Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrząd w 1.6 16V co ile km wymieniacie ?

Featured Replies

Napisano

jak w temacie wink.gif

zrobiłem już ok 42 kkm i powoli zastanawiam się nad wymianą rozrządu, bo z tego co wyczytałem to podobno pasek lubi strzelić wcześniej niż przewiduje to producent spineyes.gif

Napisano

> jak w temacie

> zrobiłem już ok 42 kkm i powoli zastanawiam się nad wymianą rozrządu, bo z tego co wyczytałem to

> podobno pasek lubi strzelić wcześniej niż przewiduje to producent

albo się przestawić, jak u mnie sick.gif przy 44-45kkm

Napisano

pierwszy byl wymieniony po ~63 tysiacach a drugi po kolejnych 57 tys ok.gif

Napisano

joshi... mamy chyba podobne style jazdy... wymień jak najszybciej zlosnik.gif

Napisano

> jak w temacie

> zrobiłem już ok 42 kkm i powoli zastanawiam się nad wymianą rozrządu, bo z tego co wyczytałem to

> podobno pasek lubi strzelić wcześniej niż przewiduje to producent

Ja wymieniałem przy 80 kkm.

Napisano
  • Autor

> joshi... mamy chyba podobne style jazdy... wymień jak najszybciej

chyba jednak nie zlosnik.gif

btw

przydałoby się dokończyć sprawę z sondą wink.gif

Napisano

> chyba jednak nie

> btw

> przydałoby się dokończyć sprawę z sondą

nooo i nie tylko ;> coś tam jeszcze chciałeś smile.gif

Napisano

wymieniaj jak najszybciej ja mam taki silnik ,kup rolki dobrej firmy mi wsadzili coś i po 20000 padła mi rolka napinacza (mechanik dał mi gwarancje na 10000) i auto stoi silnik do wymiany i zastanawiam się czy nie pożegnać się z autem bo nie opłaca mi się wstawiać nowego motoru

Napisano

> (mechanik dał mi gwarancje na 10000)

rotfl.gif na 10 tys... dobrze ze nie dal na 2 tyg heheheh 270751858-jezyk.gif jakby mi ktos dawal taka "gwarancje" to bym zmienil mechanika ;-)

a tak ogolnie to wspolczuje, wiesz co za firma tej rolki ?

Napisano

Przebieg nie jest aż tak ważny, jeżeli oczywiście nie robimy 40kkm rocznie i więcej. Ja wymieniałem co 5 lat, bez względu na przebieg, tylko u mnie średnio rocznie wychodzi ok 13,5kkm.

Gadałem kiedyś ze znajomym mechanikiem i powiedział że te paski wytrzymują do 140-150kkm, pod warunkiem że tyle zrobimy w 5 lat, one głównie strzelają w 6 i kolejnych latach od założenia, takie on miał doświadczenia a fiaty naprawia dziennie od 15 lat.

Napisano

> Gadałem kiedyś ze znajomym mechanikiem i powiedział że te paski wytrzymują do 140-150kkm, pod

> warunkiem że tyle zrobimy w 5 lat, one głównie strzelają w 6 i kolejnych latach od założenia,

> takie on miał doświadczenia a fiaty naprawia dziennie od 15 lat.

bez sensu hmm.gif

Napisano

> jakby mi ktos dawal taka "gwarancje" to bym zmienil mechanika

bez sensu. w wiekszosci warsztatów wogóle nie daja gwarancji na zrobienie rozrządu, bo nie ma reguły na to kiedy cos sie stanie

u mojego szwagra strzelił pasek po 2 tysiącach, a był dobrej firmy

Napisano

po pierwsze jak poszła rolka, to niekoniecznie masz silnik do wymiany, bo mozna go naprawic i bedzie śmigał

po drugie, ktos ostatnio pokazywał link na allegro poturbowanej sieny z bardzo zdrowym silnikiem (miała cos ok 20tys przebiegu) za 1700 zł, wiec opłacałoby sie taką kupic i przełożyc

