Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony letnie

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się nad zmianą opon .... jest sezon na zimowe, to może na letnie byłaby jakaś promocja zlosnik.gif

W obecnych jest tylko 4mm bieżnika i czuć, że już słabiej trzymają, szczególnie na mokrym. A że mam zamiar jeszcze pojeździć ze 3 lata, to wolę kupić już i cieszyć się jazdą na nowych oponach.

Mam tylko dylemata, czy nie kupić z profilem ciut wyższym - zamiast 195/55: 185/60 a może nawet 195/60 - myślę, że i wygląd i komfort na tym zyska.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Jakieś w miarę niedrogie i dobre opony ktoś ostatnio zanabył i może się podzielić doświadczeniami?

Wynik opona wzorcowa zamiennik 1 zamiennik 2

średnica koła 595.5 mm 603 mm 615 mm

różnica w średnicy koła 7.5 mm 19.5 mm

różnica w prędkości (%) 1.24 % 3.17 %

50 km/h 50.62 km/h 51.59 km/h

100 km/h 101.24 km/h 103.17 km/h

150 km/h 151.87 km/h 154.76 km/h

Napisano

Ja mam 205/55 R16 i 185/60 R14. Na 16 juz czuc dziury ale bez przesady. Lacetti ma 195/55 R15 IMHO ladnie wygladaja i wypelniaja nadkole, maja tez spora dawke komfortu. Nie zamieniaj na balony. grinser006.gif Ja zawsze z ceneo kupuje gdzie najtaniej.

Napisano
  • Autor

> Ja mam 205/55 R16 i 185/60 R14. Na 16 juz czuc dziury ale bez przesady. Lacetti ma 195/55 R15 IMHO

> ladnie wygladaja i wypelniaja nadkole, maja tez spora dawke komfortu. Nie zamieniaj na balony.

U mnie nie wypełniają nadkoli ... mam jakoś wysoko zawieszoną wersję hmm.gif

195/60 chyba nie będą jeszcze balony ...

Napisano

> U mnie nie wypełniają nadkoli ... mam jakoś wysoko zawieszoną wersję

> 195/60 chyba nie będą jeszcze balony ...

Bedzie masakra zlosnik.gif A roznicy w komforcie nie zauwazysz a prowadzenie IMHO bedzie gorsze.

Napisano

Ja zamienilem fabryczne na Goodyear EfficientGrip 195/55/15 (czyli orginal) i jestem bardzo zadowolny auto duzo lepiej sie prowadzi i jest ciszej ok.gif

Generalnie jestem b. zadowolony z Goodyearow , szczegolnie z zimowek ug7+ , ktore bija na glowe Dunlopy SP Winter Response , Nokian WRG2 i Klebery Krisalp HP.

Aha do Suzuki SX4 mamuski tez wsadzilem efficientgripy i tam tez sie bardzo dobrze spisuja ok.gif

p.s. odradzam klebery dynaxer hp2 - wsadzilem to ojcu do doblo i powiem szczerze ,ze te opony to straszna lipa no.gif

Napisano

> p.s. odradzam klebery dynaxer hp2 - wsadzilem to ojcu do doblo i powiem szczerze ,ze te opony to

> straszna lipa

dlaczego - miałem je w Lanosie i były ok

Napisano
  • Autor

> Bedzie masakra A roznicy w komforcie nie zauwazysz a prowadzenie IMHO bedzie gorsze.

Muszę zrobić zdjęcie obecnych opon w nadkolach u mnie - jedna wielka czarna dziura i malutnie koła w tym ...

Już zimowe 185/60 lepiej wyglądają, a są niewiele większe po obwodzie. Stąd wysnuwam wniosek, że 195/60 wyglądałyby jeszcze lepiej.

Balony to są jak widzę dopiero 195/65 zlosnik.gif

Napisano

> dlaczego - miałem je w Lanosie i były ok

W porównaniu do ? Bo w porównaniu do fabrycznych pirelek wypadaja marnie.

