powód zwiększone spalanie i inne problemy.

Wymieniłem reduktor na Magic III.

Instalkę doregulował autoryzowany serwis Elpigaz.

Jeździ to w miarę dobrze (trochę brakuje mi mocy) , ale żadnych problemów nie ma ...

Jednakże martwi mnie jedno ...

Jak kupowałem samochód w styczniu 2009 to samochód palił 9,5-10L LPG. Dość długo takie spalanie się utrzymywało.

Niestety od pewnego czasu spalanie wzrosło. Tłumaczyłem sobie to częstszym używaniem klimy i "konczącym" się reduktorze.

Niestety po wymienię reduktora spalanie ciągle jest wysokie 11-12L LPG.

Dodatkowo od kilku miesięcy na postoju w kabinie można wyczuć lekko zapach gazu. Nie jest on bardzo mocno "wyczuwalny" ale go czuję.

Gazownik "szukał" i nic nie znalazł ...

Zastanawiam się czy "źle" ustawiona instalka sekwencyjna , może powodować wysokim spalaniem ?

Zaznaczam że jeździ się dobrze i nie narzekam na żadne problemy , no może poza większym spalaniem i lekkim smrodkiem (chyba głównie na postoju ?)

Kontrolka silnika się nie pali , więc żadnych błędów instalka nie "wprowadza".

Listwa Matrix HD344 ma kilka miesięcy ..

Reduktor z 1 miesiąc ...

Czy wogóle regulacja instalacji sekwencyjnej ma jakiś wpływ na "spalanie" czy ma tylko wpływ na "zachowanie" się samochodu ?

Zastanawiam się może wyłączyć na kilka godzin akumulator (reset ecu samochodu) , wykonać reset ECU komputera LPG i wykonać autokalibrację LPG ?

Przewody gazowe (gumowe) wszystkie wymienione ...

Napisano

> ... Czy wogóle regulacja instalacji sekwencyjnej ma jakiś wpływ na "spalanie" czy ma tylko wpływ na "zachowanie" się samochodu ?

Według mnie na zachowanie tak, ale w małym stopniu, a na spalanie nie.

Moje zdanie jest takie, że kończy się lambda albo problemy z połączeniami - straty napięcia z lambdy ...

> Zastanawiam się może wyłączyć na kilka godzin akumulator (reset ecu samochodu) , wykonać reset ECU komputera LPG i wykonać autokalibrację LPG ?

Jeżeli nic się nie zmieni, to po takich działaniach upewnisz się że coś jest nie tak ...

Sprawdź jeszcze ile Ci pali na benzynie - jak spalanie będzie duże to raczej sonda ...

Może być jeszcze tak, że jeden z wtrysków szwankuje i komputer koryguje czasy wtrysków na podstawie wskazań sondy ...

Napisano
  • Autor

> Według mnie na zachowanie tak, ale w małym stopniu, a na spalanie nie.

> Moje zdanie jest takie, że kończy się lambda albo problemy z połączeniami - straty napięcia z

> lambdy ...

> Jeżeli nic się nie zmieni, to po takich działaniach upewnisz się że coś jest nie tak ...

> Sprawdź jeszcze ile Ci pali na benzynie - jak spalanie będzie duże to raczej sonda ...

> Może być jeszcze tak, że jeden z wtrysków szwankuje i komputer koryguje czasy wtrysków na podstawie

> wskazań sondy ...

Samochód ma dwie sondy lambda. Wiem że jeśli jakaś "szwankuje" to natychmiast zapala się check.

Spalanie "tragedii" nie ma ...

Żona kilka dni temu wróciła z "trasy" (nie była jakaś wielka , około 200km w jedną stronę) i spalił jej 8,8L LPG.

Pytam bo pamiętam że jak wykonałem autokalibrację LPG to samochód lepiej jeździł , ale pojechałem po wymianie reduktora do gościa na regulację i coś tam z mapami robił.

Mój soft nie posiada regulacji map ..

Dlatego zastanawiam się czy regulacja ma jakiś wpływ na wyższe spalanie i "wyczuwanie gazu" , czy może mam jakąś minimalną nieszczelność , albo mieszkanka jest za bogata ?

Ale chyba w sekwencji "zbyt uboga i zbyt bogata" mieszanka nie istnieją bo przecież ECU dopasowuje sam mieszkankę , a jak mapy się za mocno róznią to wtedy samochodem szarpie lub są inne "cyrki" ...

Dlatego zastanawiam się czy jak wykonam sam autokalibrację instalcji i będzie się jeździło ok , ale spalanie ciągle będzie za dużo i ciągle będzie czuć lekko na postoju LPG to czy uderzać do gazownika aby szukał nieszczelności ???