Napisano

a możesz dać mi namiary bo ja bardzo chętnie szkoda mi się pozbyć auta mam sentyment do niego

Napisano

kolego

srał pies takiego mechanika

ja swoje Doświadczenie mam i nie zamierzam opisywać takich farmazonów jak Ty piszesz więc to no.gif

zostaw u Swojego zaufanego zakichanego mechanika palacz.gifpalacz.gifpalacz.gifpalacz.gifpalacz.gif

jak chcesz dalej pisać pyskówkę na publicznym to pisz sobie ja się wyłączam.... 30.GIF30.GIF30.GIF30.GIF30.GIF30.GIF

Napisano

> bez sensu. w wiekszosci warsztatów wogóle nie daja gwarancji na zrobienie rozrządu, bo nie ma

> reguły na to kiedy cos sie stanie

to w ciekawych miejscach kolega bywa KAŻDY przyzwoity i szanujący się mechanik daje gwarancje nie wspominając o ASO !

ps. oczywiście nie na "swoich " tanio kupie częściach z allegro wink.gif

Napisano

> to w ciekawych miejscach kolega bywa KAŻDY przyzwoity i szanujący się mechanik daje gwarancje nie

> wspominając o ASO !

> ps. oczywiście nie na "swoich " tanio kupie częściach z allegro

claps.gif dokladnie ;-) dlatego ja wybor czesci zostawilem w gestii mojego mechanika

Napisano

> Konkrety ?

60 kkm, lub 4 lata.

Takie są konkrety.

Przebiegi o jakich napisałeś to nie w tej marce i silniku. skromny.gif

Napisano

> kolego

> srał pies takiego mechanika

> ja swoje Doświadczenie mam i nie zamierzam opisywać takich farmazonów jak Ty piszesz więc to

> zostaw u Swojego zaufanego zakichanego mechanika

> jak chcesz dalej pisać pyskówkę na publicznym to pisz sobie ja się wyłączam....

Czy ja zacząłem od pyskówki ?

Nie będę się z Tobą kłócił bo oczywiście wiesz lepiej smile.gif

Fiat podaje 120kkm, myślisz że technolodzy Fiata się mylą i piszą głupoty ?

To że komuś strzelił pasek po 50-70kkm nic nie zmienia, zawsze możesz trafić na pasek z wadą, tyle fiatów 1,6 jeździ po drogach że kilka przypadków nie czyni reguły jak dla mnie.

Oczywiście że pasek nie wytrzyma 120kkm jeżeli rocznie robisz 10kkm, dlatego należy przestrzegać też czasu pomiędzy wymianami, ale naprawdę widziałem dużo marei/ bravo/ palio/ sien z przebiegami ok 130-150kkm na jednym pasku, jednak zrobione to było wszystko w 5-6 lat.

Dlaczego mechanicy mówią o wymianach co 60kkm ? Proste, trzeba bić na czymś kasę.

Napisano

> Dlaczego mechanicy mówią o wymianach co 60kkm ? Proste, trzeba bić na czymś kasę.

Fiat zaleca/zalecał kontrolę co 60 kkm, co jest jednoznaczne z wymianą.

Myślisz, że mechanicy nie mają na czym zarabiać ?

Po zerwaniu paska i naprawie głowicy można zarobić znacznie więcej niż na wymianie rozrządu.

Napisano

Sprawdzić to sprawdzić, a wymienić to wymienić jak dla mnie, tu masz jakiś zrzut z książki:

http://www.autocentrum.pl/paliosiena/instruk/19.htm

Przecież można go obejrzeć co 60kkm nie zrzucając, wystarczy zdjąć osłonę i obrócić silnikiem, oględziny wizualne wystarczą.

Jak widzisz co 60kkm masz sprawdzenie a co 120kkm wymianę.

