Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z wydechem

Featured Replies

Napisano

Witam posiadam astrę F clasic i mam problem z wydechem pomiędzy 2500 a 3000 tys. obrotów wydech buczy jak temu zaradzić

Napisano

> Witam posiadam astrę F clasic i mam problem z wydechem pomiędzy 2500 a 3000 tys. obrotów wydech

> buczy jak temu zaradzić

Np wspawać plecionkę. Albo wymienić któryś tłumik bo się oberwał w środku. Albo gdzieś jest dziura.

Poruszaj tlumikami, najlepiej z kanału, może usłyszysz który jest luźny w środku.

Zobacz też czy wieszaki są OK i czy wydech nie dotyka podłogi auta.

Napisano

Robiłeś coś przy wydechu ostatnio? Może coś wymieniałeś? Jeżeli tak to oryginały czy zamienniki?

Masz katalizator?

Napisano
  • Autor

> Robiłeś coś przy wydechu ostatnio? Może coś wymieniałeś? Jeżeli tak to oryginały czy zamienniki?

> Masz katalizator?

Mam katalizator wydech jest nowy orginał wieszaki OK myślałem o plecionce ale gdzie ją wstawić na starym było identycznie W poprzedniej astrze też z 99 roku 1,6 8V miałem identyczny objaw co można by z tym zrobić

Napisano

> Mam katalizator wydech jest nowy orginał wieszaki OK myślałem o plecionce ale gdzie ją wstawić na

> starym było identycznie W poprzedniej astrze też z 99 roku 1,6 8V miałem identyczny objaw co

> można by z tym zrobić

możesz używać znaków interpunkcyjnych bo trochę ciężko to czytać wink.gif

Napisano

> Mam katalizator wydech jest nowy orginał wieszaki OK myślałem o plecionce ale gdzie ją wstawić na

> starym było identycznie W poprzedniej astrze też z 99 roku 1,6 8V miałem identyczny objaw co

> można by z tym zrobić

KLIK 1

KLIK 2

Może Ci to troszkę rozjaśni ok.gif

Napisano

Podepnę się pod wątek

Ja mam silniczek C16NZ autkoz 91r natomiast znajomy ma X16SZR z 96r i u niego zdecydowanie ciszej silnik chodzi.

Wydaje mi się że głośniej mi chodzi z okolic silnika tzn od kolektora do kata.

Nie wiem czy w wersjach z nowszym silnikiem był przerabiany wydech czy po prostu te silniki ciszej chodzą

Napisano
  • Autor

> Podepnę się pod wątek

> Ja mam silniczek C16NZ autkoz 91r natomiast znajomy ma X16SZR z 96r i u niego zdecydowanie ciszej

> silnik chodzi.

> Wydaje mi się że głośniej mi chodzi z okolic silnika tzn od kolektora do kata.

> Nie wiem czy w wersjach z nowszym silnikiem był przerabiany wydech czy po prostu te silniki ciszej

> chodzą

Z tego co koledzy piszą to wspawywali plecionki w ASO czytałem o tym w wielu wątkach ale nikt konkretnie nie napisał czy plecionkę wstawić na rurze zaraz przy kolektorze czy też w okolicy katalizatora Proszę o podpowiedz

Napisano

> Z tego co koledzy piszą to wspawywali plecionki w ASO czytałem o tym w wielu wątkach ale nikt

> konkretnie nie napisał czy plecionkę wstawić na rurze zaraz przy kolektorze czy też w okolicy

> katalizatora Proszę o podpowiedz

na rurze przed katalizatorem, OIDP to rozmiar plecionki jest 45x200,

brat

Napisano

> Z tego co koledzy piszą to wspawywali plecionki w ASO czytałem o tym w wielu wątkach ale nikt

> konkretnie nie napisał czy plecionkę wstawić na rurze zaraz przy kolektorze czy też w okolicy

> katalizatora Proszę o podpowiedz

U mnie jest zaraz za kolektorem ok.gif

Napisano

> Wydaje mi się że głośniej mi chodzi z okolic silnika tzn od kolektora do kata.

A może jest tam nieszczelność? Zatkaj wydech szmatą i sprawdź czy silnik zgaśnie...

Napisano
  • Autor

> U mnie jest zaraz za kolektorem

I już są dwie wersje która będzie lepsza

Napisano

> I już są dwie wersje która będzie lepsza

Trzeba by zrobić fotki i porównać, możliwe, że z Bratem mówimy o jednej lokalizacji.

