Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece NGK - przerwa między elektrodami.

Featured Replies

Napisano

Jak jest fabryczna przerwa między elektrodami w BKR6E-11?, bo mi kretyni wkręcili tak jak były w pudełku sciana.gif i nie wiem - olać czy mordować się z wykręcaniem i ustawianiem szczeliny?

Napisano

> Jak jest fabryczna przerwa między elektrodami w BKR6E-11?, bo mi kretyni wkręcili tak jak były w

> pudełku i nie wiem - olać czy mordować się z wykręcaniem i ustawianiem szczeliny?

Mają 1,1 mm - czyli tyle, ile fabryka "dała". Świece mechanik wymieniał, tak? Jeżeli nie zażyczyłeś sobie skrócenia przerwy, to nie rozumiem dlaczego teraz go obrażasz facepalm.gif Wina raczej jest po Twojej stronie. Skracanie przerwy na świecy nie jest przecież standardową procedurą przy wymianie świec.

Napisano
  • Autor

> Mają 1,1 mm - czyli tyle, ile fabryka "dała".

Właśnie o to mi chodzi ile fabryka dała? Do tej pory standardem była przerwa 0,7 ustawiana przez niemal wszystkie fabryki i zawsze przy wkręcaniu ustawiałem sobie wymagane 1,2mm. Tym razem kupiłem świece "z wymianą" i nie zdążyłem zapłacić a świece były wymienione przez "młodego" tak jak wyciągnął z pudełka. W domu uświadomiłem sobie błąd niedopilnowania tematu i panic.gifgrinser006.gif, tym bardziej że mam wrażenie jak by silnik po wymianie zrobił się "gumowy", chociaż kopa ma jak zawsze.

Jak mówisz, że NGK ustawia przerwę w świecach dla 16V na 1,1, to O.K.

Napisano

Tak, tam jest 1,1 mm, dokładnie tyle ile ma być w Lanosach 16V. Nie wiem co za świece wcześniej kupowałeś, że miałeś przerwę 0,7 mm... Przecież nawet dla silników 8-zaworowych w Lanosach świece powinny mieć 0,9 mm.

Napisano

Jak coś zmieniałeś w kupowanych świecach to znaczy że były źle dobrane. Teraz juz nie ustawiasz przerwy, wszystko masz gotowe do wkręcenia.

Napisano

> Jak coś zmieniałeś w kupowanych świecach to znaczy że były źle dobrane. Teraz juz nie ustawiasz

> przerwy, wszystko masz gotowe do wkręcenia.

I tak zawsze znajdzie się "poprawiacz". A mniejsza przerwa co najwyżej ułatwi pracę cewce zapłonowej, w przeciwieństwie do większej.

Napisano

> Jak jest fabryczna przerwa między elektrodami w BKR6E-11?, bo mi kretyni wkręcili tak jak były w

> pudełku i nie wiem - olać czy mordować się z wykręcaniem i ustawianiem szczeliny?

0.11. Jak nie możesz wykręcić to odpal silnik żeby się trochę zagrzał. Zwykle pomaga.

Napisano

zależy w jakim aucie zlosnik.gif

Napisano

> Skracanie przerwy na świecy nie jest przecież standardową procedurą przy

> wymianie świec.

bzdury waćpan piszesz, oczywistym jest że przy każdej wymianie świec należy ustawić przerwę na taką jaką życzy sobie producent danego samochodu zlosnik.gif

Napisano

> Jak coś zmieniałeś w kupowanych świecach to znaczy że były źle dobrane. Teraz juz nie ustawiasz

> przerwy, wszystko masz gotowe do wkręcenia.

weź sobie szczelinomierz do łąpy i sprawdź w praktyce swoja teorię że szczelina jest poprawnie fabrycznie ustawiona ok.gifhehe.gif

Napisano

> weź sobie szczelinomierz do łąpy i sprawdź w praktyce swoja teorię że szczelina jest poprawnie

> fabrycznie ustawiona

nie mam co brać, nikt nigdzie nie sugeruje zmiany szczeliny i przy ewentualnej reklamacji taka regulacja powoduje automatyczne odrzucenie reklamacji.

Jeżeli miałoby się regulowac to po co w ofercie byłyby 2-3 identyczne świece różniące się szczeliną?

Napisano

bzdury waćpan piszesz zlosnik.gif

Pokaż mi w katalogach jakiegokolwiek producenta świec że to sugeruje

Napisano

> bzdury waćpan piszesz

> Pokaż mi w katalogach jakiegokolwiek producenta świec że to sugeruje

producent sugeruje... ale Twoja sprawa czy sprawdzisz czy nie po zakupie czy jest taka jak ma być hehe.gifzlosnik.gif

ja sprawdziłem i od tej pory ustawiam zlosnik.gif

Napisano

> nie mam co brać, nikt nigdzie nie sugeruje zmiany szczeliny i przy ewentualnej reklamacji taka

ok, skoro nie masz zamiaru sprawdzać no to cóż ja mogę poradzić na to że lubisz jeździć ze świecami o różnych szczelinach zlosnik.gif

Napisano

> ja sprawdziłem i od tej pory ustawiam

wolna wola cool.gif

Napisano

> wolna wola

palacz.gif

Napisano
  • Autor

> producent sugeruje... ale Twoja sprawa czy sprawdzisz czy nie po zakupie czy jest taka jak ma być

> ja sprawdziłem i od tej pory ustawiam

Właśnie o to mi trochę chodziło - rzeczową dyskusję na temat szczeliny w świecach ustawianej przez producenta i zalecanej dla danego samochodu. Ja do tej pory kupowałem świece Iskra, Champion, Beru i zawsze miały szczelinę w granicach 0,7mm, czyli "stary standard", nawet te ewidentnie dedykowane do silników 16V z DIS i zapłonem elektronicznym (mały klucz). Już do Poloneza musiałem sam ustawić wymagane 1,2mm szczelinomierzem. W sobotę podjadę do przywarsztatowego sklepu gdzie kupiłem NGK i osobiście sprawdzę szczeline w nowej świecy.

Napisano

> Właśnie o to mi trochę chodziło - rzeczową dyskusję na temat szczeliny w świecach ustawianej przez

> producenta i zalecanej dla danego samochodu. Ja do tej pory kupowałem świece Iskra, Champion,

> Beru i zawsze miały szczelinę w granicach 0,7mm, czyli "stary standard", nawet te ewidentnie

> dedykowane do silników 16V z DIS i zapłonem elektronicznym (mały klucz). Już do Poloneza

> musiałem sam ustawić wymagane 1,2mm szczelinomierzem. W sobotę podjadę do przywarsztatowego

> sklepu gdzie kupiłem NGK i osobiście sprawdzę szczeline w nowej świecy.

W świecy o oznaczeniu które podałeś, fabryczna przerwa to 11mm ( stąd -11 w symbolu).

Napisano

1,1 mm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.