Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uklad hamulcowy

Featured Replies

Napisano

Przed odpaleniem samochodu, pedal hamulca jest mega twardy i wydaje sie byc ok.gif

po odpaleniu strasznie mieknie i mam wrazenie ze jego skutecznosc nie jest juz taka jaka powinna, co prawda kola sie blokuja ale trzeba depnac troche mocniej.

Problem wystepuje od dluzszego czasu, bylem pewien ze byla to wina pompy hamulcowej ale jednak zakup nowej niczego nie rozwiazal.

Dodam ze wymienilem tez tarcze na Mikody i klocki na ds2000 i problem jak byl tak jest.

Serwo pada?

p.s. uklad odpowietrzony kilkukrotnie

Napisano

ale tak wlasnei dziala serwo

po odpaleniu pedał hamulca "mieknie"

to prawidlowa reakcja

Napisano
  • Autor

> ale tak wlasnei dziala serwo

> po odpaleniu pedał hamulca "mieknie"

> to prawidlowa reakcja

tak wiem wiem. Kiedys mialem wrazenie ze jednak pedal byl inny, wystarczylo go wcisnac na 3-4cm i kola sie blokowaly. Teraz jakby pedal glebiej ladowal i praktycznie efekt blokowania kol byl prawie ze na koncu skoku.

Napisano

> hm... nowy dot 4 jest zalany

u mnie dzialy sie cyrki po paru mocniejszych hamowaniach z wiekszych predkosci mimo, ze plyn byl nowy.

Napisano
  • Autor

> moze jakas nieszczelnosc? sprawdzales te gumowe przewody?

generalnie elastyczne z przodu byly wymieniane z 1,5 roku temu. przyjrze sie dokladniej ale podejrzewam ze ubyloby mi plynu hamulcowego a stan jaki byl taki jest sick.gif

przerabialem 2 plynu hamulcowe, jeden z poczatkiem tego roku drugi teraz i wzialem inny. Ciagle to samo.

Napisano
  • Autor

> a jak odpowietrzałeś układ?

kolejnosc prawy tyl, lewy tyl, prawy przod, lewy przod.

Odkrecalem zaworek,, jedna osoba pompowala pare razy na odkreconym, jak pedal bym w podlodze, zakrecam zaworek. Kobita pompowala pare razy na zakreconym i trzymala wcisniety na maxa, Luzowalem zaworek aby pedal opadl i zakrecalem. I tak nast, kolo. 3 takie rundki zrobilem.

W czasie odpowietrzania byl zaciagniety reczny ale to chyba nie ma znaczenia?

Napisano

> kolejnosc prawy tyl, lewy tyl, prawy przod, lewy przod.

> Odkrecalem zaworek,, jedna osoba pompowala pare razy na odkreconym, jak pedal bym w podlodze,

> zakrecam zaworek. Kobita pompowala pare razy na zakreconym i trzymala wcisniety na maxa,

> Luzowalem zaworek aby pedal opadl i zakrecalem. I tak nast, kolo. 3 takie rundki zrobilem.

> W czasie odpowietrzania byl zaciagniety reczny ale to chyba nie ma znaczenia?

czekaj, bo się zgubiłem. Na odkręconym czy na zakręconym zaworku w końcu to robiłeś?

Napisano

> Odkrecalem zaworek,, jedna osoba pompowala pare razy na odkreconym, jak pedal bym w podlodze,

> zakrecam zaworek. Kobita pompowala pare razy na zakreconym i trzymala wcisniety na maxa,

> Luzowalem zaworek aby pedal opadl i zakrecalem. I tak nast, kolo. 3 takie rundki zrobilem.

takim sposobem zapowietrzasz go jeszcze ja jak odpowietrzam na cycek zakladam gumowy wężyk i odkrecam zaworek i wtedy jak pompujesz to zaciaga plyn z werzyka a nie powietrze.

Napisano

> takim sposobem zapowietrzasz go jeszcze ja jak odpowietrzam na cycek zakladam gumowy wężyk i

> odkrecam zaworek i wtedy jak pompujesz to zaciaga plyn z werzyka a nie powietrze.

szczykawke najlepiej zalozyc wink.gif

Napisano

Rzuć okiem na tylne szczęki i regulator luzu na nich. Być może za duży luz jest między szczęką, a bębnem i stąd głębsze wpadanie pedału. Ponoć regulatory luzu na szczękach Ferodo Premier są do bani.

Pozdro

Napisano

Tak mnie nauczyli i tak też robiłem w robocie z resztą ekipy i wszystkie auta miały układ odpowietrzony a nie zapowietrzony wiec jest OK - serwo do wymiany wink.gif

Napisano
  • Autor

> czekaj, bo się zgubiłem. Na odkręconym czy na zakręconym zaworku w końcu to robiłeś?

na odkreconym.

generlanie bylo to robione z wezykiem nalozonym na odopowietrznik. Zerkne na szczeki bo moze faktycznie tutaj jest problem.