Oczywiście każdy mechanik powie inaczej, inżynierowie projektujący silniki i samochody przecież się nie znają smile.gif

A co do tego czy mają na czym zarabiać to wyślę że mają, tylko remont silnika to już trzeba się narobić i na tym znać żeby nie spartolić, natomiast taka wymiana to już wystarczy kogoś przyuczyć, wymieni 2x pod nadzorem kogoś doświadczonego i będzie robił z zamkniętymi oczami, szybka robota na max 2h i 150-200 w kieszeni.

Napisano

> Sprawdzić to sprawdzić, a wymienić to wymienić jak dla mnie, tu masz jakiś zrzut z książki:

> http://www.autocentrum.pl/paliosiena/instruk/19.htm

> Przecież można go obejrzeć co 60kkm nie zrzucając, wystarczy zdjąć osłonę i obrócić silnikiem,

> oględziny wizualne wystarczą.

> Jak widzisz co 60kkm masz sprawdzenie a co 120kkm wymianę.

> Oczywiście każdy mechanik powie inaczej, inżynierowie projektujący silniki i samochody przecież się

> nie znają

> A co do tego czy mają na czym zarabiać to wyślę że mają, tylko remont silnika to już trzeba się

> narobić i na tym znać żeby nie spartolić, natomiast taka wymiana to już wystarczy kogoś

> przyuczyć, wymieni 2x pod nadzorem kogoś doświadczonego i będzie robił z zamkniętymi oczami,

> szybka robota na max 2h i 150-200 w kieszeni.

sprawdzenie paska wizualnie raczej nic nie da .... bo nic nie zobaczysz jeżeli mechanicznie się nigdzie nie uszkodził ... a jeżeli na tak małym forum jak to było kilka przypadków że komuś pasek strzelał to jednak o czymś mówi ....

Napisano

> sprawdzenie paska wizualnie raczej nic nie da .... bo nic nie zobaczysz jeżeli mechanicznie się

> nigdzie nie uszkodził ... a jeżeli na tak małym forum jak to było kilka przypadków że komuś

> pasek strzelał to jednak o czymś mówi ....

Dokładnie, do takich wniosków można by by dojść.

jeśli ktoś ma chociaż blade pojecie o silnikach grupy FIATa, to nie pisze takich pierdół. Ala wiedza internetowa, a wiedza praktyczna, to zupełnie dwie różne sprawy.

Napisano

> sprawdzenie paska wizualnie raczej nic nie da .... bo nic nie zobaczysz jeżeli mechanicznie się

> nigdzie nie uszkodził ... a jeżeli na tak małym forum jak to było kilka przypadków że komuś

GooFer0 - ale o czym to mówi ? Ile fiat wypuścił ogółem samochodów z silnikiem 16V ? Nie wiem czy są jakieś dane ale podejrzewam ze miliony.

No właśnie chodzi o uszkodzenia mechaniczne, każda zmiana którą zauważysz na pasku powinna kwalifikować go do wymiany, jeżeli nie ma zmian, nie jest popękany ani nie posiada innych wizualnych uszkodzeń to po co go wymieniać ? Niech w każdym dziale na tym forum dotyczącym Fiatów będzie kilka takich przypadków, to o czym to mówi ?

Po drugie, trzeba by znać dokładną przeszłość tych aut w których pękł pasek, żeby stwierdzić definitywnie że to wina paska a nie zaniedbanie właściciela (możliwe że poprzedniego).

> Dokładnie, do takich wniosków można by by dojść.

> jeśli ktoś ma chociaż blade pojecie o silnikach grupy FIATa, to nie pisze takich pierdół. Ala

> wiedza internetowa, a wiedza praktyczna, to zupełnie dwie różne sprawy.

