Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtry filtron jakość komuś coś latało

Featured Replies

Napisano

Witam co sądzicie o filtrze oleju op 545 bo zastawiam się czy kupować z filtrona?

A i czym sie różni 545 od 545/2? .

Słyszałem że komuś coś latało w filtrze i nie miał ciśnienia oleju, bo lampka sie świeciła może uszczelka co sądzice o wykonaniu? zakładać filtrony polskie czy odstawiają lewiznę? .

Napisano

zakładać

temat wielokrotnie wałkowany

mam już któryś z kolei filtr filtrona i nie mam z nimi problemu

Napisano

> zakładać

> temat wielokrotnie wałkowany

> mam już któryś z kolei filtr filtrona i nie mam z nimi problemu

potwierdzam ok.gif

Napisano
  • Autor

czym sie różni 545 od 545/2?

Napisano

też mam filtrona i mogę w 100% polecić.

Napisano

a google boli... mają różne rozmiary, więc nie są zamienne... koniec tematu

Napisano
  • Autor

Na wymairy już patrzałem są minimalnie inne ale czy jeszcze czymś? 545 od545/2

Napisano

a czym więcej mogą się różnić filtry, to ich podstawowe parametry... jak są inne to są różne filtry pomimo podobnej nazwy

Napisano

ja bym wzial filtrona bo to polskie przeciez jest latalo to moze ktos zlego oleju zalal albo cos i uszczelke wypalilo i lecial mu olej na silnik albo zawor mial felerny ogolnie filtron dobra firma nic sie nie dzieje i bez roznicy jaki kupisz musi miec odpowiedni gwint pozdrawiam

zlosnik.gif

Napisano

> Na wymairy już patrzałem są minimalnie inne ale czy jeszcze czymś? 545 od545/2

OP 545:

op545.jpg

P 545/2:

op5452.jpg

Napisano
  • Autor

ok wszystko wiem na bosha nie warto przepłacać.

Co sądzicie o oleju, mobil 10w40 semi leje taki lać dalej 98 kkm? .

Napisano

lej taki na jaki Cię stać... bo poza komfortem psychicznym nic nie odczujesz

ale o tej samej specyfikacji czyli semi 10W40

ja ostatnio kupowałem na rafinerii ich produkt, czyli Orlena i dałem 50 zł za 4 litry... nie zauważyłem niczego niepozytywnego w zachowaniu auta

Napisano

> ok wszystko wiem na bosha nie warto przepłacać.

> Co sądzicie o oleju, mobil 10w40 semi leje taki lać dalej 98 kkm? .

FIRE pojedzie na oleju rzepakowym nawet zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

ja mam akurat w sklepie 4l mobila za 65zł a o wiele lepszy niż lotos ta sama cena .

Napisano

> ja mam akurat w sklepie 4l mobila za 65zł a o wiele lepszy niż lotos ta sama cena .

o ile lepszy?

Napisano

> ja mam akurat w sklepie 4l mobila za 65zł a o wiele lepszy niż lotos ta sama cena .

cena dobra... ale kłóciłbym się nad różnicą w jakości... i odczuwaniem tego w silniku fire, tak jak napisał kolega wyżej... te silniki nawet na oleju rzepakowym pojadą (metafora taka)

druga sprawa to jakie przebiegi roczne robisz?? ja olej zmieniam 2-3 razy w roku... i każdy jak wylewam jest czarny... więc co to za różnica dla silnika... przebieg mam ponad 130 kkm

Napisano

> napisał kolega wyżej... te silniki nawet na oleju rzepakowym pojadą (metafora taka)

Taa, może od razu na mazucie spineyes.gif

Napisano

> o ile lepszy?

o 11, 45 procenta.

Napisano
  • Autor

Lepszy o 1 klasę api od lotosa, wiadomo różnicy nie robi zeby.GIF

Ale jeśli jest to produkt z UK a z PL to kto nie woli zagranicznego jeśli ta sama cena .

Napisano

> Lepszy o 1 klasę api od lotosa, wiadomo różnicy nie robi

> Ale jeśli jest to produkt z UK a z PL to kto nie woli zagranicznego jeśli ta sama cena .

Ja.

Brałbym polski nawet jak by był nieco droższy.

Jeśli poprawi Ci to samopoczucie to bierz ten "lepszy"/zagraniczny i tak buda Ci zgnije pewnie ze 2x szybciej niż się silnik zużyje na jakimkolwiek oleju dostępnym na rynku tongue.gif

Napisano
  • Autor

A buda nie jest zła 3 bańki tylko na 1 drzwiach pozatym ok. a silniczek też nie do zdarcia 98kkm i największa wymiana tylko to uszczelka klawiatury i uszczelniacz koła rozrządu zeby.GIF .

