Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panowie czy taka instalka ma sens? (2.5 V6)

Featured Replies

Napisano

Sterownik: Stag 300 plus,

Parownik: Zavoli (obsługuje do 250 KM),

Wtryski: Valtec 30 (lub droższe jakieś gipsowe?)

Ja jestem zielony w temacie, z forum alfy wyczytałem, że najlepszą opcją jest:

Sterownik: jak wyżej,

Parownik: Scorpion ST (gaziarz nie poleca i mówi że nie założy mi tego),

Wtryski: Matrixy lub MagicJety (tych też nie poleca bo co jakiś czas trzeba przy nich robić).

Coś od siebie ktoś doda? Chce pójść drogą gdzie będzie najlepszy stosunek ceny do jakości.

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Napisano

no ja zawsze słyszałem, że ten 2gi zestaw jest OK. stag na pewno, scorpion też ponoć wyrabia [ew. można spróbować tłokowego magic jet'a] no i wtryski MJ również są OK, tym bardziej, że można je sobie porozdzielać i umieścić każdy z osobna jak najbliżej kolektora. matrix to droższa półka. mój ojciec kupił omegę 2,6 jaiś rok temu z wtryskami MJ i banglają. Waldemary mają chyba najgorszą opinię, więc pewnie gaziarz na nich najwięcej zarabia...dlatego Ci je wciska...

Napisano

> Waldemary mają chyba najgorszą opinię,

Ale to "stare" valdki. "Nowe", czyli typ 34 mają wszelkie dane ku temu by być lepsze od MJ.

Sam skłaniałbym się ku BRC.

Napisano

> Ale to "stare" valdki. "Nowe", czyli typ 34 mają wszelkie dane ku temu by być lepsze od MJ.

> Sam skłaniałbym się ku BRC.

przyznaję, że opinii o 34ce nie znam. ale na pierwszy rzut oka listwa sprawia wrażenie nierozbieralnej, co jest niekwestionowaną zaletą MJ. co do "wnętrzności" nie wypowiadam się, nie znam tego wtryskiwacza, ale chętnie wysłucham recenzji.

Napisano

Przy 2.5 V6 mam Stag 300 Plus, wtryskiwacze Magic Jet, reduktor BRC Genius 1500 (bo taki był w aucie) ale zamierzam go wymienic na tłokowy Magic.

Przejechałem na takim zestawie kilkanascie kkm i jedyne drobne problemy jakie są to z reduktorem, czasem daje za małe cisnienie przy bucie w podłoge. Niewykluczone jednak ze wtryskiwacze są do czyszczenia, bo na filtrze fazy lotnej było strasznie duzo mazi, juz go wymieniałem.

Napisano

> są niestety niemal dwukrotnie droższe niż MJ.

Ja je założyłem, bo mam dość tanich rozwiązań, których "zaletą" jest to że się je często, ale tanio naprawia.

Napisano

> Ja je założyłem, bo mam dość tanich rozwiązań, których "zaletą" jest to że się je często, ale tanio

> naprawia.

drogie, nie zawsze znaczy dobre. oczywiście fajnie, jeśli valtek wziął się do roboty i naprawił swoje "elektrozaworki", ale czy trochę jeszcze nie za wcześnie na sądowanie? w końcu minął ledwie rok od "prezentacji".

ile przejechałeś już na nich?

Napisano

> Sterownik: Stag 300 plus,

> Parownik: Zavoli (obsługuje do 250 KM),

Który Zavoli ?? Zeta S ?? Chyba ostatnio naklejki pozmieniali bo kiedyś Zeta N był do 150KM, a Zeta S do 180KM. Ostatnio w necie oglądałem ofertę hurtownika a tam Zeta S 250KM screwy.gif Jajca sobie z ludzi robią. Alaska też kiedyś była do 90KM a taraz 130 KM screwy.gif Nie wiem, norma się zmieniła czy jak ??

Napisano

> ile przejechałeś już na nich?

Niewiele - mam je kilka m-cy. Na pewno nie wziąłbym MJ - szał minął i okazało się, że trwałość jest marna.