Napisano

No właśnie się zastanawiam czy jak wspawam plecionkę pomiędzy kolektor a katalizator to zacznie ciszej chodzić, szczelność sprawdzałem i jest ok, trochę buczy tylny tłumik, ale głośniej chodzi w okolicach rury od kolektora do katalizatora

Napisano
  • Autor

> No właśnie się zastanawiam czy jak wspawam plecionkę pomiędzy kolektor a katalizator to zacznie

> ciszej chodzić, szczelność sprawdzałem i jest ok, trochę buczy tylny tłumik, ale głośniej

> chodzi w okolicach rury od kolektora do katalizatora

Po przyjrzeniu się jeszcze raz wydechowi u mnie nie da się wstawić siatki przed katalizatorem jak piesze kolega Brat ponieważ rura jest kręta jedynym miejscem prostym jest odcinek za katalizatorem lub przed katalizatorem na rurze kolektorowej pod miską olejową

Napisano

> piesze kolega Brat ponieważ rura jest kręta jedynym miejscem prostym jest odcinek za

> katalizatorem lub przed katalizatorem na rurze kolektorowej pod miską olejową

Tylko musisz uważać, gdyż zastosowanie zbyt długiej plecionki (siatki) spowoduje opadanie rury kolektorowej, ja bardziej bym się skłaniał przed zamontowanie takiej siatki za pierwszym tłumikiem przed tylnią belką.

PZDR VEN

Napisano

> Po przyjrzeniu się jeszcze raz wydechowi u mnie nie da się wstawić siatki przed katalizatorem jak

> piesze kolega Brat ponieważ rura jest kręta jedynym miejscem prostym jest odcinek za

> katalizatorem lub przed katalizatorem na rurze kolektorowej pod miską olejową

może więc wstawiali za katalizatorem? nie pamiętam już :/

na pewno długość plecionki była 200mm,

brat

Napisano
  • Autor

> może więc wstawiali za katalizatorem? nie pamiętam już :/

> na pewno długość plecionki była 200mm,

> brat

Wstawiłem na rurze kolektorowej siatkę 90mm przed katem brak efektu , jutro zrobię modyfikację wstawię jak kolega Brat pisze 200mm na prostym odcinku rury kolektorowej i zobaczymy efekty

Napisano

Kurde, czasem sie zastanawiam, dlaczego nie mam takich problemow. Silnik jak w podpisie, wymienialem tlumik srodkowy i koncowy, przod w oryginale (znaczy sie katalizator jest), nic nie buczy...nie musialem wstawiac zadnych plecionek...

Powyzsze to wyzalenie sie. Istotna rzecza w calym ukladzie wydechowym w AF jest jego dokladne ustawienie w osi tunelu srodkowego. Nie moze byc blisko scian tunelu, wszystkie polaczenia elastyczne elementow ukladu (sa, o ile sie nie myle, dwa) musza byc sprawne.

Pozdrawiam

Napisano

> Kurde, czasem sie zastanawiam, dlaczego nie mam takich problemow. Silnik jak w podpisie,

> wymienialem tlumik srodkowy i koncowy, przod w oryginale (znaczy sie katalizator jest), nic

> nie buczy...nie musialem wstawiac zadnych plecionek...

przytul.gifzlosnik.gif

> Powyzsze to wyzalenie sie. Istotna rzecza w calym ukladzie wydechowym w AF jest jego dokladne

> ustawienie w osi tunelu srodkowego. Nie moze byc blisko scian tunelu, wszystkie polaczenia

> elastyczne elementow ukladu (sa, o ile sie nie myle, dwa) musza byc sprawne.

> Pozdrawiam

Zauważ, że spora część tego typu postów dotyczy modeli Classic, może tu zaszła jakaś zmiana w stosunku do zachodnich egzemplarzy hmm.gif

Napisano

> Wstawiłem na rurze kolektorowej siatkę 90mm przed katem brak efektu , jutro zrobię modyfikację

> wstawię jak kolega Brat pisze 200mm na prostym odcinku rury kolektorowej i zobaczymy efekty

Nie bardzo chce mi się włazić pod samochód żeby robić zdjęcia, ale z mojego jakże fachowego rysunku już jasno wyniknie, gdzie owo ustrojstwo się znajduje:

284259964-plecionka.JPG

ooniee.gif

post-118972-14352509964426_thumb.jpg

Napisano

> Zauważ, że spora część tego typu postów dotyczy modeli Classic, może tu zaszła jakaś zmiana w

> stosunku do zachodnich egzemplarzy

dokładnie, ten problem występuje w Gliwickich Classicach, nie wiem czy był na to jakiś biluetyn serwisowy (a chyba był) - bo to zdaje się właśnie zgodnie z tym serwis montował klientom plecionki,

> Nie bardzo chce mi się włazić pod samochód żeby robić zdjęcia, ale z mojego jakże fachowego rysunku

> już jasno wyniknie, gdzie owo ustrojstwo się znajduje:

o to to - tak mi się właśnie kojarzyło że tu właśnie wstawiali plecionki,

brat

Napisano

> dokładnie, ten problem występuje w Gliwickich Classicach, nie wiem czy był na to jakiś biluetyn

> serwisowy (a chyba był) - bo to zdaje się właśnie zgodnie z tym serwis montował klientom

> plecionki,

Ale akcji przywoławczej chyba nie było. Pamiętam, że ojczulek podjechał do ASO i po prostu mu wstawili za friko ok.gif

> o to to - tak mi się właśnie kojarzyło że tu właśnie wstawiali plecionki,

> brat

smile.gif

Napisano

> Ale akcji przywoławczej chyba nie było.

