Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Suszenie bez zatrzymania

Featured Replies

Napisano

Witam! Jechałem dziś ze znajomym jego nowym samochodem i jak to zazwyczaj bywa chciał sprawdzić jego przyspieszenie (w granicach rozsądku - do 100 km/h), droga prosta, równa ale teren zabudowany. No i mijając nieoznakowany samochód (bodajże Fiat Brava/Bravo) zauważyłem wystającą z niego rękę trzymającą suszarkę. Prędkość tak jak mówiłem zbliżona do 100 km/h (+/- 10 km/h). I teraz pytanie: jeśli to była suszarka i został dokonany pomiar (ewidentne przekroczenie prędkości) to dlaczego nie zostaliśmy zatrzymani ? Żadnego błysku nie zauważyłem więc raczej fotoradaru tam nie było. Dodam, że jechaliśmy jeszcze później tą drogą dobre parę kilometrów i żaden patrol nas nie zatrzymał. Czego się można spodziewać w takiej sytuacji ? Zignorować czy się przejmować? wink.gif

Napisano

Nie rozumiem - czym tu się stresować?

Najwyżej można stracić 500 zł i 10 punktów.

Kasa straszna nie jest, a przy naszym limicie to i te 10 punktów nie jest niczym zastraszającym...

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem - czym tu się stresować?

> Najwyżej można stracić 500 zł i 10 punktów.

> Kasa straszna nie jest, a przy naszym limicie to i te 10 punktów nie jest niczym zastraszającym...

Chodzi o sam fakt wink.gif

Napisano

> Nie rozumiem - czym tu się stresować?

> Najwyżej można stracić 500 zł i 10 punktów.

> Kasa straszna nie jest, a przy naszym limicie to i te 10 punktów nie jest niczym zastraszającym...

blagam.gif

Napisano

> Witam! Jechałem dziś ze znajomym jego nowym samochodem i jak to zazwyczaj bywa chciał sprawdzić

> jego przyspieszenie (w granicach rozsądku - do 100 km/h), droga prosta, równa ale teren

> zabudowany. No i mijając nieoznakowany samochód (bodajże Fiat Brava/Bravo) zauważyłem

> wystającą z niego rękę trzymającą suszarkę. Prędkość tak jak mówiłem zbliżona do 100 km/h (+/-

> 10 km/h). I teraz pytanie: jeśli to była suszarka i został dokonany pomiar (ewidentne

> przekroczenie prędkości) to dlaczego nie zostaliśmy zatrzymani ? Żadnego błysku nie zauważyłem

> więc raczej fotoradaru tam nie było. Dodam, że jechaliśmy jeszcze później tą drogą dobre parę

> kilometrów i żaden patrol nas nie zatrzymał. Czego się można spodziewać w takiej sytuacji ?

> Zignorować czy się przejmować?

grinser006.gifnono.gif

I pomyśleć, ,że okolicy masz średnicówkę i A4.

Za 100km/h w zabudowanym słusznie należy sie spotkanie z policial.gif

Napisano
  • Autor

> I pomyśleć, ,że okolicy masz średnicówkę i A4.

> Za 100km/h w zabudowanym słusznie należy sie spotkanie z

Nie zostaliśmy zatrzymani blush.gif

Napisano

Olac.

Co to w ogole ma byc, ze wystaje lizak z okna samochodu. Samochod raczej nie ma prawa Cie zatrzymac grinser006.gif Policjant zatrzymujacy musi byc widoczny. Na moje to chcieli Was zatrzymac ale albo sie zagapil i nie zdazyl albo po prostu liczyl, ze sami sie zatrzymacie i w efekcie odpuscil temat.

Napisano

> Olac.

> Co to w ogole ma byc, ze wystaje lizak z okna samochodu.

przeczytaj jeszcze raz pierwszy post

przez okno była wystawiona suszarka wink.gif

Napisano
  • Autor

> Olac.

