Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie na zimowkach

Featured Replies

Napisano

Witam,

Temat adresowany do osob, ktore jezdza na letnich i zmieniaja zima na zimowki w tym samym rozmiarze najlepiej o zblizonej klasie jakosciowej. Do rzeczy zlosnik.gif Natchnela mnie wczorajsza jazda, zrobilem jakies 500km i spalanie wyskoczylo 7.3 - to juz na zimowkach. Na oponach letnich takie spalanie, owszem, moglem uzyskac, ale musialem sie bardziej starac, przy tym stylu jazdy na letnich osiagalem jakies 8.1. Dodam, ze trase te znam dobrze, jezdze nia wzglednie czesto. Co mnie dreczy ? Otoz, zawsze sadzilem, ze opona zimowa z racji klockowatego bieznika, lamelek powinna powodowac wieksze opory, a tu taki maly zonk - powoduje ewidentnie mniejsze (mialem jeszcze subiektywne wrazenie, ze auto sie lepiej toczy, ale nie wierzylem, poki nie porownalem spalania). Zaznaczam, ze opony maja ten sam rozmiar, a roznica jest jedyne w felgach (oba komplety na alu a sadze, ze alu letnich sa lzejsze). Bohaterowie mojej historii to Michelin Pilot Alpin 2 i GoodYear Eagle F1. Czy ktos moze potwierdzic moja obserwacje, ze na zimowkach mniej (wyraznie mniej) auto mu spala lub wyprowadzic mnie z bledu ?

Napisano

Mam takie same obserwacje.

Jak jeszcze miałem 2 komplety 205/65r15 to na zimówkach miałem 0,5 l niższe spalanie. Z moich doświadczeń szczególnie wysokie opory własne maja letnie opony o bieżniku typu V. Może ja tak trafiałem, ale dwukrotnie mi się to sprawdziło.

Wpływ klimy wykluczam.

Napisano

ogólnie nie jest tajemnicą, że opony zimowe mają mniejsze opory toczenia niż letnie. Zależy to jeszcze jakie konkretne modele porównujesz. Najlepiej jeśli gdzieś w jakiś gazetach moto znajdziesz testy swoich opon. Zazwyczaj podają też opory toczenia.

Napisano
  • Autor

> Bo zimówki napompowałeś...

Oczywiscie - nawet tak samo jak letnie.

Napisano
  • Autor

> doświadczeń szczególnie wysokie opory własne maja letnie opony o bieżniku typu V.

Faktycznie, letnie sa wyjatkowo "V", za to zimowki tez co prawda kierunkowe, ale "lagodniej".

Napisano

> Oczywiscie - nawet tak samo jak letnie.

Sprawdzałeś jakie było ciśnienie w letnich, kiedy je ściągnąłeś?

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś jakie było ciśnienie w letnich, kiedy je ściągnąłeś

Zaskocze Cie - sprawdzam z reguly co 2 tyg.

Napisano

> Faktycznie, letnie sa wyjatkowo "V", za to zimowki tez co prawda kierunkowe, ale "lagodniej".

Ostatnio w testach opon wychodzi, że spora część zimówek i całorocznych (również z bieżnikiem "V-kształtnym" wink.gif ) ma mniejsze opory toczenia. Szacunkową oszczędność paliwa dla tych lepszych testerzy oceniają nawet na 10-15%, a więc bardzo dużo.

Swego czasu jeździłem na Pirelli P3000 i Goodyear Ultragrip 7+. Różnica w trasie przez Niemcy to 6,8 do 6,4. Przy czym jeden przejazd był w warunkach "złotej polskiej jesieni", drugi typowo zimowych, więc wniosków nie śmiem wyciągać innych poza tymi, że spalanie w tym przypadku nie różniło się w sposób istotny.

Napisano

> Witam,

> Temat adresowany do osob, ktore jezdza na letnich i zmieniaja zima na zimowki w tym samym rozmiarze

duze znaczene ma to ze opona zimowa nie jest "płaska" i ma mniejsza powierzchnie styku z podlozem skromny.gif

Napisano

> Witam,

> Temat adresowany do osob, ktore jezdza na letnich i zmieniaja zima na zimowki w tym samym rozmiarze

> najlepiej o zblizonej klasie jakosciowej. Do rzeczy Natchnela mnie wczorajsza jazda, zrobilem

> jakies 500km i spalanie wyskoczylo 7.3 - to juz na zimowkach. Na oponach letnich takie

> spalanie, owszem, moglem uzyskac, ale musialem sie bardziej starac, przy tym stylu jazdy na

> letnich osiagalem jakies 8.1. Dodam, ze trase te znam dobrze, jezdze nia wzglednie czesto. Co

> mnie dreczy ? Otoz, zawsze sadzilem, ze opona zimowa z racji klockowatego bieznika, lamelek

> powinna powodowac wieksze opory, a tu taki maly zonk - powoduje ewidentnie mniejsze (mialem

> jeszcze subiektywne wrazenie, ze auto sie lepiej toczy, ale nie wierzylem, poki nie porownalem

> spalania). Zaznaczam, ze opony maja ten sam rozmiar, a roznica jest jedyne w felgach (oba

> komplety na alu a sadze, ze alu letnich sa lzejsze). Bohaterowie mojej historii to Michelin

> Pilot Alpin 2 i GoodYear Eagle F1. Czy ktos moze potwierdzic moja obserwacje, ze na zimowkach

> mniej (wyraznie mniej) auto mu spala lub wyprowadzic mnie z bledu ?

