Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Licznik Uno MK1 1.3 Diesel...

Featured Replies

Napisano

Witam z kącika cc wink.gif Otóż mam do Was pytanie. Znalazłem gościa u mnie w mieście który jeździ uniaczem 1.3 diesel , chyba 85 rok ( 1 właściciel około 70 lat). Chce go przejąć po nim i odrestaurować kiedyś w przyszłości. Gościu ma zamiar nim jeszcze trochę pojeździć i pytał mnie czy nie mogę załątwić jakichś części wink.gif Chodzi o licznik, kokretnie popsuł się ten mechanizm i kilometry się nie kręcą. Mam nadzieję że jak się postaram o kilka części to przejmę uniacza za grosze 893goodvibes.gif

http://allegro.pl/licznik-predkosci-fiat-uno-st-i1252736700.html

czy ten mechanizm będzie pasował do tego uno ? dzięki z góry za odpowiedzi wink.gif

PS. ten silnik pięknie pracuje 893goodvibes.gif

Napisano

Nie będzie pasował bo MK1 ma inny

Napisano

> Witam z kącika cc Otóż mam do Was pytanie. Znalazłem gościa u mnie w mieście który jeździ

> uniaczem 1.3 diesel , chyba 85 rok ( 1 właściciel około 70 lat). Chce go przejąć po nim i

> odrestaurować kiedyś w przyszłości. Gościu ma zamiar nim jeszcze trochę pojeździć i pytał mnie

> czy nie mogę załątwić jakichś części Chodzi o licznik, kokretnie popsuł się ten mechanizm i

> kilometry się nie kręcą. Mam nadzieję że jak się postaram o kilka części to przejmę uniacza

> za grosze

> http://allegro.pl/licznik-predkosci-fiat-uno-st-i1252736700.html

> czy ten mechanizm będzie pasował do tego uno ? dzięki z góry za odpowiedzi

> PS. ten silnik pięknie pracuje

witam przyszłego klubowicza wink.gif

szczytna intencja claps.gif

moim zdaniem wyjdzie taniej kupić cały i ustawić przebieg. ok.gif

allegro

tylko nie wiem czy o taki dokładnie chodzi... bo ten jest od UT ale sam licznik i mechanizm pewnie bez różnicy hmm.gif

Napisano
  • Autor

> witam przyszłego klubowicza

powitać wink.gif

> szczytna intencja

ok.gifzlosnik.gif

> moim zdaniem wyjdzie taniej kupić cały i ustawić przebieg.

> allegro

> tylko nie wiem czy o taki dokładnie chodzi... bo ten jest od UT ale sam licznik i mechanizm pewnie

> bez różnicy

no właśnie coś mi nie pasowało by przecież 1.3 to wolnossący a tutaj wskaźnik doładowania ( w punto TD taki miałem podobny). Postaram się zrobić dokładnie foto tego licznika w tym uniaczu wink.gif

PS. Uno ma przejechane prawie 400 tysięcy, jest po remoncie głównym i podobno odpala przy -20 bez problemu biglaugh.gif Dziadek mówi że "tak jak ja jeżdżę to więcej niż 4 L ropy nie spala" biglaugh.gif

czy czasami ten link który podałeś nie jest od 1.4 TD ? bo obrotomierz do 6000 tylko blush.gif

Napisano

> powitać

Witam, witam 20.GIFzlosnik.gif

> no właśnie coś mi nie pasowało by przecież 1.3 to wolnossący a tutaj wskaźnik doładowania ( w punto

> TD taki miałem podobny). Postaram się zrobić dokładnie foto tego licznika w tym uniaczu

> PS. Uno ma przejechane prawie 400 tysięcy, jest po remoncie głównym i podobno odpala przy -20 bez

Nieźle icon_eek.gif

> problemu Dziadek mówi że "tak jak ja jeżdżę to więcej niż 4 L ropy nie spala"

Przy odpowiedniej jeździe tyle właśnie ten silnik spala icon_rolleyes.gifpalacz.gif

Napisano

> powitać

> no właśnie coś mi nie pasowało by przecież 1.3 to wolnossący a tutaj wskaźnik doładowania ( w punto

> TD taki miałem podobny). Postaram się zrobić dokładnie foto tego licznika w tym uniaczu

