Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

renowacja Garbusa

Featured Replies

Napisano

Witajcie, droga taka zabawa by była. Otóż mej lubej marzy się taki pojazd, myślałem kupić coś do renowacji i przez zimę do wiosny zrobić. Oczywiście również łącznie z przemalowaniem na kanarkowy żółty

Napisano

Wszystko zalezy od tego jaki zakres ma obejmwoac ta renowacja, ale jesli chcesz zrobic samochod dla siebie no limits, to musisz liczyc sie z kosztami rzedu 15-20kzl. Chyba ze masz na mysli doprowadzenie do stanu uzywalnosci to wtedy jakeis 2 do 5kzl.

Napisano
  • Autor

mam na myśli stan używalności.. nie chce z niego zrobić błyszczącego wozidła na jeszcze bardziej błyszczących felgach... tylko mały prezencik lubej... kupienie gotowego garbusa mija się z celem... chyba...

a tak to przemalowanie na kanarkowy żółty, i tak aby auto przejechało przegląd i nie było zniszczone w środku

Napisano

> mam na myśli stan używalności.. nie chce z niego zrobić błyszczącego wozidła na jeszcze bardziej

> błyszczących felgach... tylko mały prezencik lubej... kupienie gotowego garbusa mija się z

> celem... chyba...

> a tak to przemalowanie na kanarkowy żółty, i tak aby auto przejechało przegląd i nie było

> zniszczone w środku

Życzę powodzenia w szukaniu, grunt to znależć dobrą bazę.

Napisano

> mam na myśli stan używalności.. nie chce z niego zrobić błyszczącego wozidła na jeszcze bardziej

> błyszczących felgach... tylko mały prezencik lubej... kupienie gotowego garbusa mija się z

> celem... chyba...

> a tak to przemalowanie na kanarkowy żółty, i tak aby auto przejechało przegląd i nie było

> zniszczone w środku

Np. taki, na oko nie wymaga wkładu finansowego

Napisano

> Np. taki, na oko nie wymaga wkładu finansowego

czy mi sie wydaje czy tam jest mcpherson?

Napisano
  • Autor

> Np. taki, na oko nie wymaga wkładu finansowego

no nie wymaga... ale jest jeden wymóg, autko musi być lub zrobione być na kanarkowy żółty ;p

no i chciałbym w nim nieco grzebnąć, tak dla sportu...

Napisano

> no nie wymaga... ale jest jeden wymóg, autko musi być lub zrobione być na kanarkowy żółty ;p

> no i chciałbym w nim nieco grzebnąć, tak dla sportu...

No ale nikt Ci nie zabroni tego zrobić. Lepiej kupić dobrą bazę i powoli sobie dłubać, niż przecenić swoje możliwości i szrota. Auto na pewno musiałbyś rozebrać, wypiaskować, naprawy blacharskie, lakierowanie, potem złożenie do kupy z wymianą/naprawą tego co trzeba. Moim zdaniem tamten garbusik to fajna sztuka za nie kosmiczne pieniądze smile.gif

Napisano

Prace trwały 2lata.Części blacharskie i wszystko co można było robiłem w pracy (Stoczni) wiec dużo zaoszczędziłem.

Garbus to była jedna wielka korozja.Jak chcesz zrobić porządnie to musisz się uzbroić w cierpliwość i DUZO czasu.

Gdzieś mam zdjecia jak go przywiozłem ale nie mogę znaleźć.

Auto sprzedałem 4lata temu za 14tys.

garb1.jpg

garb2.jpg

garb3.jpg

.

Napisano

> Prace trwały 2lata.Części blacharskie i wszystko co można było robiłem w pracy (Stoczni) wiec dużo

> zaoszczędziłem.

> Garbus to była jedna wielka korozja.Jak chcesz zrobić porządnie to musisz się uzbroić w

> cierpliwość i DUZO czasu.

> Gdzieś mam zdjecia jak go przywiozłem ale nie mogę znaleźć.

> Auto sprzedałem 4lata temu za 14tys.

> .

świetny waytogo.gif

Napisano

> czy mi sie wydaje czy tam jest mcpherson?

W tym roczniku raczej nie powinien. Od 1970 zdaje się wprowadzili McPhersona.

Napisano
O kurde, świetny. Daj parę fotek jeszcze... smile.gifsmile.gifsmile.gif
Napisano

> O kurde, świetny. Daj parę fotek jeszcze...