Napisano

> Niewiele - mam je kilka m-cy. Na pewno nie wziąłbym MJ - szał minął i okazało się, że trwałość jest

> marna.

poczytałem, niby 34ki opinie zbierają pochlebne...ale jak zawsze ze wszystkim, zdania są podzielone.

jakby nie było, nawet na tych starych waldemarach ludzie jeździli...zaryzykuję stwierdzenie, że pewnie połowa instalacji się na nich opierała wink.gif

Napisano

> pewnie połowa instalacji się na nich opierała

bardzo prawdopodobne, że nawet "większa połowa" hehe.gif

Napisano

> jakby nie było, nawet na tych starych waldemarach ludzie jeździli...zaryzykuję stwierdzenie, że

> pewnie połowa instalacji się na nich opierała

Opierała? Chyba opiera nadal:)

U mnie czerwone stare Valteki są od ponad 30 tys km i jak na razie spisuja sie bez zarzutu - bez zadnego czyszczenia i kalibracji. A jak pierdykna to albo zestaw naprawczy albo... nastepne Valdteki:). Nie twierdze ze sa warte polecenia skoro tyle ludzi mialo problemy ale sam ich nie potwierdzam

Napisano

no i właśnie to jest to.

ja miałem nawet z czarnymi matrixami problemy.

ile osób, tyle opinii.

jak była sraczka na MJ, tak sporo osób je polecało.

jak tylko wyszły valdki 34, od razu specjaliści zaczęli je polecać...[opieram się na wpisach, które znalazłem szukając info na ich temat].

w takich sytuacjach chyba najlepiej zrobić swoje własne śledztwo/rozeznanie na forach i podjąć samodzielną decyzję na podstawie własnych wniosków...

Napisano

> Ale to "stare" valdki. "Nowe", czyli typ 34 mają wszelkie dane ku temu by być lepsze od MJ.

> Sam skłaniałbym się ku BRC.

Przy BRC SQ56 niema zastanawiania się czy to, czy tamto bedzie dobre żeby poskładać instalkę w komplet. W tym zestawie wszystko jest tak jak ma być.

Napisano

> Przy BRC SQ56 niema zastanawiania się czy to, czy tamto bedzie dobre żeby poskładać instalkę w

> komplet. W tym zestawie wszystko jest tak jak ma być.

Ewentualnie można dołożyć keihiny jako delikatny tjun smile.gif

Napisano

> Ewentualnie można dołożyć keihiny jako delikatny tjun

delikatny? Ta opcja z tysiaka kosztują a Ty proponujesz keihiny? Tutaj nikogo nie interesuje jakość tylko taniość zlosnik.gif

Napisano

> delikatny? Ta opcja z tysiaka kosztują a Ty proponujesz keihiny? Tutaj nikogo nie interesuje jakość

> tylko taniość

Przy takim motorze nawet drozsza instalka szybko się zwróci.

Napisano

> Przy takim motorze nawet drozsza instalka szybko się zwróci.

Szybko to pojęcie względne... sama instalka pewnie prawie 5000 wyjdzie... bez jaj...

Napisano

> Szybko to pojęcie względne... sama instalka pewnie prawie 5000 wyjdzie... bez jaj...

Szybka matematyka :

15/100 benzyny po 4.5 = 67.5 za 100km

17/100 gazu po 2.4 = 40.8

Różnica na 100km = 26.7

Czyli po jakiś 23tys wychodzi 6141pln oszczędności czyli jeszcze tałzen na noPb.

Napisano

> Szybka matematyka :

> 15/100 benzyny po 4.5 = 67.5 za 100km

> 17/100 gazu po 2.4 = 40.8

> Różnica na 100km = 26.7

> Czyli po jakiś 23tys wychodzi 6141pln oszczędności czyli jeszcze tałzen na noPb.

to jeszcze zastosuj tą szybką matematykę do pozyskania tych 5 tysięcy hehe.gif

Napisano

> to jeszcze zastosuj tą szybką matematykę do pozyskania tych 5 tysięcy

ING - dojezdzaja , zalatwiaja i jeszcze mozna zrazy u mamy zjesc ok.gif

Napisano

> ING - dojezdzaja , zalatwiaja i jeszcze mozna zrazy u mamy zjesc

to już masz ponad 6000... i to wszystko w aucie za 10-12 tysięcy... sorry, ale taką kasę to zainwestowałbym do nowego auta a nie do dziesięciolatka...

Napisano

> to już masz ponad 6000... i to wszystko w aucie za 10-12 tysięcy... sorry, ale taką kasę to

> zainwestowałbym do nowego auta a nie do dziesięciolatka...

Skad wiesz ile ktos jezdzi takim wozem?

Napisano

> A Ty?

Ja tylko wkleilem po jakim przebiegu instalka sie zwroci ok.gif IMHO 25kkm to nie jest duzo.

Napisano
  • Autor

Panowie wszystko założone, to znaczy mam taki zestaw:

- komp stag 300 plus,

- parownik Zavoli S,

- wtryski Valtec 34.

Całość wyszła mnie dokładnie 3350 zł.