> Co to w ogole ma byc, ze wystaje lizak z okna samochodu. Samochod raczej nie ma prawa Cie zatrzymac

> Policjant zatrzymujacy musi byc widoczny. Na moje to chcieli Was zatrzymac ale albo sie

> zagapil i nie zdazyl albo po prostu liczyl, ze sami sie zatrzymacie i w efekcie odpuscil

> temat.

Nie, nie, nie wink.gif na miejscu pasażera siedział koleś i wystawił "suszarke" a nie lizak wink.gif spoglądając w lusterko nawet nie wysiadł po naszym przejeździe tylko schował suszarke wink.gif

Napisano
  • Autor

> przeczytaj jeszcze raz pierwszy post

> przez okno była wystawiona suszarka

Oczywiście mowa tutaj o samochodzie cywilnym, a dokładniej o Fiacie Bravo/Brava (o TAKIM tylko w innym kolorze). Brak jakichkolwiek poszlak że mógłby to być radiowóz wink.gif

Napisano

> Oczywiście mowa tutaj o samochodzie cywilnym, a dokładniej o Fiacie Bravo/Brava (o TAKIM tylko w

> innym kolorze). Brak jakichkolwiek poszlak że mógłby to być radiowóz

z tego co kojarzę, policjant w miescie może zatrzymac cie nieoznakowanym pojazdem, nie musi byc ubrany w mundur jedynie musi zatrzymać cie przy pomocy lizaka lub sygnału swietlnego i musi miec w widocznym miejscu umieszczona legitymacje słuzbowa

Napisano
  • Autor

> z tego co kojarzę, policjant w miescie może zatrzymac cie nieoznakowanym pojazdem, nie musi byc

> ubrany w mundur jedynie musi zatrzymać cie przy pomocy lizaka lub sygnału swietlnego i musi

> miec w widocznym miejscu umieszczona legitymacje słuzbowa

Tak, wiem smile.gif ale nie było nawet próby zatrzymania crazy.gif

Napisano

> Tak, wiem ale nie było nawet próby zatrzymania

to zapomnij o sytuacji

Napisano

> przeczytaj jeszcze raz pierwszy post

> przez okno była wystawiona suszarka

No to tym bardziej zadnego powodu do zatrzymania. Jechac dalej i olac.

Napisano

> Chodzi o sam fakt

OK fakt faktem.

Chciałem tylko zaznaczyć, że w mojej opinii obecny taryfikator jest śmieszny.

Niech zmniejszą liczbę max. punktów karnych do kilkunastu, kwoty mandatów podniosą kilkukrotnie i będzie się jeździło spokojniej zlosnik.gif

Sam przyznaj, że gdyby znajomy miał zapłacić za takie przekroczenie nie 500, a np. 5000 zł to raczej pytanie zupełnie by się tu nie pojawiło... zlosnik.gif

Napisano

dej se spokoj smile.gif Ostatnio palkarnia machal do mnie reka tak jak sie macha na stopa hehe.gif Sory nie bylo mi po drodze zatrzymywac niewiem.gif

Napisano

> Olac.

> Co to w ogole ma byc, ze wystaje lizak z okna samochodu. Samochod raczej nie ma prawa Cie zatrzymac

> Policjant zatrzymujacy musi byc widoczny.

facepalm.giffacepalm.gif

Napisano

Suszarki mają homologacje na pomiary stacjonarne. W czasie jazdy to sobie nimi mozna pomachac na powitanie biglaugh.gif

Napisano

A co?? Jedziesz sobie i nagle z zaparkowanego przy drodze CYWILNEGO samochodu ktos po prostu wystawia lizak a ty masz sie zaraz zatrzymywac?? Bez jaj...

