Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki - przestały działać

Featured Replies

Napisano

Co może być przyczyną. Tylna działa, spryskiwacze działają, Przód ani nie drgnie. Sprawdziłem silnik, przeczyściłem pod szczotkami, nasmarowałem przekładnie i nic. panic.gif

Ps. Od jakiegoś czasu mi się wycieraczki zacinały, ale działały po czasie. Teraz nic. PLEASE HELP bo deszcz pada ciągle. czacha.gif

Napisano

> Sprawdziłem

> silnik, przeczyściłem pod szczotkami, nasmarowałem przekładnie i nic.

Bezpośrednio silnik pod 12V dałeś ?

Napisano

wbij wajhe w 3 (chyba) pozycje.. "wycieranie nonstop" i przykladasz ucho do podszybia - od zewnatrz. Jak masz lomot to pozrywaly sie nity na pantografach - bywa w stilo - da sie zrobic nieduzym kosztem. Jesli cisza to elektryka.

Napisano

> wbij wajhe w 3 (chyba) pozycje.. "wycieranie nonstop" i przykladasz ucho do podszybia - od

> zewnatrz. Jak masz lomot to pozrywaly sie nity na pantografach - bywa w stilo - da sie zrobic

> nieduzym kosztem. Jesli cisza to elektryka.

A mi działają, ale coś strasznie chrobocze, czasem działają skokami.

Pamiętam, że tak pod 2 lata wieku auta wymieniłem cały mechanizm

wraz z silnikiem na gwarancji, ale mechanior w ASO rzekł, że za dwa

lata numer się powtórzy...

Napisano

> wbij wajhe w 3 (chyba) pozycje.. "wycieranie nonstop" i przykladasz ucho do podszybia - od

> zewnatrz. Jak masz lomot to pozrywaly sie nity na pantografach - bywa w stilo - da sie zrobic

> nieduzym kosztem. Jesli cisza to elektryka.

Pablo.....

Quote:

Sprawdziłem silnik, przeczyściłem pod szczotkami, nasmarowałem przekładnie i nic.

Jeśli tak napisał to ma ewidentnie druciany problem.

Ja bym dał te 12V na silnik, będzie wiadomo w którą stronę szukać.

Napisano

> stawiam na przełącznik zespolony

U mnie od lipca br. wycieraczki zacięły się dwa razy. Raz jak wracałem z wczasów, a ostatni raz kilka dni temu. Dodam, że cały mechanizm kupiony w 2009 roku w maju firmy Magnetti Marelli. Nie wiem, co o tym myśleć, ale nie podoba mi się to. Dziwny objaw, nagle przestają pracować i po chwilowej przerwie wszystko wraca do normy i jest ok. Ostatnio zadziałały, gdy wrzuciłem bieg wsteczny i do chwili obecnej jest ok, ale boje się, że w najmniej spodziewanym momencie znów zawiodą niewiem.gif

Napisano

> Pablo.....

facepalm.gif juz jedno oko sleeping_2.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> U mnie od lipca br. wycieraczki zacięły się dwa razy. Raz jak wracałem z wczasów, a ostatni raz

> kilka dni temu. Dodam, że cały mechanizm kupiony w 2009 roku w maju firmy Magnetti Marelli.

> Nie wiem, co o tym myśleć, ale nie podoba mi się to. Dziwny objaw, nagle przestają pracować i

> po chwilowej przerwie wszystko wraca do normy i jest ok. Ostatnio zadziałały, gdy wrzuciłem

> bieg wsteczny i do chwili obecnej jest ok, ale boje się, że w najmniej spodziewanym momencie

> znów zawiodą

smile.gif Odgrzewam kotlecika bo... Mnie dzisiaj spotkało to samo frown.gif Z tym że razy dwa sciana.gif

Najpierw przestała działać prawa wycieraczka (i tak jak opisał NoVi ) można było sobie ręcznie powycierać nią szybę

( prawie jak w starym Lublinie czy Gazie :roll: ) Po przejechaniu ok.12 km zatrzymała mi się na środku szyby druga-ta od kierowcy. A że dzisiaj w Szczecinie leje jak z cebra ... sciana.gif Zjechałem na skrzyżowaniu z trzeciego pasa w Centrum Miasta na chodnik ( oczywiście przy aplauzie i fanfarach pozostałych kierowców i ich pojazdów :axe: ) i co teraz :roll: Sprawdzilem bezpieczniki, ok. No to masakra tongue.gifowieszony: Jak tu dalej jechać. Ale zauważyłem że kiedy włączam wycieraczki ta od kierowcy delikatnie drga. Więc na siłę opusciłem ją w dół i ... zaskoczyła hahaha.gif . Więc szybko na warsztat ze specjalizacją Fiata.

A tam hahaha.gifhahaha.gif już wiedzą o co chodzi. Na pocieszenie poinformowano mnie że jeżeli to silniczek to nowy 650pln :cenuzra:

a jeżeli nie , to będzie ok i za 150pln zrobią mi dożywotnio. Po ok 20 min [-o< okazało się że to nie silniczek. Dowiedziałem się że mogą coś tam pospawać i nigdy już nie spadnie \:D/ Tak więc zgodziłem się i po kolejnych 20 minutach było po wszystkim :zgoda:

Dowiedzialem się też przy okazji że takie zabiegi wykonują dosyć często , a co mnie zdziwiło to że jest to standard głównie w Stilo orazPunto II ( oczywiście po gwarancji). Po wjeżdzie na kanał nawet jeden z mechaników zapytał mnie czy czasem w zeszlym tygodniu już nie bylem z wycieraczkami. Co więcej , po wyjeździe zauważyłem że wycieraczki chodzą niesłychanie cicho w stosunku do wcześniejszej pracy

Dlatego teraz mogę śmiało powiedzieć że zwiększenie hałasu ich pracy i delikatne drgania zwiastują ich rychłą awarię. Po naprawie przejechałem jeszcze jakieś 80km non-stop na trzecim biegu wycieraczek i jest ok. drive.gif :bravooo: drive.gif :bravooo:

Stilo mam od niedawna i nie znam jeszcze jego podstawowych bolączek ( tyle tylko co z Forum) a i ze zdolnościami manualnymi jestem nie za bardzo ale myślę że problem z wycieraczkami powinienem mieć już rozwiązany raz na zawsze.

Proszę Kolegów/Koleżanki z Forum o opinię na temat takiej naprawy. :8O:

Napisano

Podglądałeś co mechanicy zrobili ? Może jakieś wskazówki, szczegóły dla innych ?

Napisano

> Podglądałeś co mechanicy zrobili ? Może jakieś wskazówki, szczegóły dla innych ?

na dole jest okienko: znajdź w kąciku -> wpisz wycieraczki

500 postów opisujących co i jak znajdziesz.

Do tego fotorelacja z sekcji w zts. Wskazówek dość dużo.

Masz konkretne pytanie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.