Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kluczyki pozostawione w drzwiach auta

Featured Replies

Napisano

Witam czy istnieje paragraf w kodeksie drogowym lub cywilnym, na podstawie którego kierowca, ktory przez roztargnienie zostawil kluczyki w aucie w zamku drzwi lub bagaznika moze zostac za ten czyn ukarany mandatem przez policjanta lub straznika miejskiego?

Napisano

> Witam czy istnieje paragraf

tak zeby.GIF

Napisano

> Witam czy istnieje paragraf w kodeksie drogowym lub cywilnym, na podstawie którego kierowca, ktory

> przez roztargnienie zostawil kluczyki w aucie w zamku drzwi lub bagaznika moze zostac za ten

> czyn ukarany mandatem przez policjanta lub straznika miejskiego?

A co za problem z tego wynikł ?

Napisano
  • Autor

> A co za problem z tego wynikł ?

Zaden problem nie wynikl zlosnik.gif zona zostawila kluczyki w zamku bagaznika no i dostala upomnienie od policjantow a chcieli dac jakis mandat za to.

Napisano

Quote:

Zatrzymanie i postój

Art. 46. 1. Zatrzymanie i postój pojazdu są dozwolone tylko w miejscu i w warunkach, w których jest on z dostatecznej odległości widoczny dla innych kierujących i nie powoduje zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia.

2. Kierujący pojazdem, zatrzymując pojazd na jezdni, jest obowiązany ustawić go jak najbliżej jej krawędzi oraz równolegle do niej.

3. W czasie postoju na drodze poza obszarem zabudowanym pojazd powinien znajdować się, jeżeli to tylko możliwe, poza jezdnią.

4. Kierujący pojazdem jest obowiązany stosować sposób zatrzymania lub postoju wskazany znakami drogowymi.

5.
Kierujący pojazdem jest obowiązany w czasie postoju zabezpieczyć pojazd przed możliwością jego uruchomienia przez osobę niepowołaną
oraz zachować inne środki ostrożności niezbędne do uniknięcia wypadku.

jakiś tekst

Napisano

Art. 46 ust. 5 PoRD

Kierujący pojazdem jest obowiązany w czasie postoju zabezpieczyć pojazd przed możliwością jego uruchomienia przez osobę niepowołaną oraz zachować inne środki ostrożności niezbędne do uniknięcia wypadku.

Napisano

Nawet o tym nigdy nie słyszalam, dobrze jest wiedzieć...

Prawo jest pełne niespodzianek clown.gif

Napisano

> Nawet o tym nigdy nie słyszalam, dobrze jest wiedzieć...

> Prawo jest pełne niespodzianek

Jakich niespodzianek ... przecież o tym trzeba wiedzieć zdając PJ facepalm.gif

Napisano
  • Autor

> Jakich niespodzianek ... przecież o tym trzeba wiedzieć zdając PJ

Prawo jazdy zdawalem mase czasu temu i nawet nikt o tym nie wspomnial i w sumie gdyby nie ta sytuacja nawet bym niepomyslal o tym.

Czyli jak ukradna mi auto i TU nie wyplaci mi odszkodowania bo nie mam kompletu kluczy to polisja jeszcze wystawi mi mandat zlosnik.gif

Napisano

> jeszcze wystawi mi mandat

jak dobrze pójdzie to się załapiesz nawet na podejrzenie o próbę wyłudzenia 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jak dobrze pójdzie to się załapiesz nawet na podejrzenie o próbę wyłudzenia

A co w przypadku kiedy jeden z kluczyków uległ zniszczeniu / wpadł do kibla? Trzeba to zgłosić od razu do TU, czy wymienić zamki?

Napisano

> A co w przypadku kiedy jeden z kluczyków uległ zniszczeniu / wpadł do kibla? Trzeba to zgłosić od

> razu do TU, czy wymienić zamki?

Trzeba zgłosić do TU we własnym dobrze pojętym interesie (chyba że święty spokój nie jest dla Ciebie istotny zlosnik.gif)

Napisano

> Jakich niespodzianek ... przecież o tym trzeba wiedzieć zdając PJ

Ciekawe ile osób ucząc się i zdając wiedziało o takim przepisie ?

Bo ja i jak zapewne jakaś część osób o tym nie wiedziała.

Nie każdy zna wszystkie przepisy, jednak dobrze o takim wiedzieć, baa... lepiej pilnować się by o takich rzeczach jak kluczyk nie zapominać . wink.gif

Napisano

> Ciekawe ile osób ucząc się i zdając wiedziało o takim przepisie ?

> Bo ja i jak zapewne jakaś część osób o tym nie wiedziała.

A ja ciekaw jestem ile osób zdających prawo jazdy przeczytało kodeks drogowy, a ile tylko książki omawiające podstawowe zagadnienia/przygotowujące do egzaminu.

Osobiście przed zdawaniem na prawo jazdy KD przeczytałem. Jako że od tego czasu się wielokrotnie zmienił to co pewien czas staram się przypomnieć sobie całość.

Napisano

> Witam czy istnieje paragraf w kodeksie drogowym lub cywilnym, na podstawie którego kierowca, ktory

> przez roztargnienie zostawil kluczyki w aucie w zamku drzwi lub bagaznika moze zostac za ten

> czyn ukarany mandatem przez policjanta lub straznika miejskiego?

Lp. 117 = 50zł w plecy icon_eek.gifbiglaugh.gif

Napisano

Wszyscy ci, którzy zechcieli przeczytać PoRD, zwane w skrócie "kodeksem drogowym".

mar00ha

Napisano

> A co w przypadku kiedy jeden z kluczyków uległ zniszczeniu / wpadł do kibla? Trzeba to zgłosić od

> razu do TU, czy wymienić zamki?

koniecznie zgłosić

Napisano

> Bo ja i jak zapewne jakaś część osób o tym nie wiedziała.

> Nie każdy zna wszystkie przepisy, jednak dobrze o takim wiedzieć, baa... lepiej pilnować się by o

> takich rzeczach jak kluczyk nie zapominać .

wiesz co ... nie wiem czy czytałem to w kodeksie czy kiedyś mi ktoś to powiedział ...

ale napewno dobrze wiem że właściciel ma OBOWIĄZEK odpowiednio zabezpieczyć swoje mienie ... skromny.gif

Napisano

> Quote:

> Pozostawienie pojazdu zaprzęgowego na postoju bez zachowania środków ostrożności niezbędnych do

> uniknięcia wypadku

> "Zaprzęgowego" ?

A gdzie koniu wkłada się kluczyk, żeby nie zapomnieć go potem stamtąd wyjąć hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> Quote:

> Pozostawienie pojazdu zaprzęgowego na postoju bez zachowania środków ostrożności niezbędnych do

> uniknięcia wypadku

> "Zaprzęgowego" ?

co w tym dziwnego hmm.gif

napęd wozu konnego trza przywiązać grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.