Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oklejanie folia

Featured Replies

Napisano

nie wiem jak znaleźć, ale ciekawi mnie temat oklejenia auta mianowicie passat b5 fl kombi chciały mieć czarny dach i lusterka smile.gif

ile to może kosztować hmm.gifzlosnik.gif

Napisano

> nie wiem jak znaleźć, ale ciekawi mnie temat oklejenia auta mianowicie passat b5 fl kombi chciały

> mieć czarny dach i lusterka

> ile to może kosztować

u mnie za pande za maske i dach, folia czarny mat chcieli 600zł zlosnik.gif

Napisano

> u mnie za pande za maske i dach, folia czarny mat chcieli 600zł

ile boje_sie.gif ?

dach w seju 70zl + flaszka zlosnik.gif

Napisano

> ile ?

> dach w seju 70zl + flaszka

ty sie smiej mi kiedys powiedzieli 400zl za sam dach w seju hehe.gif

Napisano

> nie wiem jak znaleźć, ale ciekawi mnie temat oklejenia auta mianowicie passat b5 fl kombi chciały

> ile to może kosztować

Przyjedz do JG to Ci to w cenie folii zalatwie zlosnik.gif

Chyba, ze sobie samemu poradzisz z oklejeniem to pisz na priv wink.gif

Napisano

> ile ?

35633026.jpg

60zł folia i ze dwie godzinki roboty by dobrze wyszło zlosnik.gif

Napisano

> u mnie za pande za maske i dach, folia czarny mat chcieli 600zł

za oklejenie całego CC powiedzieli mi 500zł kolor biały

Napisano
  • Autor

> Przyjedz do JG to Ci to w cenie folii zalatwie

> Chyba, ze sobie samemu poradzisz z oklejeniem to pisz na priv

trochę daleko, a ciężko samemu okleić?

Napisano

> trochę daleko, a ciężko samemu okleić?

minimum 2-3 osoby smile.gif

ktos Ci folie musi naprezac by purchle nie wyskakiwały oraz by sie folia nie załamywała zlosnik.gif

Napisano

> minimum 2-3 osoby

> ktos Ci folie musi naprezac by purchle nie wyskakiwały oraz by sie folia nie załamywała

wazny warunek...... lej duzo wody i.... poczekaj na ciepłe dni.

jesien i zima nie nadaje sie na oklejanie - chyba ze masz garaż 270751858-jezyk.gif

ja sam okleiłem dach w SC i najgorzej jest na rogach ale to był mój bład bo za mało wody było a najlepiej dodać troche Ludwika i mieć jakas fajna GUMOWĄ skrobaczke/ściagaczke

gdybym robił dach we 2 osoby wyszłoby duzo lepiej...

Napisano

> ile ?

Ale Ty robiłeś po znajomości u Jacka 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> Przyjedz do JG to Ci to w cenie folii zalatwie

> Chyba, ze sobie samemu poradzisz z oklejeniem to pisz na priv

Masz jakieś dojście do taniej foli?? Chodzi mi o biały mat.

Napisano

> trochę daleko, a ciężko samemu okleić?

Proste jak drut, oczywiscie mowa o folii wylewanej, czyli takiej co jak zagniesz, pognieciesz to ja grzejesz i masz od nowa taka jak wczesniej, a nie zwyklej. Zwykla jest po ok 10zl za m2, ale jej nie uzywaja w ogole (zwykla nie jest przeznaczona do klejenia aut, nie uklada sie jak wylewana).

Druga osoba do przytrzymania (samemu tez bys dal rade z dachem), opalarka, nozyk i "packa" do wygladzania, taka z materialem na brzegu (nie znam fachowej nazwy), tyle potrzeba.

Ja sie tym nie zajmuje, a okleilem samemu ramke do grilla z jednego kawalka, wiec naciagania i giecia duzo, wiec jak masz leb i chooj to dasz rade grinser006.gif

Pytalem dzisiaj kumpli to za 60zl sprzedadza 1m2, szerokosc rolki 1,52m.

