Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto na kat. B1 Jakie, gdzie?

Featured Replies

Napisano

Szukam auta na kategorię prawa jazdy B1 - czyli o masie własnej nie przekraczającej 550 kg.

Znalazłem takie ogłoszenie:

http://otomoto.pl/fiat-seicento-b1-prawo-jazdy-C15814276.html

Pytałem gościa jaka masa własna jest wpisana w dowodzie tego pojazdu. Odrzekł mi, że 0 (zero).

hmm.gif

Przecież przy pierwszej kontroli dowód poleci, i skierowanie na badanie tech. celem ustalenia masy. Szczególnie, jeżeli policial.gif zobaczy za kierownicą gówniarę jak moja kuzynka.

W ogóle czego szukać? Daihatsu czy lepiej smarka? Ona też chyba ważą więcej niz 550 kg - a te co mają w DW wpisane inaczej to jakiś przekręt. Ale takie mogą być smile.gif

Napisano

z tymi prawkami to w ogóle jazdy są 270751858-jezyk.gif

widziałem malucha, co na B1 zdał testy niemal całkiem wybebeszony, bez paliwa prawie itp..

a z drugiej strony znam 17latka z B1 co najnormalniej w świecie lata Seicentem 270751858-jezyk.gif

Napisano

osobiscie nie radzil bym Ci kupowac nic co przekracza calkowita mase 350 kg moc 4 kW z silnikiem diesel'a oraz predkosc 45 / km/h.

Po reformie PJ moze okazac sie, ze przyslowiowo zostaniesz sie na tym siedziec grinser006.gif

wink.gif

Napisano

kiedyś widziałem młodziana co we FLIGER czy FLEGER albo coś takiego pędził po mieście... i co ciekawe że rejestracje to miało tylko z tyłu... icon_eek.gif

Napisano

> osobiscie nie radzil bym Ci kupowac nic co przekracza calkowita mase 350 kg moc 4 kW z silnikiem

> diesel'a oraz predkosc 45 / km/h.

> Po reformie PJ moze okazac sie, ze przyslowiowo zostaniesz sie na tym siedziec

Przepisy nie działąją wstecz. Wydaje mi się, że jeśli teraz jego kuzynka kupi auto i będzie nim jeździła to zmiana przepisów ją nie obejmie.

Jeśli się myle to mnie poprawcie

Napisano

> osobiscie nie radzil bym Ci kupowac nic co przekracza calkowita mase 350 kg moc 4 kW z silnikiem

> diesel'a oraz predkosc 45 / km/h.

> Po reformie PJ moze okazac sie, ze przyslowiowo zostaniesz sie na tym siedziec

ale sobie nie kupuję zlosnik.gif ja mam pełne B smile.gif

Napisano

sąsiad z bloku ma takie prawko b1 i ma 2 małe autka, jeden to nissan a drugi?, jak nie zapomnę to później dopisze bo zaparkowany jest obok mojego auta,ale chyba jakieś suzuki

Napisano

Sądząc po "elkach" B1, to łapią się wybebeszone maluchy, typu stare alto czy daihatsu cuore.

Napisano

Pod koniec 2011 Renault zacznie sprzedawać nowy samochód elektryczny Renault Twizy.

Mają być dostępne dwie wersje silnikowe: 20KM i 5KM

Wersję 5KM będzie można prowadzić nie posiadając prawa jazdy (prędkość maksymalna 45km/h)

Wersja "20KM" wyciąga 75km/h wink.gif Wymagane prawo jazdy.

"Cena ma być zbliżona do ceny trójkołowych skuterów" wink.gif

23681_hd_ren2010renaulttwizy_dc3d52fb.jp

23680_hd_ren2010renaulttwizy_a93a68e5.jp

Napisano

> "Cena ma być zbliżona do ceny trójkołowych skuterów"

Ciekawe jaki udźwig będzie miało hmm.gif

Napisano

> Przepisy nie działąją wstecz. Wydaje mi się, że jeśli teraz jego kuzynka kupi auto i będzie nim

> jeździła to zmiana przepisów ją nie obejmie.

Uwazaj tylko coby Ci szczeka nie opadla grinser006.gif Moje PJ z 1980r. tez bylo wazne do konca zycia, dopuki reforma nie uznala, ze obevcnie jest juz niewazne i niemam prawa poruszania sie na nim - kumasz ?

Wlasnie poto jest robiona ta reforma aby wykluczyc z ruchu ludzi ktorzy nie maja adekwatnych uprawnien, pomine juz prawo EU ktore mowi jasno, ze w kazdym kraju czlonkowskim obowiazuje taká sama kategoria a co za tym idzie pojazdy adekwatne do uprawnien.

wink.gif

Napisano

> Pod koniec 2011 Renault zacznie sprzedawać nowy samochód elektryczny Renault Twizy.

> Wersję 5KM będzie można prowadzić nie posiadając prawa jazdy (prędkość maksymalna 45km/h)

Podasz zrodlo ?

Przeczytaj powyzej dlaczego nie bedziesz mogl jezdzic tym wynalazkiem bez adekwatnej kat PJ w ty przypadku kategoria AM

wink.gif

Napisano

> Podasz zrodlo ?

http://www.autoinfo.pl/targi/renault-twizy-%E2%80%93-wecej-niz-skuter

http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=3430

> Przeczytaj powyzej dlaczego nie bedziesz mogl jezdzic tym wynalazkiem bez adekwatnej kat PJ w ty

> przypadku kategoria AM

No właśnie doczytałem smile.gif Według tego artykułu wygląda na to, że do prowadzenia takiego samochodu potrzebne prawo jazdy kategorii B1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.