Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniać filtr powietrza silnika częściej niż 35 tys.?

Featured Replies

Napisano

Ostatnio wymieniałem po pół roku filtr kabinowy i oczywiście był syf i tak sobie pomyślałem czy przy okazji tak samo nie wygląda mój filtr powietrza do silnika i podobnego oporu nie daje (kabinowy dawał spory opór po wymianie leci 3 razy mocniej powietrze). Ja mam MJ 120km ale pewnie podobnie w benzynach. Mam auto półtora roku i ma teraz 50 tys. i miałem wymieniany raz na przeglądzie po 35 tys więc filtr ma teraz 15 tys i pół roku.

Druga rzecz która mnie zastanawia to czy nie wlewa mi się woda czasem do obudowy filtra przez wloty w dolnej kratce przy myciu auta karcherem. Ostatnio po myciu miałem szarpniecia silnikiem (którkie i sporadyczne) ale zawsze po zakołysaniu autem na zakręcie albo zaraz po progu zwalaniajcym na przykład podobne jak już nieraz ale teraz skojarzyłem, że mam to chyba zawsze po myciu więc pewnie gdzieś wodę może łapać i przyszedł mi do głowy filtr powietrza bo on ma dość nisko te wloty i sama obudowa filtra tez jest nisko w dieslu.

Dostęp do niego jest chyba do spodu i trzeba by gdziś auto unieść coby to sprawdzić ale jestem ciekaw czy nie wymienić go od razu dla spokoju??

Napisano

ja wymieniam filtr pow. co roku czyli co jakieś 15 tys.

Napisano

Tak btw. w mojej , polskiej, instrukcji wymiana (przegląd) co 35tys kmów dotyczy wyłącznie wersji 1.6 105km, a nie 120 konnej.

Napisano
  • Autor

> Tak btw. w mojej , polskiej, instrukcji wymiana (przegląd) co 35tys kmów dotyczy wyłącznie wersji

> 1.6 105km, a nie 120 konnej.

120km też co 35tys. (oba silniki MJ 1.6) ASO mi też tak mówiło.

Samemu wymieniacie czy w ASO? A jak samemu to czy potrzebuję do tego kanału czy dostanę się bez?

Napisano

max co 15tys km, bron Cie zeby zmieniac filtr co 35tys km facepalm.gif

ja zmieniam co 10kkm od reki gdy wymieniam olej zlosnik.gif

Napisano

> max co 15tys km, bron Cie zeby zmieniac filtr co 35tys km

> ja zmieniam co 10kkm od reki gdy wymieniam olej

bez przesady, ja wymieniłem po 25 tyś co i tak jestem nadgorliwy bo w instrukcji zalecają co 60 tyś.

Napisano

> ja wymieniam filtr pow. co roku czyli co jakieś 15 tys.

ale żeście mnie nastraszyli...przy okazji podjadę i wymienię ten filtr (przebieg 21 ooo km)

shocked.gifshocked.gifshocked.gif

choć z drugiej strony tez nie można panikować 270751858-jezyk.gif

Napisano

> bez przesady, ja wymieniłem po 25 tyś co i tak jestem nadgorliwy bo w instrukcji zalecają co 60

> tyś.

powietrze przy silniku z turbina to podstawa, ktos kto oszczedza na podstawach typu filtr w aucie to... no.gif

przy 1.6mj i 2.0mj juz zalecaja co 70tys km bo przeglady sa co 35tys km wiec? powiedz mi co Ci zostanie z filtra powietrza po takim przebiegu crazy.gif

Napisano

> 120km też co 35tys. (oba silniki MJ 1.6) ASO mi też tak mówiło.

> Samemu wymieniacie czy w ASO? A jak samemu to czy potrzebuję do tego kanału czy dostanę się bez?

dobre pytanie- się przyłączam do pytania...

Napisano

> dobre pytanie- się przyłączam do pytania...

Ale co wy tak ... otwórzcie książkę/instrukcję auta i czytajcie co napisali a nie na gębę pana w ASO....

