Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylematy przed zakupem Vectry C 1.9 CDTI.

Featured Replies

Napisano

Panowie przymierzam się do przesiadki z Astry na Vectrę i mam kilka dylematów, mianowicie...

Dość sporo już egzemplarzy już "przemacałem" i zazwyczaj jest coś nie tak w tych samych miejscach. Jeśli można to proszę o opisanie usterek, jakie towarzyszą niżej opisanym spostrzeżeniom.

-Dziwne wibracje wyczuwalne na pedale sprzęgła podczas puszczania na luzie.

-Osad w zbiorniczku wyrównawczym.

-Zaolejona sprężarka klimatyzacji, tak jak by od dłuższego czasu olej na nią kapał, ale z skąd? Silnik 120Konny. Zdj1

-I mokro z prawej strony tuż po korkiem wlewu oleju. Silnik 150konny, foty2 i 3

Gdzie jeszcze powinienem szukać różnych newralgicznych punktów i co oznaczają powyższe?

Dziękuję za wszelkie wyjaśnienia i sugestie.

Jeśli temat dałem w złym miejscu proszę o przeniesienie i przepraszam z góry.

zaolejone miejsce. 150k

zaolejone miejsce.

sprężaka klimy w głebi

Napisano

> Panowie przymierzam się do przesiadki z Astry na Vectrę i mam kilka dylematów, mianowicie...

> Dość sporo już egzemplarzy już "przemacałem" i zazwyczaj jest coś nie tak w tych samych miejscach.

> Jeśli można to proszę o opisanie usterek, jakie towarzyszą niżej opisanym spostrzeżeniom.

> -Dziwne wibracje wyczuwalne na pedale sprzęgła podczas puszczania na luzie.

> -Osad w zbiorniczku wyrównawczym.

> -Zaolejona sprężarka klimatyzacji, tak jak by od dłuższego czasu olej na nią kapał, ale z skąd?

> Silnik 120Konny. Zdj1

> -I mokro z prawej strony tuż po korkiem wlewu oleju. Silnik 150konny, foty2 i 3

> Gdzie jeszcze powinienem szukać różnych newralgicznych punktów i co oznaczają powyższe?

> Dziękuję za wszelkie wyjaśnienia i sugestie.

> Jeśli temat dałem w złym miejscu proszę o przeniesienie i przepraszam z góry.

> zaolejone miejsce. 150k

> zaolejone miejsce.

> sprężaka klimy w głebi

Mam duże doświadczenie z tymi silnikami, i moge śmiało napisać, że to normalne.

Takie zapocenia z czasem powstają min. z odmy, wlewu oleju, turba i dolotu.

Może to być spowodowane np. za rzadką wymianą filtra powietrza.

Napisano

Silnik generalnie są bardzo dobre ale udało Ci się prawdopodobnie sfotografować "pięte Achillesową" tego silnika smile.gif Otóż w tym miejscu jest ośka klapy wirowej 4-go cylindra. Klapy są oczywiście na każdym cylindrze. Połączone są jednym popychaczem, a napędza to wszystko siłownik znajdującu się pod klapą wirową 3-go cylindra. Niestety do roku ok. 2007 klapy się zacierały, a popychacz w końcu spadał z tych klap. Trzeba zdjąć pokrywę silnika i zajrzeć w okolice świec żarowych czy popychacz czasem nie leży sobie tam luźno. A że przy 4-tej klapie wirowej dochodzą spaliny z egr i opary oleju z dolotu więc przy tej klapie ( po rozszczelnieniu ) pojawia się największe zasyfienie. Nowy kolektor z poprawionymi klapami można kupić za ok. 1000,- zł. Ale na forum Vectry jest uzytkownik, który naprawia i przerabia uszkodzone kolektory na ponoć wieczne smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Silnik generalnie są bardzo dobre ale udało Ci się prawdopodobnie sfotografować "pięte Achillesową"

> tego silnika Otóż w tym miejscu jest ośka klapy wirowej 4-go cylindra. Klapy są oczywiście na

> każdym cylindrze. Połączone są jednym popychaczem, a napędza to wszystko siłownik znajdującu

> się pod klapą wirową 3-go cylindra. Niestety do roku ok. 2007 klapy się zacierały, a popychacz

> w końcu spadał z tych klap. Trzeba zdjąć pokrywę silnika i zajrzeć w okolice świec żarowych

> czy popychacz czasem nie leży sobie tam luźno. A że przy 4-tej klapie wirowej dochodzą spaliny

> z egr i opary oleju z dolotu więc przy tej klapie ( po rozszczelnieniu ) pojawia się

> największe zasyfienie. Nowy kolektor z poprawionymi klapami można kupić za ok. 1000,- zł. Ale

> na forum Vectry jest uzytkownik, który naprawia i przerabia uszkodzone kolektory na ponoć

> wieczne .

A o którym silniku była teraz mowa 120 czy 150konnym?

Wypowie się ktoś na temat wibracji na pedale sprzęgła?

Napisano

> A o którym silniku była teraz mowa 120 czy 150konnym?

> Wypowie się ktoś na temat wibracji na pedale sprzęgła?

Sprawa oczywista : pada dwumasa, czyli to takie niby koło zamachowe (dwa talerze ze sprężyną nawiniętą między nimi)

Koszt wymiany ok. 3tys zł plus wypadałoby wymienić wtedy sprzęgło .... Daj sobie spokój z takimi egzemplarzami. Spróbuj odpalić na luzie bez wciśniętego sprzęgła ...to zrozumiesz!!! o czym piszę!

Napisano

takie zaolejone miejsca to chyba taki standart w 1.9 150ps też tak mam już z tym walczyłem poprzez wymiane cybantów i dalej sie delikatnie poci i szczerze powiem olałem temat i wycieram co jakiś czas....

Napisano

> takie zaolejone miejsca to chyba taki standart w 1.9 150ps

Takie zaolejone miejsca, to chyba standard w większości diesli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.