Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maluch 15-16tysi - ostateczne starcie

Featured Replies

Napisano

Ok, kasa się już zbliża więc i czas na podjęcie ostatecznej decyzji również.

Szukam jakiegoś malucha, głównie do miasta, rzadziej trasy ok.gif

sęk w tym, że fajnie by było, żeby ten maluch jeszcze miał jakiś w miarę dynamiczny silnik (taki, żeby dawał trochę frajdy ale jeszcze przy zachowaniu rozsądku zlosnik.gif )

kwota jaka będzie przewidziana na samochód to około 15 - 16 tysięcy plus ok 2-3tyś na doprowadzenie go do porządnego stanu i ubezpieczenie.

no i szukam i szukam idealnego kandydata od jakiegoś czasu i sposobem eliminacji udało mi się wyłonić następujących zawodników:

Peugeot 206 s16

Renault Clio 1.6

Opel Corsa C 1.8 GSi

VW Polo 1.6 Gti (rok ok. 2000 - 2001 model przejściowy)

Generalnie to chodzi o to, żeby samochód dawał odrobinę frajdy z jazdy ale żeby nie zabijał kosztami związanymi z eksploatacją.

Ma to być rozsądny kompromis pomiędzy zabawą a wydatkami

Od razu uprzedzam, że powyższy argument spowodował usunięcie Clio sport i 206 rc z mojej listy (zresztą i tak w tym przedziale cenowym ciężko o dobrą propozycję).

Saxo i 106 również nie są brane pod uwagę zlosnik.gif

I prosiłbym teraz o opinie dotyczące powyższych modeli. Jakie są ich słabe i jakie mocne strony. jakie są koszta eksploatacyjne (czy w porównaniu z "cywilnymi" wersjami te koszta są dużo wyższe) i jakie są trudności w przypadku tych modeli.

W przypadku Peugeota przyznam szczerze, że to cichy faworyt, jednak boję się trochę awaryjności i cen części.

Clio ze względu na najsłabszy silnik najmniej do mnie przemawia, jednak na plus na pewno jest zazwyczaj bogate wyposażenie ok.gif

Polo - boję się o dostępność części, z racji tego, że był to dość krótko produkowany model, plus to, że silnik 1.6 125KMjest raczej nietypową jednostką.

Corsa - na plus przemawia dość powszechne występowanie tego motoru również w astrach, co, wydaje mi się, spowoduje lepszą dostępność części. na minus...dzisiaj jedna spsuła się na moich oczach i niesmak pozostał zlosnik.gif

tak więc koledzy i koleżanki, wszelkie porady bardzo mile widziane, tym bardziej, że od zastanawiania się i poszukiwania konkretnego modelu boli mnie już głowa zlosnik.gif

z góry dzięki

Napisano

> Peugeot 206 s16

> Renault Clio 1.6

> Opel Corsa C 1.8 GSi

> VW Polo 1.6 Gti (rok ok. 2000 - 2001 model przejściowy)

Najbezpieczniejsze to tu chyba będzie Clio, bo to zwykła wersja jest.

Reszta, to wersje już najmocniejsze, a więc istnieje duża szansa że są w nich elementy upierdliwe (czyt. awaryjne, drogie i występujące tylko w tej wersji).

Osobiście jednak jakbym miał szukać malucha do miasta z pazurem za tą kwotę, to bym szukał faktycznie malucha, a więc Lupo 1.4 16V (a najlepiej 1.6 16V GTI), lub Toyotę Yaris TS ok.gif

Napisano

> Clio ze względu na najsłabszy silnik najmniej do mnie przemawia, jednak na plus na pewno jest

> zazwyczaj bogate wyposażenie

Posiadam R.Clio 1.4. Samochód bez awaryjny. przez 11 lat (tyle od nowości w rodzinie, ja jezdze od 2,5) wymieniony był tylko alternator - spalił sie w marcu tego roku i wymieniono końcówki drążka kier.

Oprócz tego oczywiscie olej i filtry, płyny itp.

A zapomniałem. Wylał sie tylni prawy amortyzator - wymieniono oba

Polecam ten silnik. Bardzo zrywny. do 80-90km/h "ucieka spod pupy" jak na takie małe autko z takim silniczkiem. Najszybciej jechałem na jednej z autostrad zagranicznych prawie 170 km/h.

To tak w skrócie opisałem autko z początku 99r. Jak masz pytania to wal śmiało.

Napisano

> Posiadam R.Clio 1.4. Samochód bez awaryjny. przez 11 lat (tyle od nowości w rodzinie, ja jezdze od

> 2,5) wymieniony był tylko alternator - spalił sie w marcu tego roku i wymieniono końcówki

> drążka kier.

> Oprócz tego oczywiscie olej i filtry, płyny itp.

> A zapomniałem. Wylał sie tylni prawy amortyzator - wymieniono oba

> Polecam ten silnik. Bardzo zrywny. do 80-90km/h "ucieka spod pupy" jak na takie małe autko z takim

> silniczkiem. Najszybciej jechałem na jednej z autostrad zagranicznych prawie 170 km/h.

> To tak w skrócie opisałem autko z początku 99r. Jak masz pytania to wal śmiało.

8v czy 16v ?

Napisano
  • Autor

> Najbezpieczniejsze to tu chyba będzie Clio, bo to zwykła wersja jest.