Butla w kole, narazie 42 litry ale w przyszłym tygodniu będzie zmiana na 47 l, wlew gazu koło wlewu paliwa (lipa trochę bo mam tą śmiszną końcówkę dokręcaną). Gwarancja 2 lata. Siadać i jeździć wink.gif Jutro tankuje max i zobaczymy przy spokojnej jeździe ile łyknie. Liczyłem, że instalacja zwróci mi się po około 8-10 miesiącach wink.gif

Dzięki wszystkim za cenne rady ok.gif

Napisano

> Butla w kole, narazie 42 litry ale w przyszłym tygodniu będzie zmiana na 47 l, wlew gazu koło wlewu

> paliwa (lipa trochę bo mam tą śmiszną końcówkę dokręcaną). Gwarancja 2 lata. Siadać i jeździć

> Jutro tankuje max i zobaczymy przy spokojnej jeździe ile łyknie.

Ja mam butle w kole, chyba 60 litrów, moze 62 . Na max miesci sie 52 litry gazu, wlew taki sam wkręcany. Jest spoko, zwłaszcza tam gdzie jest zakaz wjazdu pojazdów z gazem (a spotkałem juz takie miejsca) zlosnik.gif Nie narzekam na takiego typu wlew.

Mnie łyka miasto 18, trasa niecałe 14. Mondeo kombi 2,5 V6. Noge mam cięzką.

Sugeruję Ci załozyć jeszcze wariator. Zalozyłem, szału nie ma ale wyraźnie zwiększa moc na gazie w zakresie 2-4 krpm. Do jazdy bez wariatora już bym nie wrócił.

Napisano

graty dla detalisty w takim setupie to jakieś 1500,- na przód + butla + miedź. Czyli maks 2000,- za wszystko. 1300,- przychodu za dzień-dwa pracy...nieźle smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam butle w kole, chyba 60 litrów, moze 62 . Na max miesci sie 52 litry gazu, wlew taki sam

> wkręcany. Jest spoko, zwłaszcza tam gdzie jest zakaz wjazdu pojazdów z gazem (a spotkałem juz

> takie miejsca) Nie narzekam na takiego typu wlew.

> Mnie łyka miasto 18, trasa niecałe 14. Mondeo kombi 2,5 V6. Noge mam cięzką.

Panieeee u mnie butla max 48 litrów zmieści się w ten maluczki otworek na koło. A spalanie to nie planuje mieć mniejszego zlosnik.gif

> Sugeruję Ci załozyć jeszcze wariator. Zalozyłem, szału nie ma ale wyraźnie zwiększa moc na gazie w

> zakresie 2-4 krpm. Do jazdy bez wariatora już bym nie wrócił.

A o takim czymś to szczerze mówiąc nie słyszałem....coś więcej na temat mogę się dowiedzieć od kolegi?

Napisano

> wszystko. 1300,- przychodu za dzień-dwa pracy...nieźle

Utrzymanie warsztatu (wynajem/zakup lokalu, zus-y, podatki, pracownicy), zdobycie zezwoleń, zgód, certyfikatów.

Zacznij prowadzić taką działalność, to zobaczymy, o ile taniej będziesz robił

Napisano

> Utrzymanie warsztatu (wynajem/zakup lokalu, zus-y, podatki, pracownicy), zdobycie zezwoleń, zgód,

> certyfikatów.

> Zacznij prowadzić taką działalność, to zobaczymy, o ile taniej będziesz robił

Kurczaki, czy ja oskarżam tego montażystę o nieuczciwe praktyki, oszukiwanie, przewalanie, wykorzystywanie dzieci z chin?

napisałem, że 1300,- PRZYCHODU za dzień roboty to nieźle. Bo źle nie jest. Jeśli jeszcze dodać zniżki od dystrybutora to spokojnie wyjdzie 1500,-. Nawet po odjęciu 500,- dziennie na koszty [co daje 10k,- w skali miesiąca] zostaje 20k,- na miesiąc.

Oczywiście to uproszczona kalkulacja. Nie zawsze zrobi jeden samochód na dzień.

Napisano

> A o takim czymś to szczerze mówiąc nie słyszałem....coś więcej na temat mogę się dowiedzieć od

> kolegi?

To jest urządzenie, które podczas pracy na gazie (na noPb nie), przyspiesza zapłon, w związku z czym występują lepsze warunki do spalania dla gazu. Gaz ma inną liczbę oktanową i do optymalnego spalania wymaga innych warunkow.

Wariator tym sie zajmuje. Jest wpiety w szereg pomiedzy czujnik polozenia wału a komp auta. Mozna stosowac do kazdej generacji gazu, potrzebuje tylko sygnał o tym, ze gaz jest właczony.