Tyle że jeden nieszczelności szukał i nie znalazł , choć zbytnio się do tego nie "przyłożył" ...

Bo bez sensu jechać wtedy chyba na "regulację" ?

Napisano

> na spalanie nie.

hehe.gif

JA ze swoim stagiem 4 pojechałem do gaziarza z narzekaniem, że auto za dużo pali, on coś tam pogrzebał, skorygował jakieś mapy, zrobiliśmy przejażdżkę kilkuminutową i auto pali 2 litry mniej.

Także proszę cię, nie pisz tu, że spalania w sekwencji nie da się wyregulować.

Napisano

> JA ze swoim stagiem 4 pojechałem do gaziarza z narzekaniem, że auto za dużo pali, on coś tam pogrzebał, skorygował jakieś mapy, zrobiliśmy przejażdżkę kilkuminutową i auto pali 2 litry mniej.

> Także proszę cię, nie pisz tu, że spalania w sekwencji nie da się wyregulować.

A możesz napisać coś bliżej, bo może akurat u Ciebie było na początku źle, a właśnie teraz jest dobrze ...

Te 2l mniej nie bierze się z niczego. Jeżeli instalacja jest prawidłowo ustawiona, to nie da się zmniejszyć spalania poprzez regulację, bo za regulację nie odpowiada komp lpg, tylko benzyny, a w tym gaziarz na pewno Ci nie grzebał ...

Napisano
  • Autor

> zmniejszyć spalania poprzez regulację, bo za regulację nie odpowiada komp lpg, tylko benzyny,

> a w tym gaziarz na pewno Ci nie grzebał ...

Tylko że w moim przypadku nie odczuwam aby było coś źle ustawione. Odpala zawsze bez problemu (czyli mapy się nie rozjeżdzają) , nie szarpie , przyśpiesza poprawnie ...

Rakietą nie jest i poprzednio lepiej się zbierał , ale no właśnie ...

Jeśli nie ma żadnych zauważalnych "efektów" to raczej instalka wyregulowana poprawnie (fakt niestety na postoju) ...

Do gazownika moge jechać innego , ale jak ma coś tam pogrzebac kilka sekund i skasować kilkadziesiąt złotych to szkoda na to kasy ...

A jak jego szukanie "nieszczelności" ma polegać na psiknięciu koło reduktora to też szkoda czasu i ... kasy ...

Bo taką nieszczelność można i "wyczuć" bez testera ...

Dlatego zastanawiam się czy jak wykonam autokalibrację (bez edycji map) i auto będzie jeździło poprawnie to znaczy że jest już poprawnie ustawiona ?

oczywiście napewno można ją "dopieścić" aby lepiej przyśpieszał i itd , ale czy takie "dopieszczenie" ma jakiś wpływ na spalanie , czy jedynie raczej na dynamiczniejszą jazdę samochodu ?

Napisano

> JA ze swoim stagiem 4 pojechałem do gaziarza z narzekaniem, że auto za dużo pali, on coś tam

> pogrzebał, skorygował jakieś mapy, zrobiliśmy przejażdżkę kilkuminutową i auto pali 2 litry

> mniej.

> Także proszę cię, nie pisz tu, że spalania w sekwencji nie da się wyregulować.

hmm.gif

u mnie po montażu wywalało czek "uboga mieszanka",

gaziarze trzy razy ręcznie wzbogacali (nawet do 20%)

a różnicy w spalaniu prawie nie było widać

teraz mam coś koło 12%

więc nie wiem jak możliwe jest przepalanie 2L niewiem.gif

ze się da wzbogacić/zubozyć, to owszem, ale przy takim przepale auto nie powinno jeździć bez błędów i poprawnej pracy silnika spineyes.gif

Napisano

> ... Dlatego zastanawiam się czy jak wykonam autokalibrację (bez edycji map) i auto będzie jeździło poprawnie to znaczy że jest już poprawnie ustawiona ?

Jak zrobisz autokalibrację, to skasują Ci się mapy ...

> oczywiście napewno można ją "dopieścić" aby lepiej przyśpieszał i itd , ale czy takie "dopieszczenie" ma jakiś wpływ na spalanie , czy jedynie raczej na dynamiczniejszą jazdę samochodu ?

Według mnie dopieszczenie nie ma wpływu na spalanie, bo komputer benzyny dostosowuje się do mnożnika. Jak ustawisz sobie np. bogatszą mieszankę, to po pewnym czasie komputer benzyny to skoryguje. Dopieszczenie wpływa na pokrycie się map i późniejszy brak kłopotów z jazdą na benzynie, bo komp benzyny nie musi się znowu przestawiać ...

