Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F, X14XE] Regeneracja gwintu w misce olejowej.

Featured Replies

Napisano

Problem jest dość znany. Za którymś razem podczas wymiany oleju mechanik przekręcił gwint śruby spustu oleju. Udało mu się jednak tak to uszczelnić, że nic nie ciekło. O fakcie dowiedziałem się, gdy po raz pierwszy samemu wymieniałem olej i po odkręceniu śruby wyskoczył silikonowy "glut".

Próbowałem uszczelnić to czerwonym silikonem, ale wytrzymało dwa dni. Spuściłem olej jeszcze raz (zostawiłem auto na 12h żeby nic nie ciekło po gwincie). Śruba zaliczyła kąpiel w rozpuszczalniku, uszczelkę dałem nową. Całość uszczelniłem silikonem i konopiami. Konstrukcja wytrzymała może z dwa tygodnie.

W międzyczasie miałem przegląd, więc pytałem mechanika ile by kosztowało przegwintowanie tej miski. Stwierdził że tego nie warto gwintować tylko użyć zastawu naprawczego w postaci jakiejś sprężynki, którą się wkręca w miskę i robi ona za nowy gwint. Poza tym gdybym użył czarnego silikonu zamiast czerwonego to pewnie by wytrzymał.

Teraz zbliża mi się kolejna wymiana oleju i najchętniej zrobiłbym ten korek bo mam już dość plamy pod autem. Szukałem wspomnianego zestawu naprawczego ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Jak nie znajdę to będę kombinował z opcją czarny silikon + konopie.

A do Kolegów mam następujące pytanie: czy ktoś się może orientuje gdzie jeszcze mogę szukać tego tajemniczego "zestawu naprawczego"? Może po prostu szukałem nie tak gdzie trzeba albo nie tego co trzeba...

Pozdrawiam

DarkDude

Napisano

Patrzyłem na allegro i całe zestawy są dość drogie (100 zł wzwyż) - wystarczy wpisać "zerwany gwint" w wyszukiwarkę. Za to jeśli posiadasz odpowiednie wiertło i gwintownik to sama sprężynka kosztuje kilka złotych.

Miska na szrocie wyjdzie cenowo gdzieś pośrodku, pewnie drożej niż przegwintowanie michy u ślusarza.

Napisano

> Miska na szrocie wyjdzie cenowo gdzieś pośrodku, pewnie drożej niż przegwintowanie michy u

> ślusarza.

Mam korek zrobiony na większy i jest jeden minus. Nie robiłem tego sam, z powodu braku miejsca i narzędzi. Nowy gwint i korek mają grubszy gwint niż fabryczny. Minus jest taki, że czasami potrafi przecieknąć przez gwint i przy wymianie oleju trzeba uszczelniać taśmę teflonową. Mam miskę aluminiową.

Napisano

> Nowy gwint i korek mają grubszy gwint niż fabryczny.

No to rozwiązanie pośrednie: ślusarz gwintuje a my wkręcamy odpowiednią sprężynkę i używamy fabrycznego korka.

Napisano

Zajrzyj TU

Napisano

> Miska na szrocie wyjdzie cenowo gdzieś pośrodku, pewnie drożej niż przegwintowanie michy > u ślusarza.

Sama miska owszem, ale trzeba jeszcze uszczelkę wymienić za 40-50 zł + ew. robota.

Napisano

> Mam korek zrobiony na większy i jest jeden minus. Nie robiłem tego sam, z powodu braku miejsca i

> narzędzi. Nowy gwint i korek mają grubszy gwint niż fabryczny. Minus jest taki, że czasami

> potrafi przecieknąć przez gwint i przy wymianie oleju trzeba uszczelniać taśmę teflonową. Mam

> miskę aluminiową.

Miałem też problem z zerwanym gwintem ,silnik co prawda 1.6 XEL ale miska też aluminium.

Udało mi się pożyczyć gwintownik M16 x 1.5 i po delikatnym rozwierceniu wiertłem o średnicy 14.5 mm bez problemu nagwintowałem otwór ,w sklepie motoryzacyjnym mieli korki z takim gwintem chyba z francuskich aut ale nie pamiętam marki.

Czas pracy na spokojnie pół godziny no i kanał bo z podnośnika raczej się nie da.

Napisano
  • Autor

Wnioski są takie, że bez gwintowania i tak się nie obędzie... Te zestawy regeneracyjne z allegro również wymagają gwintowania. O patencie z korkiem do Renault też gdzieś na forum czytałem. Niestety nie mam możliwości pożyczenia gwintownika, poza tym przy robieniu tego bez ściągania miski pozostaje ryzyko dostania się opiłków aluminium do jej wnętrza, a tego już magnes nie wyciągnie. Dlatego chciałem to zlecić mechanikowi, ale chyba im się nie opłaca, bo żaden nie chciał się podjąć. Chyba znowu skończy się na konopiach i silikonie...

W sumie przez 15kkm dolałem ok. 1,5l oleju, z czego większość pewnie uciekła przez korek. Ilość akceptowalna, tylko ta plama pod autem...

