Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Corolli E12 2004-2006

Featured Replies

Napisano

Witam Was

rozglądam się za samochodem do domu. Na razie byłby głównie użytkowany przez żonę na raczej krótkich odcinkach, czasem trasa /mam na razie samochód służbowy dla siebie/.

Po wielu poszukiwaniach głównie Vectry C (sporo pytałem na kąciku Opla) i Mondeo MK3 w benzynie skłaniam się jednak coraz bardziej do Toyoty.

W innym wątku napisałem również o Avensisie z Płocka, ale chyba zejdę na ziemię i skupię się na Corolce w wersji E12 lata 2004-2006 (budżet do 28000 tyś zł).

Poniżej znalazłem kilka propozycji (nie interesują mnie samochody sprowadzane, najlepiej od kogoś prywatnie), sedan i ew. kombi.

http://otomoto.pl/toyota-corolla-C15238420.html

http://otomoto.pl/toyota-corolla-salon-polska-serwis-aso-C15136226.html

http://otomoto.pl/toyota-corolla-C15637206.html

http://otomoto.pl/toyota-corolla-2005-listopad-salonowy-C15448754.html

http://otomoto.pl/toyota-corolla-pierwszy-wlasciciel-salon-pl-C15460000.html

Czy zatem silnik 1.4 nie jest nieco za słaby? Czy szukać 1.6 ?

Czy przebieg np. 150tyś km to dla tego silnika jakiś duży przebieg ?

Na co zwrócić ew. uwagę przy zakupie oczywiście oprócz wszystkich tych rzeczy co przy każdym samochodzie ?

Co ile wymienia się w niej rozrząd ?

Na pewno jest tu wiele osób, które się znają i pomogą mi być może zaoszczędzić czas i nerwy.

Dzięki za wszelkie porady

Napisano

> Na co zwrócić ew. uwagę przy zakupie oczywiście oprócz wszystkich tych rzeczy co przy każdym

> samochodzie ?

> Co ile wymienia się w niej rozrząd ?

> Na pewno jest tu wiele osób, które się znają i pomogą mi być może zaoszczędzić czas i nerwy.

> Dzięki za wszelkie porady

Ja od pół roku mam corollę z silnikiem 1.4 i jestem b. zadowolony. Zrobiłem do tej pory ok 6 tys. spalanie mi wychodzi na trasie 5,7-6,5 (prędkość do 130 km/h), w mieście 7-8,5 (miasto b. zakorkowane, więc głownie biegi od 1 do 3). Przyśpieszenie jest niezłe jak na silnik 1.4. Z tego co się orientuję to wszystkie silniki 1.4 i 1.6 są na łańcuchu. Problemy jakie miałem po zakupie to wyjący kolektor (naprawa za jakieś 15 zł-podobno nie dotyczy corolli po 2004 roku) i źle chodzące biegi 1,2 i 3 (do tej pory szukam problemu-również nie dotyczy modeli po 2004 roku). Do zalet można jeszcze zaliczyć rewelacyjne siedzenia.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info

A jak z wnętrzem ? Nigdy nie siedziałem w Corolce frown.gif

Spasowanie plastików, ich jakość itp

Acha i co mnie zastanawia to dlaczego projektant wymyślił podświetlenie środkowej konsoli na zielono a zegary na biało yikes.gif

Rozważałem również Foczkę 2 ale tam to już full plastik

PS Cd nie czyta MP3 ?

Napisano

> Witam Was

> rozglądam się za samochodem do domu. Na razie byłby głównie użytkowany przez żonę na raczej

> krótkich odcinkach, czasem trasa /mam na razie samochód służbowy dla siebie/.

(...)

> Czy zatem silnik 1.4 nie jest nieco za słaby? Czy szukać 1.6 ?

IMO najlepiej szukać 1,4D.

Dla mnie to najfajniejszy silnik w tym modelu.

1,4 benzyna jest nieco za słaby, więc żłopie strasznie - 1,6 będzie palił mniej.

> Czy przebieg np. 150tyś km to dla tego silnika jakiś duży przebieg ?

> Na co zwrócić ew. uwagę przy zakupie oczywiście oprócz wszystkich tych rzeczy co przy każdym

> samochodzie ?

