Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Witam mam bardzo duzy problem z hamulcami mianowicie nie hamuja wcale frown.gif odpowietrzalem juz milion raz jak to zrobilem:

wziolem wezyk gumow zalozylem na cycek i go odkrecilem i pompowalem hamulec, kazde kolo tak zrobilem i na zgaszonym silniku robi sie twardy jak odpale to jest bardzo miekki i lipa :/ pomoc frown.gif

Napisano

> Witam mam bardzo duzy problem z hamulcami mianowicie nie hamuja wcale odpowietrzalem juz milion

> raz jak to zrobilem:

> wziolem wezyk gumow zalozylem na cycek i go odkrecilem i pompowalem hamulec, kazde kolo tak

> zrobilem i na zgaszonym silniku robi sie twardy jak odpale to jest bardzo miekki i lipa :/

> pomoc

przy takim odpowietrzaniu samemu nie pompujesz hamulca. Zakłądasz węzyki, podstawiasz słoiczki i czekasz. Kontrolujesz poziom płynu hamulcowego, w razie potrzeby dolewasz i samo się odpowietrza. Ale pedału hamulca nie dotykasz zeby.GIF

Napisano

> przy takim odpowietrzaniu samemu nie pompujesz hamulca. Zakłądasz węzyki, podstawiasz słoiczki i

> czekasz. Kontrolujesz poziom płynu hamulcowego, w razie potrzeby dolewasz i samo się

> odpowietrza. Ale pedału hamulca nie dotykasz

A takie grawitacyjne odpowietrzanie zadziała przy takim prowadzeniu przewodów hamulcowych jak z przodu gdzie przewód w nadkolu idzie do góry, potem "zawraca" i tam łączy się z przewodem elastycznym?

Przecież jak powietrze znajdzie się tam, to samo nie wyjdzie.

Kiedyś próbowałem tak zrobić, ale po prostu płynu poleciało trochę i przestało, pomimo że zbiorniczek był otwarty.

Żeby dobrze odpowietrzyć układ w jedną osobę, do zbiorniczka wyrównawczego trzeba podłączyć jakieś niewielkie, ale nadciśnienie.

Dopiero wtedy odkręcając po kolei odpowietrzniki wypchnie się całe powietrze z układu.

Napisano

> Witam mam bardzo duzy problem z hamulcami mianowicie nie hamuja wcale odpowietrzalem juz milion

> raz jak to zrobilem:

> wziolem wezyk gumow zalozylem na cycek i go odkrecilem i pompowalem hamulec, kazde kolo tak

> zrobilem i na zgaszonym silniku robi sie twardy jak odpale to jest bardzo miekki i lipa :/

> pomoc

Sam nie zrobisz - potrzebujesz drugiej osoby.

Przy zakręconym odpowietrzniku, druga osoba naciska na pedał hamulca i trzyma.

Ty wtedy luzujesz odpowietrznik, a pomocnikowi wtedy wpada pedał (cały czas go wciska).

Następnie zakręcasz odpowietrznik, a pomocnik puszcza pedał i kilka razy naciska.

No i tak w kółko aż układ się odpowietrzy.

Powtarzasz dla każdego koła po kolei, zaczynając od tego najdalej pompy hamulcowej.

Napisano

> Sam nie zrobisz - potrzebujesz drugiej osoby.

> Przy zakręconym odpowietrzniku, druga osoba naciska na pedał hamulca i trzyma.

> Ty wtedy luzujesz odpowietrznik, a pomocnikowi wtedy wpada pedał (cały czas go wciska).

> Następnie zakręcasz odpowietrznik, a pomocnik puszcza pedał i kilka razy naciska.

> No i tak w kółko aż układ się odpowietrzy.

> Powtarzasz dla każdego koła po kolei, zaczynając od tego najdalej pompy hamulcowej.

dobrze kolega mowi tez mialem taki problem, zrobilem wlasnie tak i pomogło smile.gif

Napisano
  • Autor

no ok zobaczymy takie cyrki sa od czasu jak zmienilem silnik na 1,2 8v frown.gif i robilem regeneracje hamulcow na przodzie zaciski zregenerowane jak wypychalem tloczek to zapomnialem z 2 zakrecic zaworek i tamtendy caly plyn mi wyciekl frown.gif i teraz tak jest frown.gif

Napisano

> Powtarzasz dla każdego koła po kolei, zaczynając od tego najdalej pompy hamulcowej.

