Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie szczotek alternatora.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Panowie, mam pytanie:

Czy to normalne, że po 4 m-cach od wymiany szczotek jedna jest zużyta trzykrotnie bardziej niż druga yikes.gif ?? Górna jest dłuższa. Dlaczego ?? hmm.gif Nie mam ochoty rozkręcać go 4 razy do roku. sciana.gif

Napisano

raczej nie normalne...moze zostaly zle zlozone ? co bylo powodem ich wymiany ? kiedys tez sie nierownomiernie zuzywaly ?

Napisano
  • Autor

> raczej nie normalne...moze zostaly zle zlozone ? co bylo powodem ich wymiany ? kiedys tez sie

> nierownomiernie zuzywaly ?

Jak można źle założyć szczotki? grinser006.gif

Powodem wymiany dwóch, była awaria sprężynki w jednej co powodowało nie wysuwanie się.

Wtedy były równomiernie zużyte.

Teraz tam zajrzałem ponieważ nagle, bez ostrzeżenia zapaliła mi się kontrolka ładowania i po przejechaniu 40 km w kierunku domu padł aku crazy.gif

W pierwszej kolejności zajrzałem do szczotek i zobaczyłem co opisałem.

Powodem rozładowania aku okazał się padnięty moduł z diodami. Dziś wymieniłem, jutro montaż i testy.

Napisano

> Witam.

> Panowie, mam pytanie:

> Czy to normalne, że po 4 m-cach od wymiany szczotek jedna jest zużyta trzykrotnie bardziej niż

> druga ?? Górna jest dłuższa. Dlaczego ?? Nie mam ochoty rozkręcać go 4 razy do roku.

wada szczotki lub uszkodzony pierścień ślizgowy.

pozdr

Napisano
  • Autor

> wada szczotki lub uszkodzony pierścień ślizgowy.

> pozdr

Szczotki dzisiaj wymienię na nowe, ale co to jest ten pierścień ślizgowy? Gdzie on jest i jak go sprawdzić? Mam drugi altek, jako baza części, najwyżej podmienię.

No i co to znaczy wada szczotki? Ze złego materiału, jednak źle zamontowana, wadliwa sprężynka? Zwrócić na coś uwagę sprzedającemu?

Dzięki.

Napisano

z pierścieniem ślizgowym współpracuje szczotka, jeśli jest pęknięty, ma wżery itp, to podziała jak szlifierka dla szczotki

alternator na stół i pooglądać

Napisano
  • Autor

> z pierścieniem ślizgowym współpracuje szczotka, jeśli jest pęknięty, ma wżery itp, to podziała jak

> szlifierka dla szczotki

> alternator na stół i pooglądać

Znaczy po nim "ślizga" się szczotka. Wszystko jasne, będę oglądał.

Dzięki.

Napisano

> Witam.

> Czy to normalne, że po 4 m-cach od wymiany szczotek jedna jest zużyta trzykrotnie bardziej niż

> druga ?? Górna jest dłuższa. Dlaczego ??

Może być różnica w sile docisku (wada sprężyny) co powoduje szybsze/wolniejsze ścieranie się szczotek.

Napisano

> Znaczy po nim "ślizga" się szczotka. Wszystko jasne, będę oglądał.

> Dzięki.

Ja przed założeniem nowych szczotek przeszlifowałem oba pierścienie ślizgowe ok.gif Tak jak ktoś wyżej napisał, jeśli są w złym stanie to mogą bardzo szybko spowodować starcie szczotek icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ja przed założeniem nowych szczotek przeszlifowałem oba pierścienie ślizgowe Tak jak ktoś wyżej

> napisał, jeśli są w złym stanie to mogą bardzo szybko spowodować starcie szczotek

Pierścienie muszą być gładkie, wypolerowane. W przeciwnym razie będą działały jak papier ścierny.

Napisano
  • Autor

> Ja przed założeniem nowych szczotek przeszlifowałem oba pierścienie ślizgowe ...

Ja też tak zrobiłem. Wypolerowane na glanc. Szczotki nowe. Wszystko założone i ... ładuje słabym prądem i ... nie gaśnie lampka ładowania wrrr.gifangryfire.gif

Znowu demontaż i wizyta u elektryka od alternatorów. Po dokładnym badaniu okazało się, że padły "diody pomocnicze". Taka mała kosteczka z kabelkiem mocowana na radiator z diodami prostowniczymi.

Po kolejnym lutowaniu i montażu działa zlosnik.gifcfaniaczek.gif

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Rzadko tu zaglądam bo dostawca mojego netu to ... alien.gif

Lemon drive.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.