Wszystkie foty mam na innym dysku.Jak będę miał chwile to poszukam z całej renowacji.

Garbus miał elek.fotele z audi elek.szyby.

garbuswoda.jpg

Napisano

> W tym roczniku raczej nie powinien. Od 1970 zdaje się wprowadzili McPhersona.

To jest 1302 = MP i płaska szyba

1303 = MP i panoramiczna szyba

1200 = płaska szyba i drążki skrętne

Garby na MP miały wadę, którą ZTCP było rdzewienie ściany grodziowej; syf z pod przednich kół leciał prosto na nią. W garbach na drążkach. nie było tego problemu, ale lubiły się zapiekać. Trzeba je było regularnie smarować, nawet co 6 m-cy.

Miałem 1200 na krzyżakach, przeprowadziłem na nim kompleksową renowację ze zmianą koloru z czarnego na granatowy metalik i wymieniłem całe wnętrze (beż).

Czarny z prawym dolnym rogu zdjęcia (Gniezno) - proszę nie krytykować kolorystyki, takiego kupiłem.

284316900-1.jpg

Po renowacji (Sztum)

284316900-2.jpg

I jeszcze jedno

284316900-3.jpg

post-3756-14352510167937_thumb.jpg

Napisano

> Witajcie, droga taka zabawa by była. Otóż mej lubej marzy się taki pojazd, myślałem kupić coś do

> renowacji i przez zimę do wiosny zrobić. Oczywiście również łącznie z przemalowaniem na

> kanarkowy żółty

Samochód jest zacny i b.trwały mechanicznie. Niestety blacha nie jest jego mocną stroną.

Niektóre części są kosmicznie drogie, a nawet jak je wymienisz nie masz gwarancji że będą działać. I jeszcze jedno: to nie są samochody na zimę. Mają b.mało wydajne ogrzewanie na przednią szybę, które w przypadku najdrobniejszej nieszczelności w wydechu puszcza do kabiny spaliny (przez nagrzewnice idą rury wydechowe).

Kolejnym "-" jest poprowadzenie kanałów grzewczych w progach; wilgoć i ciepło sprzyja ich korodowaniu.

Ogromnym plusem jest prostota budowy i b.elastyczny silnik - miałem 1200 34KM i pięknie jeździł w dolnych zakresach obrotów. Prędkość na trasie w okolicach 100km/h nie stanowiła problemu. Samochodem pojechałem w 5osób nad morze, jeździłem do Szczyrku na narty i sprawował się wyśmienicie.

Napisano

A widzisz a dzisiaj w Katowicach w jednym centrum handlowym stał na pasażu biały Garbi zlosnik.gif Moja to się zakochała palacz.gif

Napisano

> myślałem kupić coś do

> renowacji i przez zimę do wiosny zrobić. Oczywiście również łącznie z przemalowaniem na

> kanarkowy żółty

Odpowiem tak : NIE MA SZNS !!!!!!! zeby zrobić to przez zimę (samemu) , chyba że masz nieograniczony budżet , i zajmujesz się tylko renowacją "garba".

Już kiedyś pisałem na PMIHM jak to restaurowałem swojego "gebelsa "(1200 z 61 r) i powiem tak - nigdy wiecej. Satysfakcja owszem jest , ale nie ma cię w domu i nie masz kasy na nic poza gratami go garbusa hehe.gif. Poza tym sam wszystkiego nie zrobisz , więc jeszcze dochodzą usługi specjalistów.

Zresztą garbus dla kobiety .. hmm.gif to chyba nie najlepszy pomysł, jak każdy stary samochód ma swoje narowy , i czasem może nie chcieć współpracować- w najmniej oczekiwanym momencie hehe.gif

Napisano

> Kolejnym "-" jest poprowadzenie kanałów grzewczych w progach; wilgoć i ciepło sprzyja ich

> korodowaniu.

Te zardzewiałe metalowe w progach zastąpiłem rurą od zelmera hehe.gif - dawało radę ok.gif

> Ogromnym plusem jest prostota budowy i b.elastyczny silnik - miałem 1200 34KM i pięknie jeździł

Zgdzam się w 100 % - tylko ze mój miał zajawy i czasem mówił NIE i C..J ! foch.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.