nie no na coś takiego nie wink.gif

przywoławcze są na poważne rzeczy, a tak jak ktoś ma gumowe ucho lub akurat wydech nie wpada w rezonans - bo nie we wszystkich występowało to zjawisko - to GM oszczędził parę groszy,

> Pamiętam, że ojczulek podjechał do ASO i po prostu mu

> wstawili za friko

ok.gif

brat

Napisano

> dokładnie, ten problem występuje w Gliwickich Classicach

i taką właśnie plecionkę wspawano mi w ASO kilka tygodni po zakupie auta, przy czym na rezonans w okolicach 2900 obrotów zwróciłem uwagę jeszcze przy zakupie. Nie mierzyłem długości plecionki wspawanej wg. zaleceń producenta (tak twierdzili) ale było jej cirka 15cm i wstawiona na poziomym odcinku rury kolektorowej. Po tym zabiegu rezonans znikł.

Napisano

> przywoławcze są na poważne rzeczy, a tak jak ktoś ma gumowe ucho lub akurat wydech nie wpada w

> rezonans - bo nie we wszystkich występowało to zjawisko - to GM oszczędził parę groszy

O to to... Podobnie było z Polonezami Atu plus pod koniec lat '90. Zrobili ciut za "grubą" głowicę, w związku z tym po przejechaniu mniej więcej 10 000 km dawało o sobie znać spalanie stukowe. Jak ktoś wysłyszał "kamyczki rzucane na blachę" wink.gif i zgłosił, to robili planowanie za free. Po planowaniu przy okazji nie to auto: z 10 kucy przybywało smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> O to to... Podobnie było z Polonezami Atu plus pod koniec lat '90. Zrobili ciut za "grubą" głowicę,

> w związku z tym po przejechaniu mniej więcej 10 000 km dawało o sobie znać spalanie stukowe.

> Jak ktoś wysłyszał "kamyczki rzucane na blachę" i zgłosił, to robili planowanie za free. Po

> planowaniu przy okazji nie to auto: z 10 kucy przybywało

> Pozdroofka

Tak jak pisałem wczoraj wstawiłem dzisiaj 200mm na rurze kolektorowej pod miską oleju bo tam było proste miejsce na razie rezonansu nie ma zobaczę jutro jeszcze na trasie jak będzie OK wstawię fotki bo jest przy tym trochę pracy

Napisano

Niestety ja miałem takie rozwiązanie i ... działało, ale z powodu elastycznego połączenia w niebieskim okręgu rury do kolektora oraz dzięki rozciągliwości plecionki, rura kolektorowa miała tendencje do opadania zgodnie z czerwoną strzałką.

Plecionka już nie pamiętam jakiej długości była, ale tak na oko to chyba ponad 200mm.

Rura na tyle nisko opadała, że potrafiła szurać po ziemi jak się jechało po niedużych nierównościach lub też po drodze z większymi koleinami.

I pytania moje, czy to tylko ja tak miałem i coś nie tak było czy może ktoś inny również spotkał się z takim efektem?

284261949-284259964-plecionka.JPG

Teraz co prawda finanse nie pozwalają, ale zamierzam zamontować plecionkę przed ostatnim tłumikiem przed belką.

PZDR VEN

post-53807-14352509967552_thumb.jpg

Napisano

> Ale akcji przywoławczej chyba nie było. Pamiętam, że ojczulek podjechał do ASO i po prostu mu

> wstawili za friko

Akcji serwisowej nie było, ale jak ktoś podjechał właśnie z problemem buczenia to właśnie wstawiali tą plecionkę, ale dokładnie w którym miejscu niestety nie wiem.

PZDR VEN

Napisano

ASO właśnie w tym miejscu wstawiała plecionkę . I to był błąd . W moim przypadku plecionka była zbyt długa więc rezonans przeniósł się w inny zakres obrotów a dwa , w tym miejscu plecionka miała tendencje do pękania .

Plecionka prawidłowo pownna być krótka i wspawana w pionowy odcinek rury kolektorowej .

Duże znaczenie ma rodzaj tłumików . Oryginalne "buczały" a Asmet nie ok.gif

Napisano

> Plecionka prawidłowo pownna być krótka i wspawana w pionowy odcinek rury kolektorowej .

> Duże znaczenie ma rodzaj tłumików . Oryginalne "buczały" a Asmet nie

O to że pionowo to pierwsze słyszę, ale może prawidłowo w sumie.

Jak się odkuję trochę finansowo to może coś pokombinuje z dalszą wymianą tłumików. Bo to co mi ostatnio zamontowali coś się nie sprawdzają za bardzo.

PZDR VEN

Napisano

> Zauważ, że spora część tego typu postów dotyczy modeli Classic, może tu zaszła jakaś zmiana w

> stosunku do zachodnich egzemplarzy

Chyba masz racje, a w zasadzie masz, na co uwagi nie zwrocilem...Moj woz to rasowa Belgijka z Antwerpii...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.