Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dizel dymi na biało-szaro

Featured Replies

Napisano

turbodizel przy każdym nawet lekkim dodaniu gazu (przyspieszanie czy zmiana biegu na wyższy) puszcza szaro-białe dymki, widoczne jest to jadąc za nim drugim autem. Płynu chłodniczego nie ubywa, olej trochę bierze ale nie jakoś szczególnie. Wtryskiwacze sprawdzane u pompiarza i są ok. Przyczyną może być już słaba kompresja czy raczej regeneracja i, lub regulacja pompy wtryskowej?

Napisano

u mnie jest podobny problem ( zaznaczam czasami ! ) ale tylko przy starcie. puści nie raz dużego bąka w kolorze biało niebiesko siwym , co to może być? icon_eek.gificon_rolleyes.gif

Napisano

> turbodizel przy każdym nawet lekkim dodaniu gazu (przyspieszanie czy zmiana biegu na wyższy)

> puszcza szaro-białe dymki,

Jak szaro białe to z oleju. Teraz "tylko" zostaje zdiagnozować którędy ten olej dostaje sie do miejsc, gdzie sie spala zlosnik.gif. Albo leci górą przez zawory, albo dołem przez tłoki. Może też z turbo, ale to jest łatwo określic, bo nie będzie dymił na zimnym silniku. Tak czy inaczej nie ma powodów do radości i będą wydatki.

Napisano

sprawdz najpierw czy nie masz nieszczelnosci w układzie dolotowym/

Napisano

> sprawdz najpierw czy nie masz nieszczelnosci w układzie dolotowym/

Nawet jak ma, to ich uszczelnienie wiele nie zmieni w JTD. Jak dymi, to i tak ma pozamiatane. Będzie uszczelniał dolot, potem kombinował z turbiną, a w końcu i tak kupi nowy lepszy samochód grinser006.gif

Napisano

> u mnie jest podobny problem ( zaznaczam czasami ! ) ale tylko przy starcie. puści nie raz dużego

> bąka w kolorze biało niebiesko siwym , co to może być?

świece żarowe zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak szaro białe to z oleju. Teraz "tylko" zostaje zdiagnozować którędy ten olej dostaje sie do

> miejsc, gdzie sie spala . Albo leci górą przez zawory, albo dołem przez tłoki. Może też z

> turbo, ale to jest łatwo określic, bo nie będzie dymił na zimnym silniku. Tak czy inaczej nie

> ma powodów do radości i będą wydatki.

Na zimnym dymi jeszcze bardziej. Odpiąłem odme od turbo i nie dmucha z niej bardzo, na rozgrzanym silniku widać z niej lekki dymek ale bardziej to wygląda na parę wodną niż spaliny. Po kilku godzinach jazdy zbierają się śladowe ilości oleju w butelce podłączonej od odmę.

Tak czy siak na początek wypadało by zdjąć głowicę i wymienić uszczelniacze na zaworach? Albo jak robić to odrazu też pierścienie?

Napisano

czapkę trzeba zrzucić i tyle, bez tego to gdybanie, może się okazać ze to np mikropęknięcia w głowicy....

jeśli to pierścienie to powinno dymić spod korka oleju w czasie pracy i/lub spod bagnetu (wyjmij podczas pracy) - jeśli nie dymi to zostaje tylko góra i pierścieni nie ruszaj.

Napisano

> turbodizel przy każdym nawet lekkim dodaniu gazu (przyspieszanie czy zmiana biegu na wyższy)

> puszcza szaro-białe dymki, widoczne jest to jadąc za nim drugim autem. Płynu chłodniczego nie

> ubywa, olej trochę bierze ale nie jakoś szczególnie. Wtryskiwacze sprawdzane u pompiarza i są

> ok. Przyczyną może być już słaba kompresja czy raczej regeneracja i, lub regulacja pompy

> wtryskowej?

turbosprężarka

Napisano

> świece żarowe

działają, nic nie mruga na desce grinser006.gif dodam że auto pije 1 L oleju/ 10000 km. Turbina jest ulana od oleju...

