Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno Turbo... przerywa.

Featured Replies

Napisano

Witam.

ostatnio jak jechałem na tech-spota, to jechałem wpierw do stacji paliwowej na oparach frown.gif i zaczęło mi szarpać na nierównościach. po zatankowaniu 4litrów niestety 95, (bo nie mieli na Lotosie o dziwo 98 i ku mojemu zaskoczeniu gdyż zawsze mieli, bo tam tankowałem, tylko zmienili na jakiegoś super diesla angryfire.gif ) bo musiałem ją zatankować, żeby dojechać do następnej stacji, to i tak szarpanie nie ustąpiło. ale nic, odważyłem się jechać na spota i na równej drodze nic a nic zupełnie sie nie działo złego. lecz na autostradzie, po przejechaniu przez nierówności (jakieś łączenie asfaltu czy cokolwiek to było) też było szarpanie. tak sie działo przy każdej prędkości ( po za autostradą na zwykłej drodze od 40km/h, i wzwyż) i przy doładowaniu. jadąc po nierównościach na dwójce do 30km/h szarpania nie ma i zastanawiam sie czy do węży paliwowych nie dostało sie powietrze? czy to mogą być jeszcze inne objawy? jak odpowietrzyć układ paliwowy? prosze o jakieś sugestie, bo to może jeszcze co innego się dzieje niewiem.gif i z góry dziękuję za info. 20.GIF

Napisano

> Witam.

> ostatnio jak jechałem na tech-spota, to jechałem wpierw do stacji paliwowej na oparach i zaczęło

> mi szarpać na nierównościach. po zatankowaniu 4litrów niestety 95, (bo nie mieli na Lotosie o

> dziwo 98 i ku mojemu zaskoczeniu gdyż zawsze mieli, bo tam tankowałem, tylko zmienili na

> jakiegoś super diesla ) bo musiałem ją zatankować, żeby dojechać do następnej stacji, to i

> tak szarpanie nie ustąpiło. ale nic, odważyłem się jechać na spota i na równej drodze nic a

> nic zupełnie sie nie działo złego. lecz na autostradzie, po przejechaniu przez nierówności

> (jakieś łączenie asfaltu czy cokolwiek to było) też było szarpanie. tak sie działo przy każdej

> prędkości ( po za autostradą na zwykłej drodze od 40km/h, i wzwyż) i przy doładowaniu. jadąc

> po nierównościach na dwójce do 30km/h szarpania nie ma i zastanawiam sie czy do węży

> paliwowych nie dostało sie powietrze? czy to mogą być jeszcze inne objawy? jak odpowietrzyć

> układ paliwowy? prosze o jakieś sugestie, bo to może jeszcze co innego się dzieje i z góry

> dziękuję za info.

ja bym na ut.pl uderzyl z tym pytaniem...a to nie jest przypadkiem przez to ze jechales na 95 ? nie masz zrobionej glowicy jakos ?

Napisano

> po zatankowaniu 4litrów

4 litrów? yikes.gif

panie, z powodu konstrukcji baku w uno turbo, gdzie do baku idzie bak przelewowy a z baku od spodu i jeszcze do tego od przodu (sic!) jest rurka która dopiero idzie do pompy paliwa nie powinno się jeździć samochodem poniżej poziomu rezerwy, gdyż lekkie przyspieszenie powoduje przesunięcie się paliwa na tył baku i dostanie się powietrza do pompy. Poza tym nie ważne co lejesz, producent ut nie przewidział nawet lanie 98, gdyż taka benzyna nie była wtedy nawet dostępna

oh wait... ty masz bak z uno turbo czy nie?

Napisano

> oh wait... ty masz bak z uno turbo czy nie?

będzie miał zwykły bak bo to kiedyś 1.0 było, tak jak ja...

ja mam plastikowy

Napisano

> będzie miał zwykły bak bo to kiedyś 1.0 było, tak jak ja...

> ja mam plastikowy

Mariolka wiózł na tylnej kanapie bak plastikowy rotfl.gif Ale chyba jako kanister robił, bo nie podłączony hehe.gif

Jak przerywa po przejechaniu dziur to ja bym jednak szukał w elektryce... zwłaszcza, że jak wiemy Mariolka ma ogromne problemy z zapłonem...

Ooo, Mariolka, daj dobre zdjęcie tej wypalonej kopułki, czy ona nie jest przypadkiem przypalona już za stykiem... hmm.gif niby drobnostka ale w 1.0 zbyt opóźniony zapłon, w ogóle sporadycznie zapłony wypadające całkiem za późno (po minięciu GMP) i w zakresie do 2,5krpm szarpał ładnie skromny.gif

Napisano

sprawdził bym również podłączenie pompy paliwa, mi jak się kabelki poluzowały kiedyś to też lubiło przerywać bo pompa przerywała. Przyczyn może być wiele

dziwi mnie to że Mariolka ma ciągle problemy z elektryką...

ja mam druta pod maską nieziemskiego, za jaja bym powiesił gościa który te auto składał a problemów jako takich nie mam...

no raz mi palec wypaliło ale bywa i tak 270751858-jezyk.gif

Napisano

Zagazuj i problemy z nikną i będziesz mógł nonszalancko rzucać do gościa na stacji: "do pełna" skromny.gif

Napisano

Na pewno nie dlatego że zalałeś 95, swoja drogą ja nie widzę potrzeby lania 98 do seryjnego ut, chyba nie myślisz, że to Ci w czymś pomoże devil.gif

To nie klekot że jak się zapowietrzy to kaplica.