Już trzecią teorię czytam na temat odpowietrzania.

Możesz tak na chłopski rozum mi wytłumaczyć dlaczego najdalej od pompy a nie najbliżej?

Napisano

> Już trzecią teorię czytam na temat odpowietrzania.

> Możesz tak na chłopski rozum mi wytłumaczyć dlaczego najdalej od pompy a nie najbliżej?

Szczerze mówiąc, to przy odpowietrzaniu wydaje się to nie mieć znaczenia.

Może przy nalewaniu nowego płynu do suchego układu lepiej zalać najpierw najdłuższe odnogi.

W każdym razie "starzy mechanicy" mówią żeby zaczynać najdalej i już smile.gif

Napisano

> Możesz tak na chłopski rozum mi wytłumaczyć dlaczego najdalej od pompy a nie najbliżej?

Też słyszałem, żeby od tego najdalej ale nie wiem czemu. Może w najdłuższym przewodzie będzie więcej powietrza i resztę będzie się ciężko odpowietrzało hmm.gif

Napisano

Wydaje mi się że układ jest skrzyżowany na dwie sekcje pompy,czyli LP+PT i PP+LT.Najdalej masz PT,jak go odpowietrzysz w złej kolejności może Ci wywalić powietrze w LP przy końcu odpowietrzania i od nowa zeby.GIF .Tak robie i działa,ale ja sie nie znam zeby.GIF

Napisano

> Wydaje mi się że układ jest skrzyżowany na dwie sekcje pompy,czyli LP+PT i PP+LT.Najdalej masz

> PT,jak go odpowietrzysz w złej kolejności może Ci wywalić powietrze w LP przy końcu

> odpowietrzania i od nowa .Tak robie i działa,ale ja sie nie znam

Szczerze powiedziawszy to pierwsze slysze o tym ze trzeba zaczynac o tego koła najdalej pompy smile.gif

Ja zawsze odpowietrzam od ktorego mi wygodniej i zawsze jest dobrze zeby.GIF

Napisano

Panowie, dołączę się do tematu:

Układ z ABS-em.

Kiedyś ktoś mi powiedział że nie da się samemu (w sensie przez przelanie i odpowietrzenie) wymienić płynu hamulcowego w aucie z ABS-em. Prawda to?

podobno w grę wchodzi tylko pompa i ciśnieniowe napełnienie układu czy jak to się tam zwie 270751858-jezyk.gif

Bo muszę wymienić płyn hamulcowy i nie wiem czy się samemu za to zabierać... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Panowie, dołączę się do tematu:

> Układ z ABS-em.

> Kiedyś ktoś mi powiedział że nie da się samemu (w sensie przez przelanie i odpowietrzenie) wymienić

> płynu hamulcowego w aucie z ABS-em. Prawda to?

> podobno w grę wchodzi tylko pompa i ciśnieniowe napełnienie układu czy jak to się tam zwie

> Bo muszę wymienić płyn hamulcowy i nie wiem czy się samemu za to zabierać...

Ja odpowietrzałem hamulce w lagunie wujka tam też jest ABS i normalnie odpowietrzałem i sie odpowietrzyło

Napisano

> Wydaje mi się że układ jest skrzyżowany na dwie sekcje pompy,czyli LP+PT i PP+LT.Najdalej masz

> PT,jak go odpowietrzysz w złej kolejności może Ci wywalić powietrze w LP przy końcu

> odpowietrzania i od nowa .Tak robie i działa,ale ja sie nie znam

Tak pisze mądra książka i wedle niej zawsze odpowietrzałem hamlpe

Napisano

> Panowie, dołączę się do tematu:

> Układ z ABS-em.

> Kiedyś ktoś mi powiedział że nie da się samemu (w sensie przez przelanie i odpowietrzenie) wymienić

> płynu hamulcowego w aucie z ABS-em. Prawda to?

> podobno w grę wchodzi tylko pompa i ciśnieniowe napełnienie układu czy jak to się tam zwie

> Bo muszę wymienić płyn hamulcowy i nie wiem czy się samemu za to zabierać...

Odpowietrzasz tradycyjnie i potem jeszcze raz ale na zapalonym silniku.

Napisano

> Odpowietrzasz tradycyjnie i potem jeszcze raz ale na zapalonym silniku.

A tak zapomnialem dodac ze silnik był odpalony zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.