Napisano

Też planuję zakup opon letnich ale rozważam 205/55;15 lub 205/65/15. W kombi przy profilu 55 koła optycznie zdają się być za małe. Na zimę mam 185/60/15 i różnica w komforcie jest duża na korzyść opon o wyższym profilu.

Napisano
  • Autor

> Też planuję zakup opon letnich ale rozważam 205/55;15 lub 205/65/15.

Te ostatnie kosmicznie duże wyjdą zlosnik.gif

A i raczej nie chcę zwiększać szerokości na nasze drogi no.gif

> W kombi przy profilu 55 koła

> optycznie zdają się być za małe.

Podobnie jest w sedanie. no.gif

> Na zimę mam 185/60/15 i różnica w komforcie jest duża na

> korzyść opon o wyższym profilu.

Ano właśnie. Tez mam na zimę takie i zastanawiam się nad tego typu letnimi - profil 60, tylko jeszcze nie wiem, czy 185, czy 195, ale chyba skuszę się na 195/60 - to tylko 3% różnicy w stosunku do 195/55 zlosnik.gif

Napisano

Zmiana profilu o jeden "zabek" w gore nie powinna zrobic dramatu, ale moze sie okazac, ze ja odczujesz. Zmienilem tak opony w Focusie i roznice czuc bylo zwlaszcza na szybko pokonywanych rondach. Komfort sie moze troche i poprawil - wiadomo, wiecej gumy "w pionie". Tu troche zalezy od zawiasu auta, w Foce mialem raczej sztywne w porownaniu do Lacetti (jezdzilem troszeczke Lacetti Kombi) i wyraznie czuc bylo, ze "zmieklo".

Napisano
  • Autor

> Zmiana profilu o jeden "zabek" w gore nie powinna zrobic dramatu, ale moze sie okazac, ze ja

> odczujesz. Zmienilem tak opony w Focusie i roznice czuc bylo zwlaszcza na szybko pokonywanych

> rondach. Komfort sie moze troche i poprawil - wiadomo, wiecej gumy "w pionie". Tu troche

> zalezy od zawiasu auta, w Foce mialem raczej sztywne w porownaniu do Lacetti (jezdzilem

> troszeczke Lacetti Kombi) i wyraznie czuc bylo, ze "zmieklo".

I właśnie o lekkie zmiękczenie by mi chodziło ... obecnie pilnuję by ciśnienie w oponach było ciut poniżej normy, by komfortowo jeździć po naszych dziurawych drogach zlosnik.gif

Napisano

> I właśnie o lekkie zmiękczenie by mi chodziło ... obecnie pilnuję by ciśnienie w oponach było ciut

> poniżej normy, by komfortowo jeździć po naszych dziurawych drogach

Ty chyba jestes ksiezniczka na ziarnku grochu zlosnik.gif Akurat ja wole troche twardziej, w prawie kazdym aucie mam pompniete wiecej niz norma (np. 2.4 zamiast 2.2).

Napisano
  • Autor

> Ty chyba jestes ksiezniczka na ziarnku grochu Akurat ja wole troche twardziej, w prawie kazdym

> aucie mam pompniete wiecej niz norma (np. 2.4 zamiast 2.2).

gdy miałem poniżej 40, lubiłem twardo

obecnie preferuję komfort zlosnik.gif

nawet fotel zmodyfikowałem ciut http://members.chello.pl/r.wicik/PoradyTechniczne.html#Placet15

Napisano

Na zdjęciu mam 185/6015 ,takie same letnie. Ewentualnie można by kupić 195/60/15 ale ...... W Astrze miałem 195/55/15 i czułem dziury ale.... tam inne zawieszenie i tu też .Generalnie tym mi się lepiej jeżdzi, na 185 zawieszenie kanapowate zlosnik.gif .Na 195 chyba nie będzie róznicy.

Na 205/55/16 w c-max naprawdę jest super .Ale tam auto cięższe ,mimo fajnego układu kierowniczego ,auto lepi się do jezdni.