Jeżeli benzyna, to kupić egzemplarz 2005 i/lub później, ewentualnie kwalifikujący się do wymiany short block lub z wymienionym short block (dalej poguglaj sobie po kąciku, bo było zylion razy).

Łańcuch.

Napisano
  • Autor

Ok

czyli z tych co znalazłem może się wybiorę obejrzeć TEGO

O Short blocku poczytam, jak rozumiem chodzi o branie oleju...

Napisano

> Czy zatem silnik 1.4 nie jest nieco za słaby? Czy szukać 1.6 ?

> Czy przebieg np. 150tyś km to dla tego silnika jakiś duży przebieg ?

Jeżdżę corollą z silnikiem 1.6 i szukałbym takiej właśnie wersji, aczkolwiek znam osoby ujeżdżające 1.4 i nie narzekające.

Przebieg 150 tys. to nic wielkiego, mój ma prawie 170 tys. i ma się naprawdę dobrze.

> samochodzie ?

Jak juz wspomniano napęd rozrządu łańcuchowy.

Egzemplarze z 2004 powinny mieć juz zmodyfikowany blok, aczkolwiek blok niemodyfikowany nie musi oznaczać problemów z olejem, gdyz najważniejsza przyczyna została usunięta na przełomie 2001/2002 poprzez modyfikację pierścieni.

Wg moich tajemnych zapisków (na tyle dawnych, że źródła nie pamiętam) fabrycznie zmodyfikowany blok silnika miały samochody z silnikami o numerach od:

Corolla 1.6 - 3ZZ U427854

Corolla 1.4 - 4ZZ U427856

Napisano
  • Autor

Dzięki wielkie !!!

Napisano

> Dzięki za info

> A jak z wnętrzem ? Nigdy nie siedziałem w Corolce

> Spasowanie plastików, ich jakość itp

Bylo i to calkiem niedawno na MK, akurat NTT

Napisano
  • Autor

Lukam też na avensisy

To jednak już wyższa półka, ale czytałem , że mocno awaryjne, kiepsko się prowadzą itp

Czy np taka z roku 2003 w benzynie 1.8/2/0 to dobry wybor ?

Cena podobna do corolek (nieco tylko droższa)...

Napisano

polecam diesla 1.4 d4d.To najlepszy wybor do tego auta.Pali 4l w trasie ma lancuch rozrzadu nie ma DPF ani Kola Dwumasowego

Napisano
  • Autor

> polecam diesla 1.4 d4d.To najlepszy wybor do tego auta.Pali 4l w trasie ma lancuch rozrzadu nie ma

> DPF ani Kola Dwumasowego

Ciekawe czemu są tańsze niż benzynki ?

Te 90 KM nie za słabo ?

Napisano

> Ciekawe czemu są tańsze niż benzynki ?

> Te 90 KM nie za słabo ?

No właśnie z tego co widzę to są dużo wolniejsze od 1.4 benzyna a wg mnie te 97 KM w 1.4 benzyna to minimum

Napisano

> No właśnie z tego co widzę to są dużo wolniejsze od 1.4 benzyna a wg mnie te 97 KM w 1.4 benzyna to

> minimum

Wsiądź, przejedź się, zdziwisz się.

Napisano

> Wsiądź, przejedź się, zdziwisz się.

To co producent pisze bzdury? Wg danych 1.4 benzyna w czasie 12 s ma 100 km, a 1.4 d4d w 14,5 s.

Napisano
  • Autor

> To co producent pisze bzdury? Wg danych 1.4 benzyna w czasie 12 s ma 100 km, a 1.4 d4d w 14,5 s.

No nie 14,5 s to jak taczką devil.gif

Uniakiem miałem kiedyś ok 12...

Napisano

> To co producent pisze bzdury? Wg danych 1.4 benzyna w czasie 12 s ma 100 km, a 1.4 d4d w 14,5 s.

nie wiem jakie to ma paramtery przyspieszenia,wyroslem kilka lat temu z brandzlowania sie tym:)jezdzi sie przyjemnie i z wyprzedzaniem nie ma problemu

Napisano

> , a 1.4 d4d w 14,5 s.

Albo 13.3 s. to zależy od skrzyni jak się nie mylę

Tutaj jest tabelka z danymi:

corolladanefq6.jpg

Napisano

Jeździsz samochidem, czy tabelką?