Przy okazji, klei sie wlasnie:

16pazniernika2010013.jpg

16pazniernika2010012.jpg

Wizja wlasciciela tego E65 jest kontrowersyjna, (nie widac, tutaj pelnego ospojlerowania), ale poczekamy na calosc.

Napisano

> Masz jakieś dojście do taniej foli?? Chodzi mi o biały mat.

Dojscie takie, ze kumple kleja m.in. auta, ale uzywaja dobrej folii (wylewanej), nie handluja nia, ale jak bedzie potrzeba to sie zalatwi i jw cena za m2 60zl.

Napisano

> Dojscie takie, ze kumple kleja m.in. auta, ale uzywaja dobrej folii (wylewanej), nie handluja nia,

> ale jak bedzie potrzeba to sie zalatwi i jw cena za m2 60zl.

m2 czy m bierzący??

i ciekawi mnie jak wyglada łączenie dóry i dołu np maski - w ktorym miejscu spotykaja sie łaczenia

Napisano

> m2 czy m bierzący??

> i ciekawi mnie jak wyglada łączenie dóry i dołu np maski - w ktorym miejscu spotykaja sie łaczenia

1m x 1,5m chyba tak jest liczone bo tyle dla siebie kupowałem folia oracal ale nakładałem na sucho bez wody wink.gif

teraz jeszcze bede dach robił ale to za jakis czas ale wtedy chyba juz na mokro ok.gif

Napisano

> m2 czy m bierzący??

> i ciekawi mnie jak wyglada łączenie dóry i dołu np maski - w ktorym miejscu spotykaja sie łaczenia

m2, a laczenie? Nie lapie, zakanczasz np 1cm pod spodem.

Napisano

> m2, a laczenie? Nie lapie, zakanczasz np 1cm pod spodem.

dokładnie, lekko nagrzewajac opalareczką smile.gif folia pod wpływem ciepła sie swietnie układa smile.gif

Napisano

to jestem ciekaw jaki jest koszt materiału przy np Seicento??

Napisano

> to jestem ciekaw jaki jest koszt materiału przy np Seicento??

a co chcesz okleic? maske i dach ???

Napisano

> a co chcesz okleic? maske i dach ???

dach juz mam ale ciekai mnie ile by kosztował taki zabieg jak ta BMW

Napisano

> dach juz mam ale ciekai mnie ile by kosztował taki zabieg jak ta BMW

no to trzeba by wyliczyc sobie ile m2 trzeba na auto smile.gif ja licze ze na pande musiałbym wydac na materiał z 600-800zł zlosnik.gif

Napisano

> 1m x 1,5m chyba tak jest liczone bo tyle dla siebie kupowałem folia oracal ale nakładałem na sucho

> bez wody

> teraz jeszcze bede dach robił ale to za jakis czas ale wtedy chyba juz na mokro

Dokladnie taka folia, chyba model 971.

Wszystko co widzialem kladli na sucho (cale auta).

Napisano

> Dokladnie taka folia, chyba model 971.

> Wszystko co widzialem kladli na sucho (cale auta).

Ciekawe ile sobie wlasnie zycza za robocizne, bo jak pisalem wczesniej mi firma za dach i maske 600zł zawołali, póki co maske okleiłem za 60zł plus 4-pak heńka zlosnik.gif i pomoc kolegów oczywiscie zlosnik.gif

Napisano

> Ciekawe ile sobie wlasnie zycza za robocizne

zalezy od firmy, regionu, konkurencji i tego ile dajesz im ogolnie zarobic (jak to w zyciu grinser006.gif )

ale z tego co wiem to drugie tyle.

Napisano

> zalezy od firmy, regionu, konkurencji i tego ile dajesz im ogolnie zarobic (jak to w zyciu )

> ale z tego co wiem to drugie tyle.

Nikt nie mówił ze tuning jest tani, ale ok dosc offtopa zlosnik.gif

Napisano

opalarka, nozyk i "packa" do

> wygladzania, taka z materialem na brzegu (nie znam fachowej nazwy)

Nazywa sie to RACLA np. firmy Oracal - sa dosc tanie , w sklepach z foliami kupisz , do tego dokup filc , zeby foii nie porysowac i latwiej dociskac.