Napisano

troche nie kumam Twojego opisu, powinno się robić tak: odpowietrznik zakręcony, któs depcze pare razy, wciska do dechy trzyma, Ty odkrecasz odpowietrznik, temu komuś wpada pedał, ale nadal trzyma go w podłodze i zakręcasz odpowietrznik i tak pare razy

Napisano
  • Autor

> troche nie kumam Twojego opisu, powinno się robić tak: odpowietrznik zakręcony, któs depcze pare

> razy, wciska do dechy trzyma, Ty odkrecasz odpowietrznik, temu komuś wpada pedał, ale nadal

> trzyma go w podłodze i zakręcasz odpowietrznik i tak pare razy

w ten sposob odpowietrzalem wczesniej, pozniej probowalem sposobu Pabla. Zaden nie pomogl.

Napisano

> w ten sposob odpowietrzalem wczesniej, pozniej probowalem sposobu Pabla. Zaden nie pomogl.

A progi / ranty na bębnach / tarczach masz czy przetoczyłes je?

Czesto właśnie ranty powoduja takie oto zjawiska ok.gif

Ewenti szczęki i ich odległość od bebna - jeśli samoregulator nie trzyma to skok pedału może być za maly do tego, by szczęka dotknęła bębna, a co za tym idzie musisz pompnąć dwa razy żeby bylo twardo oink.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A progi / ranty na bębnach / tarczach masz czy przetoczyłes je?

> Czesto właśnie ranty powoduja takie oto zjawiska

> Ewenti szczęki i ich odległość od bebna - jeśli samoregulator nie trzyma to skok pedału może być za

> maly do tego, by szczęka dotknęła bębna, a co za tym idzie musisz pompnąć dwa razy żeby bylo

> twardo

przyjrze sie tym bebnom. Niczego nie przetaczalem.

Bebny zmienialem jakies 3 lata temu na jakies rzemioslo. Postaram sie kupic oryginal i jakies lepsze szczeki, sie zobaczy wink.gif

Napisano

nie wiem czy to ma aż takie znaczenie, ale wydaje mi się, że kolejność odpowietrzanych kół idzie inaczej wg mnie prawy tył, lewy przód, lewy tył i potem prawy przód, poprawcie jeżeli się mylę, pozdro

Napisano
  • Autor

> nie wiem czy to ma aż takie znaczenie, ale wydaje mi się, że kolejność odpowietrzanych kół idzie

> inaczej wg mnie prawy tył, lewy przód, lewy tył i potem prawy przód, poprawcie jeżeli się

> mylę, pozdro

no wlasnie tj. kolejna kwestia. Ksiazkowo powinno sie tak robic.

Napisano

Może układ jest prawidłowo odpowietrzony tylko te bębny jakieś nie teges i może też reduktory siły hamowania skorodowane? Na ścieżce diagnostycznej byłeś? A jak nie to jak już jedziesz i wciśniesz pedał w podłogę to nie odczuwasz że tył hamuje pierwszy? W sensie obraca Cię czy auto jedzie prosto? Może tu leży problem. Generalnie każdy we Fiacie mi mówił żeby zakładać bębny oryginały bo potem są jaja z hamulcami z tyłu przeróżne.

Napisano
  • Autor

W jaki sposob sprawdze regulatory sily hamowania?

Generalnie przy mniejszych predkosciach i bucie nie czuje zeby go znosilo.

Natomiast jadac ost. w okolicach 140km/h i hamowaniu prawie na szlag to poczulem ze nosi mnie bokiem i musialem na chwile hamulec popuscic zeby bezpiecznie wyhamowac. Nie wiem czy to nie byla wina kolein na drodze bo byly dosc sporawe.

Stacja diagnostyczna prawde mi powie? Koszt smieszny bo chyba 20 pln takze chyba podjade.

Napisano

> W jaki sposob sprawdze regulatory sily hamowania?

> Generalnie przy mniejszych predkosciach i bucie nie czuje zeby go znosilo.

> Natomiast jadac ost. w okolicach 140km/h i hamowaniu prawie na szlag to poczulem ze nosi mnie

> bokiem i musialem na chwile hamulec popuscic zeby bezpiecznie wyhamowac. Nie wiem czy to nie

> byla wina kolein na drodze bo byly dosc sporawe.

> Stacja diagnostyczna prawde mi powie? Koszt smieszny bo chyba 20 pln takze chyba podjade.

No na ścieżce wykaże Ci czy są w tym błędy więc warto sprawdzić. Jak zahamujesz na krawężniku to będzie drożej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.