Napisano

> dobre pytanie- się przyłączam do pytania...

z tego co pamietam to chyba 1.6mj ma taki sam filterek powietrza jak 2.0, wiec troche wiecej miejsca jest na wymiane z racji umiejscowienia filtra i powinno sie dac przeprowadzic ta operacje bez kanalu, ale chyba i tak trzeba bedzie podniesc auto, nawet podnosnikiem zeby od spodu bylo miejsce na operacje.. wiec najlepiej winda albo kanal

Napisano

> z tego co pamietam to chyba 1.6mj ma taki sam filterek powietrza jak 2.0, wiec troche wiecej

> miejsca jest na wymiane z racji umiejscowienia filtra i powinno sie dac przeprowadzic ta

> operacje bez kanalu, ale chyba i tak trzeba bedzie podniesc auto, nawet podnosnikiem zeby od

> spodu bylo miejsce na operacje.. wiec najlepiej winda albo kanal

Ale ile sie zaoszczedzi na tym w stos do podjechania do jakiegos warsztatu niezaleznego lub nawet ASO?

Napisano

> Ale ile sie zaoszczedzi na tym w stos do podjechania do jakiegos warsztatu niezaleznego lub nawet

> ASO?

nie rozmawiamy tutaj o oszczednosciach tylko odpowiadamy na proste pytanie czy sie samemu da wymienic facepalm.gif

Napisano

powiedz mi co Ci

> zostanie z filtra powietrza po takim przebiegu

nikt tu nie pisze żeby filtr wymieniać po przebiegach podanych w instrukcji obsługi. IMHO skracając go o połowę jest wystarczające ok.gif

Napisano

> IMHO skracając go o połowę jest wystarczające

nie dla mnie.... skracac o polowe wymiany to moge f. paliwa a nie powietrza zlosnik.gif

Napisano

> powietrze przy silniku z turbina to podstawa, ktos kto oszczedza na podstawach typu filtr w aucie

> to...

a po drugie taki filtr powietrza , to ile 40pln ? facepalm.gif , nie rozumiem takiego oszczędzania , ja także wymieniam razem z olejem co 10-15tys

Napisano
  • Autor

> przy 1.6mj i 2.0mj juz zalecaja co 70tys km bo przeglady sa co 35tys km wiec? powiedz mi co Ci

> zostanie z filtra powietrza po takim przebiegu

a to ja nie pamiętam już nawet w takim razie czy mi wymienili przy przeglądzie 35tys. zakładałem że przy każdym a tu wychodzi na to że nieobowiązkowo więc może mi nie wymienili a już nie pamietem teraz.

To nic tylko wymieniać bo mam 50tys. Dzięki za info.

Ile kosztuje mniej więcej w ASO filtr i ewentualnie wymiana (jestem dziś przejazdem w RZ to podjade może do Autoresu).

Napisano
  • Autor

> a po drugie taki filtr powietrza , to ile 40pln ? , nie rozumiem takiego oszczędzania , ja także

> wymieniam razem z olejem co 10-15tys

no mnie też nie trzeba 2 razy tłumaczyć bo wystarczy, że widziałem jak wygląda kabinowy po 10 tys. i o ile blokuje przepływ powietrza do nagrzewnicy - to przecież opory w powietrzu do silnika muszą być podobn. A fiat zaleca po 70 bo wcale się nie zmartwią jak po przebiegu 150 tys. przyjadę do nich z większymi problemami z turbiną lub czymś innym co się przez to szybciej zużyje - statystycznie liczą, że to w sam raz po gwarancji będzie :-)

Napisano

> Ile kosztuje mniej więcej w ASO filtr i ewentualnie wymiana (jestem dziś przejazdem w RZ to podjade

> może do Autoresu).

filtr w aso to koszt 50zl

Napisano

A widziałeś filtr po 20 tyś km... zlosnik.gif Może gdybyście mieszkali nad czystym morzem to by wytrzymał....