W escorcie tata miał 195/50/15 i było twardo ,chyba tu zestrojenie zawieszenia dużo daje .Ale jeżdziło się fajnie.Jedyny duży minus na jazdę w koleinach.

Nigdy nie miałem okazji pojeżdzić na różnych kapciach jednym autem .Możliwe ze na 205 było by ok.gif

post-51980-14352509615433_thumb.jpg

Napisano

> Ja zamienilem fabryczne na Goodyear EfficientGrip 195/55/15 (czyli orginal) i jestem bardzo

> zadowolny auto duzo lepiej sie prowadzi i jest ciszej

> Generalnie jestem b. zadowolony z Goodyearow , szczegolnie z zimowek ug7+ , ktore bija na glowe

> Dunlopy SP Winter Response , Nokian WRG2 i Klebery Krisalp HP.

> Aha do Suzuki SX4 mamuski tez wsadzilem efficientgripy i tam tez sie bardzo dobrze spisuja

> p.s. odradzam klebery dynaxer hp2 - wsadzilem to ojcu do doblo i powiem szczerze ,ze te opony to

> straszna lipa

Kurcze, czy my się nigdy nie zgodzimy? zlosnik.gif Mam odmienne zdanie - zimowe to tylko Nokian. waytogo.gif

Napisano

Nokian i3 lub H. waytogo.gif

Napisano

> Stare Nokiany były w porządku.

> Nowe pdobno już niekoniecznie (WR2)

Mam na dwóch różnych samochodach (Astra i SX4) i są genialne. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Mam na dwóch różnych samochodach (Astra i SX4) i są genialne.

Ja ma stare Nokiany i też są super.

Tyle, że jedną tak przeciąłem, że nie nadawała się do naprawy.

Starych Nokianów nie mogłem już dostać, więc kupiłem 2 Barumy - kiedyś jeździłem i sprawowały się super. Ale obecne Barum Polaris 2 to dno - głośne i słabiutkie w prowadzeniu no.gif

Żałuję, że nie dokupiłem 2 Nokianów nowej serii.

Napisano

> Mam na dwóch różnych samochodach (Astra i SX4) i są genialne.

Mialem w chevim i doblo - lipa , zamienilem na UG7 i jest ok.gif

W SX4 mialem Dunlopy SP winterresponse byly niezle ale starly sie w jeden sezon , wsadzilem UG7 i pare razy wyciagalem doblo na tych "wspanialych" nokianach no.gif aha sx4 jest 2WD .

Napisano

> Żałuję, że nie dokupiłem 2 Nokianów nowej serii.

Drozsze i gorsze niz UG7 no.gif

Napisano

> Drozsze i gorsze niz UG7

Potwierdzam, mam UG7+ i nie jeździłem na lepszych zimówkach ok.gif

Frigo 2, Fulda Montero odstają o lata świetlne. Pierwsze słabo na asfalcie, drugie słabe w kopnym śniegu. UG7 nie ma słabych stron.

Napisano

> Potwierdzam, mam UG7+ i nie jeździłem na lepszych zimówkach

> Frigo 2, Fulda Montero odstają o lata świetlne. Pierwsze słabo na asfalcie, drugie słabe w kopnym

> śniegu. UG7 nie ma słabych stron.

Dodam jeszcze , ze to chyba najlepsze zimówki na deszcz i roztopy.

Napisano

> Muszę zrobić zdjęcie obecnych opon w nadkolach u mnie - jedna wielka czarna dziura i malutnie koła

> w tym ...

> Już zimowe 185/60 lepiej wyglądają, a są niewiele większe po obwodzie. Stąd wysnuwam wniosek, że

> 195/60 wyglądałyby jeszcze lepiej.

> Balony to są jak widzę dopiero 195/65

Ja tez mam zamiar 185/60/15 lub 195/60/15 zalozyc.

Tak teraz wyglada na 195/50/15 i jakos za niski tez wg mnie jest (zawiecha OK):

283538526-P1060933.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.