Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z cyklu szybkich pytań o zawieszenie i zakupy

Featured Replies

Napisano

wiem że do Astry to mam kupować:

amortyzatory: Kayaba

sprężyny: Lesjofors lub ewentualnie Kayaba

Czy powyższa zasada też ma zastosowanie w Stilo?

Napisano

Nie kupuj Kayaba na przód do stilo. No chyba że lubsz jak Ci amory piszczą przy skręcaniu i dziwnie zachowują....

Wypuścili wadliwą serię tych amorów. Tylko Bilstein, Monroe.

Nie tylko ja miałe takie złe przygody z nimi.

Napisano

> Nie kupuj Kayaba na przód do stilo. No chyba że lubsz jak Ci amory piszczą przy skręcaniu i dziwnie

> zachowują....

> Wypuścili wadliwą serię tych amorów. Tylko Bilstein, Monroe.

> Nie tylko ja miałe takie złe przygody z nimi.

Mam KYB właśnie z przodu i przy skręcaniu coś skrzypi. Podejrzewałem

że to jakieś osłony gumowe, ale w takim razie mnie zmartwiłeś frown.gif

Napisano

Pewno szczególnie przy niewielkich prekościach krecąc max w lewo/prawo wyraźnie to słychać. Takie głuche ocieranie, jak by guma o gume?

U mnie tez mysleli po kapitalnym wymianie przedniego zawieszenia ze to na 100% sa łożyska kolumny Mcpersona - wymienili - to samo.

Pomogła dopiero wymiana amorów. Drkk76 miał to samo...

Kayaba sie przyznała ze zrobili wadliwą serie i bez problemu udało się je oddac...

Napisano

> Kayaba sie przyznała ze zrobili wadliwą serie i bez problemu udało się je oddac...

Potrafi ktoś podać, jakie ramy czasowe obejmowała ta wadliwa seria?

Bo zastanawiam się, czy miałem szansę się na nią załapać - wymiana jakieś pół roku temu, może mniej.

Napisano

> Pomogła dopiero wymiana amorów. Drkk76 miał to samo...

> Kayaba sie przyznała ze zrobili wadliwą serie i bez problemu udało się je oddac...

Ale auto jechało prosto w sensie zbieżność była OK? Bo ja pół roku

walczyłem ze zbieżnością na tych amorach, w końcu pewien magik

to ustawił, ale może to też przez amory? W sumie jedzie prosto,

na szarpakach test amorów przechodzi, jeno skrzypi. Nie wiem czy

wymieniać, musiałbym sprawdzić jak auto zachowa się przy awaryjnym

hamowaniu, ale szkoda mi opon crazy.gif

Napisano

Tak, była ok ale dziwinie tłumiły.

Jak auto ruszyło do przodu, 10kmh i zatrzymuje się - tak dziwnie podskakiwało (nie przysiadało, ale tak drgało góra-dół), nie tłumiło tak jak nawet stare. Ciężko to opisać. Nie mniej na zakretach porwadziło się lepiej niż na starych. Kto wie co przy dłuższym okresie eksploatacji by z nich wyszło...

• 4 miesiące później...
Napisano

> Wypuścili wadliwą serię tych amorów. Tylko Bilstein, Monroe.

Hmm a Sachs może być??

Ja chyba muszę wymienić u siebie bo raz, że strasznie sciąga mimo że zbieżność jest ok a dwa, że prawy zaczął głośno pracować mimo idealnej skuteczności na poziomie 75%.

Cała reszta była sprawdzana i nigdzie nie ma zadnych luzów a sciąga i głośno pracuje...

Napisano

> Cała reszta była sprawdzana i nigdzie nie ma zadnych luzów a sciąga i głośno pracuje...

To tak jak u mnie. Też sprawdzali amorki i wyszło że jeszcze mogą być. Autko ściąga w lewo a amory się tłuką niemiłosiernie.

Dopiero sam przypadkiem zauważyłem że nie mam kawałka sprężyny grinser006.gif

Zobacz u siebie.

A części kupiłem: amory Bilstein B4(ciężko dostać ), sprężyny Monroe.

Napisano

Hmm, a zmieniłeś już ?? Rzeczywiście to była kwestia amortyzatorów i sprężyn?Po wymianie , jak rozumiem błoga cisza i możliwość rozkoszowania się bezszeelstną pracą zawieszenia... zakrecony.gif

u mnie spręzyny są raczej OK( niby już niepowinny pękać, auto z 2007 roku) BIlsteiny są na allegro do kupienia, natomiast rozważam Sachsy ze względu na blilskość od pracy no i w cenie montaż...

Napisano

> Hmm, a zmieniłeś już ??

Jeszcze nie. W bagażniku leżą zakrecony.gif Wczoraj odebrałem, bo były problemy ze sprowadzeniem.

Dopiero w przyszłym tyg. jadę na wymianę.

Napisano

> Jeszcze nie. W bagażniku leżą Wczoraj odebrałem, bo były problemy ze sprowadzeniem.

> Dopiero w przyszłym tyg. jadę na wymianę.

Ahaa, nobo ja się na moje juz wkurzyłem ostro, sciąga w prawo jak głupi a zbieżnośc jest OK. Chyba zadzwonię tutaj koło mojej pracy i zdecyduje się na te sachsy. kosztują po 220 PLN/szt . Ile Ty płaciłeś za Bilsteiny??

Napisano

> Ty płaciłeś za Bilsteiny??

780 za komplet p/t

Napisano

> 780 za komplet p/t

Aa, to razem za tyłem. No to w miarę tanio. u mnie tył jest dobry, nie tłucze się i jest skuteczny. Mam dopiero 80 kkm więc imho na przód też dość wcześnie, ale co zrobic jak prawy amorek już nie daje rady frown.gif

Napisano

> Jeszcze nie. W bagażniku leżą Wczoraj odebrałem, bo były problemy ze sprowadzeniem.

> Dopiero w przyszłym tyg. jadę na wymianę.

cześć,

No i co, wymieniałeś już amortyzatory z przodu?? Pomogło na ściąganie? ciszej pracuje?Ja zamówiłem amorki, fabryczne, ze względu na to iż u mnie sa juz pozmianowe a pozmianowych nie ma w zamienniku. Daj znać jak rezultat.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.