Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UFO ma problem z hamulcem...

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> No to nie lec po legalu tylko najnormalniej zamontuj. To jest fabryka wiec wyglada jak fabryka. Nie

> ma swiecacego sie jak psu jajca wielkiego zacisku, gigantycznej dwuczesciowej tarczy ani nic

> takiego. Ot seria tylko ciut wieksza, nikt nie zauwazy nawet.

Chyba ze bede mial wypadek i auto pojdzie do rzeczoznawcy.

Jestes pewien, ze zaciski z ep3 pasuja P&P? Bo wiem, ze te z FN2 pasuja, ep3 ma identyczny zacisk?

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości zadzwonię do importera i zapytam, co oni sądzą na temat problemu z gwarancją

> Ten konkretny dealer bywa pomysłowy, próbował np. zatrzymać dla siebie rabat, którego oficjalnie

> udzielał importer, wymyślając dziwne przyczyny na taki stan rzeczy - kontakt bezpośrednio z

> Honda Poland sp. z o.o rozstrzygnął sprawę, może tu będzie podobnie.

Zmien dilera.

Napisano

> Chyba ze bede mial wypadek i auto pojdzie do rzeczoznawcy.

> Jestes pewien, ze zaciski z ep3 pasuja P&P? Bo wiem, ze te z FN2 pasuja, ep3 ma identyczny

> zacisk?

Tak. Nie ma tylko tego wytloczenia "type-r"...co jest nawet lepsze, bo nikt nie pozna, ze to wiekszy zacisk.

Napisano
  • Autor

> Teraz dopiero napisałeś, że taki sam efekt masz w samochodach innych marek i że mieszkasz w

> (wysokich?) górach - trzeba było od razu pisać, że chodzi o przypadek ekstremalny.

Nie sa wysokie. Rzadko kiedy jest 500m.n.p.m.

>Bo na "płaskim" to ciężko doprowadzić do takiego stanu tarcze nawet ostrą jazdą...

Jest tak samo latwo. Sprawdzalem. Na plaskim po prostu ciezej znalesc duza ilosc zakretow upchnietych na krotkim odcinku i dlatego ten problem sie nie pojawia.

Napisano
  • Autor

> Tak. Nie ma tylko tego wytloczenia "type-r"...co jest nawet lepsze, bo nikt nie pozna, ze to

> wiekszy zacisk.

I bedzie to pasowac do orginalnej tarczy i klocka z fn2?

Co z tylem? ep3/fn2 ma wiekszy rozmiar niz fk2? Nie chce zeby samochod zaczal stawac bokiem pop kazdym dotknieciu pedalu.

Napisano

> Moje o dziwo ciagle sa proste, nie wiem jak dlugo taki stan sie utrzyma... ale serwis bedziue grany

> gdy sie zwichruja

Hahahahaha...to w takim razie sugeruje sprawdzenie czy jest do Twojego auta dostepny klocek Carbon Lorraine RC5+ badz wyzej. Niszcza tarcze jak cholera, pyla jak cholera, sa glosne jak cholera. Ale zagrzac sie ich prawie nie da.

Napisano
  • Autor

> Jest tak samo latwo. Sprawdzalem. Na plaskim po prostu ciezej znalesc duza ilosc zakretow

> upchnietych na krotkim odcinku i dlatego ten problem sie nie pojawia.

Ja też sprawdzałem - miałem okazję pokatować ufo 1.8 w Warszawie, od świateł do świateł do oporu i nie było takich problemów z hamulcami, a wierz mi, że ich nie oszczędzałem.

Napisano
  • Autor

> Hahahahaha...to w takim razie sugeruje sprawdzenie czy jest do Twojego auta dostepny klocek Carbon

> Lorraine RC5+ badz wyzej. Niszcza tarcze jak cholera, pyla jak cholera, sa glosne jak cholera.

> Ale zagrzac sie ich prawie nie da.

Cena za owy klocek? Bo o ile nie jest kosmiczna i zaciski z ep3 pasuja do mojego strucla to jestem gotow wydac i sprawdzic jak zywotne sa OEM tarcze hehe.gif

Napisano

> I bedzie to pasowac do orginalnej tarczy i klocka z fn2?

Tak. Zreszta jesli poczekasz z tematem jakis tydzien to moze bede mial nawet fotorelacje z instalacji. Co prawda w fn3 ale to przeca to samo.

> Co z tylem? ep3/fn2 ma wiekszy rozmiar niz fk2? Nie chce zeby samochod zaczal stawac bokiem pop

> kazdym dotknieciu pedalu.