Napisano

> A co?? Jedziesz sobie i nagle z zaparkowanego przy drodze CYWILNEGO samochodu ktos po prostu

> wystawia lizak a ty masz sie zaraz zatrzymywac?? Bez jaj...

zanim zaczniesz pisac głupoty to poczytaj kodeks drogowy w którym jasno pisze, ze nieumundurowany policjant ma prawo zatrzymywac do kontroli w terenie zabudowanym przez całą dobe. Nie masz obowiazku zatrzymania sie poza terenem zabudowanym w nocy ale masz obowiazek poinformowac o tym najbliższa jednostke policji.

Napisano

> zanim zaczniesz pisac głupoty to poczytaj kodeks drogowy w którym jasno pisze, ze nieumundurowany

> policjant ma prawo zatrzymywac do kontroli w terenie zabudowanym przez całą dobe. Nie masz

> obowiazku zatrzymania sie poza terenem zabudowanym w nocy ale masz obowiazek poinformowac o

> tym najbliższa jednostke policji.

w przypadku obszaru zabudowanego powinieneś się zatrzymać ale jeżeli nie jestes pewien co do prawdziwości zatrzymującego również jedziesz prosto na komisariat wink.gif

Napisano

Skoro to była suszarka to zdjęcia nie mogą przesłać devil.gif

Ja bym się nie przejmował zlosnik.gif

Napisano

Jeśli policjant nie zatrzymał, tylko wystawił rękę z samą suszarką to powinien się zatrzymać?

Napisano

> zanim zaczniesz pisac głupoty to poczytaj kodeks drogowy w którym jasno pisze, ze nieumundurowany

> policjant ma prawo zatrzymywac do kontroli w terenie zabudowanym przez całą dobe.

Tak ale niech laskawie ruszy d... i autentycznie zatrzyma. A nie raczka przez okno stojacego na poboczu samochodu. Wiec sam nie gadaj glupot...

Napisano

> Suszarki mają homologacje na pomiary stacjonarne. W czasie jazdy to sobie nimi mozna pomachac na

> powitanie

dajesz sobie obciąć jaja, że z laserami jest tak samo ? zlosnik.gif

Napisano

> Suszarki mają homologacje na pomiary stacjonarne. W czasie jazdy to sobie nimi mozna pomachac na

> powitanie

ISKRA też?

Napisano

będzxiesz na tvn turbo kolego, mierzyli prędkosć jazdy po mieście chodzi o absurd 50 km/h w miesice ktory każdy olewa niedawno była wawka i mieli badać inne rojony polski

Napisano

> dej se spokoj Ostatnio palkarnia machal do mnie reka tak jak sie macha na stopa Sory nie bylo mi

> po drodze zatrzymywac

Gdzie i od kogo kupiłeś prawo jazdy ?

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI

z dnia 31 lipca 2002 r.

w sprawie znaków i sygnałów drogowych

(Dz. U. z dnia 12 października 2002 r.).

Quote:

§ 109. 1. Sygnał oznaczający nakaz zatrzymania pojazdu jest dawany:

1) w warunkach dostatecznej widoczności - tarczą do zatrzymywania pojazdów,

2) w warunkach niedostatecznej widoczności - tarczą do zatrzymywania pojazdów ze światłem odblaskowym lub światłem czerwonym albo latarką ze światłem czerwonym.

2. Tarcza do zatrzymywania pojazdów, o której mowa w ust. 1, ma kształt czerwonego koła z białym obrzeżem.

3.
Umundurowany policjant, inspektor Inspekcji Transportu Drogowego, żołnierz Żandarmerii Wojskowej i żołnierz wojskowych organów porządkowych mogą w warunkach dostatecznej widoczności dawać sygnał do zatrzymania pojazdu
samą ręką
.

4. Osoby nadzorujące bezpieczne przejście dzieci przez jezdnię dają sygnał do zatrzymania pojazdu przez uniesienie w górę kwadratowej tarczy barwy żółtej ze znakiem B-20 z żółtym napisem i obrzeżem.

I teraz tak (do wyboru - sam podkreśl właściwe)

1, nie jaraj już tego świństwa, bo głupoty po nim opowiadasz i kompromitujesz się.