Szukałbym raczej po jakiejś elektryce, ale pierwsze co to zatankuj jakąś rozsądna ilość paliwa... 95 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam.

[...]

> układ paliwowy? prosze o jakieś sugestie, bo to może jeszcze co innego się dzieje i z góry

> dziękuję za info.

Czy szarpało Ci na tych 4 litrach, toż to dalej tylko opary w baku. Zatankuj pod korek tak aby cała pompa była zanurzona w paliwie, pompa przesmaruje sie i przestanie niepodawać paliwa pod odpowiednim ciśnieniem, a silnik szarpać. Wiem bo to już przechodziłem z wymianą pompy włącznie, bo różne miałem przypuszczenia co do przyczyny, a zaczęło sie od jazdy na oparach i odmówieniu posłuszeństwa na kilka km przed stacją. Musiałem dreptać po benzynę na piechotę i przywlokłem 5l benzyny w kanisterku. Niestety ta ilość była za mała, szarpało dalej (jak wspominałem wymieniłem nawet pompę, bo przestraszyłem się że ja zatarłem) aż do momentu zatankowania do pełna. ok.gif

Napisano
  • Autor

> [...]

> Czy szarpało Ci na tych 4 litrach, toż to dalej tylko opary w baku. Zatankuj pod korek tak aby

> cała pompa była zanurzona w paliwie, pompa przesmaruje sie i przestanie niepodawać paliwa pod

> odpowiednim ciśnieniem, a silnik szarpać. Wiem bo to już przechodziłem z wymianą pompy

> włącznie, bo różne miałem przypuszczenia co do przyczyny, a zaczęło sie od jazdy na oparach i

> odmówieniu posłuszeństwa na kilka km przed stacją. Musiałem dreptać po benzynę na piechotę i

> przywlokłem 5l benzyny w kanisterku. Niestety ta ilość była za mała, szarpało dalej (jak

> wspominałem wymieniłem nawet pompę, bo przestraszyłem się że ja zatarłem) aż do momentu

> zatankowania do pełna.

działo sie na oparach, po zatankowaniu 4l, po zatankowaniu 3/4baku... i czy na doładowaniu czy nie, to i tak szarpanie było po przejechaniu nierówności. dziś zamówię nowy filtr paliwa, bo może jego przytkało jak zasysał z dna baku hmm.gif pytanie czy ten filtr to taki zwykły od malucha zlosnik.gif czy jakiś przecudny o złotym sitku wink.gif

Napisano

> działo sie na oparach, po zatankowaniu 4l, po zatankowaniu 3/4baku... i czy na doładowaniu czy nie,

> to i tak szarpanie było po przejechaniu nierówności. dziś zamówię nowy filtr paliwa, bo może

> jego przytkało jak zasysał z dna baku pytanie czy ten filtr to taki zwykły od malucha czy

> jakiś przecudny o złotym sitku

taki ze śrubkami 270751858-jezyk.gif

klik klik

Napisano

> działo sie na oparach, po zatankowaniu 4l, po zatankowaniu 3/4baku... i czy na doładowaniu czy nie,

> to i tak szarpanie było po przejechaniu nierówności. dziś zamówię nowy filtr paliwa, bo może

> jego przytkało jak zasysał z dna baku

Niemożliwe, prędzej filtr (czyli taka drobna siateczka) przy pompie się zatkał. Pompa po takim odfiltrowaniu raczej nie podaje dalej żadnych większych nieczystości z baku. Po drugie nawet po zalaniu 3/4 baku pompa dalej nie jest całkowicie zanurzona w paliwie. Zatankuj do pełna aby ją całkowicie zanurzyc. Jak to nie pomoże to chyba czeka Cię wymiana pompy. frown.gif

Napisano

ale w UT pompa jest na belce a nie w baki smile.gif

Napisano

> ale w UT pompa jest na belce a nie w baki

yikes.gificon_eek.gif A to ja sie nie znam i idę do jamki. zlosnik.gif

Napisano

> A to ja sie nie znam i idę do jamki.

chyba że mariolka ma jakąś wydumkę i pompę ma w baku, seryjnie była na belce, ja również mam na belce pomimo wydumki i druciarstwa

Napisano
  • Autor

> chyba że mariolka ma jakąś wydumkę i pompę ma w baku, seryjnie była na belce, ja również mam na