Napisano

> ... teraz mam coś koło 12%

> więc nie wiem jak możliwe jest przepalanie 2L ...

Jak ktoś źle skonfiguruje np. czujniki to tak może być ...

Zależy jeszcze jak szybki i dokładny jest sterownik benzyny. W autkach z conajmniej euro3 pewnie nie da się zmniejszyć spalania o 2l ...

Napisano

> Jeżeli instalacja jest prawidłowo ustawiona, to nie da się

> zmniejszyć spalania poprzez regulację, bo za regulację nie odpowiada komp lpg, tylko benzyny,

> a w tym gaziarz na pewno Ci nie grzebał ...

ok.gif

Chyba ze tak poprzestawiał mnozniki, ze komp auta już nie daje rady tego skorygować i jest za ubogo, ale z drugiej strony,mogło by wtedy swiecić na desce. Jeżeli tak zrobił to druciarz.

Napisano

> Jak kupowałem samochód w styczniu 2009 to samochód palił 9,5-10L LPG. Dość długo takie spalanie się

> utrzymywało.

A benzyny ile pali ? Dodaj do tego ile pali benzyny 15-20 % i wyjdzie ile typowo powinien gazu palić.

Napisano

> więc nie wiem jak możliwe jest przepalanie 2L

> ze się da wzbogacić/zubozyć, to owszem, ale przy takim przepale auto nie powinno jeździć bez błędów

> i poprawnej pracy silnika

Auto i przed regulacją i po miało siły tyle co na benzynie, nic się na desce nie świeciło i pracowało bardzo ok.

Co konkretnie gazownik ruszał- nie wiem. Jeszcze się na sekwencji nie poznałem (pewnie się poznam, jak coś się spiepszy, póki działa, nic nie tykam).

Auto to almera 1.5 z 2004 roku.

Przed regulacją średnia z 10 tankowań koło 11litrów, po regulacji 9.2. Styl jazdy ten sam, trasy te same.

Napisano

> Auto i przed regulacją i po miało siły tyle co na benzynie, nic się na desce nie świeciło i

> pracowało bardzo ok.

> Co konkretnie gazownik ruszał- nie wiem. Jeszcze się na sekwencji nie poznałem (pewnie się poznam,

> jak coś się spiepszy, póki działa, nic nie tykam).

> Auto to almera 1.5 z 2004 roku.

> Przed regulacją średnia z 10 tankowań koło 11litrów, po regulacji 9.2. Styl jazdy ten sam, trasy te

> same.

Czy przypadkiem nie zaczął podbierać więcej benzyny? Bo może gazownik odznaczył opcję wyłącz przy pierwszym spadku ciśnienia i teraz samochód czasami pracuje sobie częściowo na benzynie, częściowo na gazie.

Napisano

to ja dorzucę 3 grosze.

miałem dziurę w chłodnicy i w związku ztym ciągle mało płynu chłodniczego w reduktorze tj niedogrzewał gazu.

była czarna sadza na rurze wydechowej

po wymianie chłodnicy, spalanie spadło o 0,5 litra, czarnej sadzy brak, rura lekkto brązowa od korozji ( woda z wydechu ). proponuje sprawdzić układ chłodzenia

Napisano
  • Autor

> korozji ( woda z wydechu ). proponuje sprawdzić układ chłodzenia

Poziom płynu chłodniczego max.

Reduktor wrzątek , więc nie zapowietrzony smile.gif

Rura , według mnie małe "zabrudzenie" i tylko w małym obszarze.

Przed chwilą odłączyłem zupełnie akumulator i za 2 godziny idę połączyć go z powrotem aby na benzynie sie zaprogramował a potem reset ecu komputera lpg i autokalibracja

Napisano

> Czy przypadkiem nie zaczął podbierać więcej benzyny? Bo może gazownik odznaczył opcję wyłącz przy

> pierwszym spadku ciśnienia i teraz samochód czasami pracuje sobie częściowo na benzynie,

> częściowo na gazie.

Nie. Przez całe wakacje zrobiłem koło 7kkm i ani razu nie tankowałem przez ten czas noPB. Po poziomie wskazówki mniemam, ze benzyny poszło bardzo niewiele, może z 5 litrów a może i mniej.

Napisano

> Nie. Przez całe wakacje zrobiłem koło 7kkm i ani razu nie tankowałem przez ten czas noPB. Po poziomie wskazówki mniemam, ze benzyny poszło bardzo niewiele, może z 5 litrów a może i mniej.

Czy te zmiany zrobione przez gazownika były przed tegorocznymi wakacjami?

Może faktycznie przestawił temp. przełączania na lpg i w zimie Ci się zwiększy spalanie benzyny ...

