Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Złącze elastyczne - Astra G

Featured Replies

Napisano

Witam. Wymieniałem dzisiaj z kolegą tłumik końcowy wraz z flanszą tłumika środkowego. No i oczywiście nie mogło się na tym skończyć. Przy demontażu tłumików oberwała się częściowo siatka znajdująca się na złączu elastycznym - w efekcie część spalin wydostaje się tamtędy. Pytanie mam takie: czy teraz lepiej jest wymienić całą rurę kolektorową (poza ceną obawiam się ruszać sondy lambda) czy też wystarczy sam łącznik, a jeżeli tak to jaki byście polecili. Na Allegro znalazłem coś takiego: ZŁĄCZE 1 - choć akurat nie ma tam mowy o silniku Z16xe, oraz ZŁĄCZE 2. Ogólnie to nie ma w czym wybierać.

Napisano

To tzw. "plecionka". Wydaje mi się, że każdy zakład specjalizujący się w układach wydechowych ma i rutynowo wymienia takie rzeczy za nieduże pieniądze. Przynajmniej u mnie na wsi wink.gif

Napisano

> Witam. Wymieniałem dzisiaj z kolegą tłumik końcowy wraz z flanszą tłumika środkowego. No i

> oczywiście nie mogło się na tym skończyć. Przy demontażu tłumików oberwała się częściowo

> siatka znajdująca się na złączu elastycznym - w efekcie część spalin wydostaje się tamtędy.

> Pytanie mam takie: czy teraz lepiej jest wymienić całą rurę kolektorową (poza ceną obawiam się

> ruszać sondy lambda) czy też wystarczy sam łącznik, a jeżeli tak to jaki byście polecili. Na

> Allegro znalazłem coś takiego: ZŁĄCZE 1 - choć akurat nie ma tam mowy o silniku Z16xe, oraz

> ZŁĄCZE 2. Ogólnie to nie ma w czym wybierać.

tak jak pisze kolega kjk

plecionkę dobiera się na średnicę i długość, można ją wspawać lub jak widać w podanych przez Ciebie linkach można mocować je na zaciski,

cena rury od kolektora z oryginału pewnie powala, a z zamiennika nawet jeżeli występuje - to jest nieosiągalna po hurtowniach,

co do producenta samej plecionki to jest tak jak z wydechami - im lepszą założysz tym dłużej posłuży,

brat

Napisano

Ja wymieniałem takową plecionke trzy miesiące temu - koszt plecionki 90 zł + 40 zł wymiana

Napisano
  • Autor

> cena rury od kolektora z oryginału pewnie powala, a z zamiennika nawet jeżeli występuje - to jest

> nieosiągalna po hurtowniach,

> co do producenta samej plecionki to jest tak jak z wydechami - im lepszą założysz tym dłużej

> posłuży,

> brat

Zamiennik całej rury kolektorowej Polmostrów kosztuje około 130 zł, ale boję się, że przy ewentualnym demontażu będzie tym razem problem z sondą lambda, która od nowości nie była ruszana więc nie chcę się pchać w kolejne koszty. Myślę kupić w takim razie samą plecionkę (tym bardziej, że jej montaż miałbym za darmo) tylko powiedzcie mi na jakiego producenta zwrócić uwagę (a pewnie nie ma ich dużo).

I jeszcze jedno wie ktoś jakie są wymiary tej plecionki - wczoraj nie przyszło mi do głowy aby to zmierzyć, a dzisiaj już nie mam gdzie to zrobić.

Napisano

> Zamiennik całej rury kolektorowej Polmostrów kosztuje około 130 zł,

Ja szukałem kilka dni zamiennika.Panowie w różnych sklepach wydzwaniali do magazynów i nic, ponoć nie ma takowych a za orginał życzyli sobie 420 zł.

W Klinice Tłumika za 120 zł meches w ciągu 15 minut wspawał mi nową plecionkę i wsio gra smile.gif

> I jeszcze jedno wie ktoś jakie są wymiary tej plecionki

niewiem.gif

pzdr

Napisano

> Zamiennik całej rury kolektorowej Polmostrów kosztuje około 130 zł,

to tanio (ale pewnie dlatego że to zwykły kawał rury z kryzą i plecionką), ale szczerze wolałbym wspawać nową plecionkę do starej rury bo one wytrzymują lata,

> ale boję się, że przy

> ewentualnym demontażu będzie tym razem problem z sondą lambda, która od nowości nie była

> ruszana

może tak być,

> powiedzcie mi na jakiego producenta

> zwrócić uwagę (a pewnie nie ma ich dużo).

my w firmie montowaliśmy Bosala i po zamontowaniu zapominaliśmy o temacie, brat chciał w ub. roku tanio to zamontował do V-B jakiś szajs z Intercarsu i już się rozsypało (4max to sie chyba nazywało),

> I jeszcze jedno wie ktoś jakie są wymiary tej plecionki - wczoraj nie przyszło mi do głowy aby to

> zmierzyć, a dzisiaj już nie mam gdzie to zrobić.

zdaje się 45x200mm, zmierz suwmiarką wylot tłumika końcowego, na całej długości układ wydechowy ma tę samą średnicę (długość jest 200),

brat

Napisano

> Ja wymieniałem takową plecionke trzy miesiące temu - koszt plecionki 90 zł + 40 zł wymiana

Mi mechanik wymienił bez pytania, z tego co widzę na paragonie 40PLN -5% za plecionke, robocizna nie wiem ile. Jak z jakością nie wiem, ale nigdy mi nie oszczędzał na częściach... Ceny mam u niego dobra... tylko to wieś totalna.