> PS. Uno ma przejechane prawie 400 tysięcy, jest po remoncie głównym i podobno odpala przy -20 bez

> problemu Dziadek mówi że "tak jak ja jeżdżę to więcej niż 4 L ropy nie spala"

> czy czasami ten link który podałeś nie jest od 1.4 TD ? bo obrotomierz do 6000 tylko

zacne spalanko na spotowo - zlotowe wypady ok.gif

napewno jest od turbawy ale przecież się nada i obrotomierz się przyda zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Witam, witam

grinser006.gif

> Nieźle

Też się zdziwiłem. Licznik zatrzymał się na 320 tysiecy ale pan mówi że już spory czas nie działa ok.gifzlosnik.gif

> Przy odpowiedniej jeździe tyle właśnie ten silnik spala

Cudo, ciekawe czy biodiesla trawi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zacne spalanko na spotowo - zlotowe wypady

> napewno jest od turbawy ale przecież się nada i obrotomierz się przyda

też tak myślę, po konsultacji z panem może kupię ten licznik i wyciągne tylko prędkościomierz a może ktoś będzie chętny na resztę wskaźników/gratów? zlosnik.gif

Napisano

> też tak myślę, po konsultacji z panem może kupię ten licznik i wyciągne tylko prędkościomierz a

> może ktoś będzie chętny na resztę wskaźników/gratów?

czemu nie władujesz całych zegarów? cfaniaczek.gif obrotek kole w oczy i bedzie za niskie obroty pokazywał? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> czemu nie władujesz całych zegarów? obrotek kole w oczy i bedzie za niskie obroty pokazywał?

a czemu ma za niskie obroty pokazywać? smile.gif przeca wyskalowany na diesla jest smile.gif chyba nie właduję bo w tych zegarach jest wskaźnik doładowania a po co w wolnossącym takie coś? zlosnik.gif

Napisano

> a czemu ma za niskie obroty pokazywać? przeca wyskalowany na diesla jest chyba nie właduję bo w

> tych zegarach jest wskaźnik doładowania a po co w wolnossącym takie coś?

A nie lepiej oryginalny kupić? LINK

Dziadek pewnie nie zechce "udziwnień" a i obrotomierz może być problem pobudzić do działania. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a czemu ma za niskie obroty pokazywać? przeca wyskalowany na diesla jest chyba nie właduję bo w

> tych zegarach jest wskaźnik doładowania a po co w wolnossącym takie coś?

żeby kusiło grinser006.gif

nie no nie namawiam... mi tam by nie przeszkadzał wskaźnik boosta... byle by obrotek był... ale każdy lubi inaczej ok.gif

jak coś zostanie z licznika to zawsze na giełdę UKP możesz wrzucić graty waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej oryginalny kupić? LINK

Hm mówisz że to jest taki jak tam siedzi ?

> Dziadek pewnie nie zechce "udziwnień" a i obrotomierz może być problem pobudzić do działania.

No napewno nie zechce smile.gif Ale wydaje mi się że tam obrotomierz jest w tym uniaku, może się myle? wink.gif Niemniej taniej wyjdzie chyba kupić ten za 40 pln i przelożyć mechanizm a resztę komuś na Waszej giełdzie opylić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> żeby kusiło

w przyszłości jak będzie mój to pokombinuję biglaugh.gif

> jak coś zostanie z licznika to zawsze na giełdę UKP możesz wrzucić graty

tak też chyba zrobie jak właściciel zaakceptuje ten licznik za 40 zł wink.gifok.gif

Napisano

mariolka... obrotek w aucie fajna sprawa, ale zapomniałeś o jednym fakcie... to jest silnik Diesla... i niby skąd miałby brać sygnał do obrotka?? ;p

Edit: no ok... da się ;p;p jak zawsze wszystko sie da ;p

Napisano

> w przyszłości jak będzie mój to pokombinuję

toż to będzie prawdziwa perełka na świstaku food.gif

> tak też chyba zrobie jak właściciel zaakceptuje ten licznik za 40 zł

tylko co by się chętni na resztę gratów znaleźli... mamy takiego jednego z UT 1.3ie mk1 ale jemu się rzadko co psuje a już najprędzej to chyba licznik sie może mu spsuć grinser006.gif

biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> toż to będzie prawdziwa perełka na świstaku