Napisano

> u mnie jest podobny problem ( zaznaczam czasami ! ) ale tylko przy starcie. puści nie raz dużego

> bąka w kolorze biało niebiesko siwym , co to może być?

to że biało to po prostu para wodna, to że niebiesko to olej, jeśli tylko przez chwile po uruchomieniu zimnego silnika to wina uszczelniaczy zaworowych.

Napisano

> działają, nic nie mruga na desce dodam że auto pije 1 L oleju/ 10000 km. Turbina jest ulana od

> oleju...

coś Ty kupił za auto zlosnik.gif trzeba było brać punciaka mojego wszystko suche, oleju nie brał i jechał jak burza smile.gif

Napisano

> coś Ty kupił za auto trzeba było brać punciaka mojego wszystko suche, oleju nie brał i jechał jak

> burza

brava kosztowała 4 tysiace 001.gif

Napisano

> brava kosztowała 4 tysiace

to teraz już wiesz dlaczego była taka tania.

Napisano

> uruchomieniu zimnego silnika to wina uszczelniaczy zaworowych.

tylko przez chwile po uruchomieniu potem jest wszystko ok, nie kopci nawet przy przyspieszaniu zlosnik.gif ( wieczorem w lusterku obserwuje) , gdzie takie uszczelniacze kupić i po ile? zlosnik.gif

Napisano

> to teraz już wiesz dlaczego była taka tania.

Tak, niemniej jeździ do przodu, większych problemów nie ma 893goodvibes.gif

Napisano

gdzie takie uszczelniacze kupić i po ile?

w aso a po ile to już trzeba pytać.

Napisano

> działają, nic nie mruga na desce

to nic... dym przy odpalaniu to prawie na 100% żarowe zlosnik.gif

Napisano

> to nic... dym przy odpalaniu to prawie na 100% żarowe

hmm ja miałem tylko jedną sprawną i zero kopcenia przy odpalaniu grinser006.gif

Napisano

> hmm ja miałem tylko jedną sprawną i zero kopcenia przy odpalaniu

no u mnie zakopci 3/10 startów tak jakoś dziwnie icon_rolleyes.gif, reszta odpala bez dymu zlosnik.gif no i paleniem nie ma problemów, nawet jak było -15 zlosnik.gif

Napisano

> hmm ja miałem tylko jedną sprawną i zero kopcenia przy odpalaniu

grinser006.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

mocny aku miał grinser006.gif aż pies przyleciał smile.gif

Napisano

mój poprzedni traktor tak startował jak padły 3 świece, a później już nie chciał startować, aku padł dopiero po kilku dniach i licznych próbach uruchomienia

Napisano
  • Autor

> turbosprężarka

turbo robione na wiosne bo już miało spore luzy ale po regeneracji oleju ubywa mniej ale dymi tak samo.

Napisano

> turbo robione na wiosne bo już miało spore luzy ale po regeneracji oleju ubywa mniej ale dymi tak

> samo.

a sprawdzałeś rurę od turbosprężarki do IC czy nie zalany olejem , to że świeżo robiona regeneracja nie znaczy że dobrze

Napisano

> puszcza szaro-białe dymki, widoczne jest to jadąc za nim drugim autem. Płynu chłodniczego nie

> ubywa, olej trochę bierze ale nie jakoś szczególnie. Wtryskiwacze sprawdzane u pompiarza i są

> ok. Przyczyną może być już słaba kompresja czy raczej regeneracja i, lub regulacja pompy

> wtryskowej?

niespalona ropa dopalana w katalizatorze daje efekt w postaci białego dymu, być może wtryski ci leją lub z innego powodu silnik dostaje zbyt bogatą mieszankę (uszkodzony EGR, czujnik doładowania, ciśnienia, przepływomierz). Ewentualnie niespalony olej (np. z uszczelniaczy turbiny) dostaje się do kata, ale jak piszesz masz turbo po regeneracji więc to mało prawdopopodobne.

Napisano

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Olej daje kompresję ? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.