2. takie bzdury to możesz opowiadać kolegom z podwórka

3. miałeś od... (dużo) więcej szczęścia niż rozumu, bo jeżeli tak faktycznie było i nie zatrzymałeś się, to policjant mógłby Ci wykręcić niezłą aferę z odebraniem uprawnień włącznie.

Napisano

> Tak ale niech laskawie ruszy d... i autentycznie zatrzyma. A nie raczka przez okno stojacego na

> poboczu samochodu. Wiec sam nie gadaj glupot...

Niestety - w razie konfliktu to racja będzie po stronie Policji.

Napisano

Istnieja już radary sprzężone z fotoplastikonem - możliwe jest (ale lojalnie uprzedzam - NIE SŁYSZAŁEM O TAKIM PRZYPADKU!), że dostaniesz odpowiednią korespondencję.

Napisano

> Gdzie i od kogo kupiłeś prawo jazdy ?

nie interesuj sie

rozporzadzenia mswia to wisz... hehe.gif

> I teraz tak (do wyboru - sam podkreśl właściwe)

> 1, nie jaraj już tego świństwa, bo głupoty po nim opowiadasz i kompromitujesz się.

zgadnij co z tym zrobie wink.gif

> 2. takie bzdury to możesz opowiadać kolegom z podwórka

a gdzie jestem ? wink.gif

> 3. miałeś od... (dużo) więcej szczęścia niż rozumu, bo jeżeli tak faktycznie było i nie zatrzymałeś

> się, to policjant mógłby Ci wykręcić niezłą aferę z odebraniem uprawnień włącznie.

no i ? mam sie kajac z tego powodu ? piesc.gif

Napisano
  • Autor

> Istnieja już radary sprzężone z fotoplastikonem - możliwe jest (ale lojalnie uprzedzam - NIE

> SŁYSZAŁEM O TAKIM PRZYPADKU!), że dostaniesz odpowiednią korespondencję.

a to nie jest tak, że żeby zrobić zdjęcie taki radar musi być odpowiednio ustawiony ?

Napisano

> a to nie jest tak, że żeby zrobić zdjęcie taki radar musi być odpowiednio ustawiony ?

Zależy od modelu.

Są także takie obsługiwane "z ręki".

Napisano

> nie interesuj sie

> rozporzadzenia mswia to wisz...

To podstawy podstaw.

> zgadnij co z tym zrobie

> a gdzie jestem ?

> no i ? mam sie kajac z tego powodu ?

W sumie nic nie musisz - powyższą wypowiedzią aż nadto dosadnie określiłeś siebie jako kierowcę :->

Napisano

> żołnierz Żandarmerii Wojskowej

> i żołnierz wojskowych organów porządkowych mogą w warunkach dostatecznej widoczności dawać

> sygnał do zatrzymania pojazdu samą ręką.

A jak wygląda taki żołnierz, czy jest podobny do kominiarza? Ostatnio kominiarz łapał okazję, a może był to żolnierz hmm.gif Nie wiem bo w wojsku nie byłem. A teraz pomyslałem, że to może listonosz był

Napisano

> A jak wygląda taki żołnierz, czy jest podobny do kominiarza? Ostatnio kominiarz łapał okazję, a

> może był to żolnierz Nie wiem bo w wojsku nie byłem. A teraz pomyslałem, że to może

> listonosz był

Ależ proszę Wysokiego Sądu, ja NAPRAWDĘ nie wiedziałem, że nie wolno strzelać do ludzi jak do kaczek!

W związku z tym należy mnie bezwarunkowo uniewinnić - przecież NIE WIEDZIAŁEM...

Napisano

> To podstawy podstaw.

podstawą jest dekalog w szczegolnosci pkt 6

Napisano

> dajesz sobie obciąć jaja, że z laserami jest tak samo ?