że niby co, turbo zamontować? rotfl.gifrotfl.gif

> tylko co by się chętni na resztę gratów znaleźli... mamy takiego jednego z UT 1.3ie mk1 ale jemu

> się rzadko co psuje a już najprędzej to chyba licznik sie może mu spsuć

nie bój, to tylko fiat ok.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mariolka... obrotek w aucie fajna sprawa, ale zapomniałeś o jednym fakcie... to jest silnik

> Diesla... i niby skąd miałby brać sygnał do obrotka?? ;p

> Edit: no ok... da się ;p;p jak zawsze wszystko sie da ;p

W punto 1.7 jakoś się dało zlosnik.gif

Napisano

> że niby co, turbo zamontować?

mówiłeś że pogrzebiesz co nie co, więc pomyślałem o T cfaniaczek.gif

> nie bój, to tylko fiat

a to, to fakt waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> mówiłeś że pogrzebiesz co nie co, więc pomyślałem o T

do tego 45 konnego silnika? rotfl.gif chyba nie nada zlosnik.gif

> a to, to fakt

Napisano

> do tego 45 konnego silnika? chyba nie nada

> > a to, to fakt

no ja tam nie wiem ile ma ten 1.3 D niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> no ja tam nie wiem ile ma ten 1.3 D

45 koni wink.gif to musi zostać w oryginale wink.gif

Napisano

> 45 koni to musi zostać w oryginale

na glebie i ładnej feldze waytogo.gif

Napisano

> na glebie i ładnej feldze

I znaczek Golf D na klape rotfl.gif.

Napisano

> I znaczek Golf D na klape .

boje_sie.gifooniee.gif

Boże uchroń! panic.gifkara.gif

zlosnik.gif

Napisano

> toż to będzie prawdziwa perełka na świstaku

> tylko co by się chętni na resztę gratów znaleźli... mamy takiego jednego z UT 1.3ie mk1 ale jemu

> się rzadko co psuje a już najprędzej to chyba licznik sie może mu spsuć

A czemu akurat licznik? cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano

> A czemu akurat licznik?

bo twoja seria panie Janku kochany się nie psuje... co zawdzięczasz stylem jazdy grinser006.gif

Napisano

> bo twoja seria panie Janku kochany się nie psuje... co zawdzięczasz stylem jazdy

Ale że co? Że jak nie zap#$%^&* grinser006.gif to mam rozumieć, że licznik mi się popsuje? panic.gifgrinser006.gif

Napisano

> Ale że co? Że jak nie zap#$%^&* to mam rozumieć, że licznik mi się popsuje?

brawo.gif

grinser006.gif

Napisano

> W punto 1.7 jakoś się dało

w punto jest czujnik na skrzyni biegów do obrotka.

podobnie w uno 1,4 td

a 1,3d to całkiem inny silnik i tam nie ma tego czujnika.

Napisano

> 45 koni to musi zostać w oryginale

jako ciekawostkę mogę podać że jest to jeden z niewielu diesli który ma odcięcie dopiero przy 5800obr/min.

pozdr

Napisano
  • Autor

> jako ciekawostkę mogę podać że jest to jeden z niewielu diesli który ma odcięcie dopiero przy

> 5800obr/min.

> pozdr

tego nie wiedziałem , ciekawe ok.gif a co postu na poprzedniej stronie, obrotomierz gdyby co będzie dało się jakoś podłączyć? hmm.gif

Napisano

> tego nie wiedziałem , ciekawe a co postu na poprzedniej stronie, obrotomierz gdyby co będzie dało

> się jakoś podłączyć?

będzie ciężko.

fabryczny obrotek z diesla przystosowany jest do czytania z koła zamachowego (liczy jego zęby).

w 1,3d nie ma otworu na czujnik (w teorii można by go gdzieś zrobić, ale nie wiem czy ilość zębów jest taka sama).\

nastepna opcja to podpięcie się pod alternator - tu trzeba wyjąć altka i dolutować dodatkowy przewód to jednego z uzwojeń stojana.

(tu jeśli chodzi o wskazania - to już zupelna loteria - ale może coś uda sie poprzestawiac)

W sprawie obrotków w uno to polecam stronkę Pepeja - link w podwieszonym watku.

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.