Ale kupię jednak ten mobil . wink.gif

Napisano

> ja bym wzial filtrona bo to polskie przeciez jest latalo to moze ktos zlego oleju zalal albo cos i

> uszczelke wypalilo i lecial mu olej na silnik albo zawor mial felerny ogolnie filtron dobra

> firma nic sie nie dzieje i bez roznicy jaki kupisz musi miec odpowiedni gwint pozdrawiam

Wlozyles kiedys kilka tysiecy zlotych w remont silnika? Siedziales nad tym przez dlugi czas?

Rozbierales caly dol silnika 2 razy pod rzad bo cisnienia nie bylo?

To zdajesz sobie sprawe jak bardzo wkur..a fakt, ze w NOWYM filtrze Filtrona zawory przelewowy i przeciwzwrotny nie dzialaja i cisnienia nie ma. To teraz sobie wyobraz co jest gdy sa to DWA FILTRY POD RZAD.

Naturalnie zdajesz sobie sprawe co sie stanie z silnikiem gdy straci cisnienie w czasie jazdy, prawda?

Kogos kto moze kupic uzywany silnik za pincset zeta to pewnie ryba. Tych ktorzy wlozyli silnik rownowartosc kilku fiatow unbo juz pewnie nie. A to czy produkuja go Polacy, Szwedzi czy Indianie to mnie juz wali - liczy sie tylko jakosc produktu a nie kraj pochodzenia.

Napisano

> Co sądzicie o oleju, mobil 10w40 semi leje taki lać dalej 98 kkm? .

Mialem taki w Uno. Nie polecam, odradzam. Po troche szybszej jezdzie olej robil sie jak woda i pomimo prawiodlowego stanu oleju mrugala kontrolka cisnienia w zakretach.

Napisano

Ja używam i "zużyłem" już parę tych filtrów i jakoś nigdy nie zdarzyło się to o czym piszesz.

Znam przypadek, że ktoś założył świece NGK (niby dobra firma) w świeżo wyremontowanym silniku, jedna się rozsypała i zdemolowała cylinder. Nic dziwnego, że taka osoba będzie omijać tą firmę szerokim łukiem icon_rolleyes.gif

Napisano

> A buda nie jest zła 3 bańki tylko na 1 drzwiach pozatym ok.

czyli ruda już dawno się zagnieździła wewnątrz i masz po drzwiach

do zobaczyska za parę lat z firanką zamiast drzwi

Napisano
  • Autor

> czyli ruda już dawno się zagnieździła wewnątrz i masz po drzwiach

> do zobaczyska za parę lat z firanką zamiast drzwi

A to akurat od środka zabezpieczyłem a na lakier wosk zeby.GIF

Zamiast firanek a8 lub e66 a Uno dojazd roboty ;D

Napisano

> Witam co sądzicie o filtrze oleju op 545 bo zastawiam się czy kupować z filtrona?

> A i czym sie różni 545 od 545/2? .

> Słyszałem że komuś coś latało w filtrze i nie miał ciśnienia oleju, bo lampka sie świeciła może

> uszczelka co sądzice o wykonaniu? zakładać filtrony polskie czy odstawiają lewiznę? .

Zmienialem miesiac temu na OP 545 i ladnie wszystko smiga smile.gif Nie ma problemu. Za to mam gdzies wyciek oleju :/ musze go zlokalizowac.

Napisano

Z tego co zauważyłem to różnica w cenie jest groszowa. U mnie w sklepie ostatnio mieli tylko Boscha i zapłaciłem chyba dychę.

Co do oleju to zdaję się że wszystkie oleje, które spełniają jakieś podstawowe normy będą się nadawać. Oczywiście w tej konkretnej specyfikacji. Ja ostatnio wlałem dokładnie taki olej jak Ty zamierzasz (Mobil2000 semi 10W40, zmiana z syntetyka Mobil1 5W50) i z silnikiem wszystko jest ok.

Napisano
  • Autor

Będe lał mobila a tera mam lotosa, mobil kupiłem bo niby produkowany w szwecji czy belgii nie wiem dokładnie także jeśli jest cena ta sama to wolę zagraniczny wink.gif.

W sc mam mobil też a wcześniej był lotos na mobilu wydaje mi się troszku płynniejsza, cichsza praca na zimnym silniku.

Olej już mam filtr też jutro będe wymieniał imbus na korek miski to 12 nie? 1,0 fre pl .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.