Patrz uważnie - PRZEJEDŹ SIĘ 1,4 D4-D

Zobaczysz, zrozumiesz.

Napisano

> Jeździsz samochidem, czy tabelką?

> Patrz uważnie - PRZEJEDŹ SIĘ 1,4 D4-D

> Zobaczysz, zrozumiesz.

zgadza się

U mnie jest straszliwa turbodziura ale jak turbo zacznie dmuchać to ciągnie jak rakieta wink.gif

Napisano

> zgadza się

> U mnie jest straszliwa turbodziura ale jak turbo zacznie dmuchać to ciągnie jak rakieta

Miałem okazję przez parę dni jeździć Corollą z 1.4 D-4D i wspomniana turbo dziura w codziennym użytkowaniu była na tyle dokuczliwa, że osobiście nie wybrałbym tego silnika. Na trasie można się nim spokojnie turlać i delektować niskim spalaniem, ale w mieście ciągłe trzymanie na obrotach, żeby wykonać manewr jest naprawdę męczące.

Do tego była to chyba wersja bez nagrzewnicy, na krótkich dystansach mało to komfortowe, że tak powiem balwanek.gif

Napisano

> Albo 13.3 s. to zależy od skrzyni jak się nie mylę

> Tutaj jest tabelka z danymi:

co do zuzycia d4d 2,0 - poza miastem da sie wyciagnac katalogowe zuzycie, jadac nie szybciej niz 90

W miescie IMHO zawyzyli, nie chce mi tyle palic. zlosnik.gif

Napisano

> co do zuzycia d4d 2,0 - poza miastem da sie wyciagnac katalogowe zuzycie, jadac nie szybciej niz 90

> W miescie IMHO zawyzyli, nie chce mi tyle palic.

Nam 1.4 d4d pali trochę więcej, ale miasto non stop w korkach (ale i tak poniżej 6/100), a na trasie silniczek niestety jest trochę mały i przy większych szybkościach zaczyna ciągnąć jak smok.

Napisano

> Na trasie można

> się nim spokojnie turlać i delektować niskim spalaniem, ale w mieście ciągłe trzymanie na

> obrotach, żeby wykonać manewr jest naprawdę męczące.

Kolego, benzynkę to też musisz wkręcić na obroty, żeby wykonać manewr. Jakoś nie zauważyłem w codziennej eksploatacji takiego wielkiego problemu z tą turbodziurą. Wystarczy stosownie podkręcić silnik na 1 biegu, a potem to już idzie...

Napisano

> Kolego, benzynkę to też musisz wkręcić na obroty, żeby wykonać manewr. Jakoś nie zauważyłem w

> codziennej eksploatacji takiego wielkiego problemu z tą turbodziurą. Wystarczy stosownie

> podkręcić silnik na 1 biegu, a potem to już idzie...

Wyraziłem swoją subiektywną opinię. Miałem możliwość porównać ten silnik do benzyny 1.6, którym na co dzień jeżdżę i gdzie jest zupełnie inna charakterystyka. Potrzebuję wykonać manewr, to naciskam gaz i odjeżdżam, bez żadnego stresu czy się wcześniej przygotowałem na wersję szybką czy też wolniejszą opuszczenia skrzyżowania, czas reakcji silnika jest momentalny. W 1.4 D-4D trzeba się przed każdym manewrem zastanawiać, czy wybieramy opcję nr 1 czy też 2, nie jest to zbyt bezpieczne. Trzymanie za każdym razem silnika na obrotach, żeby ominąć tą turbo dziurę jest mało komfortowe.

Napisano

tak przy okazji zapytam mam przycisk od tej dodatkowej nagrzwnicy,wciskam go czekam i jakos tego jej dzialania nie widze,orientujesz sie jak to powinno dzialac?pozdrawiam

Napisano

> tak przy okazji zapytam mam przycisk od tej dodatkowej nagrzwnicy,wciskam go czekam i jakos tego

> jej dzialania nie widze,orientujesz sie jak to powinno dzialac?pozdrawiam

u mnie w corolce też to nie działa, niestety to pseudo webasto jest fajną sprawą nie wiem jak w corolli bo już po zakupie to nie działało, ale np w Hiluxie czy Aurisie to super sprawa. po włączeniu tego po paru minutach lód całkowicie puszczał z szyb wink.gif

i hiluxie obroty podskakiwały o ok 100-200 obrotów

Napisano

> tak przy okazji zapytam mam przycisk od tej dodatkowej nagrzwnicy,wciskam go czekam i jakos tego

> jej dzialania nie widze,orientujesz sie jak to powinno dzialac?pozdrawiam

Działanie objawia się czymś w rodzaju świstu lub chuczenia spod maski, jednocześnie powinno być słychać cykającą pompkę paliwa. U mnie to wszystko działa po około 60 sekundach od włączenia. Nagrzewnica ma za zadanie jak najszybciej podgrzać płyn w chłodnicy.