Ten który mam TAP-01 to jest wariator elektroniczny i ustawia się w nim mapy przyspieszenia zapłonu prze intefejs z PC.

Efekt działania to wieksza moc silnika w zakresie 2-4 krpm i byc moze mniejsze zuzycie paliwa.

Napisano

> Efekt działania to wieksza moc silnika w zakresie 2-4 krpm i byc moze mniejsze zuzycie paliwa.

A czy Twój silnik posiada czujnik spalania stukowego.

Napisano

fajny bajer ten wariatorek.

można sobie korygować całą mapkę zapłoonu z tego co widzę smile.gif

nie wiem tylko, czy można ew. opóźniać zapłon.

coś takiego powinno być wbudowane fabrycznie w sterowniki gazu.

Napisano

> A czy Twój silnik posiada czujnik spalania stukowego.

Nie ma. Dlatego przyspieszam bez przesady.

Napisano

> nie wiem tylko, czy można ew. opóźniać zapłon.

Da sie ustawic ujemne przyspieszenie.

Napisano

> Nie ma. Dlatego przyspieszam bez przesady.

No to stosowanie wariatora ma sens.Przy czujniku stukowym byłby to przerost formy nad treścią.

Napisano

> No to stosowanie wariatora ma sens.Przy czujniku stukowym byłby to przerost formy nad treścią.

Mogę wiedzieć czemuż to? Czujnik jedynie daje sygnał do opóźnienia zapłonu gdy spalanie stukowe wystąpi, nawet samochody wyposażone w ten czujnik nie raz mają zapłon ustawiony wyjściowo dla paliw 92 - 95 oktanowych. W takich przypadkach czujnik jest dodatkowym zabezpieczeniem i wariatorem można "bawić się" w szerszym zakresie wyprzedzania zapłonu

Napisano

> Mogę wiedzieć czemuż to? Czujnik jedynie daje sygnał do opóźnienia zapłonu gdy spalanie stukowe

> wystąpi,

Powiedziałeś od razu B zapominając o A.

Sterownik ECM cały czas wyprzedza zapłon aż do momentu wystapienia spalania stukowego. To powoduje adaptację do róznego jakościowo paliwa. Mniejsza liczba oktanowa - mniejsze wyprzedzenie zapłonu , wieksza , wieksze.

Standardowy system zapłonowy ze statycznymi mapami zapłonu w sterowniku musi posiadać mapy uwzględniające sprzeczne ze sobą cele takie jak: normy emisji spalin, moc silnika, zużycie paliwa i trwałość silnika. Aktywny system pozwala na ciągłe zmiany i dostosowanie kąta wyprzedzenia zapłonu do panujących warunków dzięki czułemu czujnikowi spalania stukowego znajdującego się na bloku silnika.

Napisano

Jesteś pewien że każdy ECM silnika wyposażonego w ten czujnik wyprzedza ile się da zapłon? Coś mi się wydaje że nie każdy, ktoś kiedyś napisał że np lanosowe silniki 1.6 które są wyposażone w ten czujnik, zapłon mają statycznie ustawiony i jedynie opóźniają zapłon w przypadku wystąpienia spalania detonacyjnego może tak też być w przypadku innych prostych silników...poprawcie mnie jeśli się mylę

Napisano

> Utrzymanie warsztatu (wynajem/zakup lokalu, zus-y, podatki, pracownicy), zdobycie zezwoleń, zgód,

> certyfikatów.

> Zacznij prowadzić taką działalność, to zobaczymy, o ile taniej będziesz robił

Hmm... przyznam, że tyle samo za robociznę zapłaciłem w ASO Fiata... Tam to była hala wielostanowiskowa, świeżo wyremontowana... Trochę inny kaliber co? Imho 1300 za montaż staga to baaardzo dużo... Sam chciałbym tyle zarabiać dziennie na pracy fizycznej...

Napisano

O ile pamiętam, to jest alfowski silnik, więc nawet nie trzeba się narozbierać, żeby mieć piękny dostęp do kolektorów. Wystarczy powyjmować sobie rurki-kolanka zlosnik.gif

Generalnie motaż LPG należy do dość przyjemnego zajęcia.

Wiadomo, trzeba trochę umiejętności [w tym logicznego myślenia, coby ładnie wszystko pod machą poukładać], sprzętu [w tym do diagnostyki silnika przed montażem] i warsztatu.

Ja tam miło wspominam działania przy LPG. Zarówno regulacje, montaż od podstaw jak i upgrade na sekwencję.

Nie wiem, czemu niektórzy pałają taką nienawiścią do gazu confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.