A jak mialoby sie to dziac. Przeciez zwiekszasz sile hamowania przodu nie tylu. No i zmiana jest na tyle mala, ze tak czy tak nie powinno byc zadnych problemow.

Napisano
  • Autor

> Ja też sprawdzałem - miałem okazję pokatować ufo 1.8 w Warszawie, od świateł do świateł do oporu i

> nie było takich problemów z hamulcami, a wierz mi, że ich nie oszczędzałem.

Jak czesto hamowania, co ile i z jakich do jakich predkosci?

Napisano

> Cena za owy klocek? Bo o ile nie jest kosmiczna i zaciski z ep3 pasuja do mojego strucla to jestem

> gotow wydac i sprawdzic jak zywotne sa OEM tarcze

Do Evo cena za RC6 byla porownywalna z DS2500, moze ciut wyzsza. I wiem na pewno, ze istnieje zarowno RC5+ jak i RC6 pod zacisk EP3 grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak czesto hamowania, co ile i z jakich do jakich predkosci?

ostre hamowania co paręset metrów, prędkości zdecydowanie niemiejskie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tak. Zreszta jesli poczekasz z tematem jakis tydzien to moze bede mial nawet fotorelacje z

> instalacji. Co prawda w fn3 ale to przeca to samo.

Poczekam. Na swieta jade do PL, jak bede cos robil w to w PL.

> A jak mialoby sie to dziac. Przeciez zwiekszasz sile hamowania przodu nie tylu. No i zmiana jest na

> tyle mala, ze tak czy tak nie powinno byc zadnych problemow.

Nie wiem jakie sa Twoje doswiadczenia z Ufo, ale moim zdaniem dosc latwo ja postawic bokiem gdy sie opozni hamowanie. Nie chce zeby stalo sie to jeszcze bardziej odczuwalne. To auto ma skrecac a nie jezdzic bokiem.

Napisano
  • Autor

> Do Evo cena za RC6 byla porownywalna z DS2500, moze ciut wyzsza. I wiem na pewno, ze istnieje

> zarowno RC5+ jak i RC6 pod zacisk EP3

Czyli cena jest jak najbardziej akceptowalna. Hamuje toto na zimno czy musi sie rozgrzac?

Napisano

> Poczekam. Na swieta jade do PL, jak bede cos robil w to w PL.

Spoko. Dam znac.

> Nie wiem jakie sa Twoje doswiadczenia z Ufo, ale moim zdaniem dosc latwo ja postawic bokiem gdy sie

> opozni hamowanie. Nie chce zeby stalo sie to jeszcze bardziej odczuwalne. To auto ma skrecac a

> nie jezdzic bokiem.

No dosyc latwo je ustawic z lewej nogi. Ale to jest nic w porownaniu z moim EP3, ktore jechalo bokiem przy kazdej prowokacji. Poza tym masz ESP grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ostre hamowania co paręset metrów, prędkości zdecydowanie niemiejskie

Tutaj jest inaczej. Hamowanie co kilkdziesiat sekund (przewaznie ponizej minuty/poltorej) z okolic 120 do 90 (tak mniej wiecej). Fabryczny zestaw kapituluje doslownie w ciagu kilku minut.

Napisano

> Czyli cena jest jak najbardziej akceptowalna. Hamuje toto na zimno czy musi sie rozgrzac?

Hamuje. Ale piszczy jak peerelowska lokomotywa. Az czasem wstyd.

Napisano
  • Autor

> Tutaj jest inaczej. Hamowanie co kilkdziesiat sekund (przewaznie ponizej minuty/poltorej) z okolic

> 120 do 90 (tak mniej wiecej).

Masz rację - inaczej. Mój "test" był zdecydowanie bardziej wymagający. ok.gif

> Fabryczny zestaw kapituluje doslownie w ciagu kilku minut.

Egzemplarz którym jechałem, nie miał tego problemu - nie wiem czemu, może jednak góry (spadek) robią swoje... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Spoko. Dam znac.

Koniecznie. Walcze z tym problemem od roku.

> No dosyc latwo je ustawic z lewej nogi.

Bardzo latwo... chociaz ja lewa noge mam bardzo kiepska i musze nad jezscze duuuuzo pracowac.

>Ale to jest nic w porownaniu z moim EP3, ktore jechalo

> bokiem przy kazdej prowokacji.

