Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do użytkowników 1,6 16V z LPG. Wkrętki w kolektor.

Featured Replies

Napisano

Obecnie moja Maryś nie ma wkrętek w kolektorze tylko podstawki pod wtryskiwacze benzynowe z króćcem pod wąż do LPG. Niestety w tym aucie pogarsza to jakość pracy motoru na noPb więc chcę wrócić do wkrętek. Jak ktoś ma fotkę albo może zaznaczyć na jakimś zdjęciu w którym miejscu macie umiejscowione wkrętki będę wdzięczny. Pozdrawiam.

Napisano

> Jak ktoś ma fotkę albo może zaznaczyć na jakimś zdjęciu w którym miejscu macie

> umiejscowione wkrętki będę wdzięczny. Pozdrawiam.

na zdrowy rozsądek to im bliżej cylindra tym lepiej

Napisano
  • Autor

> na zdrowy rozsądek to im bliżej cylindra tym lepiej

Generalnie jak najbliżej benzynowych i pod tym samym kątem co benzynowe - to wiem. Problem w tym że wiadomo jak wygląda kolektor w 1,6 szczególnie ten po lifcie i tutaj trzeba iść na jakiś kompromis.

Napisano

> Generalnie jak najbliżej benzynowych i pod tym samym kątem co benzynowe - to wiem. Problem w tym że

> wiadomo jak wygląda kolektor w 1,6 szczególnie ten po lifcie i tutaj trzeba iść na jakiś

> kompromis.

Hejko

Ogólnie to własnie super sprawą było by dorwać kolektor aluminiowy od 1,6 ale z fabrycznym gazem, są tam gotowe gniazda pod wtryski i wygląda, działa super smile.gif

pozdroffka

Napisano

> Problem w tym że

> wiadomo jak wygląda kolektor w 1,6 szczególnie ten po lifcie i tutaj trzeba iść na jakiś

> kompromis.

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Czym się różni?

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Czym się różni?

Dolna część kolektora ssącego ta co idzie do głowicy w starych wersjach (całe metalowe) jest bez wzmocnień a ta od wersji z plastikową górą jest ze wzmocnieniami pomiędzy poszczególnymi kanałami dolotowymi itd. Nie mogę się zdecydować gdzie sobie nawiercić kolektor więc chciałem podpatrzeć.

Napisano

z tego co wiem , nawierca się najbliżej jak się da cylindra, a nie w okolicy wtryskiwacza benzynowego, chociaż nie ma to zasadniczo znaczenia bo to potem się kompensuje w programie od gazu.

btw. fabryczna instalka ma nawierty na górze kolektora zaraz jak się kończy kolektor i zaczynają rogi, czyli maks daleko od cylindra i też jeździ.

Napisano
  • Autor

> z tego co wiem , nawierca się najbliżej jak się da cylindra, a nie w okolicy wtryskiwacza

> benzynowego, chociaż nie ma to zasadniczo znaczenia bo to potem się kompensuje w programie od

> gazu.

> btw. fabryczna instalka ma nawierty na górze kolektora zaraz jak się kończy kolektor i zaczynają

> rogi, czyli maks daleko od cylindra i też jeździ.

Fabryczna z Marei BiPower? Dziwne bo przecież chodzi o to żeby paliwo jak najszybciej trafiło do cylindra kiedy otworzy się wtryskiwacz, wtedy możemy mówić o jakiejkolwiek precyzji dawkowania. Ja widziałem instalki gdzie wkrętki były zrobione jakby strzelali nimi z Uzi do koletora taki rozrzut mieli i też chodziło. Ja bym chciał jednak trochę więcej kultury technicznej smile.gif

Napisano

Dolna część kolektora ma cztery punkty, mniej więcej po środku kanałów. Są to takie okrągłe kółeczka i tam jest dobre miejsce do wiercenia i gwintowania.

Napisano
  • Autor

> Dolna część kolektora ma cztery punkty, mniej więcej po środku kanałów. Są to takie okrągłe

> kółeczka i tam jest dobre miejsce do wiercenia i gwintowania.

Dziękować, w końcu odpowiedź na jaką czekałem smile.gif Rozumiem ze chodzi ci o wersję kolektora przedliftowego bo w tej późniejszej już chyba nie ma zaznaczonych tych miejsc?

Napisano

> Dziękować, w końcu odpowiedź na jaką czekałem Rozumiem ze chodzi ci o wersję kolektora

> przedliftowego bo w tej późniejszej już chyba nie ma zaznaczonych tych miejsc?

Tak, chodzi o przedliftowy. Na tej aukcji ładnie widać okrągłe punkty do wiercenia.

Napisano

Tyle, że to cng - możliwe są inne właściwości gazu to i podanie kilometr od wtrysków benzyny ma uzasadnienie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.