Ja wymieniam co 15 tyś km... Silniki Disla potrzebują kilka razy więcej powietrza niż benzynki a silniki z turbiną są jak odkurzacze hehe.gif Za 40 zł kupicie dobry filtr renomowanych firm... a po wymianie z 10% wiecej mocy i pewnie z 5% mniejsze spalanie ok.gif

Napisano

W instrukcji napisano, wymiana co 35 kkm lub co 2 lata. Decyzję o tym czy częściej wymieniać podejmujesz sam. Decyzja powinna być uwarunkowana od zanieczyszczenia w jakim użytkujesz auto. Częste jazdy w dużym mieście, do tego stanie w korkach, zmusza do częstszej wymiany filtra powietrza. Ponadto (w czasie wymiany) należy zobaczyć jak ten filtr wygląda np. po okresie 2 lat. Użytkowanie w czystym ekologicznie terenie pozwala na wymianę filtra rzadziej (po okresie zalecanym przez producenta auta). Filtr kabinowy ma inne zadanie i czasami po okresie wiosenno-letnim nadaje się do wymiany z uwagi na duże zapylenie drzew i kwiatów występujące szczególnie na wiosnę. W Swoim aucie filtr kabinowy wymieniam zawsze na początku czerwca jak częściej korzystam z klimatyzacji. Filtr powietrza wymieniam raz na dwa lata (około 30 kkm).

Napisano
  • Autor

OK, kupiłem firlt w ASO (oryginalny) za niecałe 50zł.

Wymienić chciałem sobie sam coby oglądnąć stary i nabrać wprawy. Auto musiałęm podnieść a że nie miałem aknału to najechac na kilka desek o wys ok. 15cm cobym się zmieścił pod auto na leżąco. Odkręca się 3 wkręty od spodu puszki z filterm (jedna jest nieco schowana pod zderzakiem wiec trzeba się uzbroić w przedłużkę do klucza 7 (najlepiej z przegubem). Przy okazji zauwazyłem, że obudowa ma zworki odwodnienia od spodu co wypuszcza ewentualną wodę. Po otwarciu zauwazyłem, że woda rzeczywiscie tam świeżo była i jeszcze mokre było na spodzie (chyba od karchera przy myciu tydzień temu) ale sam filtr był suchy. Filtr Był zasyfiony podobnie jak kabinowy zwłaszcza od strony wlotu powietrza i trochę liści nawet było w środku. Umyłem sobie przy okazji puszkę do czysta od środka bo jej ścianki też zasyfione były - wątpię czy robi to ASO na przeglądzie bo to trochę zabawy.

Po wymianie auto chodzi delikatnie leżej i kulturalniej. Nie jakieś niewiadomo co ale różnica jest wyczuwalna dla kogoś kto jeździ danym autem na codzień - tak więc nie żałuję.

Przy okazji zauwazyłem patrząc od spodu auta, że przewód doprowadzajacy powietrze od filtra do turbiny ale tylko od spodu (dlatego nie widziałem tego od maski) jest usyfiony olejem i przylepionym brudem ??? niewiem.gifniewiem.gif. Myślałem że jakiś wyciek może z turbiny ale jak od strony maski oglądałem to brudne zaczyna się na wysokości czujnika (chyba EGR) a bliżej turbiny jest suchy i czysty. Tak jakby olej gdzieś tam się wydostawał spod obejmy przy czujniku i spływał w dół do obudowy filtra - możliwe to wogóle przeciez tam jest zasysane powietrze???. Nawet jedną kroplę oleju znalazłem wewnątrz filtra zwisającą z tego przewodu ciągnącego powietrze - ale cały przewód poza tym wewnatrz był czyściutki - zupełnie nie kumam tego. Zwróciłem uwagę bo pod maską mam czysto - czasem myję komorę - i nigdzie indziej nie mam śladu wyciku oleju. Macie jakiś pomysł skąd tam olej - no chyba, że to nie olej tylko oblepiony brud ale wyraźnie na czymś takim oleistym.

Macie jakiś pomysł skąd to może być?

374Y2283.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.