EP3 i FK2 to jak czekolada i gowno hehe.gif

>Poza tym masz ESP

To nie ma nic do rzeczy. Mi zalezy na tym aby jechac szybko. ESP hamuje.

Napisano
  • Autor

> Masz rację - inaczej. Mój "test" był zdecydowanie bardziej wymagający.

Skoro tak twierdzisz... Specem nie jestem, spieral sie nie bede wink.gif

> Egzemplarz którym jechałem, nie miał tego problemu - nie wiem czemu, może jednak góry (spadek)

> robią swoje...

Byc moze - tym bardziej, ze mam ten problem nie tylko w Hondzie. Inna kwestia, ze nikt z moich znajomych mieszkajacych tuaj tego problemu nie ma wiec definitywnie winny jest kierowca hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Hamuje. Ale piszczy jak peerelowska lokomotywa. Az czasem wstyd.

Heh, jakby mi Evo püiszczalo to moze bym sie wstydzil. Na szczescie mam tylko Civica po ktorym nikt niczego nie oczekuje, respektu na dzielni nie wzbudza, dupy spod remizy wola e30... Jak dla mnie moze piszczec byleby hamowalo wink.gif

Napisano

> EP3 i FK2 to jak czekolada i gowno

Byc moze, chociaz tak akurat bym nie porownal. Po prostu dla mnie to sklonnosc do nadsterownosci i jezdzenia bokiem ufo (chociaz w wydaniu fn3 tylko znam) jest zadna w porownaniu do mojego starego ep3 na grubym tylnym stabilizatorze. Dlatego bede rowniez montowal do niego tylny stab z fn2...o ile oczywiscie podejdzie ale tu jestem optymista cool.gif

> To nie ma nic do rzeczy. Mi zalezy na tym aby jechac szybko. ESP hamuje.

Cos za cos.

Napisano
  • Autor

> Byc moze - tym bardziej, ze mam ten problem nie tylko w Hondzie. Inna kwestia, ze nikt z moich

> znajomych mieszkajacych tuaj tego problemu nie ma wiec definitywnie winny jest kierowca

Może spróbuj się pogodzić z faktem, że to jednak jest tylko zwykły, cywilny dupowóz, i tak go traktuj? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Może spróbuj się pogodzić z faktem, że to jednak jest tylko zwykły, cywilny dupowóz, i tak go

> traktuj?

Ciezko, naprawde ciezko... Tym bardziej, ze caly czas mam wrazenie, ze jezdze "cywilnie". Nie jestem jakims mistrzem kierownicy ani nic takiego. Mam wiele do nauczenia i tyle. Tak naporawde o jezdzie "sportowej" nie mam pojecia i nie jezdze "sporotowo" - przynajmniej w moim odczuciu.

Napisano
  • Autor

> Byc moze, chociaz tak akurat bym nie porownal. Po prostu dla mnie to sklonnosc do nadsterownosci i

> jezdzenia bokiem ufo (chociaz w wydaniu fn3 tylko znam) jest zadna w porownaniu do mojego

> starego ep3 na grubym tylnym stabilizatorze. Dlatego bede rowniez montowal do niego tylny stab

> z fn2...o ile oczywiscie podejdzie ale tu jestem optymista

Powinny podejsc - fn2 i fn3 maja taka sama belke z tylu. Z tego co wiem to np do fk juz by ne spasowal.

Napisano

> Egzemplarz którym jechałem, nie miał tego problemu - nie wiem czemu, może jednak góry (spadek)

> robią swoje...

Na plaskim ten silnik nie byl w stanie tak szybko sie rozpedzac zeby potem skonczyc hamulce. Przyspieszanie trwalo zbyt dlugo wiec mialy czas sie ostudzic. Kiedys tak samo probowalem spalic hamulce w corolli 1.4d i zwyczajnie sie nie dalo - jezdzilem w przedziale 110-60 i po prostu czas jaki ten samochod potrzebowal zeby znowu sie rozpedzic wystarczal do chlodzenia. Gdybym probowal tego jadac na spadku w gorach to przypuszczam ze po gora 2-3 minutach nie byloby w ogole zadnego hamowania.

Napisano

> Powinny podejsc - fn2 i fn3 maja taka sama belke z tylu. Z tego co wiem to np do fk juz by ne

> spasowal.

Ano zobaczymy. W kazdym razie najpierw te hamulce.

Napisano
  • Autor

> Na plaskim ten silnik nie byl w stanie tak szybko sie rozpedzac zeby potem skonczyc hamulce.