Akurat jeżdżę na zimówkach które mają najmniejsze opory toczenie i faktem jest, że w stosunku do letnich mają wpływ na spalanie. Do 0,5l/100km nawet.

Napisano

Roznica w spalaniu jest, na korzysc opon zimowych.

Nie wiem czy jest to spowodowane wlasciowosciami opon czy tym ze na zimowych jezdze spokojniej. zlosnik.gif Rożnica - 0,3 l/ 100 km.

lato: continental eco contact 3

zima: pirelli sotto zero.

Napisano

> Akurat jeżdżę na zimówkach które mają najmniejsze opory toczenie i faktem jest, że w stosunku do

> letnich mają wpływ na spalanie. Do 0,5l/100km nawet.

Dokładnie, nie wiem skąd się wziął generalnie mit, że na zimówkach więcej pali, że są głośne itd. może tak było jak zimówki wchodziły, teraz to inna bajka, np. moje zimówki wcale nie są głośniejsze od letnich wręcz przeciwnie, a w testach, przy testowaniu oporów toczenia biją nie jedne letnie na głowę, to wynika z testu, a nie opinii użytkowników, które swoją drogą mnie śmieszą.

Bo jak inaczej jak ktoś z własnych doświadczeń pisze że opona ma niskie opory toczenia smile.gif rozumie, że może wypowiedzieć się o trakcji, przyczepności, komforcie, poziomie głośności ale opory toczenia smile.gif

pzdr.

Napisano

Continental Premium Contact 2 -> Goodyear Ultragrip 7 => spalanie spadło o ok. 0.2 litra

Rozmiar std. 195/65/R15

Napisano

> Dokładnie, nie wiem skąd się wziął generalnie mit, że na zimówkach więcej pali, że są głośne itd.

moje są na pewno głośniejsze (zimówki fulda, letnie pirelki p6)

co do spalania, ciężko ocenić, ale różnicy nie widzę

z tym że przy gazie nie jest to takie proste - inny gaz, więcej jazdy na noPB

z drugiej strony w zimie jeździ się trochę łagodniej - ślisko hmm.gif

Napisano

powierzchnia styku robi swoje. Slick bedzie robil wiekszy opor niz wysoki bieznik. W spalaniu nie widze roznicy ale kiedys kiedys tam kiedy mialem auto bez wspomagania wyraznie inaczej krecilo sie kierownica jak opona miala duzo "miesa"

Napisano

> Zaskocze Cie - sprawdzam z reguly co 2 tyg.

To szczerze mnie zdziwiłeś. Nie spodziewałem się, że różne opony będą mogły dawać aż taką różnicę w spalaniu.

Zobaczę u siebie, choć zimówki mam w nieco innym rozmiarze... Ale tej samej klasy co letnie.

Napisano

> Zobaczę u siebie, choć zimówki mam w nieco innym rozmiarze... Ale tej samej klasy co letnie.

Nie ma znaczenia jakiej klasy, ważne są opory toczenia.

Napisano

> Dokładnie, nie wiem skąd się wziął generalnie mit, że na zimówkach więcej pali, że są głośne itd. (...)

Może z jazdy na zimówkach przy wyższych temperaturach, kiedy auto zachowuje się czasem jakby miało niedopompowane koła, a odgłosy wydawane przez opony sugerują wręcz klejenie się do asfaltu. Zdarzyło mi się jeździć np. na Ultragripach 7+ przy 17-20 stopniach C i miałem poczucie, że marnuję nie tylko opony, ale i paliwo. smile.gif

Napisano

Kwestia ciezkiej nogi, w warunkach zimowych jezdzie sie nieco spokojniej co przekladas sie tez na nizsze spalanie. Do tego dochodza trasy ktiorymi jezdimy, oraz pora dnia.

wink.gif

Napisano

> Kwestia ciezkiej nogi, w warunkach zimowych jezdzie sie nieco spokojniej co przekladas sie tez na

> nizsze spalanie. Do tego dochodza trasy ktiorymi jezdimy, oraz pora dnia.

Mierzalnym dowodem na ekonomiczniejszą eksploatację zimówek są właśnie niskie opory toczenia. Na ile one tłumaczą obniżenie spalania, a na ile zmiana stylu jazdy, tego nie wiem - niemniej w mieście czy na odśnieżonej trasie jeżdżę tak samo zimą i latem (czasy przejazdu zbliżone).

Napisano

> Czy ktos moze potwierdzic moja obserwacje, ze na zimowkach

> mniej (wyraznie mniej) auto mu spala lub wyprowadzic mnie z bledu ?

Tez mnie to zdziwiło, bo podobnie uważałem ze zimówki maja większe opory toczenia. Ale Auto Smiec przy okazji testów zimówek twierdzi ze jest dokładnie odwrotnie. I to najwyraźniej znajduje potwierdzenie...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.