Napisano

> Dlatego chciałem to zlecić mechanikowi

Jeśli masz nasadkę torx na 1/4" (E13? nie pamiętam dokładnie) i przedłużkę to możesz sam odkręcić miskę. Ja dałem starą uszczelkę posmarowaną silikonem, bo sprzedali mi uszczelkę do wersji bez klimy (płaska) a powinni taką gumową z oczkami, więc jeśli masz taką uszczelkę to możesz zaryzykować zostawienie starej.

Podsumowując - jeśli zdecydujesz się na wyjęcie miski i nagwintowanie u jakiegoś fachowca, to oszczędzisz trochę kasy.

Napisano

>Niestety nie mam możliwości pożyczenia gwintownika, poza tym przy robieniu tego bez ściągania

> miski pozostaje ryzyko dostania się opiłków aluminium do jej wnętrza, a tego już magnes nie

> wyciągnie.

W wyżłobienia w gwintowniku do odprowadzania wiórów nałóż grubo smaru. On przejmie wszystkie wióry przy gwintowaniu otworu. W ten sposób gwintowałem w PF 125 zerwany gwint świecy zapłonowej bez demontażu głowicy i żaden wiór nie dostał się do cylindra.

Napisano

> Chyba znowu skończy się na konopiach i silikonie...

Mam mieszane uczucia w sprawie konopi i silikonu,takie uszczelnienie może w każdej chwili się rozszczelnić a jeśli korek w ogóle wypadnie w najmniej spodziewanym momencie wtedy laweta lub hol. angryfire.gif

>W wyżłobienia w gwintowniku do odprowadzania wiórów nałóż grubo smaru.

Robiłem tak samo przy gwintowaniu i wierceniu

Napisano
  • Autor

Koledzy, normalnie muszę to napisać hehe.gif

Problem właśnie rozwiązał się sam w dość nieoczekiwany sposób. Pracuję w terenie i często jeżdżę polnymi drogami. Dzisiaj miałem zbyt bliskie spotkanie z jakimś wrednym kamieniem, które zakończyło się powstaniem w misce całkiem sporej dziury. Tak więc jutro szukam nowej miski i mam nadzieję, że w tym aucie problemów z przekręconym gwintem już nie doświadczę smile.gif

Dzięki za wszystkie podpowiedzi, mam nadzieję że ten wątek komuś się jeszcze przyda

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zupełnie zapomniałem o tym zdjęciu. Dziura w misce nie okazała się może jakaś gigantyczna, ale wystarczyła żeby do rana olej zszedł praktycznie do zera.

dsc00615j.jpg

Co ciekawe, od momentu zorientowania się, że mam wyciek udało mi się przejechać ponad 60 km do domu. Stwierdziłem, że jadę do pierwszego mrugnięcia kontrolki ciśnienia. Kontrolkę mam sprawną, do samego końca nie mrugnęła ani razu, mimo że co kawałek robiłem kilka ostrych skrętów kierownicą aby ją do tego skłonić. Podczas postoju za auta ściekło ok. 1,5l oleju i jeszcze trochę po odkręceniu korka.

Tylko teraz mam innych problem. W Poznaniu nie mam ani garażu ani narzędzi, a na dodatek na następny dzień miałem w planach 300 km trasy, więc na szybko szukałem przez znajomych mechanika. Trafiłem takiego (podobno sprawdzonego) partacza, że głowa mała... Nawet filtra poprawnie nie dali rady przykręcić... Natomiast miskę... polali trochę silikonem po uszczelce. Może by wytrzymało, gdyby nie fakt że zapomnieli dokręcić trzech śrub. Jak się można domyślić, w tych miejscach poszło po uszczelce już podczas pierwszej jazdy.

No i spod auta znowu leje się olej mad.gif Do tych partaczy Astry nie oddam, choćby mieli za darmo zrobić. Kupię nową uszczelkę i sam za tydzień wymienię. Pozostaje kwestia uszczelnienia. Na forum znalazłem dwa rozwiązania Dirko i Locitite. Które z tych rozwiązań będzie lepsze w tym przypadku i jak tego użyć - smarować po uszczelce czy tylko krawędzie miski po bokach uszczelki?

Napisano

> Dirko i Locitite. Które z tych rozwiązań będzie lepsze w tym przypadku

Loctite to "Ferrari wśród uszczelniaczy" wink.gif ale Dirko też da radę. Dołożę jeszcze Reinzosil. Zresztą wszystko będzie lepsze od silikonu, który z upływem czasu i temperatury twardnieje i ma tendencję to odrywania się po kawałku. Pól biedy jeśli te kawałki odpadają na zewnątrz np. miski.

> i jak tego użyć

Nałóż wałeczek uszczelniacza na całą "przylgnię" miski, połóż na to uszczelkę, nałóż na uszczelkę kolejny wałeczek. Przykręć michę. Jak będziesz kładł "wałeczki" i natrafisz na otwór na śrubę - nie rób kółka wokół otworu, tylko wałeczek prowadź od zewnętrznej strony.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.