Ja masz troche cierpliwosci i wyczucia to dzialaj samemu , tylko wez kolege do pomocy

Pamietaj ze musi byc sterylna czystosc - czyli zero syfow .

Autko dokladnie umyj - zwlaszcza tam gdzie gromadzi sie brod , blizej uszczelek itp . Pamietaj ze klej folii swietnie lapie brod.

Spokojnie mozna kleic na mokro.

Wtedy na litr wody dajesz ok 30 kropelk pynu Ludwik , wtedy masz wieksza mozliwosc poprawki.

Wode rozpylasz ze spryskiwacza na folie i na auto

Powodzenia

Napisano

> ile to może kosztować

ok 150 - 200 zł (oklejenie + folia z 7 letnią gwarancją ) grinser006.gif

Napisano

> no ja bym byl bardziej przy 80-150,-

> kliken machen na szybko firma najblizej mojego miejsca zamieszkania

ja mowie o cenach ktore kumpel moj moze dac z robotą i folią

za dach i lusterka w swifcie 07' powiedział mi 120 zł ok.gif

Napisano

A dojścia do foli carbon di-noc ktoś nie ma wink.gif

Chcę zrobić Lotkę i dach w carbonie czyli jakieś 120x200cm

Napisano

> A dojścia do foli carbon di-noc ktoś nie ma

> Chcę zrobić Lotkę i dach w carbonie czyli jakieś 120x200cm

Jesli by odpowiadal to carbon z Oracala jest mozliwy, o cene jakby co musze pytac.

Napisano

> ile ?

w passku to bedzie jakies 120-150pln+rakle plus 4h pracy wlasnej ok.gif

Napisano

> ok 150 - 200 zł (oklejenie + folia z 7 letnią gwarancją )

cos tanio ja za folie zaplacilem 120-130ln oracala budzetowa jakas + do tego troche roboty we 2 min. osoby, wiec za 200pln to raczej po znajomosci i 0 zarobku dla klejacego...

Napisano

> Ciekawe ile sobie wlasnie zycza za robocizne, bo jak pisalem wczesniej mi firma za dach i maske

> 600zł zawołali, póki co maske okleiłem za 60zł plus 4-pak heńka i pomoc kolegów oczywiscie

no to po srodku z zolta naklejka to najwazniejsze zeby.GIF

zdjcie1158082183.jpg

efekty:

Jeszczee bez daszka z RS

dscf5482.jpg

i z daszkiem z RSa

zdaszkiem.jpg

ogolny poglad

przodek1.jpg

Napisano

> no to po srodku z zolta naklejka to najwazniejsze

> efekty:

> Jeszczee bez daszka z RS

> i z daszkiem z RSa

> ogolny poglad

opisz metodę klejenia, daj jakies wskazówki smile.gif

Napisano

> opisz metodę klejenia, daj jakies wskazówki

wymierzasz folie pod rozmiar danej powierzchni na ktorej zamierzasz ja miec:)

w przypadku dachu trzeba min 2 osoby.

wymierzona folie ukladamy na dachu tak by jej nie brakowalo z zadnej strony, w polowie dachu p papierowa tasma malarska przyczepiamy w tej pozycji folie (czyli wychodzi ze mniej wiecej od srodkowego slupka strona kierowcy do srodkowego slupka strona pasazera przeciagamy tasme i mocujemy tymczasowo folie pi razy oko) po to by ja unieruchomic. Sciagamy podklad papier jak zwal tak zwal do tej polowy folii ktora mamy przyklejona i odcinamy go.

ja zaczynalem od tylu auta, czesc foli z ktorej pozbylismy sie papieru czyli w moim przypadku byla to tylna czesc, zraszamy woda z plynem czyli dach zraszamy i folie od strony kleju zlosnik.gif i kladziemy na dach. Teraz rakla glaskamy i wyciskamy wode spod foli. lizemy i lizemy az folia ladnie rowno sie przyklei i nie bedzie babekow ani wody pod spodem. WAZNE pilnujemy zeby pozostala czesc tego papieru nam nie namokla bo prawie umarl w butach nie bedzie latwo jej odkleic bez strat oslabiony.gifoslabiony.gifsick.gif, nie wiem jak z innymi foliami, ale folia oracala ta budzetowa ma ten papierowy podklad taki ze namoczony woda szybko "puchnie" i przy odklejaniu podkladu czesc z klejem zostaje na foli i mamy syf.