> Reszta, to wersje już najmocniejsze, a więc istnieje duża szansa że są w nich elementy upierdliwe

> (czyt. awaryjne, drogie i występujące tylko w tej wersji).

no właśnie szczerze się zastanawiam, czy rzeczywiście naprawy tych mocniejszych wersji są tak dużo droższe od wersji "niesportowych" hmm.gif bo to, że choćby spalanie w tych autach nie będzie niskie, to mam świadomość ok.gif ale liczę, że może znajdzie się tutaj jakiś były/obecny użytkownik któryś z wyżej wymienionych samochodów i odpowie na to pytanie.

> Osobiście jednak jakbym miał szukać malucha do miasta z pazurem za tą kwotę, to bym szukał

> faktycznie malucha, a więc Lupo 1.4 16V (a najlepiej 1.6 16V GTI), lub Toyotę Yaris TS

yarisa też brałem pod uwagę, ale jednak szukam już czegoś odrobinę większego ok.gif niestety w yarisie ilość miejsca z tyłu i w bagażniku jest uboga a i te miejsca w aucie czasem będę musiał wykorzystać ok.gif lupo nie brałem i chyba nie będę brał pod uwagę, szczerze to mi się nie podoba zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Posiadam R.Clio 1.4. Samochód bez awaryjny. przez 11 lat (tyle od nowości w rodzinie, ja jezdze od

> 2,5) wymieniony był tylko alternator - spalił sie w marcu tego roku i wymieniono końcówki

> drążka kier.

> Polecam ten silnik. Bardzo zrywny. do 80-90km/h "ucieka spod pupy" jak na takie małe autko z takim

> silniczkiem. Najszybciej jechałem na jednej z autostrad zagranicznych prawie 170 km/h.

> To tak w skrócie opisałem autko z początku 99r. Jak masz pytania to wal śmiało.

cenna opinia ok.gif dzięki

clio było moim faworytem, jednak nie podoba się za bardzo mojej serce.gifzlosnik.gif a ja ostatnio zakochałem się w s16 icon_rolleyes.gifzlosnik.gif

tak czy siak nadal rozważam clio w wersji 1.6

jak byś mógł rzucić jakimiś przykładowymi cenami za naprawy/wymiany to byłbym wdzięczny (np. rozrząd) ok.gif

jak wypada spalanie no i częstotliwość przeglądów

będę wdzięczny ok.gif

Napisano

> cenna opinia dzięki

> clio było moim faworytem, jednak nie podoba się za bardzo mojej a ja ostatnio zakochałem się w

> s16

> tak czy siak nadal rozważam clio w wersji 1.6

> jak byś mógł rzucić jakimiś przykładowymi cenami za naprawy/wymiany to byłbym wdzięczny (np.

> rozrząd)

> jak wypada spalanie no i częstotliwość przeglądów

> będę wdzięczny

Nie pamietam cen częśći ale wymiana rozrządu (robocizna) kosztowała mnie 40 zł. Klocki, tarcze i bebny robocizna - 120zł

Spalanie : Średnio to 6,5.

W trasie Warszawa-Zakopane zima 2009 przy minus 25 średnio wyszło 4,5l.

Napisano

> drążka kier.

jaki przebieg ma to 11 letnie clio ?

Napisano

A może corsa C tylko z mocnym dieselkiem?

miałem taką 1,7cdti i smigała bardzo ciekawie food.gif

Napisano

> jaki przebieg ma to 11 letnie clio ?

wlasciciel cos sie nie chce przyznac bo moje pytanie ominal confused.gif

Napisano
  • Autor

> A może corsa C tylko z mocnym dieselkiem?

> miałem taką 1,7cdti i smigała bardzo ciekawie

TYLKO benzyna wchodzi w grę zlosnik.gif

nie mam nic do diesli, jednak zdecydowanie jestem zwolennikiem benzyny ok.gif no i jak corsa to tylko z silnikiem 1.8. tylko czy warto? bo z opiniami na temat pytanych samochodów narazie cisza zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Utrudnie Ci wybór i dodam jeszcze jedną pozycje: Fiesta ST

chciałbym by ten wybór był w taki sposób utrudniony bo ford bardzo mi się podoba ok.gif jednak niestety w tym przedziale cenowym jest chyba niemożliwe znaleść coś sensownego no.gif

Napisano
  • Autor

> klik klik2 klik3

ibiza niespecjalnie mi się podooba oslabiony.gif plus nie chcę silnika z turbiną icon_rolleyes.gif

Napisano

> wlasciciel cos sie nie chce przyznac bo moje pytanie ominal

przepraszam.

16v.

131800 km

Ja jeżdze od 88.000 moment wymiany rozrządu smile.gif

Napisano

Nie mam 206 RC, ale mam C4 VTS w którym siedzi dokładnie ten sam silnik (genialne EW10J4S). Spalanie w stosunkowo cięzkim aucie jakim jest C4 wynosi 10,5 litra w warszawskich korkach, nieco ponad 7 w normalnej trasie.

W weekend zrobiłem trasę wwa-grudziądz-wwa. Sporo wyprzedzania ale bez szaleństw - jazna ok 110-120, na dwupasmówce do Płońska w porywach do 170.

Spalanie z całej trasy wyniosło 7,5 litra.

Napisano

Corsa C 1.8 śmiga bardzo sympatycznie. Silnik występował w astrze, vectrze itp. Części dosyć tanie, blachy w razie czego dostępne. Jeździłem corsą C jakiś czas, tyle że z CDTi. Kolega miał natomiast właśnie 1.8 i dawała radę. Auto przy tym jak na swoje lata i segment jako tako wyciszone i z przodu nie klaustrofobiczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.