Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup , podanie ceny ...

Featured Replies

Napisano

Witam

Moze ktos z Was jest bardziej obeznany w prawie. Znajomy moj zamowil sobie pewna czesc, gdy byl w firmie zostala podana mu cena na ktora sie zgodzil (wszystko ustnie+mala zaliczka). TEraz jak przyszla czesc okazalo sie ze podana wczesniej cena byla cenna netto i nalezy doliczyc 22% vatu. Sprzedawca w 100& wiedzial ze ma doczynienia z osoba prywatna a nie firma

Czy jest jakis przepis ktory mowi ze przedstawianie oferty cenowej firma-osoba prywatna powinno odbywac sie w postaci sumy brutto a nie netto ? Nie chodzi tutaj o jakas walke z nieuczciwym sprzedawca ale podparcie sie jakim art i powiedzenie ze takie praktyki sa ponizej pasa

Napisano

Quote:

ustawa z 5 lipca 2001 r. o cenach (ustawa) oraz rozporządzenia z 10 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad uwidaczniania cen towarów i usług oraz sposobu oznaczania ceną towarów przeznaczonych do sprzedaży (rozporządzenie). Ustawa definiuje cenę jako wartość wyrażoną w jednostkach pieniężnych, którą kupujący jest obowiązany zapłacić przedsiębiorcy za towar lub usługę; w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy. Towar przeznaczony do sprzedaży detalicznej oznacza się ceną i to w taki sposób, który zarówno w miejscach sprzedaży detalicznej, jak i świadczenia usług zapewnia prostą i niebudzącą wątpliwości informację o jej wysokości (art. 12 ust 1 i 2).

Napisano

Tak

USTAWA z dnia 5 lipca 2001 r. o cenach

Art. 3. 1. Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1) cena - wartość wyrażoną w jednostkach pieniężnych, którą kupujący jest obowiązany zapłacić przedsiębiorcy za towar lub usługę; w cenie uwzględnia się podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy, jeżeli na podstawie odrębnych przepisów sprzedaż towaru (usługi) podlega obciążeniu podatkiem od towarów i usług oraz podatkiem akcyzowym,

Napisano
  • Autor

dzieki , czy to samo tez dotyczy sie ceny podawane przez firme w przypadku uslugi , najmu pomieszczen itp

Napisano

> dzieki , czy to samo tez dotyczy sie ceny podawane przez firme w przypadku uslugi , najmu

> pomieszczen itp

Tak.

Oczywiście można zamieścić cenę w postaci 1 zł + 0,22 zł VAT = 1,22 zł.

Napisano
  • Autor

> Tak.

> Oczywiście można zamieścić cenę w postaci 1 zł + 0,22 zł VAT = 1,22 zł.

bardziej mi chodzi tutaj o slowna lub piesmna infromacje np za naprawe silnika 500 zl - to nalezy uwazac ze to cena z vatem jezeli firma podaje taka sume dla klienta prywatnego ? (nie mowiac przy tym czy netto, czy brutto)

Napisano

> bardziej mi chodzi tutaj o slowna

A - na gębę to ponoć dobry jest krem Nivea.

> lub piesmna infromacje np za naprawe silnika 500 zl - to nalezy

> uwazac ze to cena z vatem

Jeśli bez żadnego zastrzeżenia, to kwota do zapłaty.

Napisano

> bardziej mi chodzi tutaj o slowna lub piesmna infromacje np za naprawe silnika 500 zl - to nalezy

> uwazac ze to cena z vatem jezeli firma podaje taka sume dla klienta prywatnego ? (nie mowiac

> przy tym czy netto, czy brutto)

Ale to jest Polska!

Jak w jednym serwisie zapytałem przed usługą o paragon, to usłyszałem ... "-A.... pan chce paragon? To będzie drożej. Bo będzie z vatem."

Pan słyszący, że musi zarejestrować usługę od razu stracił humor. Ja za to mogłem wybierać - taniej na 'gębę', lub z dokumentem ale drożej. Ściema.

Ale na tym ten kraj europejski stoi.

Napisano

> Jak w jednym serwisie zapytałem przed usługą o paragon, to usłyszałem ... "-A.... pan chce

> paragon? To będzie drożej. Bo będzie z vatem."

Ciekawe jak by pan zareagował na hasło, że nagranie video tej rozmowy zaraz prześlesz do UKS zeby.GIF

Napisano

> Ciekawe jak by pan zareagował na hasło, że nagranie video tej rozmowy zaraz prześlesz do UKS

Taki numer jest tylko na raz, więcej już nie będziesz obsługiwany w tym warsztacie a i wieść gminna rozniesie się po mieście o takim człowieku.

Napisano

> Ale to jest Polska!

> Jak w jednym serwisie zapytałem przed usługą o paragon, to usłyszałem ... "-A.... pan chce

> paragon? To będzie drożej. Bo będzie z vatem."

Kiedyś powiedziałem, że trzeba być idiotą proponując takie rozwiązanie pracownikowi skarbówki ... Nagle Pan zapomniał o VAT i paragon wystawił, chociaż nie chciałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.