Szukam przyczyny dlaczego spadło Ci spalanie, bo nie widzę powodu dla którego w instalacji 4 generacji przy prawidłowo ustawionych parametrach programu spalanie miało się zmieniać ... Czasami wtrysku steruje nadal komp benzyny, komputer lpg tylko koryguje czas ze względu na temp. i ciśnienie lpg ... Zmiana mnożnika skutkuje korekcją czasu wtrysku benzyny przez komputer benzyny.

Miałem u siebie różne czasy wtrysków. Począwszy od mnożnika 2x, a skończywszy na 1,1x i zawsze autko paliło tyle samo. Z tym, że na dłuższych czasach wtryski pracowały wyraźnie ciszej.

Napisano

> Czy te zmiany zrobione przez gazownika były przed tegorocznymi wakacjami?

> Może faktycznie przestawił temp. przełączania na lpg i w zimie Ci się zwiększy spalanie benzyny ...

W srodku zimy.

Instalkę założyłem jesienią, Odebrałem auto i od początku paliło mi coś koło 11. Po kilku miesiacach takiego jeżdżeia, chyba na początku lutego podjechałem go gazownika ze skargą,, że auto pali trochę za dużo. Ten pogrzebał przy lapku z 10 minut, następnie zrobiliśmy krótką przejażdżkę i od tego czasu spalanie spadło niemal o 2 litry. Spalanie benzyny raczej się nie zmieniło, osiągi także. Temperaturę przełączenia akurat pamiętam. I przed regulacją i po miałem 21 stopni.

JAk już napisałem wyżej, nie wiem jakie triki zastosował gazownik, niemniej zadziałały.

Napisano

>... JAk już napisałem wyżej, nie wiem jakie triki zastosował gazownik, niemniej zadziałały.

Podobnie miał mój kolega z Punto II 1,2 16V. Po założeniu instalki ze Stagiem 300 i Matrixami, spalanie LPG w trasie miał ok. 8,5l/100km. Trzy razy był na regulacjach, aż ustawili tak , że pali w trasie 7l/100km i tak już 3 lata. Przejechał w tym czasie 80kkm.

Napisano
  • Autor

Wczoraj rano odłączyłem akumulator na 2 godziny. Później samochód sobie kilkanaście minut pochodził na benzynie. Następnie reset ECU LPG i autokalibracja.

Samochód jeździ bardzo ładnie i chyba nawet troszkę lepiej niż jak byłem u gazownika i na miejscu coś tam w mapach przestawiał ...

Zobaczymy jak ze spalaniem ...

Tyle że no właśnie ...

Tak sobie teraz przypominam że zwiększone spalanie zaczęło się od ... momentu budowy autostrady a co za tym idzie stania w korkach ...

Boję się więc że problemem nie jest źle ustawiona instalka a korki i czasami droga którą przebywałem 30minut zajmuje mi pokonanie jej godzinę ...

Dlatego nie wiem czy jechać do gazownika aby "regulował" ...

Bo przedostatnią wizytę u gazownika źle wspominam.

Po jego regulacjach samochód jeździł tak sobie , ale miałem problemy z porannym uruchomieniem , gaśnięciem (rozjechane mapy) a po wykonaniu samej autokalibracji wszystkie problemy zniknęły i już się nie pojawiły ...

Napisano

> ... Tak sobie teraz przypominam że zwiększone spalanie zaczęło się od ... momentu budowy autostrady a co za tym idzie stania w korkach ...

No i od tego trzeba było zacząć sciana.gif

> ... Wczoraj rano odłączyłem akumulator na 2 godziny. Później samochód sobie kilkanaście minut pochodził na benzynie. Następnie reset ECU LPG i autokalibracja...

To warto zrobić od czasu do czasu w celu sprawdzenia jak bardzo rozjeżdżają się mapy.

Na razie nie jedź do gaziarza, bo jeszcze coś zepsuje, odczekaj z miesiąc lub dwa i się powinno wyjaśnić ...

Napisano
  • Autor

> Na razie nie jedź do gaziarza, bo jeszcze coś zepsuje, odczekaj z miesiąc lub dwa i się powinno

> wyjaśnić ...

Wczoraj jeszcze trochę pokombinowałem wink.gif

Przypomniało mi się że poprzedni reduktor miał ustawione ciśnienie 1,07 - 1,1bar.

Nowy reduktor nie był po zakupie przestawiany i chodził na swoim 1bar ...

Wczoraj przestawiłem reduktor na 1,1 bar i wykonałem reset ECU LPG i autoalibrację.

Zobaczę jak teraz będzie jeździł ...

Dodatkowo staram się o pełną wersję softu i wtedy będę miał dostęp do map ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.