> belce pomimo wydumki i druciarstwa

zewnętrzna ok.gif

Napisano
  • Autor

> taki ze śrubkami

> klik klik

prawie pół stówki... hmm.gif no trudno, zobacze co mają w tym sklepiku waytogo.gif

Napisano

> prawie pół stówki... no trudno, zobacze co mają w tym sklepiku

ceny tego filtra oscylują w granicy od ok 35-50 zł

numer filtrona to pp 829, po katalogu powinni znaleść jakiś inny. na allegro jest jeszcze bosch za 40 złotków

Napisano

> niby drobnostka ale w 1.0 zbyt opóźniony zapłon, w ogóle sporadycznie zapłony

> wypadające całkiem za późno (po minięciu GMP) i w zakresie do 2,5krpm szarpał ładnie

Normalnie jak bys o moim mowil! Prorok jaki cy cus? icon_eek.gif

Napisano

> Na jakiej belce...

tz no, nie jest w zbiorniku 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Mariolka wiózł na tylnej kanapie bak plastikowy Ale chyba jako kanister robił, bo nie podłączony

i pompa paliwowa od malucha też była w bagażniku grinser006.gif

> Jak przerywa po przejechaniu dziur to ja bym jednak szukał w elektryce... zwłaszcza, że jak wiemy

> Mariolka ma ogromne problemy z zapłonem...

jak wymienie filtr paliwa a nadal tak będzie, to sprawdzę masę a następnie trzeba będzie pompy szukać ok.gif

> Ooo, Mariolka, daj dobre zdjęcie tej wypalonej kopułki, czy ona nie jest przypadkiem przypalona już za stykiem...

ale to stara kopułka, która pamięta czasy OZU w Okunince zlosnik.gif teraz jest nówka waytogo.gif fotę dam później.

> niby drobnostka ale w 1.0 zbyt opóźniony zapłon, w ogóle sporadycznie zapłony

> wypadające całkiem za późno (po minięciu GMP) i w zakresie do 2,5krpm szarpał ładnie

no trzeba będzie i zapłon kiedyś zbadać. cfaniaczek.gif

Napisano

> tz no, nie jest w zbiorniku

Oryginalnie pompa jest tuż przed bakiem, w poprzek auta pod taką plastikową osłoną waytogo.gif

Napisano

Ja bym szukał usterek w układzie zapłonowym. Zwłaszcza znając twoje przeboje ze spadającą kopułką i wypalonym palcem rozdzielacza... icon_rolleyes.gif

BTW po co lejesz do UT noPB 98? hmm.gif Jeśli nie masz zwiększonego stopnia sprężania, przyspieszonego zapłonu czy innych tego typu modów to nie ma sensu lać droższego paliwa. Silnik 1.3T jest przystosowany do paliwa o liczbie oktanowej 95 i lanie droższego nic nie da, a wręcz może pogorszyć (choć w sumie raczej będzie to nieodczuwalne...) waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> [...] a wręcz może

> pogorszyć (choć w sumie raczej będzie to nieodczuwalne...)

o czym ty mówisz? możesz rozwinąć? hmm.gif

Napisano

> o czym ty mówisz? możesz rozwinąć?

To, że paliwo o wyższej liczbie oktanowej ma "ciężej" zacząć się spalać... tak więc bez zmian w silniku 98 będzie mniej wydajna niż 95, bo będzie za późno się zapalać...

Napisano

> ale to stara kopułka, która pamięta czasy OZU w Okunince teraz jest nówka fotę dam później.

To nic, że stara, a kiedy zaglądałeś do nowej? Skąd wiesz, że nie wypali się tak samo...

Napisano

> Normalnie jak bys o moim mowil! Prorok jaki cy cus?

Fenix widział moją kopułkę starą... niby na pierwszy rzut oka ok, ale jednak robiła dziadostwo :/

Napisano

> o czym ty mówisz? możesz rozwinąć?

Chodzi o to, że w przypadku benzyny 98-oktanowej może się minimalnie obniżyć moc silnika, chociaż raczej nie będzie to odczuwalne (nawet jeśli byś mierzył to moc wyszłaby pewnie niższa, ale raczej w granicach błędu pomiaru). Konsekwencji dla silnika nie będzie żadnych w przypadku jazdy na paliwie o wyższej liczbie oktanowej. Natomiast portfel to odczuje grinser006.gif Jedynie dla spokoju sumienia można ewentualnie tankować na tych "lepszych" stacjach, w przypadku których bardziej prawdopodobne jest lepsze jakościowo paliwo waytogo.gif

Napisano

> Natomiast portfel to odczuje

Warto doplacic 5 zl na baku dla pewnosci, ze to co wlewasz jest bardziej zblizona liczba oktanowa do wartosci 95 niz to, co jest sprzedawane jako 95. Rzecz jasna tylko w mocno wysilonych wozach, do 1.0 chetnie lalbym 86 270751858-jezyk.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.