Daje sobie obciac cokolwiek ,ze kazda suszarka ktora nie zapisuje aktualnej predkosci pojazdu w ktorym sie znajduje nie moze byc uzywana do robienia pomiarow w czasie jazdy.

Znaczy ,pomiar mozna wykonac, tylko ze ma gównianą wartość dowodową. biglaugh.gif

Napisano

> Jeśli policjant nie zatrzymał, tylko wystawił rękę z samą suszarką to powinien się zatrzymać?

a po co?

jak ci fotoradar zrobi zdjęcie to zatrzymujesz się?

dopóki nie ma jasnego do zrozumienia sygnału do zatrzymania nie musisz zatrzymywać sie...

Napisano

> Daje sobie obciac cokolwiek ,ze kazda suszarka ktora nie zapisuje aktualnej predkosci pojazdu w

> ktorym sie znajduje nie moze byc uzywana do robienia pomiarow w czasie jazdy.

Iskra może być, wylicza swoją prędkość przemieszczania z ech tła stacjonarnego. Czy w tym zakresie w Polsce ma homologację, nie wiem. Ale spokojnie takie pomiary jest w stanie w ruchu robić.

Napisano
  • Autor

> Np. "Iskra". jakiś tekst

No dobra, ale skoro to miałby być fotoradar to musiałaby być lampa błyskowa no i błysk prawda ? A nic takiego nie było confused.gif

Napisano

> No dobra, ale skoro to miałby być fotoradar to musiałaby być lampa błyskowa no i błysk prawda ? A

> nic takiego nie było

A kto tak powiedział ?

Jak robisz foto (np z wakacji, bo u cioci na imieninach to niekoniecznie) to ZAWSZE jest włączona lampa ?

Napisano
  • Autor

> A kto tak powiedział ?

> Jak robisz foto (np z wakacji, bo u cioci na imieninach to niekoniecznie) to ZAWSZE jest włączona

> lampa ?

To dlaczego z fotoradarów stacjonarnych zazwyczaj błyska ? Wg. mnie po to żeby właśnie doświetlić i kierowcę i tablicę rejestracyjną bo zdjęcie niedoświetlone wyjdzie niewyraźne i ciężko będzie udowodnić winę sprawcy.

Napisano

Wg. mnie po to żeby właśnie doświetlić i

> kierowcę i tablicę rejestracyjną bo zdjęcie niedoświetlone wyjdzie niewyraźne i ciężko będzie

> udowodnić winę sprawcy.

Najważniejsze, aby tablice było widać wtedy znajdzie się "chętny" do płacenia

Napisano

> To dlaczego z fotoradarów stacjonarnych zazwyczaj błyska ? Wg. mnie po to żeby właśnie doświetlić i

> kierowcę i tablicę rejestracyjną bo zdjęcie niedoświetlone wyjdzie niewyraźne i ciężko będzie

> udowodnić winę sprawcy.

Pytanie do technologów.

Ja, jako fotograf-amator nie widzę potrzeby, aby ZAWSZE tłuc z lampą.

Napisano

> Pytanie do technologów.

> Ja, jako fotograf-amator nie widzę potrzeby, aby ZAWSZE tłuc z lampą.

Ej. A jakbys mial zrobic zdjecie pod slonce - to zrobisz je z lampa.

Mysle, ze lampa jest pomocna by wydobyc z tla twarz osoby

Napisano

> Ej. A jakbys mial zrobic zdjecie pod slonce - to zrobisz je z lampa.

> Mysle, ze lampa jest pomocna by wydobyc z tla twarz osoby

Może zakończmy tą dyskusję następującą konkluzją - nie ma tak, że zdjęciu z fotoradaru MUSI towarzyszyć lampa błyskowa.

I tyle.

Od onanistycznych dyskusji o zdjęciach fotoamatorskich, zwłaszcza w kontekście spuszczania się na nowy sprzęt za x kpln i KONIECZNIE na literę C jest oddzielny qncik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.