> Przyspieszanie trwalo zbyt dlugo wiec mialy czas sie ostudzic. Kiedys tak samo probowalem

> spalic hamulce w corolli 1.4d i zwyczajnie sie nie dalo - jezdzilem w przedziale 110-60 i po

> prostu czas jaki ten samochod potrzebowal zeby znowu sie rozpedzic wystarczal do chlodzenia.

> Gdybym probowal tego jadac na spadku w gorach to przypuszczam ze po gora 2-3 minutach nie

> byloby w ogole zadnego hamowania.

To moze byc klucz do problemu - w moim wpyadku to niemal ciagle typowy downhill. Naglarlbym to i zaprezentowal, ale kamery nie mam. Jak bede mial czas w weekend to wrzuce loga z RaceChrono hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ano zobaczymy. W kazdym razie najpierw te hamulce.

Ja tam bym z checia przelozyl silnik i przednie fotele z fn2 do siebie. Potem tylko hamulec, zawias i mamy wygodny, oszczedny dupowoz pozwalajacy draznic innych uzytkownikow drogi hehe.gif

Napisano

> Ja tam bym z checia przelozyl silnik i przednie fotele z fn2 do siebie. Potem tylko hamulec, zawias

> i mamy wygodny, oszczedny dupowoz pozwalajacy draznic innych uzytkownikow drogi

Z tym wygodny to sie chyba zapedziles...ciezko o bardziej niewygodny zawias niz ma fn2. Chociaz w DE to pewnie mniejszy problem niz w PL.

Napisano

> Heh, jakby mi Evo püiszczalo to moze bym sie wstydzil. Na szczescie mam tylko Civica po ktorym nikt

> niczego nie oczekuje, respektu na dzielni nie wzbudza, dupy spod remizy wola e30... Jak dla

> mnie moze piszczec byleby hamowalo

Nie no, wlasnie w evo nie bylo wstydu, piszczal jak rajdowki na odcinkach dojazdowych. Za to w codziennym dupowozie moze byc to troche uciazliwe...chociaz jest prosta recepta - rozgrzane nie piszcza grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Z tym wygodny to sie chyba zapedziles...ciezko o bardziej niewygodny zawias niz ma fn2. Chociaz w

> DE to pewnie mniejszy problem niz w PL.

Dokladnie tak jak myslisz - tataj az takiego problemu nie ma. W PL to nawet jak mialem w Lancii glupie sprezyny Eibacha to skakalem jak pileczka po drodze hehe.gif

Napisano

> Dokladnie tak jak myslisz - tataj az takiego problemu nie ma. W PL to nawet jak mialem w Lancii

> glupie sprezyny Eibacha to skakalem jak pileczka po drodze

Ehhhh, gdyby jeszcze mozna bylo to wykorzystac i zakladac jakies wyczynowe gwinty. Ale nie, TUV musi byc cool.gif

Napisano

> Sprobuj w PL naciagnac jakiegos dealera na wymiane gwarancyjna. Zaraz uslyszysz, ze zle jezdziles,

> zagrzales i wjechales w kaluze i dlatego peklo albo dlatego jest krzywe itp.

własnie jestem po gwarancyjnej wymianie zwichrowanych tarcz, co wygrałem? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ehhhh, gdyby jeszcze mozna bylo to wykorzystac i zakladac jakies wyczynowe gwinty. Ale nie, TUV

> musi byc

Mozna i bez TUV, ale wtedy robi sie z tego naprawde droga zabawa polaczona z masa papierkow i formalnosci. Przewaznie jest to juz wtedy nieoplacalne bo zaczynamy inwestowac olbrzymia kase w sredni samochodzik.

Napisano

> własnie jestem po gwarancyjnej wymianie zwichrowanych tarcz, co wygrałem?

Ale ci dealerzy mazdy sa fajni grinser006.gif

Napisano

> W skodzie też są tacy

ale i w jednym i drugim przypadku to raczej wyjątki icon_rolleyes.gif może i w Hondzie dałoby się takie znaleźć zlosnik.gif

Napisano

> Sprobuj w PL naciagnac jakiegos dealera na wymiane gwarancyjna. Zaraz uslyszysz, ze zle jezdziles,

> zagrzales i wjechales w kaluze i dlatego peklo albo dlatego jest krzywe itp.

Nie tylko w Polsce. W USA Honda daje tylko 12 miesięcy gwarancji na tarcze hamulcowe. Mi się zwichrowały po 13 miesiącach i już płaciłem...