Czyli twierdzisz że inżynierowie fiata posiadają tylko wiedzę internetową ? Proszę przestań, oczywiście Twój warsztat technologicznie wyprzedza laboratoria Fiata smile.gif

Napisano

Witam a ja polecam paski firmy contitech zakłądam je jako jedyne i zmieniam po 60 tyś km jak juz słychac napinacza stukanie jednak u mnie te przebiegi to w rok realizuje więc może to jest inaczej niż u innych z trwałością :-)

Napisano

> Witam a ja polecam paski firmy contitech zakłądam je jako jedyne i zmieniam po 60 tyś km jak juz

> słychac napinacza stukanie jednak u mnie te przebiegi to w rok realizuje więc może to jest

> inaczej niż u innych z trwałością :-)

Bardzo dobre paski i odpowiedni przebieg. wink.gif

Napisano

szkoda pisania

on i jego mechanik wiedzą najlepiej

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> KAŻDY przyzwoity i szanujący się mechanik daje gwarancje nie wspominając o ASO !

zgadza sie, ale nie na 20tys. skoro wszyscy wiedza, ze te paski lubią pękać, i trzeba je wymieniac przy ok 60 tys, to wątpie zeby ktokolwiek dał większą niż na 10 tys

ps. co tu duzo gadac. nie dalej jak 2 miesiące temu wymieniałem uszczelniacze półosi- kupiłem w aso ORYGINAŁY!, wczoraj przy wymianie kół patrze, a tam druszlak, dziur wiecej jak w serze szwajcarskim

to samo moze byc z paskami

Napisano

Witam... przy zakładaniu uszczelniaczy nie można tego robić na sucho... u mnie najzwyklejsze ze sklepu chodzą już 80 tysiąc, trzeba je po włożeniu na półośkę nasmarować czyli wlać trochę oleju i pokręcić wtedy wszystko będzie już dobrze w normalnej eksploatacji :-) pozdrawiam

Napisano

> GooFer0 - ale o czym to mówi ? Ile fiat wypuścił ogółem samochodów z silnikiem 16V ? Nie wiem czy

> są jakieś dane ale podejrzewam ze miliony.

> No właśnie chodzi o uszkodzenia mechaniczne, każda zmiana którą zauważysz na pasku powinna

> kwalifikować go do wymiany, jeżeli nie ma zmian, nie jest popękany ani nie posiada innych

> wizualnych uszkodzeń to po co go wymieniać ? Niech w każdym dziale na tym forum dotyczącym

> Fiatów będzie kilka takich przypadków, to o czym to mówi ?

> Po drugie, trzeba by znać dokładną przeszłość tych aut w których pękł pasek, żeby stwierdzić

> definitywnie że to wina paska a nie zaniedbanie właściciela (możliwe że poprzedniego).

> Czyli twierdzisz że inżynierowie fiata posiadają tylko wiedzę internetową ? Proszę przestań,

> oczywiście Twój warsztat technologicznie wyprzedza laboratoria Fiata

mowie ci o tym ze wizualnie stan paska ci nic nie powie 10 letni pasek po dużym przebiegu moze wygladac tak samo jak roczny.po małym.

Fakt trzeba by tu przesledzic liczbe peknietych pasków oryginalnych tych co wyjechały z fabryki, bo wiadomo zamienniki moga nie miec takiej wytrzymałości co nie zmienia faktu że dużo osób miało pecha z pękającym paskiem ...

a co do inż. fiata każdemu może się zdarzyć jakiś babol .. jak choć silnik fiata 2.4 R5 benzyna ...

Napisano

tak apropo silnika, bo widzialem tez silniki nowe do róznych marek. Ciekaw jestem czy do sieny da rade kupic nówke hmm.gif

Napisano

przeciez tam cały czas jest olej, wiec nie rozumiem, po co smarowac przy zakładaniu?

Napisano

jest cały czas olej ale pierwsze obroty uszczelniacz chodzi na sucho.. więc zrób jak mówię i będzie spokój z uszczelniaczami.. ja ten temat przerabiałem już w paru sienach. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.