Aha jak odpalisz nagrzewnicę na postoju to po pewnym czasie mogą Ci się spod samochodu (z okolic drzwi kierowcy) unosić spaliny.

Ogólnie urządzenie jest super. Jedwabiście sprawdza się w mrozy.

Jeżeli po włączeniu nagrzewnicy nic się nie dzieje to najprawdopodobniej masz ja zablokowaną. W przypadku gdy jakiś element tego ustrojstwa jest uszkodzony to nagrzewnica po 5 próbach uruchomienia blokuje się. Mi w zeszłym roku padł sterownik (brak zamienników) - koszt 750 zł.

Aha i nie jest to Webasto tylko Eberspacher model chyba D5WZ

Pozdrawiam

Napisano

Na krótkie trasy to może i ten 1.4 benzynowy wystarczy, ale jednak 1.6 będzie zdecydowanie przyjemniejszy, bo pewnie na taki wyjazd w bagażniku będzie więcej, może i więcej osób na pokładzie, a to będzie czuć nawet w tym mocniejszym silniku.

Odnośnie prowadzenia-piszący wcześniej mają rację, w E12 zawieszenie jest nijakie-ani sztywne ani komfortowe ale za to do bani. Poprawili ponoć w następnej (jak jej dali? E121?).

Jeśli chodzi o jakieś problemy... silnik już nie będzie brał oleju, nie będzie huczał dolot powietrza w okolicach chyba 3krpm.

Wiem, że kiedyś miałem okazję przyjechać się 1.4 to w porównaniu do 1.6 brakowało mu trochę.

Jeśli zaś chodzi o samochody, które pokazałeś, to same golasy (kierownica bez skóry-a w Corolli jest przyjemna) i sterowania audio, klima manualna itp. Ale to pewnie wiesz.

OT: a za zostawienie zielonego podświetlenia wszędzie przy biało-czerwonych zegarach to tam powinni kogoś przynajmniej upomnieć wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki. Szukam zdecydowanie 1.6 i najlepiej SOL ale prawie ich nie ma w ogłoszeniach (szukam w mazowieckim) frown.gif

Napisano

> Dzięki. Szukam zdecydowanie 1.6 i najlepiej SOL ale prawie ich nie ma w ogłoszeniach (szukam w

> mazowieckim)

SOL ew. Luna-też już miała trochę dodatków: skórzana kierownica, automatyczna klimatyzacja, wszystkie szyby elektryczne (wszystkie z "AUTO"-czyli otwieranie/zamykanie jednym ruchem, bez ciągłego trzymania przycisku), elektrochromatyczne lusterko, czujnik deszczu, p. mgielne z przodu. I po tych dwu ostatnich rzeczach łatwo z zewnątrz poznać czy to nie bieda-werszyn wink.gif

SOL miała chyba dodatkowo kontrolę trakcji... ale tego nie jestem pewien.

Jakby co, to Lun też się mało sprzedało. Patrząc na rolki na ulicach rzadko widać "odcisk żelazka" na szybie-czyli czujnik deszczu.

Dodatkowo chyba po roku zmienili trochę specyfikację na pewno Luny i zamiast kurtyn powietrznych i chyba jeszcze czegoś zaczęli dawać alufelgi.

Nie wiem, czy to nie wiązało się ze zmianą VINu z JT* na turecki bo i szczeliny chyba wtedy się zrobiły większe.

A, przypomniałem sobie: klasykiem bolączek w E12 była szczelina nad radiem.

Nie żeby to w czymś przeszkadzało, ale irytowało za to konkretnie, przynajmniej mnie, na szczęście serwis za drugim czy trzecim podejściem sobie z tym poradził.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.