Napisano

> Daj se juz spokoj, ok?

> Hamulce sa sprawne.

Gdybyś jaśniej określił styl jazdy i warunki drogowe - nie byłoby takiej bezsensownej gadaniny.... zlosnik.gif

Skoro mieszkasz w górach - więcej hamuj silnikiem, mniej używaj hamulca. Wtedy będzie dobrze waytogo.gif

P.S. Problem z hamulcami w Civic'u dotyczył głównie tyłu..... jednak ja już dwukrotnie (w dwóch innych samochodach) prosiłem o zrobienie porządku z przednimi wink.gif

Napisano

> ale i w jednym i drugim przypadku to raczej wyjątki może i w Hondzie dałoby się takie znaleźć

W Civic'u był problem z wichrowaniem się tarcz. Naprawa gwarancyjna ograniczała się do przetoczenia.....

Napisano

> Jak dla

> mnie moze piszczec byleby hamowalo

Pamiętaj jeszcze o płynie.... To co masz "zalane" - przy takich temperaturach długo nie wytrzyma.

Napisano

> W Civic'u był problem z wichrowaniem się tarcz. Naprawa gwarancyjna ograniczała się do

> przetoczenia.....

facepalm.gif

Napisano

> Wodzu, mieszkam w gorach.

Aha.

No to chyba raczej nie hamujesz silnikiem podczas zajazdów z góry?

To mogłoby tłumaczyć rozgrzane do czerwoności tarcze...

(być może o tym już było, nie chce mi się czytać całego wątku)

Napisano
  • Autor

> Aha.

> No to chyba raczej nie hamujesz silnikiem podczas zajazdów z góry?

> To mogłoby tłumaczyć rozgrzane do czerwoności tarcze...

> (być może o tym już było, nie chce mi się czytać całego wątku)

Kiedy spiesze to nie bo tak dlugo jak to mozliwe mam gaz w podlodze. Pozniej jest tylko wpiecie biegu na ktorym chce wyjsc i znow but w podlodze.

Napisano

> No to chyba raczej nie hamujesz silnikiem podczas zajazdów z góry?

Ja mam takiego Civica z automatem - przy zdjęciu nogi z pedału gazu zbyt wiele się tam nie dzieje (na pewno jest jeszcze gorzej niż przy ślamazarnym zmniejszaniu prędkości guziczkami tempomatu, gdzie jakieś minimalne opóźnienia mimo wszystko czuć). Przy zjeździe do Kotliny Jeleniogórskiej udało mi się bardzo mocno zagrzać hamulce, może nie tak, żeby tarcze świeciły na czerwono zlosnik.gif, ale skuteczność hamowania była wyraźnie słabsza, a była to jazda utrzymana raczej w stylu dziarskiego emeryta - próbowałem utrzymać tempo miejscowych kierowców i nic więcej. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Kiedy spiesze to nie bo tak dlugo jak to mozliwe mam gaz w podlodze. Pozniej jest tylko wpiecie

> biegu na ktorym chce wyjsc i znow but w podlodze.

Dobrze, ze to na offowym kaciku piszesz - na glownym albo HP juz by Cie tutejsi swietojebliwi zjedli na sniadanie grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze, ze to na offowym kaciku piszesz - na glownym albo HP juz by Cie tutejsi swietojebliwi

> zjedli na sniadanie

Myslisz, ze juz ukladaja stos? hmm.gif

Napisano

> Myslisz, ze juz ukladaja stos?

Eeej, wlasnie przyznales, ze wciskasz do dechy jadac z gorki...i to jeszcze w terenie gdzie sa zakrety. I doprowadzasz do przegrzania ukladu hamulcowego. Same zbrodnie grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Eeej, wlasnie przyznales, ze wciskasz do dechy jadac z gorki...

A w tym co zlego? niewiem.gif

>i to jeszcze w terenie gdzie sa

> zakrety.

Jakby nie bylo zakretow to nie byloby sensu cisnac do spodu hehe.gif

>I doprowadzasz do przegrzania ukladu hamulcowego.

Licze, ze w koncu uporam sie z tym püroblemem.

>Same zbrodnie

A wogole to droga idzie przez las - dzika zwierzyna sie ploszy boje_sie.gif

A powaznie: coz ja poradze, ze lubie jak sa zakrety? I coz ja poradze ze lubie zakrety jezdzic szybciej i szybciej?

"Jesli ktos nie moze tego zrozumiec..." wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.