Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grzebanie na strychu [...] edycja polska

Featured Replies

Napisano

Po irackiej, czas na polska historie motoryzacji ze starych zdjec...

Na poczatek PRLowski parking z szyldem Polmozbytu zlosnik.gif

c0ff750f850dd737.jpg

Gwiazda zdjecia jest pan sprawdzajacy zamkniecie kufra w Trabancie. zlosnik.gif Dalej mamy dwa "Duze Fiaty", dwie Zastavy i PF126p. Widac okres przejsciowy tablic rejestracyjnych.

Cofamy sie w czasie, stawiam, ze jest to rok 1978, a za kierownica nowiutkiego, kosztujacego 69.000 zł Fiata 126p 650S...

e5e6ea5efad96e98.jpg

...ja...probuje odpalic z kluczyka, ale to jeszcze nie te czasy. biglaugh.gif

Na zblizeniu widac elementy tuningowe...

d8975800496e3f99.jpg

...jak zaglowki foteli, sportowa, 3-ramienna kierownica i obrotomierz. Byl jeszcze - czego nie widac - woltomierz i wskaznik temp. oleju. cool.gif

Probuje...

c8a92143802b283f.jpg

...otworzyc wlew, ale bylo to strasznie trudne. Trzeba bylo przesunac zaslonke zamka, wlozyc i przekrecic kluczyk i krecic korkiem razem z kluczykiem, zeby sie nie zamknal... spineyes.gif

Kolejny, tuningowy akcent...

2c6588d0dffe1732.jpg

...w postaci zalekosieznych halogenow. Instalacja na pradnicy bez przekaznikow, ale pamietam jak sie kiedys jeden z nich spalil...tylko niczemu to nie przeszkadzalo, widocznosc doskonala. Mialy moc! icon_eek.gif Ten krasnal przypominajacy teletubisia to ja. biglaugh.gif

Z tylu tez byl halogen...

edb57fed4676699c.jpg

...i cofanie w nocy jak w dzien. Zdjecie pozniejsze bo juz "nowa" rejestracja. A obok zwrocilem uwage na brak wycieraczki w Zastavie. zlosnik.gif

Jeszcze jedno zimowe ujecie...

c0217dcb40e4f26e.jpg

...a na tylnej osi opony M+S. Dojazd do owczesnych "kurortow" narciarskich bezproblemowy. ok.gif No i Fiat z fajnymi deklami.

A teraz przedstawiciele wyzszej klasy. Jeden Fiacior dziadka, a drugi wuja.

3786cfe1ae291b9a.jpg

e72923cc326d4402.jpg

Dziadka Fiat to odrzut z eksportu do Finlandii. Powod? Inny odcien lakieru na dachu. biglaugh.gif Ale zawsze powtarzal, ze silnik ma taki dobry bo to finska wersja. zlosnik.gif Auto mialo przelozone nadwozie uzbrojone i skonczylo na taksowce. A smrod mleka rozlanego przez mojego brata w srodku unosil sie pewnie jeszcze na zlomowisku. hehe.gif

Na koniec przeskok w czasie i zdjecie mojego autorstwa. Rok 1983 lub 1984. Rostock, NRD. Parking przed blokami byl nudniejszy niz w Polsce, ale byly tez rodzynki. Piekna, rasowa Manta z halogenami i czarna maska. Jak robilem to zdjecie to nawet nie wiedzialem, ze to Opel. Ale Moskwicza i Tabiego to znalem bez pudla. biglaugh.gif

3b07c6bd522dfde6.jpg

Milo powspominac takie czasy. Pozdrawiam!

Napisano

> Po irackiej, czas na polska historie motoryzacji ze starych zdjec...

chłopie, aleś mi frajdę zrobił...świetne wspomnienia! Dawaj coś jeszcze!!

Napisano

> Cofamy sie w czasie, stawiam, ze jest to rok 1978, a za kierownica nowiutkiego, kosztujacego 69.000

> zł Fiata 126p 650S...

Podobnego maluszka "Licencja FIAT" mieli moi rodzice. Zdaje się rocznik 79, ale kupiony później jako używka. Sprzedali go, gdy był już prawie pełnoletni - praktycznie bezawaryjny sprzęt. Uczyłem się na nim jeździć ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Cofamy sie w czasie, stawiam, ze jest to rok 1978, a za kierownica nowiutkiego, kosztujacego 69.000

> zł Fiata 126p 650S...

> ...ja...probuje odpalic z kluczyka, ale to jeszcze nie te czasy.

> Na zblizeniu widac elementy tuningowe...

> ...jak zaglowki foteli, sportowa, 3-ramienna kierownica i obrotomierz. Byl jeszcze - czego nie

> widac - woltomierz i wskaznik temp. oleju.

Fajny Kaszel waytogo.gif.

Napisano

> chłopie, aleś mi frajdę zrobił...świetne wspomnienia!

palacz.gif

Napisano

> Mialy moc! Ten krasnal przypominajacy teletubisia to ja.

Nie widzę torebki zlosnik.gif

> Z tylu tez byl halogen...

Jedno pytanie - jak otwierała się klapa silnika z tym szperaczem? idea.gifcfaniaczek.gif

Widzę także gustowną folię w "Intercoolerze" na tylnej klapie hehe.gifok.gif

Eh - chyba przejrzę swoje slajdy.

Gdzieś tam powinien być 126p koloru zielonego groszku z beżową tapicerą, a jak Tato pozwolą zlosnik.gif to wrzucę zdjęcia pt.: "wymiana skrzyni biegów w 126p na klepisku po tym jak mój syn ją zepsuł kara.gif" biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Jedno pytanie - jak otwierała się klapa silnika z tym szperaczem?

Bez problemow. Byl przykrecony do klapy, a nie postawiony na zderzaku.

> Widzę także gustowną folię w "Intercoolerze" na tylnej klapie

Manualny termostat. biglaugh.gif

BTW w roku 1986 przelozona zostala blacha (kolor orzechowo-pomaranczowy) bo widoczna na zdjeciach zgnila, a w roku 1997 Maluch pojechal na zlom o wlasnych silach majac na drogomierzu 13.000 km...tylko, ze dwa razy sie przekrecil. biglaugh.gif Oczywiscie bez remontu te 213.000 km. Chociaz to na pewno nie rekord. Kiedys w prasie moto gosc sie chwalil swoim PF126p, ktory mial 217.000 km bez remontu, a na dodatek oryginalna blache!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.