Gdy mamy juz jedna polowe ulozona przyklejona odklejamy tasme papierowa malarska z gory i reszte podkladu papierowego, oczywiscie dach i folie od strony kleju moczymy i gladzimy rakla i wyciskamy wode. Oczywiscie w miedzyczasie sobie dogrzewamy, z opalarka radze uwazac bo mozna szybko folie zniszczyc. Brzegi podgrzewamy wykanczamy w miare potrzeb. Pamietajmy by cala wode spod folii dokladnie wycisnac na wierzch. Miejsca gdzie konczy sie nasza folia ladnie podgrzewamy, bo woda ma cos w sobie ze lubi sie niejako wracac pod folie screwy.gifzlosnik.gif

Chyba wsio.

to jest opis dla poczatkujacego i bedzie mu latwiej, PRO kleja na sucho, ja kleilem na sucho we 2 osoby to wyszla kopa i poszlo na to ponad 8h na drugi dzien zerwalem ta folie, na mokro wyszly jakeis 4h od a do z przy dachu w audi a4 avant ok.gif

Napisano

niech w dzieciach wynagrodzi ok.gifzlosnik.gif

no to moze w tym roku jeszcze dach okleje zlosnik.gif

Napisano

> niech w dzieciach wynagrodzi

> no to moze w tym roku jeszcze dach okleje

jak masz cieply garaz ok.gif

Napisano
  • Autor

dobrze wyglada ok.gif u siebie w kombi tez chce wlasnie taki dach zlosnik.gif

Napisano

> opisz metodę klejenia, daj jakies wskazówki

To moze ja Ci napisze jak to zrobic szybiej .

Przede wszystkim potrzebny Ci cieply garazu .

Bierzesz folie , docinasz mniej wiecej do rozm. dachu - oczywiscie ciutkie wiecej niz mniej zlosnik.gif

Przygotowujesz sobie spryskiwacz do wody , racle i sciagaczke do szyb , oraz opalarke i ostry nozyk .

Na litr wodu dajesz 30 kropelek plynu do mycia naczyn Ludwik - najlepiej ten zielony biglaugh.gif

Dokladnie czyscisz dach - zwlaszcza przy uszczelkach , odtluszczasz i jeszcze raz myjesz . Dobrze jest porzadnie splukac ze wszystkich syfow .

Spryskujesz porzadnie dach woda z ludwikiem , zdejmujesz papier woskowy z folii i tez ja pryskacz - trzymasz ja naprezona z druga osoba z dala od ziemi w pionie , zeby syfow nie posciagala .

Potem nakladasz ja na dach troche od gory psikasz woda i ta duza sciagaczka do szyb raz przy razie raklujesz - dociskasz zeby wody i pecherzykow powietrza nie bylo .

Potem mala racla dociskasz juz same brzegi . docinasz idealnie na wymiar i suszysz opalara .

I GOTOWE

Napisano

No to teraz pytanie praktyczne.... Też chcę zrobić dach u siebie folią smile.gif i tu nasuwa się moje pytanie... Czy nie szkodzą jej promienie słoneczne, mróz itp?

Napisano

> No to teraz pytanie praktyczne.... Też chcę zrobić dach u siebie folią i tu nasuwa się moje

> pytanie... Czy nie szkodzą jej promienie słoneczne, mróz itp?

Folie maja gwarancje i tyle czasu powinny spokojnie wytrzymac .

O ile folia jest dobrze polozona to nie odchodzi przy mrozie , czy podczas upalow .

Nie warto tylko brac byle jakich wyrobow , lepiej dolozyc i kupic cos porzadnego za paredziesiat zl/m

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.