Napisano
  • Autor

Udało mi się w robocie wjechać na kanał i potwierdzam złącze ma wymiary 45x200mm. Przy okazji skontaktowałem się z tym SPRZEDAJĄCYM u którego wcześniej zamawiałem tłumik z flanszą (z czystym sumieniem mogę polecić gościa) i powiedział mi, że w zasadzie wszystkie złącza produkowane osobno pochodzą z okolic Chin, Indii, Korei i stąd ich cena. Z zakładanych na pierwszy montaż złącz to tylko firma Hydra robi te elementy oddzielnie, ale tylko dla samochodów grupy VW/Audi i krótkie tj. do 100 mm. Przyznał również, że sprzedawane przez niego złącza wytrzymują 3-4 lata i chyba wobec braku możliwości wyboru będę skazany na takie złącze (skądinąd 35 zł to nie jest dużo).

Napisano

> Udało mi się w robocie wjechać na kanał i potwierdzam złącze ma wymiary 45x200mm. Przy okazji

> skontaktowałem się z tym SPRZEDAJĄCYM u którego wcześniej zamawiałem tłumik z flanszą (z

> czystym sumieniem mogę polecić gościa) i powiedział mi, że w zasadzie wszystkie złącza

> produkowane osobno pochodzą z okolic Chin, Indii, Korei i stąd ich cena. Z zakładanych na

> pierwszy montaż złącz to tylko firma Hydra robi te elementy oddzielnie, ale tylko dla

> samochodów grupy VW/Audi i krótkie tj. do 100 mm. Przyznał również, że sprzedawane przez niego

> złącza wytrzymują 3-4 lata i chyba wobec braku możliwości wyboru będę skazany na takie złącze

> (skądinąd 35 zł to nie jest dużo).

plecionka 45x200 z Bosala ma numer 265-309, a gdzie ją w Twoich okolicach dostać nie mam pojęcia,

brat

Napisano
  • Autor

> plecionka 45x200 z Bosala ma numer 265-309, a gdzie ją w Twoich okolicach dostać nie mam pojęcia,

> brat

Nawet w sklepach Internetowych nie do zdobycia - w Intercars znalazłem wystawioną z ceną 38,13 zł - a więc w cenie tych na Allegro, ale towar tylko na zamówienie. Spróbuję jutro dowiedzieć się u siebie w sklepie motoryzacyjnym, może uda się ściągnąć. Powiedz mi tylko, czy ta złączka ma pod siatką dodatkowo taką rurę harmonijkową, po w sklepie oglądałem jakieś złączki, które tego nie miały (w oryginale jest i w opisanej wyżej na Allegro też jest ta rurka)

Napisano

> Nawet w sklepach Internetowych nie do zdobycia - w Intercars znalazłem wystawioną z ceną 38,13 zł -

> a więc w cenie tych na Allegro, ale towar tylko na zamówienie. Spróbuję jutro dowiedzieć się u

> siebie w sklepie motoryzacyjnym, może uda się ściągnąć. Powiedz mi tylko, czy ta złączka ma

> pod siatką dodatkowo taką rurę harmonijkową, po w sklepie oglądałem jakieś złączki, które tego

> nie miały (w oryginale jest i w opisanej wyżej na Allegro też jest ta rurka)

tak, w Bosalu również jest ta 'harmonijka', myślę że wersje wzmocnione mają tę harmonijkę,

brat

Napisano
  • Autor

> tak, w Bosalu również jest ta 'harmonijka', myślę że wersje wzmocnione mają tę harmonijkę,

> brat

Jeśli dobrze wyczytałem to ta harmonijka to "peszel".

Napisano
  • Autor

Złączka Bosala jest nie do zdobycia - dzwoniłem po rożnych sklepach w tym Intercars, hurtowniach - nie ma. Ale polecono mi wyrób firmy Fischer Automotive One która produkuje elementy wydechowe na pierwszy montaż więc zamówiłem, dzisiaj ma być i zobaczę jak to wygląda. Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jeśli masz w swoim aucie, w którym oryginalna rura z plecionką została naprawiona przez wstawienie nowej plecionki w starą rurę,

proszę o zostawienie tutaj informacji jak długo trzyma w tym aucie te rozwiązanie bez występowania problemów typu mocowania puszczają, plecionka pęka, itd.

Pomoże to tym, którzy stoją przed pytaniem "Opłaca się tak naprawiać czy lepiej brać nową rurę?". Bo ja osobiście, jeśli miałbym np. 4 lata po wymianie znów mieć ten sam problem, to wolę od razu wziąć całą rurę.

Jeśli kupiłeś używaną Astrę z już tak naprawioną rurą wydechu,

ile km/lat zrobiłeś ze wstawioną plecionką, bez wystąpienia problemów jak powyżej.

Nawet jeśli czytasz ten post kilka lat po jego napisaniu, proszę o zostawienie takiej informacji. Ostatnie egzemplarze Astry G spokojnie będą jeździć gdzieś tak do roku 2020.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.